В момента чета...

Публикувай отговор
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 5772 пъти
Получил благодарност: 3836 пъти

Re: В момента чета...

Мнение от pepelqshka71 »

Имам нова придобивка :wooow2:
Търсейки ново заглавие в озон, попаднах на "Сянката на боговете" на Джон Гуин. Да си призная, че се впечатлих от корицата, но прочетох и описанието и изглежда обещаваща. Тези дни я почвам.

Изображение

Изображение
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Дал благодарност: 1828 пъти
Получил благодарност: 3287 пъти

Мнение от Гео, граф »

pepelqshka71 написа: Май 10, '24, 18:25 Имам нова придобивка :wooow2:
Търсейки ново заглавие в озон, попаднах на "Сянката на боговете" на Джон Гуин. Да си призная, че се впечатлих от корицата, но прочетох и описанието и изглежда обещаваща. Тези дни я почвам...
Чети, чети, Пепеляш, после споделяй да знаем и ние :nod: !

Кланът Отари повлече крак и ме хвърли в бурните води на японската средновековна история. Покрай новият сериал Шогун, който съм решила да гледам, препрочетох книгата на Клавел и установих, че почти нищо не помня от нея за мое изумление :shock: ! Вярно минали са повече от 30 години, ама все пак нещичко :eeeh: ... От филма с Ричард Чембърлейн помня повече, отколкото от книгата, та ми беше безкрайно интересна. Всъщност си давам сметка, че днес съм много по-запозната с тази част от японската история, след като съм чела Тайко и Мусаши на Йошикава. Защото Клавел е построил сюжета така, че периода, за който пише, е пряко свързан с този преди него, с воините на Тойотоми Хидейоши за обединяване на разпокъсаните феоди на островите и непознаването на предисторията, може да води до неразбиране на мотивите на героите. Иначе Клавел традиционно пише завладяващо, двата тома ги изядох за седмица, като освен пътувайки към и от работа, четях и НА работа, даже на моменти се чувствах като ученичка, която крие интересната си книга под учебника по география да речем 8-) :lol: :lol:
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Дал благодарност: 1997 пъти
Получил благодарност: 4955 пъти

Мнение от Мария Николова »

Едно време мама е била абонирана за списание "Икономия и домакинство". Пазеше няколко пълни годишнини.Още в прогимназията ги изчетох всичките. Не че станах някаква кой знае каква домакиняя, или пък поне малко икономична. :hihihi:
Приложение към списанието беше "Библиотека за жената". От целия куп помнех само едно заглавие на корици от розоваа тънка хартия - "Убийството на Роджър Акройд". Само това. Нищичко от сюжета, нито името на автора.
Гледах в книжарницата миналата седмица за някое ново заглавие на Агата Кристи - първата дама на криминалната литература - и, за да не излеза с празни ръце, взех нещо много далеч от "моя" жанр - "Архитектката от Ню Йорк" от германката Петра Хуке.
Но си избрах да препрочета "Алиби" на Кристи, с оригиналното заглавие "Убийството ва Роджър Акройд". После препрочетох "Убийство край Нил." И си замечтах да повторят TV-поредицата "Поаро".
Накрая дойде ред и на архитектката.
Издателска къща ЕМАС е започнала една поредица "Будителки". С пояснението "Без тях историята днес нямаше да е същата." Видях и рекламираните титули на 4 от поредните книги. На днешната дата имах да ползвам в "Хеликон" намаление от 10% за всякакви стоки. Събрах наличните заглавия - още 9 от "Будителки".
Хубавото на лошото да си сам, е че можеш да четеш до разсъмване и да станеш към пладне. :hihihi:
Сега се връщам към страниците за дамата от Ню Йорк - конструктор на мостове.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг

Като си завърших първата книга, сега прегледах останалите 8, за да реша коя от тях да започна,като се върна и като поставя днешните фотки. Всички героини са ми познати. С изключение на една - Ана, дъщерята на Зигмунд Фройд. Първият специалист за мозъчни смущения при малки деца - колкото и да омаловажавал работата й великият й татко Фройд.
Накрая се спрях на книгата за първата велика Мария - Мария Кюри. (Третата съм аз :srofl: , а втората е Калас.)
В прогимназията прочетох биографична книга за мадам Кюри.
Бях зашеметена, поразина от факта, че е събирала цели 4 (четири!!!) години количеството руда, от което да извлече доказателството - малко количество радий.
Успява да докаже тезата си за радиацията и да я превърне в теория. Защото не се отклонява от целта на изследването си.
До този момент се отказвах от всичко, което не мога да направя тук и сега. Нямах никакво търпение за "утре", или пък "някой ден".
Мадам Кюри ме научи на търпение и всеотдайност, което ми помага в ежедневието и до сега. И да се стремя да постигам мечтите си.
Предстои ми среща с позната, дълбоко уважавана личност, която не е спирала да мечтае.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
Аватар
dung
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 396 пъти
Получил благодарност: 336 пъти

Мнение от dung »

Днес завърших "Олива Денаро" на Виола Ардоне - история за живота на жените в едно сицилианско село в средата на миналия век.
Отдавна не бях чела толкова завладяваща книга.
Много ми допадна ненатрапчивия начин, по който авторката засяга идеите за феминизма, че и за комунизма. Може би защото наскоро изчетох Джон Бойн и при него ме подразни преекспонирането на проблемите, за които пише.
breaker
Kъсо кафе
Дал благодарност: 42 пъти
Получил благодарност: 27 пъти

Мнение от breaker »

Препрочитам си "Чудомор" за кой ли път,не мога да му се наситя.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг

Харесвам думата "изписах си". :hihihi: Изписах си в Хеликон 18 книги миналата седмица и днес си взех пристигналите 17.
Не вярвах, че ще се съберат всичките в торбата, изработиена и подарена от Лалелчето - :sbear: Но успяхме да я надхитрим и натикахме всичките книги. :ieeee: :ieeee: :ieeee: Мнооого се натискат! :chchaa:
Имах още една задачка за днес. Горещо, та не се трае, но няма скоро да се разхлади и на принципа "мокър от дъжд не се бои" смело тръгнах за следващата задачка.Оставих книгите на сигурно място при приятелка, която знам, че нама до прочете и 10 страници, преди да заспи. ;)
Прибрах се накрая и стоях 1/2 час пред климатика. Изхабих 8 листа домакинска хартия да бърша лицето си, изпих 5 чаши вода.
И накрая наредих на масата книгите пред себе си, за да се запозная с тях, авторите им и да ги разпределя по отделните поредици на издателство "МАС".
Предстои най-прекрасното преживяване за мен от пети клас до сега!
Само си представете - цели 17 преживявания!
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Дал благодарност: 1828 пъти
Получил благодарност: 3287 пъти

Мнение от Гео, граф »

Мария Николова написа: Юни 20, '24, 16:23 Харесвам думата "изписах си". :hihihi: Изписах си в Хеликон 18 книги миналата седмица и днес си взех пристигналите 17...
Давай списъка, Мимет :arrow: :angelche:

И аз си ''изписах'' току-що четири книги, само че от Читанка.бг (да се свети името ѝ :!: ). В момента имам в четеца към петдесетина, половината от които са прочетени, но тъй като много ми харесват, а ги няма никъде на хартия, си ги държа там - като ми хрумне, си отварям някоя и си зачитам тук-там. Обожавам си електронната книга, защото по всяко време нося библиотеката със себе си :nod:
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 5772 пъти
Получил благодарност: 3836 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

И аз си изписах 4 - 2 от озон и две от сиела. От Озон си взех "Шест изпепелени рози" на Кариса Броудбент и "Преследването на Аделайн" на Х.Д.Карлтън. Първата я прочетох на един дъх (за вампири е) и е тийн книжка, а втората сега ще я почвам. А от Сиела съм поръчала "Един тъмен прозорец" и "Две преплетени корони " на Рейчъл Гилиг. Двулогия, като втората още не е излязла. Ще я пуснат на 26.06 и тогава ще ми изпратят и двете.
Зациклила съм на Сянката на боговете и нещо не я разбирам. Ще се насиля да я прочета и нея, може началото да е трудно.

Момичета, честити ви нови придобивки! Със здраве, желание и интерес да си ги прочетете.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг

Графиньо, обичам и да чета, и да разгръщам книгата, да си поставам картонения книгоразделител - днес ми дадоха 17 - все скорпиони. :lol: И не, няма да посегна към електронна книга.
Седна си пред масата, в ляво ми е настолната лампа и пепелника с цигарите, сложа си чаша с вода и отивам в някакъв нов свят, макар често да срещам стари познати.

Вечните двойки
1.Дара и Пекясо - Бетина Щоркс
2.Гала и ДалИ - Силвия Франк (псевдоним на двама съавтори к малки имена Силвия и Франк :hihihi: )

Бунтарки
3.Пианистката -Беате Рюгиер
4. Жената от Монпарнас - Каролине Бернард

------оо-------оо------
5.Дъщерята на художника - Глория Голдрайх
6. Рандевю в "Кафе дьо Элор" - Каролин Бернхард
7. Кафе под лирите - Джоан Венг

Музи
8. Марлене в търсене на любовта - Кристофър Гортнър
9. Мярлене - Хани Мюнцер
10. Художничката - Мери Бесон
11. Истинската лейди Чатърли - Анабел Абс
12. Музата на Виена - Каролине Бернард
13. Роми и пътят към Париж - Мишел МарлИ
14. Художничката на северната светлина - Лена Йохансон
15. Мерилин и звездите на Холивуд - Надя и Клаудия Байнерт
16. Танцьорката от Париж - Анабел Абс
17. Дамата в злато - ВалерИ Трирвайлер
Публикувай отговор

Обратно към “Литературен кръг за аматьори”