Какво сготвих днес

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10277
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 1003 пъти
Получил благодарност: 1899 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от greeneyed »

Тук само мазнинка липсва, олио или зехтин, по-вкусно ще стане. ;)
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 6022
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 2831 пъти
Получил благодарност: 3234 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Тутти »

Формичките се намазват с олио. А вътре не се слага, защото кашкавала е доста мазничка вкусотийка, пуска масълце достатъчно. Може би ако ср прави само със сирене без кашкавал, е добре да има зехтин, права си, Грийни.
Аватар
gonel
Кафевар/ка/
Мнения: 960
Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 32 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от gonel »

По повод водата на тиквичките.. Аз все си мисля, че като изцедиш водата на нещо, то вече няма пълния си вкус.. Мисля, че е мит, за мен поне, на който съм робувала - посоли тиквичките и ги изцеди, посоли патладжана и го изцеди.. Ами не искам.. Та, много съм щастлива.. Не соля зеленчука, преди да се е посготвил.. Тиквички, настъргани или на кубчета и колелца, патладжана, зелето.. Какви фантастични стават, в разни комбинации.. Никаква сол, вече при ядене, съвсем малко.. Или, вместо сол, някое сирене, с характер.. Бих препоръчала този похват.
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 32028
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 1397 пъти
Получил благодарност: 3365 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Мария Николова »

Последния път готвих преди 2 години. :angelche:
От вчера се въодушевих да сготвя супа от четвъртина пиле. Качих се на стълбичката да огледам двете си тенджери. Едната 8 литра, другата 3 литра. Отидох да близкия магазин и си харесах нова тенджера 5 литра.
После напазарих моркови, картофи, червени пиперки, лимон, най-тъничко фиде, навито на топки, масло и 3 яйца за застройката на бъдещата супа. Безсолна, защото краката ми са на безсолна диета.
Днес приготвих зеленчуците - всеки в прозрачен найлонов плик. Изнесох на терасата до контакта котлона, а една висока пластмасова табуретка обявих за помощна маса.
Обичам да ям цели зърна чер пипер и хвърлих цяла шепа зърна в тенджерата.
Като направих застройката с трите яйца и изстисках половин лимон, първо сипах на съседката Ани и с бележка "Позвъни ми, моля!" - в случай че я няма - позвъних 3 пъти, което значи "аз съм". Отвори и й подадох купа със супа.

След две години - пак. :lol:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 6022
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 2831 пъти
Получил благодарност: 3234 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Тутти »

Днес, когато беше вчера :lol: направих суши. Три ей такива големи чинии според вкуса на тези, които ще ги опитват. Със сьомга беше за ММ, не можах да снимам, защото я нападна като много гладен.
Тази е за мен и една приятелка, която е вегетарианка. С водорасли, морков, сладък картоф, пащърнак, чушки, краставици и авокадо. Завити в листа от сушени водорасли, вече ги има и в Метро, ориз за суши (също го има) и оризов оцет за суши, уасаби и соев сос, джинджифил. Даже и клечки взех за автентичност.
И ние тази чиния я ометохме, уж защото ни е разяло уасабито, ама истината е, че и двете обичаме суши. Научих се миналата година да го приготвям и не минава седмица без да врътна една доза, т.е. три такива големи чинии. Рецептата е на Мама Нинджа за домашно суши.
Според мен, не знам дали защото не съм особен любител на месото, със зеленчуци много ми харесва. А, правила съм и с телешко, леко запържено, също със сельодка или пастърва, с всичко става чудно. Важно е ориза да е за суши, оцета да е оризов за суши, и дори да няма сушени листа водорасли, става и с топчета ориз с гарнитура. Вкуса на уасабито е най-добър ако се направи с прах - сушения японски хрян, да не е от тубичка, то е леко фалшиво.
Никак не е трудно, а тази Мама Нинджа много добре го е обяснила как става.
Изображение
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 6022
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 2831 пъти
Получил благодарност: 3234 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Тутти »

Камби с ориз и скариди.
Лук, морков, селъри или обикновена целина, пащърнак, черен пипер, чесън, някаква зелена подправка (използвах кориандър, но може и магданоз). Плънката с малко вино да глътне ориза, после се пълнят камбите.
Пълнят се камбите, подреждат се в тава, залива се с вода, в която е разтворено малко оризово брашно. Аз нямах днес такова и сложих нишесте от тапиока ( продават го в метро). Обикновено го правя с оризово брашно, с тапиока стана много нежно обаче. Пече се с фолио около 1,5 часа.
Прекрасно, а скаридите бяха от дребните, само триста грама, толкова имах. Важно е ориза да има повече мазнина, затова добавих и масло и малко олио от един буркан със сушени домати, нищо не се хвърля вкъщи. Ориза е бланширан.
Толкова е вкусно, че ми е любимият вид пълнени чушки. Твърдя, че камбите са по-вкусни от чушките за тази рецепта. Бяха двадесет камби, но намаляха бързо. Аз както винаги късно се сетих да снимам, но пак се добива представа. Забравих да кажа, че добавих една идея лют червен пипер. Скаридите обичат.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”