От А до Я за любимите домати 2024

Модератор: Миша

Публикувай отговор
ivko69
Кафе машина
Мнения: 4848
Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
Местоположение: Паволче.Враца...
Дал благодарност: 45 пъти
Получил благодарност: 602 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от ivko69 »

Ма я ша дойда,да знаеш....
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11881
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 178 пъти
Получил благодарност: 265 пъти
Обратна връзка:

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от johnstalker »

ivko69 написа: Май 12, '24, 19:49 Ма я ша дойда,да знаеш....
0888689301 - само ме предупреждаваш 2-3 дни преди това. ;) С Кума Лиса сме големи "Гъбарки". ;)


Изображение

Изображение
penkeler
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1730
Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
Местоположение: Варна
Дал благодарност: 54 пъти
Получил благодарност: 336 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от penkeler »

Някой беше казал. че веществата сами по себе си не са отрова, а тяхното количество. Всяка доза над допустимата за дадено вещество вече в по голяма или по малка степен е отрова. Много лечения също се извършват с отрови, но в количества които се считат за относително безвредни и в масовата практика не са проявили големи поражения. Въпреки всичко има организми които не понасят дори минималните дози и това наричаме с научното название алергии. На всички предполагам е известно, че дори обикновената сол и захар, които консумираме ежедневно също са отрови.
Давам си сметка, че за повечето колеги нещата са добре известни, но оставам с убеждението, че има незапознати и обръщението ми е към тях. Не съм специалист в областта и не претендирам за компетентно мнение, но се опитвам да анализирам резултатите от различни източници и най вече от житейския си опит. В моето детство( 60-те години на миналия век) нямам спомени да се пръскаха зеленчуците с различни препарати. Единственото пръскане беше само на някои видове от новите сортове лози, лесно податливи на мана, известни под наименованието "американски" и то само с вар и син камък. По зеленчуците по рядко се появяваше мана, а най уязвими бяха доматите. Някои започнаха да пръскат превантивно и тях. Скоро след това се появиха и нивите химически препарати, първо в ТКЗС-тата, а постепенно и в личните стопанства. После се оказа, че вредителите привикваха с тях и с времето се налагаше все по често да бъдат разработвани и заменяни с нови.
Май ще стане доста дълго, но разказвам всичко това защото се оказа, че практиката с химията не е никак безвредна, препаратите ставаха все по отровни, количествата все по завишени, а освен ползи нанасяха и допълнителни вреди в стопанствата. Дълго време не можех да си отговоря на въпроса защо преди никой не пръскаше и по голямата част от продукцията си беше с отлично или добро качество, а с по съвременните средства нещата се промениха коренно. Отговора разбира се не е еднозначен защото причините разбира се са повече от една. Промени в климата, разнасяне на зарази с увеличение на международната търговия и други такива. Всъщност много вредители имат естествени врагове по места и природата е постигнала някакъв баланс. Пренесени на нови далечни теренни някои вредители нямат естествените врагове, а и с химията унищожаваме както вредните патогени, така и техните врагове. За съжаление обаче вредните се оказват по устойчиви и много по бързо самовъзпроизвеждащи се. Така десетилетия наред не само ние, а по цял свят нарушавахме природния баланс, доколкото съществуваше.
С био препаратите се прави опит да се прекрати нарушаването на баланса и унищожаването на естествените врагове на вредителите. За щастие не сме унищожили естествените полезни микроорганизми напълно и сега тенденциите са да се създадат условия за тяхното изкуствено разпространение, размножаване и увеличаване, вместо да се ползва химия. Реално те винаги са съществували в природата и без дори да сме подозирали ние сме ги консумирали неволно, защото са невидими. Някои от тях, като бактерията Bacillus subtilis (сенна пръчица, която е основната съставка на препарата Бактоген)) съществуват в стомаха на преживните животни и дори на човека. Подобно е положението и с триходрмата, но тя не се среща в организъма на животни и човек, а като вид плесен в свободно състояние в природата. Истинските био препарати (не ментетата) не са получени по изкуствен начин, а са полезни микроорганизми така или иначе съществуващи в свободно състояние в природата и твърде много намалени заради дългогодишната употреба на химикали, естествени врагове на вредителите, които се събират от естествената им среда, размножават се и се връщат обратно в природата.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Мнения: 7768
Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
Местоположение: Козлодуй
Дал благодарност: 2567 пъти
Получил благодарност: 1437 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от pepelqshka71 »

ivko69 написа: Май 12, '24, 19:30 Хм....Пепеляш,много добре се изказа,даже ме накара да се гордея че те познавам....Ма що изтърка мнението не знам... :hmmm:
Нищо де,сигурно е имало основателна причина.. :daaa:



От снощи до преди три часа и аз писах разни нещица,за да отговоря на една колежка,ма си замълчах..Само мир да Е..
Вече се разбра, че не съм го изтрила аз. Джони пръска с инсектицид и фунгицид за буби и болести :nod: ... и те така... Ще се изкажа пак, но по късно, че имам малко работа. А и то мнението ми не беше обидно, а само констатирани факти.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
belika
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1076
Регистриран на: Апр 22, '12, 15:29
Местоположение: София
Дал благодарност: 386 пъти
Получил благодарност: 243 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от belika »

Пенкилер, благодаря за отличния анализ. именно заради това: претенциите на синджента и всички гиганти и комисии, целящи и претендиращи за патентоване на генома на домата, ориза, соята и прочие, създаващи патентовани сортове и съответните препарати вървящи с тях, са с доводи като: по-големи добиви, по-дълъг живот на рафта на плода и прочие. та заради тях много хоби градинари по света се връщат към бабешки стари сортове без препарати с малки добиви.
Това накратко каквото аз съм научила последните години...

един, добър според мен френски документален филм за световния земеделски гигант Каргил. има секция за доматения бизнес. много поучителна, според мен


Джони, не ни карайте да завиждаме. Хм...
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.
Аватар
Shami
Чист кофеин
Мнения: 8554
Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
Местоположение: гр. София
Дал благодарност: 928 пъти
Получил благодарност: 698 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от Shami »

О,аз успях да прочета поста на Пепеляш ,после и на Белика и нямам проблем с нито едно различно мнение по въпроса.
После форума се бъгна и засервирах вечерята.
Всеки решава за себе си,както и всеки консумира своята продукция.
При нас от години както писа Пенкелер в горния пост нещата си протичат така.Това не е защото на мен ми е скимнало или защото аз съм решила така.Все пак,ако исках можеше да настоявам да променим и да започнене и ние да пръскаме.Но виждам,че е за добро и няма нужда да променям нищо.
Спомням си още в самото начало,когато бях млада снаха и със свекървата ще слагаме компот от череши и вишни.Берем от нашите дървета в двора.Свекърва ми ги заливаше в една кофа с вода и ръсеше сол.След известно време изплуваха на повърхноста доста червеи.Ние младите веднага заемахме позиция,че няма да ги ядеме.А тя така решаваше този проблем.Изливаше водата после ги измивахме и правехме компоти.За прадядото на ММ тогава това беше добър знак.Щом един плод имал червеи значи е бил чист.А иди,че разбери.Аз по онова време вятър ме вееше на бял кон и хич не можех да схвана за какво са им тия гадости да ги има изобщо.Отварях всяка череша или вишна за проверка.Вишната е Вишнап ашладисана пак от прадядото на ММ.Та това си е дългогодишна традиция при нас.Свеки като агроном е минал през всичко,поне така казва.И също държи да не се пръска.Аз само продължавам традицията и съм окей със нея.Но понякога се изкушавам,нали ви чета.После попрочета за тези препарати повечко и се отказвам от желанието да променям нещата.
Последно промяна от Shami на Май 12, '24, 21:57, променено общо 1 път.
Аватар
belika
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1076
Регистриран на: Апр 22, '12, 15:29
Местоположение: София
Дал благодарност: 386 пъти
Получил благодарност: 243 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от belika »

Извинявам се за повторното мнение, но не мога да редактирам вече. А филмът, който исках да споделя по повод спортовете зеленчуци и препаратите е друг.

Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Мнения: 7768
Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
Местоположение: Козлодуй
Дал благодарност: 2567 пъти
Получил благодарност: 1437 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от pepelqshka71 »

Shami написа: Май 12, '24, 21:52 О,аз успях да прочета поста на Пепеляш ...
Значи си ме разбрала. Да пръскаш не означава да пръскаш постоянно, а при необходимост да знаеш как да реагираш. Миналата година докато се тутках с какво да напръскам, след като ме хвана маната и реколтата замина. Беше ме много яд, че съм започнала да ги тунтуркам от 3 януари, а за две седмици затрих 88 стръка с отчувани завързали домати.
И както написах преди, само си менкаме мнения.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6085
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2276 пъти
Получил благодарност: 1294 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от alys »

Круна
Изображение

Чери от Фреша
Изображение

Корнишонки Левина
Изображение
Аватар
Shami
Чист кофеин
Мнения: 8554
Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
Местоположение: гр. София
Дал благодарност: 928 пъти
Получил благодарност: 698 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от Shami »

pepelqshka71 написа: Май 12, '24, 22:38
Shami написа: Май 12, '24, 21:52 О,аз успях да прочета поста на Пепеляш ...
Значи си ме разбрала. Да пръскаш не означава да пръскаш постоянно, а при необходимост да знаеш как да реагираш. Миналата година докато се тутках с какво да напръскам, след като ме хвана маната и реколтата замина. Беше ме много яд, че съм започнала да ги тунтуркам от 3 януари, а за две седмици затрих 88 стръка с отчувани завързали домати.
И както написах преди, само си менкаме мнения.
Аз те разбирам бре Пепеляш.
По важното е ти да знаеш как да реагираш за да не ти се повтори миналогодишната драма.Сега си заредена.Пази се и пази доматките от онази гадост. :gush:
Щом видиш нещо веднага се включи и вънка и вътре,че онази снимка беше...
Даже не знам как успя да стигнеш до там.Това есента ли беше в оранжерията? :hmmm:
При мен знаеш ,аз съм желязна :lol: Доматите ме обичат :hihihi:
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”