Здравословно отслабване

За здрав дух в здраво тяло - здравословно хранене и въпроси, диети, съвети за красота.
Публикувай отговор
Аватар
Lalel4e
Баш кафе майстор
Мнения: 2592
Регистриран на: Окт 21, '17, 18:11
Местоположение: Русе/Пловдив/Костанденец/Руен/Брягово
Дал благодарност: 764 пъти
Получил благодарност: 746 пъти

Re: Здравословно отслабване

Мнение от Lalel4e »

Ауу, Мишее, жива да си!
Нова седмица, нови упражнения! :ieeee:
О понеделник почвам.

Така е това за тежката работа, иска си разгрявка преди това, ама кой да слуша… :sblush:

Показвай, казвай още полезни неща, линкове с правилното инфо, че и ние да се ограмотим! Всеки градинар трябва да има двигателна култура, ако иска по-дълго да е градинар :liubov2:
Особено тези от нас, дето не живеят в градините си и трябва да свърша всичко за един/два дена.

Радвам се че си по-добре! :gush:
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17035
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Здравословно отслабване

Мнение от Миша »

Обещах да кажа как се справих/справям с излишните кг, минус 35 вече , и най-вече запазени без йо-йо ефект.

Преди обаче да се почне диета според мен трябва да се посети лекар да се види щитовидната жлеза и инсулина, особено ако е имало наскоро някакъв стрес за организма. Аз започнах с Хашимото и хома индекс в небесата, и двете предполагат качване на килограми, и при двете нормалните препоръки за намаляване на хляба, пържени храни и сладки не вършат работа, предполагам мнозина са го изпитали на собствен гръб, знам колко се ядосвах, когато ми даваха такъв акъл, хляб с години не хапвах, сладко по принцип не обичам, а пържени картофки у нас поне 10 години не се е хапвало. За обездвижване и дума не можеше да става, движението винаги ми е било в повече, дори когато подскачах на патерици комшиите ми се смееха, че тренирам за олимпийските игри. Това ми беше изходната база, и диетата е с оглед инсулиновата резистентност и за съжаление заради Хашимотото отказ от сурови кръстоцветни.

Основното и може би най-главното, за да не се получи хормонален дисбаланс според ендокриноложката максимално свалено тегло на месец е до 5 % от теглото, максимум 8% за един месец, след това до 2,5кг, така се предотвратя и йо-йо ефекта.

Второто , което ми помогна , е периодичното гладуване- храних се между 10 и 4 след обяд, след това нищо, дори и сокче не, между храненията трябва минимум 3 часа, с оглед инсулина. Картофи и бял ориз изхвърлени изцяло, взимах ориз Баланс, с черния не можах да свикна, хляб пълнозърнест до една филийка на ден, и до 100 грама на ден ядки. Ядките са бадеми или лешник, задължително няколко сини сливи , ако не съм яла друг плод, може да прочетете за ползатаот сините сливи за тъканите, а и при опредена възраст при дамите.

Преди закуска взимам 1 с.л. масло от бял трън, за усвояването на белтъците е нужна мазнина, отделно белият трън е за прочистване на черен дроб, бъбреци и т.нат., закуската е задължително протеин + зеленчуци, дозата на парчето месо е не повече от длан, пръстите са зеленчуците, това е най-лесния начин за определяне на порцията. Протеина ми беше задължителен заради инсулина отново и за да мога да си възвърна мускулите. Вместо месо знаете може варени яйца, гъби, само не колбаси или протеин от аптеките. Научих се да правя колбаси с желатин, който пък е полезен за кокалите , става бързо и е вкусен.

Обяда е основно зеленчуци , пресни, овкусени, готвени, консервирани, както дойде, обядва се само през студените месеци, тогава храненето е три пъти на ден, лятото е два пъти, това е според тибетската медицина, като зимата задължително се слагат сгряващи подправки- черен пипер, джинджифил и тем подобни. След обяд може и някакъв плод, но не по-късно от 2 часа, плодовете при ИР вечер са забранени.

Вечерта- задължително поне 1/3 от порцията трябва да протеинова, обаче не го спазвах, обикновено си дояждах обедните зеленчуци.

Тренировка- задължително вечер, с вечерната тренировка се подобрява клетъчната чувствителност към инсулин.


Понеже месо много много не обичам, обядът често си го правех от вечерта за следващия ден с нарязана ябълка, кисело мляко, желатин и за подсладител инулин от цикория, вкусно е , засища бързо и за дълго.

Инулин от цикория и земна ябълка- включих го в менюто , в началото се почва с малка доза, за да свикне стомахът.
Гледам да взема по някакъв начин дозата инулин за деня,като понякога я взимах като напитка , ако много ми пригладнее , една лъжичка инулин, разтворен в чаша топла вода бързо убива глада, освен това инулинът също усилва чувствителността на клетките към инсулина, подобрява липидния профил и други подобни .

Това е, лесно е, само веднъж трябва да се научи организма да спазва часовете.
Но вече оправих инсулина, влезе в норми, хормоните са наред, килограмите има още какво да се желае.

ПП Моля докторите във форума да ме поправят, ако някъде съм допуснала грешка, защото диетата си я сглобих аз, след като изчетох и изгледах маса диетолози и ендокринолози, така че грешки сигурно има, особено в обясненията, все пак това категорично не е моята специалност.

Мисля да направя тема за упражненията, ще помагате ли?
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
радост-31
Виенско кафе
Мнения: 369
Регистриран на: Мар 10, '16, 08:26
Местоположение: Трилистник, Пловдив
Дал благодарност: 129 пъти
Получил благодарност: 353 пъти

Re: Здравословно отслабване

Мнение от радост-31 »

Здравей, Миша!
Много се радвам, че се завърна и то с толкова лични откровения. Благодаря и за упражненията, и за насоките. Не очаквах, че толкова много хора имат сходни на моите дискомфорти. Срам ме е да говоря за болките в кръста и краката, за безпричинното качване на килограми и честото причерняване, защото съм само на 34, а чувствам тялото си на 84. През последните две години научих страшно много неща и взех мерки чрез диета и хранителни добавки. НО! Трябва ми и приличен дневен режим, който не мога да постигна със сегашната си работа. Май трябва и професията си отново да сменя.
Ще се радвам да споделяш още тайни от кухнята на здравословния живот!
Аватар
Lalel4e
Баш кафе майстор
Мнения: 2592
Регистриран на: Окт 21, '17, 18:11
Местоположение: Русе/Пловдив/Костанденец/Руен/Брягово
Дал благодарност: 764 пъти
Получил благодарност: 746 пъти

Re: Здравословно отслабване

Мнение от Lalel4e »

Миша написа: Яну 11, '24, 15:38 ...Мисля да направя тема за упражненията, ще помагате ли?
Йеееееее!!! :ieeee: :ieeee: :ieeee:
КАТЕГОРИЧНО!! ДААААА! Действай, аз с инсулин, храна и килограми проблеми нямам, обаче за гимнастиката съм тооолкова запалена!

Когато бях млада не усещах нещо да се случва, но на тези години дори след 10 мин. упражнения съм като нововродена, не ми се спира и ако не съм ограничена във времето, ми се иска да продължа поне половин час. Тогава пък направо съм на седмото небе. Чувала съм, че движението стимулира серотонина, ама не съм предполагала, че може да е толкова осезаемо! След гимнастиката се чувствам не просто по-живнала, ами и толкова щастлива, все едно съм извършила някакво мнооого добро дело :lol:

Сигурно това е причината толкова много да обичам физическия труд и да мразя "женската работа". Тропането на едно място в кухнята ме съсипва, ходенето също изобщо не ми върши никаква работа. Ходенето по равните градски улици имам предвид, иначе качването/слизането по/от планината си е друга тема. Градското ходене и топуркането в кухнята имам чувството че ми свалят кръвното. Чувствам си главата празна, краката - пълни с олово и като цяло - страшно изтощена, нищо не мога да правя след това, освен да уважа някое легло.

Искам тема за упражнения и всичко, което възстновява стави и мускули - желатини там, движения специални, каквото има - всичко!
alina
Двойно кафе
Мнения: 199
Регистриран на: Окт 7, '21, 14:38
Дал благодарност: 77 пъти
Получил благодарност: 137 пъти

Re: Здравословно отслабване

Мнение от alina »

Публикувай отговор

Обратно към “Здраве и красота”