Домашно консервиране
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5769
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2043 пъти
- Получил благодарност: 2447 пъти
Re: Домашно консервиране
Янче, ние правим патладжани с домати и чесън. Нарязваш на кръгчета патладжана и го оставяш леко осолен да поседи докато отдели сока. Ако патладжаните са бели или шарени не го правим. Само със сините патладжани има такова действие.
В това време нарежи доматите и в малко мазнина започни да ги пържиш на котлона. Когато се сгъстят, добавяш малко захар и нарязан чесън. Солта е на вкус, като отчиташ и солта върху патладжаните. Изцедените кръгчета патладжан се подреждат върху домакинска хартия в тава. Аз ги подреждам в три тави, пека на 180 градуса на въртящ въздух. Ако нямаш такъв, може да сменяш местата на тавите, за да се изпекат равномерно до готовност. После в буркани се подреждат на пластове патладжан и доматите с чесъна. Нарязан магданоз и зърна черен пипер ако харесвате. Бурканите се стерилизират 15 Мин. Вкуса е като на имам баялдъ и през зимата е добро мезе.
Може да предпочетеш да пържиш патладжаните по обичайния начин, но за мен е по-бавно и по-мазно. Но и пържено е много вкусно, а според ММ по-вкусно.
В това време нарежи доматите и в малко мазнина започни да ги пържиш на котлона. Когато се сгъстят, добавяш малко захар и нарязан чесън. Солта е на вкус, като отчиташ и солта върху патладжаните. Изцедените кръгчета патладжан се подреждат върху домакинска хартия в тава. Аз ги подреждам в три тави, пека на 180 градуса на въртящ въздух. Ако нямаш такъв, може да сменяш местата на тавите, за да се изпекат равномерно до готовност. После в буркани се подреждат на пластове патладжан и доматите с чесъна. Нарязан магданоз и зърна черен пипер ако харесвате. Бурканите се стерилизират 15 Мин. Вкуса е като на имам баялдъ и през зимата е добро мезе.
Може да предпочетеш да пържиш патладжаните по обичайния начин, но за мен е по-бавно и по-мазно. Но и пържено е много вкусно, а според ММ по-вкусно.
-
- Кана кафе
- Мнения: 546
- Регистриран на: Дек 22, '09, 19:59
- Местоположение: Силистра
- Дал благодарност: 121 пъти
- Получил благодарност: 112 пъти
Re: Домашно консервиране
Направих ги, Тутти. Само че в доматения сос сложих лук, чесън, моркови и нарязани по-дребно пиперки. Стана си направо имам баялдъ. Готово ястие за зимата. Днес направих и с пиперки. Благодаря за рецептата. Мисля, че ще има още доста патладжан. Ще направя и точно твоята - за мезе.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10135
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 389 пъти
- Получил благодарност: 1129 пъти
Re: Домашно консервиране
А ако патлажанените шайби се топят в олио колкото да се омазнят леко, дали няма да е по-вкусно /за да заместя пърженето, че и на мен не ми се пържи,а печените ми идват малко диетични/. Ще взема да опитам, че много обичаме патладжан.Тутти написа: ↑Юли 28, '23, 16:30 Янче, ние правим патладжани с домати и чесън. Нарязваш на кръгчета патладжана и го оставяш леко осолен да поседи докато отдели сока. Ако патладжаните са бели или шарени не го правим. Само със сините патладжани има такова действие.
В това време нарежи доматите и в малко мазнина започни да ги пържиш на котлона. Когато се сгъстят, добавяш малко захар и нарязан чесън. Солта е на вкус, като отчиташ и солта върху патладжаните. Изцедените кръгчета патладжан се подреждат върху домакинска хартия в тава. Аз ги подреждам в три тави, пека на 180 градуса на въртящ въздух. Ако нямаш такъв, може да сменяш местата на тавите, за да се изпекат равномерно до готовност. После в буркани се подреждат на пластове патладжан и доматите с чесъна. Нарязан магданоз и зърна черен пипер ако харесвате. Бурканите се стерилизират 15 Мин. Вкуса е като на имам баялдъ и през зимата е добро мезе.
Може да предпочетеш да пържиш патладжаните по обичайния начин, но за мен е по-бавно и по-мазно. Но и пържено е много вкусно, а според ММ по-вкусно.
Аз правя на тиган и мисля, че също може да се завари за капачките. Нарязвам патладжана на резенчета като за пържени картофи, посолявам и ги изпържвам в сгорещено олио. Добавям чесън, а след това и домати в тигана /може и от консерва/. Пържи се до готовност и става много вкусно. Накрая слагам малко магданоз или копър, или и двете.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5769
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2043 пъти
- Получил благодарност: 2447 пъти
Re: Домашно консервиране
Точно така, само овъргаляно в малко олио, и във фурната. Така правя и тиквичките, но не за консервиране, а за ядене. Не пържа, защото ми е бавно.
- desunie
- Кана кафе
- Мнения: 587
- Регистриран на: Ное 30, '09, 11:07
- Дал благодарност: 238 пъти
- Получил благодарност: 114 пъти
Re: Домашно консервиране
В нашето семество патладжана е много на почит, обожаваме го.
Правим следните консерви всяка година.
Измит, печем на огън/тенекия/чушкопек/фурна както е с кората и дръжките. Изпечения патладжан се почиства от люспите и дръжките (обикновено го дълбая и обирам с лъжица). Месото го накълцвам на едро с ножа, подсолявам и го затварям в половинки 400мл буркани. Кипвам само за капачките. На зима това универсално бижу най-често го правим на разядка и го ползваме за мазане на филийки по следната простичка рецепта - омесвам със смачкан чесън и майонеза. Подходящо е за добавяне към всякакви манджи като ориз с чушки, домат и палтаджан. Най-добри резултати имаме от печен на огън. Аромата е неустоим и несравним! Една нова година изядохме 4 порции, 2-3 правих в движение, че много се хареса. 4 семейства с по 2 деца. Голямо угощение беше тогава, не визирам само смайващото количество патладжан, което успя да се изяде. Имаше много вкусни, луксозни неща (да не изброявам сега да му се прияде на някой!) Просто споменавам да добиете представа как това простичко нещо успя да изпъкне на фона на тази богата трапеза.
Пак така приготвен, но 50/50 с печени белени чушки на парченца, в 580мл буркани. Отваряш, стискаш няколко скилидки чесън, малко олио и оцет и имаш готова салата. Ако намерим от хубавите черитата сливка/Кампари, малко магданоз и вече си на друго ниво.
Патладжана е неизменна част и от домашната лютеница.
Ще пробвам тази година рецептата на Тутти. Много ми напомня на нещо, което майка правеше когато бях малка.
Правим следните консерви всяка година.
Измит, печем на огън/тенекия/чушкопек/фурна както е с кората и дръжките. Изпечения патладжан се почиства от люспите и дръжките (обикновено го дълбая и обирам с лъжица). Месото го накълцвам на едро с ножа, подсолявам и го затварям в половинки 400мл буркани. Кипвам само за капачките. На зима това универсално бижу най-често го правим на разядка и го ползваме за мазане на филийки по следната простичка рецепта - омесвам със смачкан чесън и майонеза. Подходящо е за добавяне към всякакви манджи като ориз с чушки, домат и палтаджан. Най-добри резултати имаме от печен на огън. Аромата е неустоим и несравним! Една нова година изядохме 4 порции, 2-3 правих в движение, че много се хареса. 4 семейства с по 2 деца. Голямо угощение беше тогава, не визирам само смайващото количество патладжан, което успя да се изяде. Имаше много вкусни, луксозни неща (да не изброявам сега да му се прияде на някой!) Просто споменавам да добиете представа как това простичко нещо успя да изпъкне на фона на тази богата трапеза.
Пак така приготвен, но 50/50 с печени белени чушки на парченца, в 580мл буркани. Отваряш, стискаш няколко скилидки чесън, малко олио и оцет и имаш готова салата. Ако намерим от хубавите черитата сливка/Кампари, малко магданоз и вече си на друго ниво.
Патладжана е неизменна част и от домашната лютеница.
Ще пробвам тази година рецептата на Тутти. Много ми напомня на нещо, което майка правеше когато бях малка.
- bongibo
- Кафе с мляко
- Мнения: 247
- Регистриран на: Фев 11, '19, 18:38
- Дал благодарност: 493 пъти
- Получил благодарност: 435 пъти
Re: Домашно консервиране
Каква хубава тема имало във форума.. като начинаеща в консервирането, да споделя, че много съм доволна от мързеливата лютеничка на Звездев. ( и не само от лютеницата, харесват ми рецептите му, ако ще и реклама да е) Миналата година, Като един грешен дявол белих,млях, изварявах, пържих..и не ми беше толкова вкусна.Сега мисля да направя още, че изчезна за отрицателно време. Тъй като все още не произвеждам достатъчно количество зеленчуци се налага да купувам . Ще се емна по пазарите, ако някой е попадал тази година на хубави червени чушки и зарзават в София, може да сподели. Иначе си поръчах домашен чесън, количеството в повече ще го опитам за ‘макало’ и ще споделя впечатления
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10135
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 389 пъти
- Получил благодарност: 1129 пъти
Re: Домашно консервиране
Не знам дали е за тази тема , но реших да опитам да направя комбуча. Сварих зелен чай. Охладих и добавих мед. Излях вътре една купена от ДМ бутилка комбуча. След две седмици си направи и гъба, всъщност не е точно гъба, а микроорганизми , които се хранят със захарта в чаената напитка и я преработват, т.е. ферментира. След първата ферментация прелях в бутилки и направи втора за газиране. При тази втора се овкусява. В моя случай използвах джинджифил. Стана доста приятна и полезна напитка.
Прибрах СКОБИ /така се казва чаената гъба/ в чай и я държах повече от месец, защото бяхме много хора в къщи и нямах възможност да се занимавам с нея. Тя обаче доста нарасна. Направих си вчера нова напитка.
Искам да кажа, че не е трудно.
Ето повече информация тук, за който му е интересно https://nosugar.bg/domashna-kombucha/
Прибрах СКОБИ /така се казва чаената гъба/ в чай и я държах повече от месец, защото бяхме много хора в къщи и нямах възможност да се занимавам с нея. Тя обаче доста нарасна. Направих си вчера нова напитка.
Искам да кажа, че не е трудно.
Ето повече информация тук, за който му е интересно https://nosugar.bg/domashna-kombucha/
- belika
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1091
- Регистриран на: Апр 22, '12, 15:29
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 401 пъти
- Получил благодарност: 256 пъти
Re: Домашно консервиране
Поздравления за хубавите рецепти!
Аз до тук съвсем скромно, малко доматки в буркани вчера сварени, планирам малко печени чушки, и евентуално сладко от сини сливи, което ми е любимо и за първи път опит за лютеница.
Съжалявам, че съм изхвърлила почти всички свестни буркани, та сега с каквито намеря.
ПП: изтрих и публикувах отново мнението, защото видях тавтология, а липсваше възможност за редактиране.
Аз до тук съвсем скромно, малко доматки в буркани вчера сварени, планирам малко печени чушки, и евентуално сладко от сини сливи, което ми е любимо и за първи път опит за лютеница.
Съжалявам, че съм изхвърлила почти всички свестни буркани, та сега с каквито намеря.
ПП: изтрих и публикувах отново мнението, защото видях тавтология, а липсваше възможност за редактиране.
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.
-
- Дълго кафе
- Мнения: 130
- Регистриран на: Фев 14, '14, 12:32
- Дал благодарност: 47 пъти
- Получил благодарност: 57 пъти
Re: Домашно консервиране
Бих искала да пробвам тази рецепта. По спомени за кьополуто печените и смлени патладжанисе се кипваха. Иначе при стерилизацията капачките изхвърчат от останалия в бурканите въздух. В рецептата на desunie явно това не се налага. Затова ми е питането - няма ли проблем наистина, че сместа не се кипва преди бурканите? И дупчат ли се патладжаните преди печенето, че се пръскат от налягането понякога. И аз имам доста патладжани тази година, трябва някак да ги усвоя. Даже и суших една част, ще видим какво ще излезе от тях.desunie написа: ↑Авг 23, '23, 17:55 В нашето семество патладжана е много на почит, обожаваме го.
Правим следните консерви всяка година.
Измит, печем на огън/тенекия/чушкопек/фурна както е с кората и дръжките. Изпечения патладжан се почиства от люспите и дръжките (обикновено го дълбая и обирам с лъжица). Месото го накълцвам на едро с ножа, подсолявам и го затварям в половинки 400мл буркани. Кипвам само за капачките.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7798
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2704 пъти
- Получил благодарност: 1531 пъти
Re: Домашно консервиране
Аз по същия начин затворих вчера 5 кг патладжан (понеже нямам си купих). Отрязвам дръжките ( за да не пречат в тавата) измивам хубаво патладжаните и ги нареждам един до друг в тавата. Не набождам. Пека на 200 градуса до готовност. Като се изпекат изваждам от фурната и оставям малко да изстинат. След това с лъжица ги издълбавам в една купа. Събраната смес посолявам и с вилица хубаво разбърквам и намачквам. След това в бурканчета от 380мл, капачка и варя, но десетина минути след завиране. Може би им е много, но за всеки случай кипвам 10мин. Години наред затварям по този начин патладжан. Ползвам за разядки и лютика.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"