Нови ентусиасти
-
- Кафе с мляко
- Дал благодарност: 993 пъти
- Получил благодарност: 409 пъти
Re: Нови ентусиасти на дърти години :)
Di_Va, благодаря! 
Ще потърся видеото, но то на такъв малък парцел, 800 м2, няма големи възможности. Даже отпред дървета за сянка няма къде да сложим. Затова насадих две лозички точно до камъните, и ще ги пуснем по конструкция към къщата, над витрините, които са неотваряеми.
Има заварени две големи сливи, които пазят сянка на фургончето до към 14 ч, но те са насадени на самата граница със съседите, и ако решат, могат да ни накарат да ги махнем.
А за близостта до зеленчуците, амииии...не намирам пълна логика. Неприятелите са различни. Крушовата муха и мъхнатият бръмбър се появяват с цъфтежа на дървото, преди изобщо да са засадени зеленчуците. Ябълковият плодов червей също, а той е основен вредител. Въшките, които вредят по овощни и цветя, не ходят по доматите примерно. Трипса по пипера не напада овощни. И обратно, черните мушички при доматите, която се появява при нас в началото на юни и е препосител на вирусни болести, не вреди на овощните. Може би с настъпването на големите жеги, само акарите се припокриват при двата вида - зеленчуци и овощни....
Иначе с цветя и зеленчуци се занимавам само аз. Много работа си създадох този сезон, то дървета за пръскане, то зарзават, цветни градинки отпред, отзад, встрани...
Мъжът ми и детето само косят малко останалата трева и работят по къщата
И питат освен тиквичките, защо сме нямали готови и краставици поне?!? 

Ще потърся видеото, но то на такъв малък парцел, 800 м2, няма големи възможности. Даже отпред дървета за сянка няма къде да сложим. Затова насадих две лозички точно до камъните, и ще ги пуснем по конструкция към къщата, над витрините, които са неотваряеми.
Има заварени две големи сливи, които пазят сянка на фургончето до към 14 ч, но те са насадени на самата граница със съседите, и ако решат, могат да ни накарат да ги махнем.
А за близостта до зеленчуците, амииии...не намирам пълна логика. Неприятелите са различни. Крушовата муха и мъхнатият бръмбър се появяват с цъфтежа на дървото, преди изобщо да са засадени зеленчуците. Ябълковият плодов червей също, а той е основен вредител. Въшките, които вредят по овощни и цветя, не ходят по доматите примерно. Трипса по пипера не напада овощни. И обратно, черните мушички при доматите, която се появява при нас в началото на юни и е препосител на вирусни болести, не вреди на овощните. Може би с настъпването на големите жеги, само акарите се припокриват при двата вида - зеленчуци и овощни....
Иначе с цветя и зеленчуци се занимавам само аз. Много работа си създадох този сезон, то дървета за пръскане, то зарзават, цветни градинки отпред, отзад, встрани...

-
- Kъсо кафе
- Дал благодарност: 40 пъти
- Получил благодарност: 24 пъти
Лозичките в случая асми,не са добър вариант за сянка.Засей си кивита-хем ще си береш плод,няма да има нужда от пръскане,пък и листопада им е кратък,докато при асмата ще метеш листа цял месец и е съмнително за ядене на грозде.
-
- Кафе с мляко
breaker, благодаря, но съм си избрала два десертни, среднорани сорта, които ще станат и в нашия климат. Всичко си иска грижа, да. Не обичаме киви 

-
- Кафе с мляко
Част от летните цветенца вече ме радват - газания, руднекия, ехинацеа. На няколко места съм сложила циг@нче, уж която е за повече слънце, но не се развива добре. Явно си е саксийно цвете, за сянка.
Посред лято преместих една малка хортензия, но с много почва, така че тя не разбра. Естествено ще имам доста неща за местене и наесен.
Градинката на лицето на къщата ми е на голям припек, поливам през ден. Храстите са още малки, вероятно пак на трета година ще могат да хвърлят някаква сянка.
Все още се чудя какво да е второто дръвче отпред.

И зеленчуците

Вече десетина дни бера тиквички, от вчера и краставици.

Посред лято преместих една малка хортензия, но с много почва, така че тя не разбра. Естествено ще имам доста неща за местене и наесен.
Градинката на лицето на къщата ми е на голям припек, поливам през ден. Храстите са още малки, вероятно пак на трета година ще могат да хвърлят някаква сянка.
Все още се чудя какво да е второто дръвче отпред.

И зеленчуците

Вече десетина дни бера тиквички, от вчера и краставици.

- Гео, граф
- Наркоман
- Дал благодарност: 1747 пъти
- Получил благодарност: 3181 пъти
Е браво, Софи
! Цветната градина вече се структурира, а зеленчуковата е като по учебник
!!!

Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Л.М.Бюджолд
-
- Кафе с мляко
Благодаря, Гео!
За сега съм решила отпред да има две дръвчета - едното е вече посадено - Декоративен глог. На около 60 см от оградата съм заложила храсти, но още са много мънички - Дървесна ружа, Калина, Керия, Будлея, Майски сняг, Клематиси, едно Лейланди, Смрадлика. В слънчевата част пред тях има божури и тези летните многогодишни, набучкани тук и там, а в по-сенчестата - хортензии. Имам и няколко рози, още ще садя пред живия плет, с който отделям зеленчуците. Тъкмо ще са ми индикатор за неприятели. Сега наесен предстои позапълване на мястото покрай къщата на запад-северозапад. Там ми е малко трудно, защото за рози не става, няма шест часа слънце. Сложила съм засега две хортензии, но сякаш страдат дори и от слънцето след 16 ч, което си е всъщност доста силно. Смятам да заложа на два Левзонови лъжекипариси и пред тях хойхери.
За сега съм решила отпред да има две дръвчета - едното е вече посадено - Декоративен глог. На около 60 см от оградата съм заложила храсти, но още са много мънички - Дървесна ружа, Калина, Керия, Будлея, Майски сняг, Клематиси, едно Лейланди, Смрадлика. В слънчевата част пред тях има божури и тези летните многогодишни, набучкани тук и там, а в по-сенчестата - хортензии. Имам и няколко рози, още ще садя пред живия плет, с който отделям зеленчуците. Тъкмо ще са ми индикатор за неприятели. Сега наесен предстои позапълване на мястото покрай къщата на запад-северозапад. Там ми е малко трудно, защото за рози не става, няма шест часа слънце. Сложила съм засега две хортензии, но сякаш страдат дори и от слънцето след 16 ч, което си е всъщност доста силно. Смятам да заложа на два Левзонови лъжекипариси и пред тях хойхери.
- Гео, граф
- Наркоман
- Дал благодарност: 1747 пъти
- Получил благодарност: 3181 пъти
Каталпа? Лириодендрон? Бреза? Цер? Платан?... Ако се напъна, може да изскочат още (само да не се размирише
)

Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
Л.М.Бюджолд
Л.М.Бюджолд
- darina1960
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 556 пъти
- Получил благодарност: 337 пъти
Sofiya Stoicheva, с тази будлея такъв автогол си вкарах...
Няма отърване от този навлек.
Взех, че я сложих насред градината - Няма отръвка от нея.
Оставих я на един чокан от рязане.
Уж беше обещала, че няма да никне повече.
Вчера я гледах, направила ластари по 60-70 см.
А си я купих в кофичка от мляко за 1.50 лв. от нашия пазар.
Иначе е тъмно лилава
Ама не я искам

Няма отърване от този навлек.
Взех, че я сложих насред градината - Няма отръвка от нея.
Оставих я на един чокан от рязане.
Уж беше обещала, че няма да никне повече.
Вчера я гледах, направила ластари по 60-70 см.
А си я купих в кофичка от мляко за 1.50 лв. от нашия пазар.
Иначе е тъмно лилава
Ама не я искам
-
- Кафе с мляко
Виждам я будлеята, че расте много, но засега й се радвам, имам нужда от обем в градинката. Всички храсти са ми много малки. В ъгъл съм я сложила 

- Лавандулов залез
- Кафе с мляко
- Дал благодарност: 119 пъти
- Получил благодарност: 582 пъти
Много хубаво става всичко! Аз имам две будлеи - някакви обикновени - посадени на градината на тротоара. Едната първите две години беше на сянка под една голяма череша и почти не растеше, а другата - през метър са една от друга - стана петорна в сравнение с другата. Миналата година съседите решиха да отрежат черешата ( не знам защо - те така и така не живеят там, само идват два пъти годишно по 3-4 дни), та сега я чакам да навакса. Тази година тъкмо се бяха разпъпили и градушката ги занули. Иначе не съм забелязала да се самозасяват. Виж дървовидната ружа обаче е голяма напаст - имам две, оформени като дръвчета и всяка пролет пощя из градината семенаци. Чак у съседа има поникнали. Иначе е красива и не иска много грижи.
Аз като любител на декоратичните треви - да предложа там на слънчевия участък - защо не посадиш няколко? Нарастват бързо, не са капризни, а са много ефектни
Аз като любител на декоратичните треви - да предложа там на слънчевия участък - защо не посадиш няколко? Нарастват бързо, не са капризни, а са много ефектни