Дворът на Люб, и още работи...

Началото, перспективи, развитие, до къде стигнахме, с какво можем да се похвалим
Публикувай отговор
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Дал благодарност: 1121 пъти
Получил благодарност: 2507 пъти

Re: Дворът на Люб, и още работи...

Мнение от ljuboznatelna »

Kakichka написа: Ное 6, '24, 22:08 А при теб всичко ми изглежда в огромни размери - фунийките като ги гледам са до небесата. За малините завидях - моите имаха миналата година до декември, но тази суша ги убива сега, съсухрят се на храста и не мога дори да ги опитам. Виж ягоди две откъснах в неделята....
Действително , много вода искат малините. Най-редовно ги поливаме, даже повече от доматите.
Фунийките са си едри, такъв им е сорта. Също е такъв, че цъфтят късно, лоша работа :D А са толкова нависоко, специално за да пазят на малините сянка от запад. Иначе малинките стават с бели зрънца. макар че и това не помогна особено, та сложихме и мрежа. Всъщност и фунийките са на един кръг с малините, та и те много вода видяха.
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин

Kakichka написа: Ное 6, '24, 22:08
Аз в събота изривах тор от втората ми плевня - не съм го смятала колко е, но едно 40 см от 15 квадрата сбит, седял там от много години овчи тор, направо като камък беше. Още ме боли дясната ръка от лопатата, а в неделя едвам я мърдах.
Сега съм го изсипала в големия ми хугел и е наистина "баир леха" станало там, да го вали (дай боже, че е такава суша при нас) и после да стане на хубава почва, смесен с компост и пръст.
Блазе ти за тая благинка! И дано бързо се оправя ръката!
Имам откъде да взема и тор, кравешка, обаче кое по-напред! Постоянно изниква нещо да се прави, а искам да е преди фрезоването. Когато му дойде реда, тогава.
Обади ми се един консултант от Амитица, отдавна не беше ме консултирал, та се консултирах с един Натуралис, някакви аминокиселини, и някакъв микробиален тор, който да ми разгради органиката. Нещо като еко проп, но по-евтино.:lol: А нямах намерение нищо да купувам, само му се оплаках, че не можах да се отърва тази година от акари. Та някак трябва да комбинирам всичко.
Аватар
Lalel4e
Баш кафе майстор
Дал благодарност: 900 пъти
Получил благодарност: 883 пъти

Мнение от Lalel4e »

Еее, не си се изфукала за грамофончето че така е нацъфтяло! Само каза, че е цъфнало едно, има много пъпки и после е попарено и ще го махате. А то било само от колата.
Искаш да кажеш, че малините искат засенчване? Ми ти кво ма гласиш с малини в Брягово тогава - те ш изпукат в тоя затворен двор :lol:
(До малините да стигнем, де...).
Много е красива синята салвия, дано да ти презимува!
alina
Виенско кафе
Дал благодарност: 133 пъти
Получил благодарност: 302 пъти

Мнение от alina »

ljuboznatelna написа: Окт 14, '24, 12:28
alina написа: Окт 14, '24, 08:42 Любознателна, ти персикария от семената ли засади? Или тя от коренища върви?
Купих в саксия. Тази с червените цветове мисля, че ми е от Зелена пролет, тя е от много години. Но може и да не е от там, защото листата ѝ са зелени, не жълти. https://zelena-prolet.com/Persicaria_Po ... lden_Arrow

Другата е от тази година, от храсти.ком https://www.hrasti.com/bg/component/virtuemart/search

Аз нямам търпението да чакам от семе, искам веднага :D
Любознателна, явно персикариите са различни цветове имат.Тази, която получих, цъфти с ситни червени цветчета.Кога ще разреждаш своите песикарии , имай мен предвид..
:tzvetentze:
alina
Виенско кафе

Мнение от alina »

Почти нищо не снимам в двора на селото..Сега ходя из чуждите дворове на форума и гледам..Гледаш и не бачкаш, това е предимството в зяпането :D
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин

alina написа: Ное 12, '24, 12:14
Любознателна, явно персикариите са различни цветове имат.Тази, която получих, цъфти с ситни червени цветчета.Кога ще разреждаш своите песикарии , имай мен предвид..
Новата, червената, не знам дали се е разраснала достатъчно, обаче тази, която цъфти в червено, сигурно ще има нещо за вадене.
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин

Днес беше крайно време да разнеса компоста по лехите, за да освободя единия компостер за есенни листа и други сухи китки.
След като махнахме тиквата, в компостера се оказа че има само 30см компост, а беше пълен догоре, и след слягането наполовина, го пълних още.

През лятото една дюза поливаше там заради тиквата. Въпреки това имаше доста неразградени клонки. На самото дъно имаше няколко абсолютно съхранени по-дебели клонки. Може би заради липсата на кислород?

Изображение

А това е вторият компостер, който покривам с тия зелени боклуци, прибрани при чистенето на един двор. Компостерите са направени от палета.

Щеше ми се просто да сваля едното пале, това отпред, и да изрина компоста. Обаче, освен, че беше вързано здраво с няколко тела,и ме мързеше да ходя да търся клещи, долу наредихме и тухли, които , се оказа, го подпират. Хайде сега, казах си, и тухли да местя, как пък не. Реших, че няма да се затрудня кой знае колко с 30см компост, и влязох вътре с лопатата. Е, малко се затрудних предвид ограниченото пространство да я размятам тази лопата, но се справих.По-едрите клонки ги отделих, а после си ги върнах пак най-долу :D

Изображение

Нарочно го разпръсквах по бившите редове, за да надпиша по-късно на снимките, и да имам предвид за сеитбооборота. Какъв ли ще е този сеитбооборот, не знам, защото съм сяла преди всичко домати и чушки, почти цялото пространство. Няма как да не дублирам.

Изображение

С втората част с пръснат компост няма да ви отегчавам, там и трева има повече, обаче гледах видеото на професор баба Данче, и според нея плевелите вършат работата на покривни култури, и не е добре есента да се фрезова, защото дъждовете /ха, къде ги, реве ми се вече?/ отмиват хранителните вещества, а така растенията ги фиксират, и пролетта като обработваме, те ще ги отдадат обратно. И сега не знам дали да не отложа фрезоването, така и така май съм закъсняла с това дето го купих от Амитица, по-точно от приказливия консултант. задачата му е да ускори разграждането на органиката, но почвата вече не е така топла, и не знам дали няма само да го похабя. Обаче на баба Данче плевелите са врабчови чревца, а моите са доста по-мощни.

В темата на Лечето споменах, че като работя даже снимки забравям да правя, обаче този път си бях навлякла една работна манта с джоб, защото беше важно телефона да е в мен, чаках обаждане. И се възползвах :D

И една есенна снимка, поне червеното се вижда :D Пък гледам във ФБ, хората снежни човеци правят.

Изображение
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 862 пъти

Мнение от ln_none »

Дъждовете са при нас, айде взимайте ги вече, че трети ден не мога да изляза в градината. Не беше валяло толко месеци, и много чаках един дъжд да мине, че да сея лука, ама той се оля.

За компоста и аз все се учудвам къде изчезва :lol: Имам две кутишки, дето нямат и кубик, и все уж са пълни, а после - празни. За три години съм извадила половин кутишка компост :hmmm: Клечки и трева не хвърлям в тях де, малко бурен само и останалото е кухненски отпадъци и листа наесен, сигурно затова.

Много ти е пищна есента. Имаш ли много птички? Изглежда ми сгодно за птички, ако котките не ги тормозят.
Sofiya Stoicheva
Дълго кафе
Дал благодарност: 464 пъти
Получил благодарност: 179 пъти

Мнение от Sofiya Stoicheva »

Люб, толкова излиза компоста. Една дружка в съседво село има два, по около 1 м3 всеки и едва на трета година извади, количеството беше 1/2 общо от двата. И моят е такъв, от палета и миналата седмица го отворих, да видя какво става отдолу. Две години трупам. Ами нищо почти няма, но и аз имам вина, през лятото почти не съм го мокрила, а трябва.
Ако на някой му се занимава с анаеробно компостиране, става за 30-40 дни. Растителните отпадъци е хубаво да се омесят със слама, 1:1. Всичката маса се слага върху нещо непромокаемо - брезент, полиетилен, като на пластове по около 20-на см отгоре се ръси азотен тор. Намокря се хубаво и се завива добре. Масата започва да покачва температурата и когато достигне 50-55-60 градуса, се открива и обръща. Процесът се повтаря три пъти.
Извинявам се предварително, ако се отплесвам да обяснявам неща, които тук знаете. :) Така баща ми произвеждаше компост за гъбарника.
alina
Виенско кафе

Мнение от alina »

ljuboznatelna написа: Ное 12, '24, 23:58
alina написа: Ное 12, '24, 12:14
Новата, червената, не знам дали се е разраснала достатъчно, обаче тази, която цъфти в червено, сигурно ще има нещо за вадене.
Не бързам, написах, КОГАТО. Значи, ще правиш това, което на теб е удобно.
Публикувай отговор

Обратно към “Нашите албуми”