От А до Я за любимите домати 2024
Модератор: Миша
- Клеър
- Кафе машина
- Дал благодарност: 2461 пъти
- Получил благодарност: 2235 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2024
Та това не е никаква приказка , а направо фантастичен филм . Голяма доматена любов !alys написа: ↑Авг 22, '24, 21:13 Да оплакнете очи в доматената приказка на Лучия
https://photos.app.goo.gl/h7ErJSBNMrrjYbR47
- Клеър
- Кафе машина
- Дал благодарност: 2461 пъти
- Получил благодарност: 2235 пъти
Тутти , тази твоя маса ако можеше да приказва , не знам как щеше да ти благодари за пищните украси с които я даряваш . Изобилие и наслада за сетивата .Тутти написа: ↑Авг 21, '24, 13:35 От седмица не бях влизала в оранжерията. Бях на една сватба, а тя беше далече. Един ден, плюс втори, та чак на третия се прибрах и то малко преди да настъпи четвъртия. А доматите зреят и не питат. Обрах половината, уморих се, хем ги пренасях с количката. После ги подредих на масата, позвъних на приятелки да дойдат да си вземат и после ще слагам рязани с риган, чесън и олио от гроздово семе, за да не гранясва за пици, лазаня и спагети. Слагам сол, малко захар да запази хубавия червен цвят, черен пипер и това е . Пече се на фурната и после се стерилизира за 15 Мин в буркани. Ще направя и рязани домати със сол, магданоз и нарязани люти чушки без олио. Стерилизира се 15 Мин. Много е апетитно.
Все казвах, че не е като други години, но изобилието е отново повече от достатъчно, щом имам и за раздаване. Да живеят колтуците, това е основно от тях. По четири, пет или шест стъбла на растение имам и всичко ражда.
Доматите са само от семена, които са ми изпращали колеги от форума. Мног са за изброяване, благодаря на всички. От моите садих само Русе, домат-круша и чери, и един сорт наречен от мен Равда. Просто нямаше да има място за всичко. Имам шест корена Рила от Сортови семена за ММ и това е.
Нека да споделя тук и от кои сортове съм много доволна. Влахова, Меделин, Гръцки, розов Джо, баба Мика, Яша, бабушкино сердце, издължен на Краси, аметистовата драгоценност, надявам се да не забравям нещо. Още не съм пробвала Калманс пинк, сигурно е хубав, не стигнах до него.
- Тутти
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 2920 пъти
- Получил благодарност: 3276 пъти
Клеър, надявам се да е доволна, а не да се оплаква, че й тежи. И на мен ми е тежко да ги пренасям, но това сама с радост си го причинявам.
Оранжевое чудо земли - Kim, хапнах едно доматче, много ми хареса. Има дебела обелка, но лесно се бели, макар че аз не беля доматите. После един месест плод, сладко-кисело, както харесвам, семки много малко. Прилича на райска ябълка и на цвят и на вкус. Много интересен домат, не прилича на друг, който съм яла. Като му извадих семките, отидох в оранжерията и набрах още три, та да има повече семки, ще остане в списъка. Довечера салатата ще е оранжево-зелена, с магданоз.
Оранжевое чудо земли - Kim, хапнах едно доматче, много ми хареса. Има дебела обелка, но лесно се бели, макар че аз не беля доматите. После един месест плод, сладко-кисело, както харесвам, семки много малко. Прилича на райска ябълка и на цвят и на вкус. Много интересен домат, не прилича на друг, който съм яла. Като му извадих семките, отидох в оранжерията и набрах още три, та да има повече семки, ще остане в списъка. Довечера салатата ще е оранжево-зелена, с магданоз.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 4020 пъти
- Получил благодарност: 2287 пъти
Аз не знам защо съм го оприличила на ананас (това съм записала) - и на вкус и като го режа е като ананас
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- kim
- Наркоман
- Дал благодарност: 267 пъти
- Получил благодарност: 360 пъти
Наистина има много малко семки. Ако ги откъснеш една идея не толкова узрели люспата не е дебела. Забелязала съм го и при други сортове домати. Колкото повече презрява, торкова люспата става по-дебела.Тутти написа: ↑Авг 26, '24, 13:12 Оранжевое чудо земли - Kim, хапнах едно доматче, много ми хареса. Има дебела обелка, но лесно се бели, макар че аз не беля доматите. После един месест плод, сладко-кисело, както харесвам, семки много малко. Прилича на райска ябълка и на цвят и на вкус. Много интересен домат, не прилича на друг, който съм яла. Като му извадих семките, отидох в оранжерията и набрах още три, та да има повече семки, ще остане в списъка. Довечера салатата ще е оранжево-зелена, с магданоз.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- Тутти
- Чист кофеин
Тук сме, Ивко. Много добри домати си отгледал. Как е тази година, разкажи с няколко думи.
-
- Кафе машина
- Дал благодарност: 77 пъти
- Получил благодарност: 815 пъти
Амиии....Доматите са средна хубост,ма щом има И за зимнина,значи всичко е ОК..Лук,картофи,шалот и чесън са зле,ма ще изкараме зимата.Много хубави са ми пипера,лютите чушки,зеленият боб и черната ряпа..
Ааа,и краставици имам много..За застраховка сях на два пъти,ма още първите не са се предали,вторите напредват и е джунгла.Два пъти ги съкращавам,щото се хващат за мрежата против град ,но на тях им харесва,раждат на колтуците ...
Ааа,и краставици имам много..За застраховка сях на два пъти,ма още първите не са се предали,вторите напредват и е джунгла.Два пъти ги съкращавам,щото се хващат за мрежата против град ,но на тях им харесва,раждат на колтуците ...
-
- Кафе машина
- Дал благодарност: 77 пъти
- Получил благодарност: 815 пъти
Ето го твоя розов.Пообран е ма все си има,от къде идват не знам ..
Ето го и Бай Хасан.Брах доволно,мислех че е приключил,но се оказа,че има от спящите пъпки...
Ето го и Бай Хасан.Брах доволно,мислех че е приключил,но се оказа,че има от спящите пъпки...
- Тутти
- Чист кофеин
Браво, Ивко. Тези свежи зелени листа са заради триходермата ли? Много хубави растения.