Бъдещата селска градина на Белика
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 1564 пъти
- Получил благодарност: 3430 пъти
Re: Бъдещата селска градина на Белика
Снимките са малко лоши, но цъфналата ти полянка е прекрасна! Кое я пълни с толкова цвят? Различавам само лилиумите.
- belika
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 558 пъти
- Получил благодарност: 372 пъти
Благодаря ти, Любljuboznatelna написа: ↑Юни 8, '24, 23:23 Снимките са малко лоши, но цъфналата ти полянка е прекрасна! Кое я пълни с толкова цвят? Различавам само лилиумите.
Най-обемните с въздушен обем са синчец, предимно в розово, латинки, невени, макове, има доста рози, цъфнали предимно в розово, доста кученца и лен, клематиси няколко, за съжаление ми се затри един полски бяло-розов, напомнящ омоширо, който имах преди години... Само предполагам, че е от преполиване, заложих резници след като повяхна, но дали ще стане...
Сега започват и маргаритките, лайку, лилави маргаритки, космоси и черен кимион... И турти, но само две-три са цъфнали в момента. Репички цъфтят във всякакви нюанси на бяло-розово, рукола в жълто. Има и кандилки доста... Ако оцелеят, ще има и доста астри и цинии на следващата вълна...
И да се оплача
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
А по какъв начин нася тази прелест? Хаотично пръсна семена? Кога, как...?
И непременно да ги снимаш хубаво! Много е красиво!
Сега чета за тоя хоботник, че снасял яйце в пъпката и тя висвала или падала. Така ларвата била защитена. Пише да се махат пъпките и на боклука. И аз имам такива всяка пролет, но не знаех кой е вредителя. https://rosesplants.com/69514/%D0%9D%D0 ... ionsPage/1
На декар значи че се пръскат с разтвор от 30 до 100л, но по-често 100. Тридесет на мен би ми стигнало само ако пръскам окосена тревица, и дюзата ми хвърля малко. Лично аз го смятам за 50л. Значи ако дозата е примерно 20мл/дка , го смятам 20мл за 50л, или за 10л пръскачка само 4мл.
И непременно да ги снимаш хубаво! Много е красиво!
Сега чета за тоя хоботник, че снасял яйце в пъпката и тя висвала или падала. Така ларвата била защитена. Пише да се махат пъпките и на боклука. И аз имам такива всяка пролет, но не знаех кой е вредителя. https://rosesplants.com/69514/%D0%9D%D0 ... ionsPage/1
На декар значи че се пръскат с разтвор от 30 до 100л, но по-често 100. Тридесет на мен би ми стигнало само ако пръскам окосена тревица, и дюзата ми хвърля малко. Лично аз го смятам за 50л. Значи ако дозата е примерно 20мл/дка , го смятам 20мл за 50л, или за 10л пръскачка само 4мл.
- belika
- Кафеджия/Кафеджийка
Повечето първоначално сях според инструкциите на пакетчета или според инструкциите на влогъри градинарски от Ютюб, Инстаграм и прочие.
За съжаление не всичко става според инструкциите.
Например тревистия градински хибискус, ружи и други едри семена или не никнеха, или отнема космически период да понилнат.
Лесните или такива, които имам повече семена сях навън в повдигнати лехи. В общи линии както се сеят моркови, без покритие. Повечето поникнаха. Сяти примерно в началото на март. Обаче после някои измръзнаха дружно. И сях отново края на април. Само макове хвърлях с шепи на ляво и дясно, защото бяха голяма опаковка за ядене.
По-ценните ехинацея, лупина, разни видови билкови сях както миналата година под туба от минерална вода. Ето тревистия едноцветен хибискус сят април в градината е почти толкова голям колкото дундуркани от февруари същите семена събирани лично вътре сяти на 18 февруари.
Тези, които гледах миналото лято сами се сяха, турти, синчец, кученца...
Някои правих разсад, например латинките. Останалите като позаякнат и разсаждам според дали са подходящи за компания на зеленчуци/турти и др / или само цветя космоси, астри, лайки, синчец, кученца...
Малко р хаотично, но все още гоня прогрес и обем, миналата година започнах всичко, имаше само малко бял крем, лилави маргаритки, и иглики
Малките семеначета долу са лупина, ехинацея, метла и разни други многодишни. Сяти под туби преди седмици.
Маргаритките са ми подаръци
както и много други, тях не съм сяла аз. По принцип с дребните семена не ме бива много. Другите клематиси, рози са купувани, а скоро вероятно ще има и вкоренени. Имам си няколко семеначета рози и клематиси сяти есента без покриване, с леко заравяне.

За съжаление не всичко става според инструкциите.
Например тревистия градински хибискус, ружи и други едри семена или не никнеха, или отнема космически период да понилнат.
Лесните или такива, които имам повече семена сях навън в повдигнати лехи. В общи линии както се сеят моркови, без покритие. Повечето поникнаха. Сяти примерно в началото на март. Обаче после някои измръзнаха дружно. И сях отново края на април. Само макове хвърлях с шепи на ляво и дясно, защото бяха голяма опаковка за ядене.
По-ценните ехинацея, лупина, разни видови билкови сях както миналата година под туба от минерална вода. Ето тревистия едноцветен хибискус сят април в градината е почти толкова голям колкото дундуркани от февруари същите семена събирани лично вътре сяти на 18 февруари.
Тези, които гледах миналото лято сами се сяха, турти, синчец, кученца...
Някои правих разсад, например латинките. Останалите като позаякнат и разсаждам според дали са подходящи за компания на зеленчуци/турти и др / или само цветя космоси, астри, лайки, синчец, кученца...
Малко р хаотично, но все още гоня прогрес и обем, миналата година започнах всичко, имаше само малко бял крем, лилави маргаритки, и иглики
Малките семеначета долу са лупина, ехинацея, метла и разни други многодишни. Сяти под туби преди седмици.
Маргаритките са ми подаръци

- belika
- Кафеджия/Кафеджийка

И малко снимки от днес
Мама със слънчогледи
- ljuboznatelna
- Чист кофеин