Декоративен лук - Алиум / Allium sp.
- jozefin
- Кафе машина
- Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат
- Дал благодарност: 239 пъти
- Получил благодарност: 573 пъти
Re: Декоративен лук - Алиум / Allium sp.
Амбасадор по-тъмен и по-дребно (ако въобще може да се каже дребно) съцветие.
Allium Ostara
През годините съм поръчвала и други. Като един жълт и светлосин. Но толкова дребни луковички правят, че старателно ги изгребах и няколко бройки метнах в една саксия, а другите в гюма. Тези в саксията постоянно забравям да ги поливам и оцеляха 2-3 жълти.
Не ми се рови сега за имената им.
Allium Ostara
През годините съм поръчвала и други. Като един жълт и светлосин. Но толкова дребни луковички правят, че старателно ги изгребах и няколко бройки метнах в една саксия, а другите в гюма. Тези в саксията постоянно забравям да ги поливам и оцеляха 2-3 жълти.
Не ми се рови сега за имената им.
- borislava.kirilova
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 990 пъти
- Получил благодарност: 1107 пъти
Когато стане дума за декоративни алиуми все се сещаме за тези с пролетния цъфтеж. Последните 5 години обаче алиумите с летен цъфтеж "превземат" градините по света. Това наистина са най-свежите растения в градината ми от юли до декември. Очевидно горещините не им пречат. Все пак моите насаждения са млади и им осигурявам редовно поливане. Всички са на пълно слънце. Буквално всеки месец виждам нов сорт и всички са прекрасни.
Allium Millenium - трети сезон в градината. Бяха засадени 3 контейнера Р9.
Allium Millenium - засадено голо коренище преди 4 години. Едва на втория сезон лятото поникнаха зелени листенца. И вече трети и четвърти сезон има и цъфтеж.
Allium Millenium - това е третата ми туфа, засадени есен'23, т.е. първи сезон в градината. Отново 3 контейнера Р9. Невероятно привлекателни за всякави опрашващи насекоми.
Allium Serendipity - засаждане от есен'23, първи сезон 1 контейнер С1. По-мощно растение от Millenium и като размер на листата и като размер на цветовете. Около 40-45см височина.
Има си за съседи иглолистни, тук конкретно Pinus mugo Sunshine
Allium In Orbit - засаден есен'23, първи сезон, контейнер С2. Снимала съм го във всички фази.
Тези пъпки се канят около един месец.
Бааавнооо започва да отваря цветчета.
Начало на пълен цъфтеж. Цветът е бледа лавандула, почти фосфоресцира по здрач.
Allium Millenium - трети сезон в градината. Бяха засадени 3 контейнера Р9.
Allium Millenium - засадено голо коренище преди 4 години. Едва на втория сезон лятото поникнаха зелени листенца. И вече трети и четвърти сезон има и цъфтеж.
Allium Millenium - това е третата ми туфа, засадени есен'23, т.е. първи сезон в градината. Отново 3 контейнера Р9. Невероятно привлекателни за всякави опрашващи насекоми.
Allium Serendipity - засаждане от есен'23, първи сезон 1 контейнер С1. По-мощно растение от Millenium и като размер на листата и като размер на цветовете. Около 40-45см височина.
Има си за съседи иглолистни, тук конкретно Pinus mugo Sunshine
Allium In Orbit - засаден есен'23, първи сезон, контейнер С2. Снимала съм го във всички фази.
Тези пъпки се канят около един месец.
Бааавнооо започва да отваря цветчета.
Начало на пълен цъфтеж. Цветът е бледа лавандула, почти фосфоресцира по здрач.
- mariyanag
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 143 пъти
- Получил благодарност: 50 пъти
Прекрасни са, не знаех, че има и летни алиуми.
Красиви, нежни и радват окото.
Боре от къде се тези красавци?
Красиви, нежни и радват окото.
Боре от къде се тези красавци?
- borislava.kirilova
- Кафеджия/Кафеджийка
От Гордън ант - Millenium и Serendipity, а In Orbit ми е подарък. Изводът ми е, че по-добре да си вземеш растение в контейнер от пролетните каталози. Независимо какъв размер е контейнера, растенията си правят сезона. С голите коренища е много на кантар работата, явно пресъхват при съхранението и е трудно началото.
За това споделих, защото са много благодатни и безгрижни растения, цъфтящи в труден момент от сезона.
За това споделих, защото са много благодатни и безгрижни растения, цъфтящи в труден момент от сезона.
- borislava.kirilova
- Кафеджия/Кафеджийка
Ще допълня, че моето засаждане на голо коренище бе пролетно. Може би сега ако има предлагане, резултата може да е по-добър, защото коренищата ще са сега извадени, а не стояли цяла зима в хладилници.
- Клеър
- Кафе машина
- Дал благодарност: 2185 пъти
- Получил благодарност: 2036 пъти
Събрах семената от лука и ако се сетя на пролет ще посея . Ще се пробвам пък ако стане .