Къртица

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
Alien
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1928
Регистриран на: Май 24, '18, 17:43
Местоположение: София
Дал благодарност: 499 пъти
Получил благодарност: 843 пъти

Re: Къртица

Мнение от Alien »

Освен къртичините, които развалят естетическия вид на зелената тревна морава, къртиците нанасят ли друга вреда? В дебелите книги пише, че ядат насекоми, червеи или даже мърша. Да не би да е сляпо куче, за което не трябва и не може да има милост!?
Lilly
Чист кофеин
Мнения: 5057
Регистриран на: Сеп 2, '16, 09:50
Дал благодарност: 268 пъти
Получил благодарност: 1339 пъти

Re: Къртица

Мнение от Lilly »

Натали-Я написа: Авг 18, '23, 15:44
Lilly написа: Юли 17, '22, 19:28 Споделям опит ...
Затова сега изрично пиша за тези, които се интересуват - ПОМАГА. Не решава проблема кардинално - трябва на известен интервал от време отново да се пълнят дупките, но във всеки случай е решение.
https://www.otrovi.com/repelent-granula ... -karbidex/
Лили, как процедираме с карбида? Просто го засипваме в ходовете? Трябва ли да поливаме? Или той действа от естествената влага?
Наталка, откривам дупките , слагам карбида колкото може по-дълбоко , засипвам, утъпквам и поливам. Внимавам този газ, който се отделя от реакцията с вода, да не излиза от някое близко разклонение на подземните тунели. Ако от някъде пуши, засипвам и утъпквам. Тази година само веднъж съм слагала и проблем към момента няма.
Аватар
Alien
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1928
Регистриран на: Май 24, '18, 17:43
Местоположение: София
Дал благодарност: 499 пъти
Получил благодарност: 843 пъти

Re: Къртица

Мнение от Alien »

Ако позволите да се намеся,
1. Този газ се нарича ацетилен и при концентрация от 4% може да самодетонира дори при стайна температура. От няколко гранули в дупките едва ли ще стане нещо, но внимавайте къде пазите големия пакет! В никакъв случай не трябва да е мазе или затворена барака, без добра подова вентилация. И не пускайте пушачи/барбекюисти наблизо. В зората на масовото жилищно строителство, когато едва започваха комплекс Люлин и нямаше прокаран ток, заварчиците държаха торбите с карбида под открит от всички 4 страни навес.
2. Заливане с вода не трябва да се прави, защото калциевия карбид веднага ще прореагира и ще освободи всичкия газ, който може. А на Вас Ви трябва да го изпуска помалко, така че да проникне навсякъде и да изтрови или изгони трайно вредителите. Така че насухо, пък той ще си взима помалко влага от почвата и при поливане. Ако е много сухо, може да се пръсне с пулверизатор, преди засипване, колкото да нямат време добичетата да заровят отклонението, в което сте поставили парчетата.
Публикувай отговор

Обратно към “Отглеждане, болести, вредители, неприятели и борбата с тях”