Нови ентусиасти

То че се знаем, знаем се, ама все пак :)...
Публикувай отговор
Аватар
Lalel4e
Баш кафе майстор
Дал благодарност: 897 пъти
Получил благодарност: 882 пъти

Re: Нови ентусиасти

Мнение от Lalel4e »

Sofiya Stoicheva написа: Ное 11, '24, 15:34 И на фона на тази случка сега чета в темичката на Lalel4e перипетите й, и се чудя дали да се захващам аз с резачката?!
Недей, за Бога, недей!! :lol:
Каква ти е резачката? Електрическа, или бензинова? И целите дървета ли смяташ да махаш, или само клони да се орязват? Опасна машина е това, аз после гледах едно видео как се режат дървета с всички мерки за безопасност, от които аз не спазих нито една... акъла ми са взе - безумие е това, да знаеш! Бих рязала само легнали дървета на земята, хоризонтално. И все пак, като се замислих - тази верига нещо ако вземе да се метне, да се скъса... добре е човек да има каска, очила. Има и специални защитни дрехи с дълги ръкави, ръкавици... Мисля, че ако лежа паднало дърво (аз имам две за рязане и един дебел клон), не е толкова опасно, обаче на дърво е друго. То трябва и да ти е удобно да застанеш така, че веригата да е хроизонтална, защото клоните се усукват при падането и захапват. Също ако се реже цяло дърво, има специални техники да се предвиди накъде да падне и пак е опасно. Не се занимавай!

Иначе - колосален вихър сте, аз надникнах и ми се зави свят :D
Мислех да се изнижа по терлици, ама прочетох за резачката и реших да си кажа :mrgreen:
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 860 пъти

Мнение от ln_none »

Ай са, не го изкарвай чааак толко опасно, само малко акъл трябва. Таман оня ден отрязах една джанка, а баба1 ми асистираше за един клон, който можеше да смете керемидите, та я инсталирах на безопасно разстояние с едно въже да го насочва :mrgreen: Почни от ниските клони да усетиш като как е, пък си реши.
Легнали дървета се режат по-трудно от прави, понеже подскачат и трябва да се застопоряват.

Бързо оздравяване на майстора на климатиците!
Sofiya Stoicheva
Дълго кафе
Дал благодарност: 433 пъти
Получил благодарност: 161 пъти

Мнение от Sofiya Stoicheva »

Благодаря ви за пожеланията, мили хора!
Тази седмица няма да се пробвам с резачката (бензинова е), защото ще пътуваме към пазарджишкото село. Но следващата ще я запаля, и да, първо долните ще пробвам. Целите дървета ще махаме. Тази година имаха много, ама много плод. Обаче не зреят дружно, и голямо чистене падна. Лошото е, че като капят сливи отгоре на фургона, запушват отворите, през които се оттича водата. И се качвахме да ги чистим, пък то по панелите не трябва да се стъпва, защото се изкривяват, пък у нас няма никой 40-килограмов... Тегава работа беше, та затова ще си заминават.
Съседите нямат против някакви декоративни дървета, така че вероятно ще насадим. Хубаво е да има естествена сянка, а като капят само листа наесен, с една духалка ще ги махаме.
Аватар
Lalel4e
Баш кафе майстор
Дал благодарност: 897 пъти
Получил благодарност: 882 пъти

Мнение от Lalel4e »

Нонеее... познат на наши близки приятели си е забил резачката в челото.. не знам колко малко акъл трябва, ама аз не бих насърчила никого да почва от нищото директно да реже цели дървета. Бензиновата резачка мисля е по-тежка от електрическата и по-трудно се борави с нея, не знам, нямам опит с такава.
Нещо, което нкога/никъде не съм чела/чувала е, че има един момент (поне моята резачка е така), когато при спиране на работа (при отпускане на бутона), веригата спира на място на мига, а двигателят продължава да върти. При това положение, ако се натисне бутона отново, веригата може да се изметне. Затова като спра веднъж, изчаквам инерцията на двигателя също да приключи, да стигне до пълен покой, преди да я пусна отново.

Всеки сам си "преценя", само не вземайте пример от мен :D ! Ей я Нонето - от нея вземайте ;)
Във всеки случай бих препоръчала да се погледне някое образователно видео или да се прочетат инструкции за работа и безопасност. Белята веднъж става, да пази Господ!
Публикувай отговор

Обратно към “Представете се”