Приказки под шипковия храст.

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Публикувай отговор
Аватар
Shami
Чист кофеин
Мнения: 8516
Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
Местоположение: гр. София
Дал благодарност: 863 пъти
Получил благодарност: 665 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от Shami »

Одеве докато сортирах чорапите на терасата поглеждах лалетата.Нали засадих един романтичен микс есента.Трябваше да са 50 различни сорта.Не са толкова различни,все на лилаво бият.Минах се аз с този микс майче.Част от тях прецъфтяха,други ги пречупи Мечо.
Но друга ми беше мисълта.Толкова маркови лалета съм взимала и чезнат,чезнат.
Същото ми се струва ,че се случва и със марковите иглики.Даже и със розите.Карат по две,три ,пет години и нещо им става.Е,има си и нормални такива.Но една част забелязах,че ми се разболяват и трябва да ги подменям.
Вчера преди да започна да пека принцесите при включването на скарата ми изгоря кабела към нея.Тя е от онези малките парти-грил скарички от преди 30години.Бяхме купили същата нова от промоция в Кауфланд и веднага я извадих.Обаче имат разлика в кабела.
На старата може да се купи нов и да се включи отново.Новата е еднодневка,Развали ли се край,трябва да се хвърли на боклука.Прибрах си старата,нищо ,че на нищо не прилича външно от толкова години ползване.Ще я излъскам и ще си купиме нов кабел
Ето каква е разликата.Какво се е правело преди и какво сега.Така и с цветята са започнали явно да правят.За да се купуват постоянно нови..
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Мнения: 7675
Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
Местоположение: Козлодуй
Дал благодарност: 2272 пъти
Получил благодарност: 1253 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от pepelqshka71 »

Шами, еми весело е у вас, но да знаеш, че не си разпределяш времето правилно. И ние готвим, перем и сгъваме, но ходим и на работа. Пример: събота ( аз ставам късно - след 10часа) и около час съм на компютъра и си пия на спокойствие кафето. После със списъка съм на пазар за около час ( че да мина и еконт и спиди). Това значи, че съм започнала около и след 12 часа. Заредих пералнята и започнах да изваждам всичко от кухненските шкафове ( то отиде в съдомиялната на бърза програма за преплакване). Изчистих кухненските шкафове и подредих измитите чиний, паници, лъжици, тенджери, тигани и так дале. През това време първа пералня е изпрала и е в сушилнята, а на нейно място съм заредила втората. После минах за паяжини и всички повърхности за прах. Отърках и всичко наредено по тях, че и то прашлясало. Подредих великденската украса и ето, че сушилнята свършила - сгънах и прибрах дрехите. Заредих я с прането от втората пералня и пуснах чаршафите ( три ката, щото ние с ММ спим в отделни спални (много хърка) и тези на детето). През това време забравих да кажа че в тенджерата под налягане сварих един фазан, а пакетчето с чушки от фризера се размръзна. Сглобих саламурата и я сложих да се вари. После продължих със спалните. За капак на всичко извадих всичко от моя гардероб и се оказа, че имам за подаряване 8 чанти от лидъл пълни със дрехи, купувани малки, но не връщани с идеята, че ще сваля три-четири кила и ще ми станат. Е да де, но съм събрала 8 чанти, които са ми малки. И хайде за село. Трета пералня пуснах със зимните якета. Лесното при мен е че успявам да изпера четири перални и да ги изсуша за деня. Това на простора няма как да стане. И така: до вечерта успях да "излижа" къщата и да замеся за мекици за неделя сутрин. Може би фатката е в това, че върша всичко заедно, а не да изчаквам едно след друго. В неделя продължих , като се отдадох и на оранжерията, насадих на вън краставичките, изкопах си дупките за тиквичките и още куп други глупости. По между другото до като си почивах на по цигарка време си напоръчах и още боклучета от тему :D
Сори, че стана толкова дълго, но дано ти помогна да се организираш по добре и да имаш повече време за себе си. Не пречи докато си чистиш, да си разбъркваш манджите, да пере пералнята и да говориш по телефона едновременно :nod:

И не сгъвай чорапите на терасата, щом Мечо е такъв палавник- сгъвай вътре.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
Shami
Чист кофеин
Мнения: 8516
Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
Местоположение: гр. София
Дал благодарност: 863 пъти
Получил благодарност: 665 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от Shami »

:lol: Пепеляш,така ме разсмя със това за дрехите. :lol: Същата съм.Купувам с номер или два по-малки ,защото много ми харесват,но пък няма моя номер.И аз също си мисля,че ще отслабна скоро и ще ми станат.Е да,ама не,не слабея изобщо и те висят ли висят.Само от време на време им удрям по едно пране и докато висят на простора си ги гледам и се виждам слаба :lol:
Пазара на мене ми отнема половината ден,да не кажа и повече.Такава загори тенджера съм по магазините.Обичам да ходя и да зяпам.Ходя много пеша,не се качвам на автобус.
Мнавам трите големи вериги,пазаря и от трите по нещо ,защото нали е на промоция
Списък не правя,пазарувам на момента това което ми грабне окото и съставям менюто в движение.Разглеждам близките цветарници,там имам приятелки и поне един час минава в приказки.Все си казвам,че няма да пазаря толкова само най-важното и ако ме видиш само как се прибирам. :hihihi:
Всичко ми се развива по сходен начин.Когато готвя избягвам да правя нещо друго.Може да съм с лаптопа,но си дебна манджата.Захвана ли и нещо друго винаги загарям нещо и съм се зарекла,готвя ли,готвя.Е пералната може да си върти,но понякога не съм доволна ,вадя и препирам на ръка или я пускам пак.Сушилна нямам,нямам и миална машина.Като само аз мия съдовете.
Всяко нещо което захвана ми отнема много от времето защото си се захласвам ,може да си ми е от зодията.Иначе имам такива оправни съседки,като машини са тия жени.
Аз явно съм била родена за принцеса ,ама съм объркала принца с белия кон за такъв с Москвич.Това имаше ММ едно време. :lol:
В замяна на това пада голяма веселба докато се мотам в някаква посока.
Аз и на работа като бях колежките си умираха от хилеж с мене и не искаха да напускам.
След работа минавахме през някое барче и се почерпвахме с по едно питие или сладолед.После стягаш крачката и се прибираш ни лук яла,ни мирисала,че те гони вечеря да стягаш.
Не съм от оправните и едва ли ще стана.Ма то не може и всички да сме еднакви.
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5641
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1756 пъти
Получил благодарност: 1995 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от Тутти »

Pepelqshka71, описваш подобен мой ден. Дори онзи ден си мислех за пореден път какво щях да правя и колко време щях да губя без сушилня и миялня. Новите сушилни даже изваждат като изгладени дрехите, особено ако веднага ги извадиш след сигнала за край.
Преди много години всяка дейност я правех както я правеше майка ми - само едно занимание, с много внимание и перфектно. Сега благодарение на една приятелка правя винаги по две, три неща едновременно и дори си ровя в телефона или цъкам из градината. Уредите са затова, спестяват ни сили и време. А дрехи почти не си купувам, имам си за такъв период и за другия период и инвестирам само в забавления - кино, театър, концерт, в това има по-голямо удоволствие.
Пепеляшче, ти си ми еталон за енергична мултифункционална жена. Всичко е супер, поздрав.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Мнения: 7675
Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
Местоположение: Козлодуй
Дал благодарност: 2272 пъти
Получил благодарност: 1253 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от pepelqshka71 »

Тутти написа: Апр 16, '24, 10:54 ...
Пепеляшче, ти си ми еталон за енергична мултифункционална жена. Всичко е супер, поздрав.
Тути, благодаря за милите думи, но не можеш да си представиш какъв мързел съм. За това като дойдат почивните дни, включвам турбото. През седмицата се прибирам късно и правя само супер наложителните работи ( например да си насадя тиквичките, патладжаните и пипера, че прераснаха и пожълтяха в кофичките), а къщната работа е отгоре, отгоре ( някоя прахосмукачка, нещо да сготвя и да се лигавя с малките чихита). Често си почивам с цигарка на компютъра. Но дойде ли петък вечер, майко мила. Вече всичко ми е в главата, кое след кое и как. Някак несъзнателно се подреждат приоритетите, но както писа - технологийте са ми супер полезни и отменящи ме в част от домакинската работа. До късно миналата година се дърпах за сушилнята, но като си дойдЕ детето с три сака дрехи, който трябваше да изпера и изсуша за един ден и сушилнята надделя. Аз имам комбинирана пералня със сушилня, но съм много недоволна от нея и не ползвам сушилнята. Затова се разчетох из форумите и звъннах на няколко приятелки със сушилни за мнение и хоп, за два дни се сдобих със една Самсунг с термопомпа. Настаних я в гардеробната, защото колкото и да е голяма кухнята ми (7/5) нямам място. Единственото, което се изисква за нея е контакт за да я включа. Еми, родих се. Освен, че дрехите излизат като изгладени, миришат готино, събира всички космарляци , които полепват от кучетата и всякакви влакна. Със съдомиялната е същото - кога за 2 часа щях да премия всичко от шкафовете. А така - вадя всичко от единия шкаф, зареждам и пускам на кратка програма само за плакнене (около 30мин). През това време съм почистила шкафа и ми е останало време да свърша нещо друго. После подреждам измитите посуда и вадя от другия шкаф - процедурата се повтаря.
Та мили момичета - помагайте си с измислените кухненски помощници и ще имате време за всичко.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
Shami
Чист кофеин
Мнения: 8516
Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
Местоположение: гр. София
Дал благодарност: 863 пъти
Получил благодарност: 665 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от Shami »

Е де,е де,аз съм от простосмъртните значи. :lol:
Карам си по стария начин и си ми е драго.
Пари да ми дават не бих взела сушилня,еле пък миялна машина.
Не съм им фен и на двете.Наречете ме старомодна,но не си ли ми пекне слънчице дрешките,не си ли ги духне ветреца,здраве му кажи.
Съдове да събирам за миялна не е моето.Съседката до нас си взе миялна и само след месец търсеше на кого да я продаде.Дразнеше се много,че и се задържаха съдове вътре,нали трябва да се съберат за пълна миялна.И си миеше на бързо пак на ръка.
И сушилнята разкара,мачкаше и дрехите.
Та има си хора за всичко.На едни им харесва,на други не.
Ако са двама или трима човека в едно домакинство,няма смисъл от миялна според мене.
Еле пък ,ако има две жени в семейството.
Просто си има оправни жени.Другото е въпрос на гледна точка,финанси също.
Все пак казвам,ако човек иска и има желание ще си намери и малка миялна и читава сушилня.Но,не е моето.
Аз си харесвам старите уреди.Даже микровълнова нямам.Не искам,не ме кефи изобщо.
Фурната си ми върши идеална работа.
Само да трупам уреди,ми няма смисъл.Препечена филия пак си пека на обикновен котлон.Тостера така виси само.Онзи уред за варене на яйца също.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Мнения: 7675
Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
Местоположение: Козлодуй
Дал благодарност: 2272 пъти
Получил благодарност: 1253 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от pepelqshka71 »

Shami написа: Апр 16, '24, 20:39 ...
Все пак казвам,ако човек иска и има желание ще си намери и малка миялна и читава сушилня.Но,не е моето.
За това говорим Шами. Моята съдомиялна е широка 45см, а не 60. Води се за 10 комплекта. Не е вярно, че не се пуска ако не е пълна. Целия цикъл изхабява 11 литра вода и мие на 70 градуса. По чисти едва ли можеш да направиш на ръка, а за 5 чинии ще изразходиш вода колкото за 10 миялни ( сигурно и повече) и то само докато ги изплакнеш от верото.
Сушилнята има копче за Ненамачкване на дрехите. Щом ленените ми дрехи излизат изгладени - смятай. ДА - вадя ги веднага след като си изпее песента, че е свършила, но си има брояч още колко време и остава, та можеш да си направиш груба сметка, колко да се моташ по двора. Супер екстра е. Аз сменям летни със зимни дрехи, като всичко минава през пералнята и сушилнята. Ако минава само през пералнята, няма да ми стигне месец да сменя гардероба.
Shami написа: Апр 16, '24, 20:39 ...
Наречете ме старомодна,но не си ли ми пекне слънчице дрешките,не си ли ги духне ветреца,здраве му кажи.
...
Сякаш чувам себе си до миналата година. Мислех по същия начин като теб. Само, че, въпреки, че съм далеч от главния път, всяка седмица бърша по един пръст събрала се прах вътре - смятай какво отива на прането отвън, което не виждаш. А ти както си на булеварда...

Но както каза - всеки сам си решава. Не се отказвам от иновацийте на времето ни и го считам за облекчение на работещата жена в забързаното ни ежедневие.

И само си споделяме - да не вземеш сега да се засегнеш нещо. Уважавам всеки избор на човек, независимо, че не съвпада с моя.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
Shami
Чист кофеин
Мнения: 8516
Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
Местоположение: гр. София
Дал благодарност: 863 пъти
Получил благодарност: 665 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от Shami »

Няма за какво да се обиждам Пепеляшче,напротив,интересно ми е.
Нищо,че не е моето.Не ми пречи да се радвам на това което споделяш. :daaa:
Аватар
Shami
Чист кофеин
Мнения: 8516
Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
Местоположение: гр. София
Дал благодарност: 863 пъти
Получил благодарност: 665 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от Shami »

За да не спамя в доматената тема повече реших тук да спомена няколко думи за плужеците при нас.
Дворчето ни не е за пример изобщо,има много какво да се желае.Имаме доста зеленина ,трева и много трева с плевели.Съответно там си се развъждат охлюви. Във всички дворове е така.Един не съм видяла различен.С плужеците всеки се оправя различно.Едни пръскат със препарат за горене на тревата.Забравих му името пък сега.Няма трева,няма плужеци,проблема решен.Други ръсят със гранули около растенията,плевят,слагат яйчени черупки,пепел от печката.Възрастното бабе до нас всяка сутрин минава с една кофичка и обира ръчно охлювите в градината си.По интересното е обаче какво прави после с тях. :lol:
Питах я,хвърля ги в казана.Сиреч в голямата кофа отвън.Тази кофа преди беше пред един двор,после се премести пред друг,пред трети.Неусетно кофите станаха две и вървят комплект.Но няма такива хора които да се съгласят два казана да им висят пред оградата.
И всеки мести кофите.Сложат ли ги пред неговата ограда на следващя ден са през няколко двора поместени.Охлювите явно вървят барабар с тях :lol: Щото бабето е железно,всяка сутрин вали ,вее ,то е със кофето и събира. :lol:
Аз реших да си затрая по този въпрос,едно,че не ми е работа,другото е ,че не съм клюкарка. :hihihi:
До казана обаче трудно се стига далече е вече,кажи,речи половин спирка пеша трябва да се ходи.Пъкваш се значи с пликовете с боклука натоварена и започваш да го издирваш.
Гледам съседките влачат вече колички пълни с чували.Аз викам децата да помагат.
Миналата седмца едната кофа я нямаше.Къде беше зачезнала така и не разбрах.Добре,че я върнаха обратно.С един казан стана страшно.Оставяха се чували с боклуци до него,после кучета,клошари,вятър и смрад.Виках по един клошар,отваряше пликовете и бам на земята. :svekurva: Да не мислите,че ме отрази.
Та тръгнах от историята с охлювите и се отнесох в друга посока. :lol:
Аватар
Shami
Чист кофеин
Мнения: 8516
Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
Местоположение: гр. София
Дал благодарност: 863 пъти
Получил благодарност: 665 пъти

Re: Приказки под шипковия храст.

Мнение от Shami »

Но сериозно се замислям за едно огнище отвън във двора.Което може разбира се да се изгаря там.Свеки ми вика,че на това му се казвало екарисаж :shock: :lol:
Как му ги ражда главата такива след бутилка вино направо незнам. :lol:
Ама весело си е при нас. :hihihi:
Обаче охлюви не мога ,нямам сърце да горя.Не бих никога.По скоро и аз в казана :hmmm: :lol:
Далеч от очите,далеч от сърцето 8-)
Публикувай отговор

Обратно към “Разни и разнообразни теми”