Божури (Peonies) - 2024
- Skio
- Кафевар/ка/
- Дал благодарност: 421 пъти
- Получил благодарност: 453 пъти
Re: Божури (Peonies) - 2024
Признавам си, че ако важна причина ми наложи да изрежа божурите сега, ще го сторя, но с голямо съжаление.
Та тревистите божури, не знам за лактифлорите, сега са просто върховни тук. При това процесът е започва още в края на август - та жълто-зелено, после оранжево, оранжево с розови върхове, розово, наситено розово към алено ... една лека кървава фаза и хоп, цвят вино, още по-тъмно вино... накрая руйно вино вече ще има
Този вече е напълно затиснат от туята и прави всичко със закъснение . Какво ти изрязване, ще стане червен не по-рано от средата на ноември.
Та тревистите божури, не знам за лактифлорите, сега са просто върховни тук. При това процесът е започва още в края на август - та жълто-зелено, после оранжево, оранжево с розови върхове, розово, наситено розово към алено ... една лека кървава фаза и хоп, цвят вино, още по-тъмно вино... накрая руйно вино вече ще има
Този вече е напълно затиснат от туята и прави всичко със закъснение . Какво ти изрязване, ще стане червен не по-рано от средата на ноември.
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
- borislava.kirilova
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 1069 пъти
- Получил благодарност: 1133 пъти
Skio, аз ги гледам основно заради този ефект, цъфтежа ми е бонус. Итох Барцела, съща е грандиозен. Имам и един дървовиден дивак, той също прави 3 месечно шоу с листа. Вярно, че има доста видове и сортове, но по-скоро е правило красивото есенно оцветяване на листата, а не е изключение.
- Тутти
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 2810 пъти
- Получил благодарност: 3208 пъти
Точно това си споделихме с една цветна дружка. Цъфтежа е кратък, но после храста особено на дървовидните и итохите е любим. Сега започват обагрянето, което е възхитително. От тревистите само Festiva Maxima прави хубав храст и обагряне. Другите тревисти са готови за изрязване. Само Полковника е с чудно храстче също, ще го чакам да стане за рязане.
Знам, че минаха празниците на Богородица, но закъснях с местенето на Лоиз Чойс. Сега до десет дни мога ли да го преместя, защото е на място, на което не мога лично да му се радвам с поглед от масата и от терасата, а искам да ми е пред погледа. Ако е късно, ще отложа за по-добър период.
Знам, че минаха празниците на Богородица, но закъснях с местенето на Лоиз Чойс. Сега до десет дни мога ли да го преместя, защото е на място, на което не мога лично да му се радвам с поглед от масата и от терасата, а искам да ми е пред погледа. Ако е късно, ще отложа за по-добър период.
- Skio
- Кафевар/ка/
- Дал благодарност: 421 пъти
- Получил благодарност: 453 пъти
Награбвай го и не го мисли. Подготовката на мястото е важна фаза, там е цаката - ако земята ти може да се работи и в дълбочина, това ти е нужно. Ако божурът ти е до 8 годишен, (теоретически) използвай и да го накълцаш на малки парчета и ... опъвай цял ред.
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?