Какво е това цвете/растение?

Публикувай отговор
alina
Виенско кафе
Дал благодарност: 112 пъти
Получил благодарност: 233 пъти

Re: Какво е това цвете/растение?

Мнение от alina »

Лили, аз имам два вида Витекс, единият ,който е Свещенен, от Тибет.Друг Витекс е ирански. Ирански много е топлолюбив, завивам го, къткам го, но измръзва и от корените пак , като тревист хибискус , се появават листата му. засега ирански не е цъфтял.Листата му приличат на салвия.Дълги са. А кой трети при теб? За него не чух. не знаех, че има още видове.
Настенка, той почти прецъфтява.Като цъфнат другите клонки, ще поставя снимката тук. Възможно от семка порасна тоз.Може би от семка се променя вида и затова само листата приличат.Е, не съм Мичурин, но явно древен вид се събуди в него.Так казват , че от семките се събуждат майчините корени.)))
Nastenka
Дълго кафе
Дал благодарност: 57 пъти
Получил благодарност: 63 пъти

Мнение от Nastenka »

Витексите са много видове: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0 ... 0%BA%D1%81 . На мен ми е познат този, който вирее у нас, но е масов за Средиземноморието - Vitex agnus-castus. Всички останали са вероятно по-топлолюбиви и съответно невъзможни за отглеждане на открито у нас, поради това и по-непознати. По-ясна снимка снимка на цвета може да помогне, но може и да не помогне. И аз съм изненадана, че има толкова много видове. А може изобщо да не е и витекс.
alina
Виенско кафе

Мнение от alina »

Nastenka написа: Авг 29, '24, 10:22 Витексите са много видове: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0 ... 0%BA%D1%81 . На мен ми е познат този, който вирее у нас, но е масов за Средиземноморието - Vitex agnus-castus. Всички останали са вероятно по-топлолюбиви и съответно невъзможни за отглеждане на открито у нас, поради това и по-непознати. По-ясна снимка снимка на цвета може да помогне, но може и да не помогне. И аз съм изненадана, че има толкова много видове. А може изобщо да не е и витекс.
Дааа Много са.Второто при мен, май, арабски витекс .((Vitex trifolia purporea)).Купих го, като ирански.Но Иран хич не арабски, той е Персия, би трябвало да е персийски.Но щом арабски, да бъде арабски. Листата му отдолу са виолетови, като на салвия.
Изображение

Купих ей така, после прочетох , че против паразити..Тъкмо за градинарките, които се ровят в почвата понякога с голи ръце..))))

---
Гледам видео от един ирански учител , помолих го да пише и на латиница названията.защото растенията на негов език не мога да намеря. Не мога от видеото да търся в Гугъл растенията.
alina
Виенско кафе

Мнение от alina »

Ето този плод на Витекс дониана ядат иранските номади.Показоха, не можах да го намеря.Наричат го черни сливи.Ядливо.
Сега случайно попаднах на него.
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitex_doniana
В Русия го наричат Донской( Витекс донской
Сладкий )

http://www.westafricanplants.senckenber ... 14&id=1661
Аватар
Клеър
Кафе машина
Дал благодарност: 2185 пъти
Получил благодарност: 2036 пъти

Мнение от Клеър »

Мария Николова написа: Авг 28, '24, 18:40 Брала съм памук - огромни блокове памук - на няколко ученически бригади.
Да ти издам една тайна, Клеър. Изсъхналата кутийка става твърда като дърво, по връхчетата й има бодли и бодат страшно много.
Да пипаш внимателно, като дойде време да вадиш топката памук от сухата кутийка! :swait:
Мери благодаря за уточнението , ще внимавам . Дано стигнем до там . Татко също ми обясни как да извадя семето . После трябва на дарак да ходя да го извлачат и накрая да изпррда :lol: тънка нишка от която да тъка чаршафи .
Също ми каза не узрелите да прибера на тавана , така доозрявали и после ги използвали за други цели . За предене не ставал този на сила узрелия .
Така процедирали навремето като гледали памук .
За нашия край било крайно нерентабилно , защото памука не успявал да узрее всичкия и така спрели да го отглеждат тук .
Ще видим какво ще стане накрая с моето производство .
Щом покълнаха семената , котилидоните бяха много красиви , точно като накацали пеперуди .
Аватар
borislava.kirilova
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 990 пъти
Получил благодарност: 1107 пъти

Мнение от borislava.kirilova »

Клеър написа: Авг 29, '24, 13:30
Мария Николова написа: Авг 28, '24, 18:40 Брала съм памук - огромни блокове памук - на няколко ученически бригади.
Да ти издам една тайна, Клеър. Изсъхналата кутийка става твърда като дърво, по връхчетата й има бодли и бодат страшно много.
Да пипаш внимателно, като дойде време да вадиш топката памук от сухата кутийка! :swait:
Мери благодаря за уточнението , ще внимавам . Дано стигнем до там . Татко също ми обясни как да извадя семето . После трябва на дарак да ходя да го извлачат и накрая да изпррда :lol: тънка нишка от която да тъка чаршафи .
Също ми каза не узрелите да прибера на тавана , така доозрявали и после ги използвали за други цели . За предене не ставал този на сила узрелия .
Така процедирали навремето като гледали памук .
За нашия край било крайно нерентабилно , защото памука не успявал да узрее всичкия и така спрели да го отглеждат тук .
Ще видим какво ще стане накрая с моето производство .
Щом покълнаха семената , котилидоните бяха много красиви , точно като накацали пеперуди .
Клеърче, трябва да уцелиш времевия интервал за сеене и засаждане в градината,да ти е точния. Преди 5-6 години, при мен на брега на Дунав е землището, отгледаха 400дка на полето до реколта. :dovolen:
Аватар
Клеър
Кафе машина
Дал благодарност: 2185 пъти
Получил благодарност: 2036 пъти

Мнение от Клеър »

Ами Боби , да ти кажа честно не знам нито кога се сее , нити нищо . Сях семената на 20 март . Едните директно в градината , поникнаха . На полето никой не ги полива и аз не ги поливах тях , та в жегите загинаха , а израстнаха хубави растения , които не стигнаха до цъфтеж .
Другите сях на разсад , пикирах и после посадих в градинката , там поливаме и ето ги от един месец цъфтят и после образуват семенната кутийка в която е памука , който играе ролята да помогне на семенцата да отлетят . Тъй както на мушката семенцето отлита . И на глухатчетата и на много други .
Никога не съм гледаала памук , винаги ми е било любопитно . Една приятелка ходи в Турция на гости и от там донесе семена . Една част запазих в случай , че не мога да събера аз , та да имам за втора проба .
Майка казва , че растението трябва да започне да изсъхва и тогава ще се разпукат . Татко казва , не е вярно , първите кутийки се разпукват още на не изсъхнало растение щом е узряла кутийката и последните вече на изсъхнало . Двамата трябва да са наопаки винаги , ще видим кой ще излезе прав този път . И ако нямат за какво да се скарат сядат да решават една задача и на кой решението по- добро и по - кратко и ей ти на да имат за какво да се дракат , че и с памука ми се счепкаха :lol:
Аватар
Ема
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 434 пъти
Получил благодарност: 762 пъти

Мнение от Ема »

Гео, граф написа: Авг 20, '24, 11:36 Каква ще да е тази китка :hmmm: ? Дъщеря ми ми изпрати снимките от Гърция. Цвета ми мяза на хибискус, обаче листата му не са като на хиби, по-скоро като на дива лоза...

Изображение
Това нещо го видях в един софийски двор, около 2 метра дръвче, много красиво.
Снимах го с идеята да питам тук какво е и ето, че намирам същото питане от Гео :D
Благодаря на Миша за отговора.
Доколкото разбрах е едногодишно.

А това някой разпознава ли го, плелвел ли е?

Изображение
Аватар
Polin
Кафе машина
Дал благодарност: 3176 пъти
Получил благодарност: 1439 пъти

Мнение от Polin »

Ема написа: Сеп 2, '24, 18:09

А това някой разпознава ли го, плелвел ли е?

Изображение
Еми, програмата за разпознаване каза, че тове е
https://www.google.com/search?q=persica ... e&ie=UTF-8

Много е красивичко.... :liubov2:
Аватар
Ема
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 434 пъти
Получил благодарност: 762 пъти

Мнение от Ема »

Мерси, Polin :tzvetentze:
По-скоро прилича на Persicaria capitata :hmmm:
Не знам откъде се е появило, симпатично е.
Стига да оцелее зимата, защото четох, че е 8-ма зона, ще му се радвам.
Публикувай отговор

Обратно към “Други цветарски теми”