Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Цветомир Стоянов
Kафенце
Мнения: 27
Регистриран на: Юни 12, '20, 14:16
Местоположение: гр.Кричим, обл.Пловдив

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Цветомир Стоянов »

Ами то целта, честно казано, е да култивираш дрождите по люспите.

Всичко друго е импровизация и на кой кактото му е удобно.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от apis »

Да,обаче как ще правиш хляб с люспите ?
Цветомир Стоянов
Kафенце
Мнения: 27
Регистриран на: Юни 12, '20, 14:16
Местоположение: гр.Кричим, обл.Пловдив

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Цветомир Стоянов »

Говорим само за прихващане, а не за перманентно присъствие на гроздови зърна в кваса. Не че би ило проблем. :)
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13537
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 169 пъти
Получил благодарност: 263 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от kim »

Цветомир Стоянов написа: Юни 18, '20, 13:30 Зрънцата директно ги смачкваш вътре( в стария квас или в нов и по двата начина стана), немити и ако може не пръскани с химия => Слагаш си брашно и вода, аз поддържам 1:1 => Една седмица си го гледаш животинчето докато почне хубаво да си бухва =>
Само това ли съдържа кваса и в хладилник ли се съхранява през тази седмица?
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Цветомир Стоянов
Kафенце
Мнения: 27
Регистриран на: Юни 12, '20, 14:16
Местоположение: гр.Кричим, обл.Пловдив

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Цветомир Стоянов »

Здрасти Ким,
На стайна температура трябва да е докато се прихване. При мен стои на плота в кухнята :) В хладилник се държи ако ще го "приспиваш" т.е няма да правиш с него хляб известно време. Аз, тъй като ,правя хляб един път в седмицата до предния ден си го държа приспан.

Ето снимки от таз седмичния хляб.

Рецепта:
Хидратация 72%
180гр. Пълнозърнесто брашно 100% ТИП 1850
150 гр. Типово брашно ТИП 1150
30гр. Бяло брашно ТИП 500
50-60гр. Квас хидратация 100%
Сол 7-8гр. ( тука е по вкус, но да се има предвид, че солта е инхибитор за растежанза дрождите т.е увеличение => забавяне на ферментацията)
250гр. Вода

След 5ч. на около 24-25 Градуса:
Изображение

Съд за оформяне:
Изображение

След оформяне:
Изображение

След 10ч. ретарадиця в хладилника. Вижда се как е изпълнило формата до горе:
Изображение

И след изпичане:
Изображение
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11814
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 148 пъти
Получил благодарност: 189 пъти
Обратна връзка:

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от johnstalker »

Виждам, че не сте квасили и месили скоро. :) Изчетох темата и реших да започна тестовете с една от млечните "рецепти" от първите страници, щото нямам кефир под ръка. ;)
Di_Va
Кафе машина
Мнения: 4891
Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
Дал благодарност: 352 пъти
Получил благодарност: 279 пъти

Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.

Мнение от Di_Va »

Успех, Джони!
Всичко, споменато в тази тема става вкусно, аз от година-две не съм правила хляб с квас, може би е време да започна отново, сух квас имам в хладилника.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”