Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
bongibo
Кафе с мляко
Мнения: 220
Регистриран на: Фев 11, '19, 18:38
Дал благодарност: 429 пъти
Получил благодарност: 384 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от bongibo »

Нещо много некачествени капачки има на пазара. Ползвах тези масовите/ златисти на винт и хич не съм доволна.Но пък ме светнаха да търся капачки ‘ Роси’, български. Били добри и качествени. Последно правих една туршиика от тиквички, разкошна стана :woooow:
Аватар
kannamy
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1447
Регистриран на: Яну 16, '12, 16:36
Местоположение: София/Богьовци
Дал благодарност: 12 пъти
Получил благодарност: 52 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от kannamy »

Представям ви мързеливо кисело зеле
Изображение
Nastenka
Дълго кафе
Мнения: 126
Регистриран на: Фев 14, '14, 12:32
Дал благодарност: 45 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Nastenka »

ЛЮТИВКА С МОРКОВИ

За пръв път я правя, но съм очарована. Досега все правех някаква комбинация между чушки и домати и ме беше омръзнала.
Продукти:
3кг моркови, 3 кг червени чушки, 1 кг люти чушлета, 200 мл бял гроздов оцет, 1 връзка магданоз, 2-3 глави чесън, 1 пакетче черен пипер на зърна, 300 г олио (зехтин), 3-4 с.л. сол, 2 с.л. захар, дафинов лист по желание( сложих пресен, нарязан на ситно).
В оригиналната рецепта: Морковите се сваряват във вода без сол (не прекалено, трябва да останат сравнително твърди) и се нарязват на колелца. Чушките се изпичат, обелват и нарязват на дребни кубчета. Лютите също, без обелване и с премахване само на дръжките. Слага се сол, захар, оцет, олио, подправките. Чесънът се нарязва на филийки. Разбърква се и се оставя да престои 5-6 часа до една нощ. После в буркани и се стерилизира 30 мин. Става за разядка, мезе, гарнитура за постно или месно ястие. И на филийка също. Или просто с голяма лъжица да опразване на буркана.
Аз модифицирах рецептата, според продуктите. Нямах хубави чушки, а някаква микс върхар от тънки, месести, камби и всякакви дребни червени чушки, които за нищо друго не стават. 3 кг, измити и изчистени от семето сложих в дълбока тава върху пекарска хартия, заедно с лютите да се запекат. После пасирах на пюре, люспите не се усещат изобщо. Морковите сварих и настъргах на едро ренде. Добавих подправките. Останалото е по рецептата. Два момента отбелязвам - сложих 4 лъжици сол, не е лошо, но не се усеща сладостта на морковите. Май беше по-добре да си остана на 3 лъжици. Лютите чушки - моите бяха брутално люти. Изобщо не си и помислих да слагам 1 кг, а сложих 10 броя. И беше ОК. Все пак трябва да се яде, а не да се подлютва човек само от изпаренията. Суровата смес ми беше по-вкусна поради усещането за свежи подправки. Но и след стерилизацията беше супер. Има и вариант с консервант и без стерилизиране, но ние не ползваме консерванти.
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5631
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1727 пъти
Получил благодарност: 1960 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Тутти »

Nastenka, за следващата есен си отбелязвам твоята рецепта. Сега вече мисля да приключих със зимнината. Направихме печени за пица домати, сладко от сини сливи, което единствено се изяжда и преди седмица направихме една сурова туршия ит камби, зелени домати, целина, чесън, моркови и карфиол. Има захар, сол, аспирин, оцет и вода. Обръщах бурканите всеки ден и мисля че това ще е. Щом не е помътняла водата, упражнението е успешно. В еднолитрови буркани за по-лесно. Ако е в големи трудно се справяме с изяждането.
Изображение
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Мнения: 7671
Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
Местоположение: Козлодуй
Дал благодарност: 2236 пъти
Получил благодарност: 1247 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от pepelqshka71 »

И аз правих сурова туршия, само, че този път със сладко-киселата подправка на др.Йоткер. На децата много има хареса, на мен също, но ако трябва да избирам между тази и направената от Тутти, предпочитам тази на Тутти. Предимството на моята е, че на другия ден можеш да я ядеш.
Нямам снимка на готовите, а на процеса на правене, та се извинявам за пепелника :oops:
Изображение
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”