От А до Я за любимите домати 2022

Модератор: Миша

Заключено
Аватар
diado-ilian
Кана кафе
Мнения: 627
Регистриран на: Апр 20, '20, 13:43
Местоположение: Троян, България
Дал благодарност: 33 пъти
Получил благодарност: 79 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2022

Мнение от diado-ilian »

alys написа: Фев 9, '22, 10:02 40 вата? С какво?
аз ползвам това
https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... egUIARCmAQ
1 метър 100вата, 40 лева
Автентичната тъпота, всеки път надминава изкуствения интелект! Тери Пратчет
Аватар
ch.petrov
Кафе с мляко
Мнения: 216
Регистриран на: Фев 12, '20, 01:10
Дал благодарност: 118 пъти
Получил благодарност: 375 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2022

Мнение от ch.petrov »

alys написа: Фев 7, '22, 13:28 Има ли и други ентусиасти като мене за вкопана леха в оранжерията, да си обсъждаме после? Не, че много ми се ядат домати, а умирам за експерименти. Е, ако се получи, ще е супер!
Моят скромен опит за използване на дълбока леха отпреди 4 години. Цел : отглеждане на закален раннопролетен разсад в градината. Предполагам, че на картинката всичко е ясно :

Изображение

Подготовка на дълбоката леха - проблеми за решаване преди средата на февруари :
• изкопаване на траншея;
• осигуряване на дренаж - ако е необходимо при високи подпочвени води;
• укрепване на стените – с подходящи по размери плоскости + достатъчен брой колчета;
• трамбоване на пръстта от външната страна на плоскостите;
• оформяне на пътечки за ходене от плочки или дъски – за да не поддават стените на вкопаната леха;
• стабилно подреждане/вкопаване (например 10 см) на достатъчен брой метални обръчи ф6 по дължината на вкопаната леха (например през 70 см);
• укрепване на конструкцията срещу евентуален интензивен снеговалеж - поставяне на достатъчен брой радиално разположени допълнителни надлъжни опори ф6 – например 5 броя;
• покриване отгоре с добре опънат найлон, а от двете челни страни на вкопаната леха - затваряне с подходящи полукръгли капаци обшити с найлон;
• осигуряване на възможност за стабилно и лесно/бързо странично закрепване на найлоните - да не провисват отгоре и да не ги повдига силен вятър;
• осигуряване на възможност за лесно/бързо освобождаване на найлоните за отвиване в слънчево време;
• старателно утъпкване и овлажняване на най-долния слой тор + слама + листа – срещу слягане;
• подготовка на подходяща торопочвена смес за разсад, насипване и леко изравняване;
• подготовка на агрил с подходящи размери;
• манипулациите вътре в дълбоката леха изискват достатъчно дълги ръце и удобна временна опора - стабилна дъска 110х20х4 см, стъпила стабилно с двата края върху страничните плоскости.

Засяване в края на февруари или в началото на март – при подходящо време удобно за работа навън. Незабавно покриване с агрил и покриване с найлон. През 2018 г. не разполагах с агрил.

Периодично измерване на температура и влажност на почвата в дълбоката леха – при наличие на подходящ уред. Температура и влажност на почвата на дълбочина ~ 5 см. През 2018 нямах такъв уред. Кондензиралата влага от долната/вътрешна част на найлона е показател за влажността и температурата на въздуха в дълбоката леха и косвен показател за влажността и температурата на почвата там.

Полезно е периодично откриване/отстраняване на найлона при наличие на топли слънчеви дни и последващо закриване вечерта. През 2018 - само 2 пъти седмично - през уикенда.

Умерено поливане на разсада – ако се налага. Критерии – измерена влажност, външен вид на растенията, кондензирала влага от вътрешната страна на найлона. При поливането се използват предварително избрани микробиални препарати – например Stanley, триходерма и др. През 2018 г. - поливане два пъти месечно с подходящ/предписан воден разтвор на Stanley.

При климатично-почвените условия на Владая през 2018 г. в началото на април поне половината доматени растения бяха нормално развити ~ 20-25 см - без да са издължени. За съжаление не разполагам със снимки. През 2018 г. нямаше съществена разлика (по височина и външен вид) между растенията до южната стена (расли практически в полусянка), растенията в средата и растенията до северната стена (непосредствено огрети през целия ден при слънчево време).

По-голямата част от разсада през април бе преместена в други лехи. Във вкопаната леха останаха само растенията в двата крайни реда - северен и южен (през 40 см), на около 20 см от стените на вкопаната леха. Със сигурност това бяха най-мощните доматени растения в градината.

През 2019-2021 г. не използвах вкопана леха, но през 2023 г. може би ще опитам пак.
Аватар
ичиконти
Виенско кафе
Мнения: 470
Регистриран на: Юли 28, '21, 17:15
Местоположение: Севлиево
Дал благодарност: 129 пъти
Получил благодарност: 92 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2022

Мнение от ичиконти »

Последните домати от сезон 2021 и днес положих първите семена за 2022.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10110
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 367 пъти
Получил благодарност: 1030 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2022

Мнение от МГХ »

pepelqshka71 написа: Фев 9, '22, 12:01 Моята е 6 на 3 посредата с два реда плочки 30на 30. Ще садя доматите на 50см в два реда от страна. Значи общо 4 реда. Падат се по 11бр в ред по 4 реда-44 стръка домат
Ооо, това ми хареса. Значи бих могла около 22-24 корена общо, по един ред от двете страни и разни други неща около тях. Би било супер. Отивам на кошницата :katericka: и....поръчах. Дано е на късмет!
Последно промяна от МГХ на Фев 9, '22, 13:46, променено общо 1 път.
Аватар
Клеър
Баш кафе майстор
Мнения: 2879
Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
Дал благодарност: 1338 пъти
Получил благодарност: 1320 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2022

Мнение от Клеър »

alys написа: Фев 9, '22, 10:02 40 вата? С какво?
И аз се досетих как да топлиш парничето ако се наложи . Купуваш няколко обикновенни крушки от 40 стотинки с нажежаема жичка . Направяш им фасонка , кабел щепсел и вързваш с Термо регулатор . Крушките веднага ще се включат щом падне определената температура . Хем ще им светиш , хем ще ги топлиш , две в едно :lol: :lol: също като пиленцата . Аз имам такова приспособление , ама за друга цел , защо пък да не стане с няколко крушки и за разсади :hmmm: :lol: :lol:
Аватар
diado-ilian
Кана кафе
Мнения: 627
Регистриран на: Апр 20, '20, 13:43
Местоположение: Троян, България
Дал благодарност: 33 пъти
Получил благодарност: 79 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2022

Мнение от diado-ilian »

pepelqshka71 написа: Фев 8, '22, 17:45 Така е Алис. И аз видях разликата, но нямам подготовка за лампи тази година, та се мъчим така. На южен прозорец са и слънце ги пече от както изгрее до като залезе, но нещо го мъчи.
Пепи, най-добрата светлина е от нагрят до стопяване метал. Това е светлината идваща от слънцето. Най-близко до нея и най-достъпно е обикновена крушка с нагреваема жичка,
Изображение
всички останали - луминисцентни, лед и т.н. са търсене да се намалят разходите, как с по-малко енергия да постигнем светлина.
Да сложиш светлина не е сложно, стига да не ти свиди или да не се чустваш срамно за простото осветление и да не ти пречи светлината.

Обикновена фасонка с обикновена крушка, завити с хартия(може и вестник), домакинско фолио или нещо като одеяло (може и шофьорска шуба) - и си в джаза. После вече ще почваш да си играеш с таймери, специални осветителни тела и достигаш високата класа.:)
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

ето това е в професионален парник
Изображение

дано пак не забравя довечера като се прибера да снимам моето от миналата година. От един кашон изрязах дъното и капака и получих като картонен квадрат. На едната му страна залепих две-три лед ленти и това беше, за не пикирания разсад.
Автентичната тъпота, всеки път надминава изкуствения интелект! Тери Пратчет
Аватар
diado-ilian
Кана кафе
Мнения: 627
Регистриран на: Апр 20, '20, 13:43
Местоположение: Троян, България
Дал благодарност: 33 пъти
Получил благодарност: 79 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2022

Мнение от diado-ilian »

ch.petrov написа: Фев 9, '22, 13:12
alys написа: Фев 7, '22, 13:28 Има ли и други ентусиасти като мене за вкопана леха в оранжерията, да си обсъждаме после? Не, че много ми се ядат домати, а умирам за експерименти. Е, ако се получи, ще е супер!
Моят скромен опит за използване на дълбока леха отпреди 4 години. Цел : отглеждане на закален раннопролетен разсад в градината. Предполагам, че на картинката всичко е ясно :

Изображение

Подготовка на дълбоката леха - проблеми за решаване преди средата на февруари :
• изкопаване на траншея;
• осигуряване на дренаж - ако е необходимо при високи подпочвени води;
• укрепване на стените – с подходящи по размери плоскости + достатъчен брой колчета;
• трамбоване на пръстта от външната страна на плоскостите;
• оформяне на пътечки за ходене от плочки или дъски – за да не поддават стените на вкопаната леха;
• стабилно подреждане/вкопаване (например 10 см) на достатъчен брой метални обръчи ф6 по дължината на вкопаната леха (например през 70 см);
• укрепване на конструкцията срещу евентуален интензивен снеговалеж - поставяне на достатъчен брой радиално разположени допълнителни надлъжни опори ф6 – например 5 броя;
• покриване отгоре с добре опънат найлон, а от двете челни страни на вкопаната леха - затваряне с подходящи полукръгли капаци обшити с найлон;
• осигуряване на възможност за стабилно и лесно/бързо странично закрепване на найлоните - да не провисват отгоре и да не ги повдига силен вятър;
• осигуряване на възможност за лесно/бързо освобождаване на найлоните за отвиване в слънчево време;
• старателно утъпкване и овлажняване на най-долния слой тор + слама + листа – срещу слягане;
• подготовка на подходяща торопочвена смес за разсад, насипване и леко изравняване;
• подготовка на агрил с подходящи размери;
• манипулациите вътре в дълбоката леха изискват достатъчно дълги ръце и удобна временна опора - стабилна дъска 110х20х4 см, стъпила стабилно с двата края върху страничните плоскости.

Засяване в края на февруари или в началото на март – при подходящо време удобно за работа навън. Незабавно покриване с агрил и покриване с найлон. През 2018 г. не разполагах с агрил.

Периодично измерване на температура и влажност на почвата в дълбоката леха – при наличие на подходящ уред. Температура и влажност на почвата на дълбочина ~ 5 см. През 2018 нямах такъв уред. Кондензиралата влага от долната/вътрешна част на найлона е показател за влажността и температурата на въздуха в дълбоката леха и косвен показател за влажността и температурата на почвата там.

Полезно е периодично откриване/отстраняване на найлона при наличие на топли слънчеви дни и последващо закриване вечерта. През 2018 - само 2 пъти седмично - през уикенда.

Умерено поливане на разсада – ако се налага. Критерии – измерена влажност, външен вид на растенията, кондензирала влага от вътрешната страна на найлона. При поливането се използват предварително избрани микробиални препарати – например Stanley, триходерма и др. През 2018 г. - поливане два пъти месечно с подходящ/предписан воден разтвор на Stanley.

При климатично-почвените условия на Владая през 2018 г. в началото на април поне половината доматени растения бяха нормално развити ~ 20-25 см - без да са издължени. За съжаление не разполагам със снимки. През 2018 г. нямаше съществена разлика (по височина и външен вид) между растенията до южната стена (расли практически в полусянка), растенията в средата и растенията до северната стена (непосредствено огрети през целия ден при слънчево време).

По-голямата част от разсада през април бе преместена в други лехи. Във вкопаната леха останаха само растенията в двата крайни реда - северен и южен (през 40 см), на около 20 см от стените на вкопаната леха. Със сигурност това бяха най-мощните доматени растения в градината.

През 2019-2021 г. не използвах вкопана леха, но през 2023 г. може би ще опитам пак.
Евала :worship: :worship: :worship: за труда който си вложил в обяснението, както и за чертежа. Мога да си представя колко време ти е отнело. Това се казва сериозно и обстойно обяснена ситуация. :worship:
Автентичната тъпота, всеки път надминава изкуствения интелект! Тери Пратчет
Аватар
diado-ilian
Кана кафе
Мнения: 627
Регистриран на: Апр 20, '20, 13:43
Местоположение: Троян, България
Дал благодарност: 33 пъти
Получил благодарност: 79 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2022

Мнение от diado-ilian »

ch.petrov ,
с Паин или с нещо по-голямо прави чертежа?
Автентичната тъпота, всеки път надминава изкуствения интелект! Тери Пратчет
penkeler
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1695
Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
Местоположение: Варна
Дал благодарност: 51 пъти
Получил благодарност: 303 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2022

Мнение от penkeler »

ch.petrov написа: Фев 9, '22, 13:12 Моят скромен опит за използване на дълбока леха отпреди 4 години. Цел : отглеждане на закален раннопролетен разсад в градината...
Понеже аз бях инициатора на тази дискусия, благодарности за споделения опит и най важното за потвърждението, че метода работи без сериозни проблеми, даже и на открито. Моята идея беше, че който разполага с оранжерия всичко това може да се направи вътре, тъй като в този период оранжерията е изцяло или полупразна, а по този начин много от мерките, примерно за лошо време няма да са необходими и ще се спестят доста средства, усилия, а дори ако не разполагаш с прясна тор за поддържане на температура в лехата, може да се мине и без нея. След като изпълни предназначението си тази леха може да бъде зарината, да се ползва за друга цел през лятото и така всеки следващ сезон. Едва ли е разумно да държиш няколко квадрата в покрита оранжерия само за разсади през зимата, но всеки си знае условията и сам си решава.
diado-ilian написа: Фев 9, '22, 13:37 Пепи, най-добрата светлина е от нагрят до стопяване метал. Това е светлината идваща от слънцето. Най-близко до нея и най-достъпно е обикновена крушка с нагреваема жичка,
Изображение
всички останали - луминисцентни, лед и т.н. са търсене да се намалят разходите, как с по-малко енергия да постигнем светлина.
Точно така! Само, че е добре да се каже и каква е разликата в разходите. Ами според данните на производителите (надписите по опаковки) лед крушка с консумация 9 W свети колкото крушка с нажежаема жичка консумираща 60 W. Повече от 6 пъти разлика. По мое мнение даже сравнението малко е неточно и разликата наближава 10 пъти. Респективно това е и разликата в сметката от консумирания за осветление ток. Аз от няколко години не ползвам нито една с нажежаема жичка. Още отначало направих свой експеримент каква лед крушка ще ми даде най близка светлина до тази с нажежаема жичка. На един полилей, който стъклата бяха млечно бели сложих крушка с нажежаема жичка 40w и лед крушка 5 W с еквивалент на нагрят метал 2700 градуса по Келвин (температурата я пише на всяка опаковка), и още една с температура 3000 градуса. Трите светеха с еднаква сила, като тази на 3000 градуса беше едва забележимо по синьо-бяла. Нагоре вече все повече синене. Тези, до 3000 градуса се водят топло бяла светлина, но внаги гледам и градусите отбелязани на опаковката. От тогава ползвам само такива. В много магазини се опитват да ме убеждават, че тези които се водят само бяла светлина (над 4000 градуса) били по близки до естествената, но на мен ми синеят.
Аватар
ugod
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1429
Регистриран на: Авг 22, '17, 22:27
Местоположение: Birmingham uk
Дал благодарност: 155 пъти
Получил благодарност: 200 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2022

Мнение от ugod »

penkeler написа: Фев 9, '22, 14:12
ch.petrov написа: Фев 9, '22, 13:12 Моят скромен опит за използване на дълбока леха отпреди 4 години. Цел : отглеждане на закален раннопролетен разсад в градината...
Понеже аз бях инициатора на тази дискусия, благодарности за споделения опит и най важното за потвърждението, че метода работи без сериозни проблеми, даже и на открито. Моята идея беше, че който разполага с оранжерия всичко това може да се направи вътре, тъй като в този период оранжерията е изцяло или полупразна, а по този начин много от мерките, примерно за лошо време няма да са необходими и ще се спестят доста средства, усилия, а дори ако не разполагаш с прясна тор за поддържане на температура в лехата, може да се мине и без нея. След като изпълни предназначението си тази леха може да бъде зарината, да се ползва за друга цел през лятото и така всеки следващ сезон. Едва ли е разумно да държиш няколко квадрата в покрита оранжерия само за разсади през зимата, но всеки си знае условията и сам си решава.
diado-ilian написа: Фев 9, '22, 13:37 Пепи, най-добрата светлина е от нагрят до стопяване метал. Това е светлината идваща от слънцето. Най-близко до нея и най-достъпно е обикновена крушка с нагреваема жичка,
Изображение
всички останали - луминисцентни, лед и т.н. са търсене да се намалят разходите, как с по-малко енергия да постигнем светлина.
Точно така! Само, че е добре да се каже и каква е разликата в разходите. Ами според данните на производителите (надписите по опаковки) лед крушка с консумация 9 W свети колкото крушка с нажежаема жичка консумираща 60 W. Повече от 6 пъти разлика. По мое мнение даже сравнението малко е неточно и разликата наближава 10 пъти. Респективно това е и разликата в сметката от консумирания за осветление ток. Аз от няколко години не ползвам нито една с нажежаема жичка. Още отначало направих свой експеримент каква лед крушка ще ми даде най близка светлина до тази с нажежаема жичка. На един полилей, който стъклата бяха млечно бели сложих крушка с нажежаема жичка 40w и лед крушка 5 W с еквивалент на нагрят метал 2700 градуса по Келвин (температурата я пише на всяка опаковка), и още една с температура 3000 градуса. Трите светеха с еднаква сила, като тази на 3000 градуса беше едва забележимо по синьо-бяла. Нагоре вече все повече синене. Тези, до 3000 градуса се водят топло бяла светлина, но внаги гледам и градусите отбелязани на опаковката. От тогава ползвам само такива. В много магазини се опитват да ме убеждават, че тези които се водят само бяла светлина (над 4000 градуса) били по близки до естествената, но на мен ми синеят.
А не си ли мислил да използваш и двете? Така ще имаш смесване на двете излъчвания.
Заключено

Обратно към “Плодове и зеленчуци”