Рецепти за сладкиши и десерти

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6150
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2581 пъти
Получил благодарност: 1385 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от alys »

Като за първи опит съм доволна от правенето на фунийките. Оказа се малко по-трудно, отколкото си го представях. А вкусът е страхотен, дори веднага след напълването с крем. Утре сигурно ще са още по-вкусни. Имам само пресни орехи, а и стана късно, та сложих по някоя стафидка за цвят.
Изображение
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Мнения: 7926
Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
Местоположение: Козлодуй
Дал благодарност: 3195 пъти
Получил благодарност: 1901 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от pepelqshka71 »

Браво Алис. А амонячната сода с какво я замени?
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6150
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2581 пъти
Получил благодарност: 1385 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от alys »

Пепеляш, сложих сода бикарбонат и бакпулвер, като ги разбърках в киселото мляко. Харесва ми това, че са хрупкави. Но и съвсем мекички да станат, също ще са вкусни. Четох рецепти само със сода бикарбонат или само с бакпулвер.
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5838
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 2336 пъти
Получил благодарност: 2696 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от Тутти »

Браво, Alys, много добре изглеждат фунийките.
Вчера една приятелка ми донесе седем според нея безнадеждно презрели райски ябълки.
Накиснах три супени лъжици чия в една кутия кокосово мляко консерва. После разбих обелените райски ябълки на гладък крем. Когато тези плодове се разбият, бързо се сгъстяват от освободения пектин от малко по-плътната част, която е като желенце.
Подредих набъбналата чия, после пюрето от сурови райски ябълки, после в средата още малко чия с кокосово мляко. Отгоре сложих една бисквитка, половин черешка от захаросаните, но може всичко друго, например смокиня. Отгоре за разкош настъргах леко малко шоколад, но малко, да е диетично все пак.
Никаква захар, ябълките са достатъчно сладки.
Пропуснах да снимам преди подреждането на десертите в хладилника, но се добива представа.
Като време ми отне около 20 минути. Чията я накиснах преди това за около 10 Мин. Всичко 30 Мин.
Изображение

Изображение
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Мнения: 7926
Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
Местоположение: Козлодуй
Дал благодарност: 3195 пъти
Получил благодарност: 1901 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от pepelqshka71 »

Тази седмица минах с един чийзкейк с боровинки
Изображение

и едни солени кифлички по рецептата на Грийни. Месих на ръка и тестото се получи, но после не втаса като хората. Въпреки всичко станаха добри и се изядоха още топли
Изображение
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
Emilly1212
Кафе машина
Мнения: 4417
Регистриран на: Май 10, '15, 21:16
Местоположение: Троян
Дал благодарност: 2543 пъти
Получил благодарност: 762 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от Emilly1212 »

Днес попаднах на нова рецепта за меденки, в която пишеше, че са невероятно вкусни и бързи. Не издържах на изкушението и ги направих.
Наистина са много бързи, а вкусът е изумителен. Чудни са!

Слагам рецептата, ако някой реши да пробва.

https://kulinarnaavantura.blogspot.com/ ... 7.html?m=1


Изображение
Най-важните неща на този свят са онези, които нямат етикет с цена, защото колкото и много да струват, не могат да бъдат нито купени, нито продадени!

Нашето любимо място - Emilly1212
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1996
Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
Дал благодарност: 349 пъти
Получил благодарност: 283 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от marka »

Меденки и от мен

Изображение
И понеже правих лимонена супа и ми останаха два белтъка, направих целувчен блат. Разбих сметана с пудра захар и ето ти торта "Павлова". :dovolen:
Изображение
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6150
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2581 пъти
Получил благодарност: 1385 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от alys »

Няколко пъти правих мъфинки по тази рецепта

Ненормално вкусно става. Правя половин доза в сравнение с рецептта от видеото:
350 гр извара
2 яйца
75 г захар
50 гр грис (пшеничен или оризов)
40 гр стафиди
1 ванилия (0,2 г)
1 ч.л. бакпулвер

Пасира се с пасатор, разпределя се във формички, слагат се орехови ядки, пече се 50 минути на 180 градуса.

Забележка: Като добавих стафидите, изчистих малко орехови ядки и през това време стафидите малко са поели от течността на сместа. (бях допуснала грешка, затова отново виждате същото съобщение)
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6150
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2581 пъти
Получил благодарност: 1385 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от alys »

Ето снимка на горния сладкиш/кексчета. Дозата е с 3 яйца, съответно останалите продукти са пропорционални. Отвътре изглеждат като кекс.
Изображение
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5838
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 2336 пъти
Получил благодарност: 2696 пъти

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Мнение от Тутти »

Преди два дни направих крем брюле и с останалите от брюлето белтъци днес направих целувки.
Теглото на белтъците се измерва
Умножава се по 1,60. Така се получава количеството захар. В случая 210 гр белтък на 340 грама захар
Започвам на бавни обороти да разбивам белтъците с щипка сол. Като се разпенят, започвам да добавям захарта постепенно, но не много бавно, просто леко сипя. Увеличавам оборотите на миксера, щом сместа стане лъскава, добавям лъжичка оцет и лъжичка нишесте, разбърквам и край. После с пош или лъжица правя целувки. В загрята на 140 градуса фурна върху хартия за печене се слагат и се намалява на 90 градуса, без да се отваря фурната. Около 2-2,30 часа, докато целувката може да се отлепи от хартията. Изваждам, охлаждам и подреждам.
Изображение

Изображение

Направих и основа за торта Павлова, но защото белтъците ми бяха повече този път и стана много материал. После понеже нямах сметана, начупих в чашки за сладолед тази голяма целувка, отгоре кисело мляко и вишни и череши, най-отгоре целувка и готово. Не успях да снимам, изяде се на момента от всички, дошли наоколо.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”