От А до Я за любимите домати 2022
Модератор: Миша
- diado-ilian
- Кана кафе
- Мнения: 627
- Регистриран на: Апр 20, '20, 13:43
- Местоположение: Троян, България
- Дал благодарност: 33 пъти
- Получил благодарност: 79 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2022
Автентичната тъпота, всеки път надминава изкуствения интелект! Тери Пратчет
- ch.petrov
- Кафе с мляко
- Мнения: 216
- Регистриран на: Фев 12, '20, 01:10
- Дал благодарност: 118 пъти
- Получил благодарност: 375 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2022
Моят скромен опит за използване на дълбока леха отпреди 4 години. Цел : отглеждане на закален раннопролетен разсад в градината. Предполагам, че на картинката всичко е ясно :
Подготовка на дълбоката леха - проблеми за решаване преди средата на февруари :
• изкопаване на траншея;
• осигуряване на дренаж - ако е необходимо при високи подпочвени води;
• укрепване на стените – с подходящи по размери плоскости + достатъчен брой колчета;
• трамбоване на пръстта от външната страна на плоскостите;
• оформяне на пътечки за ходене от плочки или дъски – за да не поддават стените на вкопаната леха;
• стабилно подреждане/вкопаване (например 10 см) на достатъчен брой метални обръчи ф6 по дължината на вкопаната леха (например през 70 см);
• укрепване на конструкцията срещу евентуален интензивен снеговалеж - поставяне на достатъчен брой радиално разположени допълнителни надлъжни опори ф6 – например 5 броя;
• покриване отгоре с добре опънат найлон, а от двете челни страни на вкопаната леха - затваряне с подходящи полукръгли капаци обшити с найлон;
• осигуряване на възможност за стабилно и лесно/бързо странично закрепване на найлоните - да не провисват отгоре и да не ги повдига силен вятър;
• осигуряване на възможност за лесно/бързо освобождаване на найлоните за отвиване в слънчево време;
• старателно утъпкване и овлажняване на най-долния слой тор + слама + листа – срещу слягане;
• подготовка на подходяща торопочвена смес за разсад, насипване и леко изравняване;
• подготовка на агрил с подходящи размери;
• манипулациите вътре в дълбоката леха изискват достатъчно дълги ръце и удобна временна опора - стабилна дъска 110х20х4 см, стъпила стабилно с двата края върху страничните плоскости.
Засяване в края на февруари или в началото на март – при подходящо време удобно за работа навън. Незабавно покриване с агрил и покриване с найлон. През 2018 г. не разполагах с агрил.
Периодично измерване на температура и влажност на почвата в дълбоката леха – при наличие на подходящ уред. Температура и влажност на почвата на дълбочина ~ 5 см. През 2018 нямах такъв уред. Кондензиралата влага от долната/вътрешна част на найлона е показател за влажността и температурата на въздуха в дълбоката леха и косвен показател за влажността и температурата на почвата там.
Полезно е периодично откриване/отстраняване на найлона при наличие на топли слънчеви дни и последващо закриване вечерта. През 2018 - само 2 пъти седмично - през уикенда.
Умерено поливане на разсада – ако се налага. Критерии – измерена влажност, външен вид на растенията, кондензирала влага от вътрешната страна на найлона. При поливането се използват предварително избрани микробиални препарати – например Stanley, триходерма и др. През 2018 г. - поливане два пъти месечно с подходящ/предписан воден разтвор на Stanley.
При климатично-почвените условия на Владая през 2018 г. в началото на април поне половината доматени растения бяха нормално развити ~ 20-25 см - без да са издължени. За съжаление не разполагам със снимки. През 2018 г. нямаше съществена разлика (по височина и външен вид) между растенията до южната стена (расли практически в полусянка), растенията в средата и растенията до северната стена (непосредствено огрети през целия ден при слънчево време).
По-голямата част от разсада през април бе преместена в други лехи. Във вкопаната леха останаха само растенията в двата крайни реда - северен и южен (през 40 см), на около 20 см от стените на вкопаната леха. Със сигурност това бяха най-мощните доматени растения в градината.
През 2019-2021 г. не използвах вкопана леха, но през 2023 г. може би ще опитам пак.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10110
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 367 пъти
- Получил благодарност: 1030 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2022
Ооо, това ми хареса. Значи бих могла около 22-24 корена общо, по един ред от двете страни и разни други неща около тях. Би било супер. Отивам на кошницата и....поръчах. Дано е на късмет!pepelqshka71 написа: ↑Фев 9, '22, 12:01 Моята е 6 на 3 посредата с два реда плочки 30на 30. Ще садя доматите на 50см в два реда от страна. Значи общо 4 реда. Падат се по 11бр в ред по 4 реда-44 стръка домат
Последно промяна от МГХ на Фев 9, '22, 13:46, променено общо 1 път.
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2879
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1338 пъти
- Получил благодарност: 1320 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2022
И аз се досетих как да топлиш парничето ако се наложи . Купуваш няколко обикновенни крушки от 40 стотинки с нажежаема жичка . Направяш им фасонка , кабел щепсел и вързваш с Термо регулатор . Крушките веднага ще се включат щом падне определената температура . Хем ще им светиш , хем ще ги топлиш , две в едно също като пиленцата . Аз имам такова приспособление , ама за друга цел , защо пък да не стане с няколко крушки и за разсади
- diado-ilian
- Кана кафе
- Мнения: 627
- Регистриран на: Апр 20, '20, 13:43
- Местоположение: Троян, България
- Дал благодарност: 33 пъти
- Получил благодарност: 79 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2022
Пепи, най-добрата светлина е от нагрят до стопяване метал. Това е светлината идваща от слънцето. Най-близко до нея и най-достъпно е обикновена крушка с нагреваема жичка,pepelqshka71 написа: ↑Фев 8, '22, 17:45 Така е Алис. И аз видях разликата, но нямам подготовка за лампи тази година, та се мъчим така. На южен прозорец са и слънце ги пече от както изгрее до като залезе, но нещо го мъчи.
всички останали - луминисцентни, лед и т.н. са търсене да се намалят разходите, как с по-малко енергия да постигнем светлина.
Да сложиш светлина не е сложно, стига да не ти свиди или да не се чустваш срамно за простото осветление и да не ти пречи светлината.
Обикновена фасонка с обикновена крушка, завити с хартия(може и вестник), домакинско фолио или нещо като одеяло (може и шофьорска шуба) - и си в джаза. После вече ще почваш да си играеш с таймери, специални осветителни тела и достигаш високата класа.
ето това е в професионален парник
дано пак не забравя довечера като се прибера да снимам моето от миналата година. От един кашон изрязах дъното и капака и получих като картонен квадрат. На едната му страна залепих две-три лед ленти и това беше, за не пикирания разсад.
Автентичната тъпота, всеки път надминава изкуствения интелект! Тери Пратчет
- diado-ilian
- Кана кафе
- Мнения: 627
- Регистриран на: Апр 20, '20, 13:43
- Местоположение: Троян, България
- Дал благодарност: 33 пъти
- Получил благодарност: 79 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2022
Евала за труда който си вложил в обяснението, както и за чертежа. Мога да си представя колко време ти е отнело. Това се казва сериозно и обстойно обяснена ситуация.ch.petrov написа: ↑Фев 9, '22, 13:12Моят скромен опит за използване на дълбока леха отпреди 4 години. Цел : отглеждане на закален раннопролетен разсад в градината. Предполагам, че на картинката всичко е ясно :
Подготовка на дълбоката леха - проблеми за решаване преди средата на февруари :
• изкопаване на траншея;
• осигуряване на дренаж - ако е необходимо при високи подпочвени води;
• укрепване на стените – с подходящи по размери плоскости + достатъчен брой колчета;
• трамбоване на пръстта от външната страна на плоскостите;
• оформяне на пътечки за ходене от плочки или дъски – за да не поддават стените на вкопаната леха;
• стабилно подреждане/вкопаване (например 10 см) на достатъчен брой метални обръчи ф6 по дължината на вкопаната леха (например през 70 см);
• укрепване на конструкцията срещу евентуален интензивен снеговалеж - поставяне на достатъчен брой радиално разположени допълнителни надлъжни опори ф6 – например 5 броя;
• покриване отгоре с добре опънат найлон, а от двете челни страни на вкопаната леха - затваряне с подходящи полукръгли капаци обшити с найлон;
• осигуряване на възможност за стабилно и лесно/бързо странично закрепване на найлоните - да не провисват отгоре и да не ги повдига силен вятър;
• осигуряване на възможност за лесно/бързо освобождаване на найлоните за отвиване в слънчево време;
• старателно утъпкване и овлажняване на най-долния слой тор + слама + листа – срещу слягане;
• подготовка на подходяща торопочвена смес за разсад, насипване и леко изравняване;
• подготовка на агрил с подходящи размери;
• манипулациите вътре в дълбоката леха изискват достатъчно дълги ръце и удобна временна опора - стабилна дъска 110х20х4 см, стъпила стабилно с двата края върху страничните плоскости.
Засяване в края на февруари или в началото на март – при подходящо време удобно за работа навън. Незабавно покриване с агрил и покриване с найлон. През 2018 г. не разполагах с агрил.
Периодично измерване на температура и влажност на почвата в дълбоката леха – при наличие на подходящ уред. Температура и влажност на почвата на дълбочина ~ 5 см. През 2018 нямах такъв уред. Кондензиралата влага от долната/вътрешна част на найлона е показател за влажността и температурата на въздуха в дълбоката леха и косвен показател за влажността и температурата на почвата там.
Полезно е периодично откриване/отстраняване на найлона при наличие на топли слънчеви дни и последващо закриване вечерта. През 2018 - само 2 пъти седмично - през уикенда.
Умерено поливане на разсада – ако се налага. Критерии – измерена влажност, външен вид на растенията, кондензирала влага от вътрешната страна на найлона. При поливането се използват предварително избрани микробиални препарати – например Stanley, триходерма и др. През 2018 г. - поливане два пъти месечно с подходящ/предписан воден разтвор на Stanley.
При климатично-почвените условия на Владая през 2018 г. в началото на април поне половината доматени растения бяха нормално развити ~ 20-25 см - без да са издължени. За съжаление не разполагам със снимки. През 2018 г. нямаше съществена разлика (по височина и външен вид) между растенията до южната стена (расли практически в полусянка), растенията в средата и растенията до северната стена (непосредствено огрети през целия ден при слънчево време).
По-голямата част от разсада през април бе преместена в други лехи. Във вкопаната леха останаха само растенията в двата крайни реда - северен и южен (през 40 см), на около 20 см от стените на вкопаната леха. Със сигурност това бяха най-мощните доматени растения в градината.
През 2019-2021 г. не използвах вкопана леха, но през 2023 г. може би ще опитам пак.
Автентичната тъпота, всеки път надминава изкуствения интелект! Тери Пратчет
- diado-ilian
- Кана кафе
- Мнения: 627
- Регистриран на: Апр 20, '20, 13:43
- Местоположение: Троян, България
- Дал благодарност: 33 пъти
- Получил благодарност: 79 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2022
ch.petrov ,
с Паин или с нещо по-голямо прави чертежа?
с Паин или с нещо по-голямо прави чертежа?
Автентичната тъпота, всеки път надминава изкуствения интелект! Тери Пратчет
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1695
- Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
- Местоположение: Варна
- Дал благодарност: 51 пъти
- Получил благодарност: 303 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2022
Понеже аз бях инициатора на тази дискусия, благодарности за споделения опит и най важното за потвърждението, че метода работи без сериозни проблеми, даже и на открито. Моята идея беше, че който разполага с оранжерия всичко това може да се направи вътре, тъй като в този период оранжерията е изцяло или полупразна, а по този начин много от мерките, примерно за лошо време няма да са необходими и ще се спестят доста средства, усилия, а дори ако не разполагаш с прясна тор за поддържане на температура в лехата, може да се мине и без нея. След като изпълни предназначението си тази леха може да бъде зарината, да се ползва за друга цел през лятото и така всеки следващ сезон. Едва ли е разумно да държиш няколко квадрата в покрита оранжерия само за разсади през зимата, но всеки си знае условията и сам си решава.
Точно така! Само, че е добре да се каже и каква е разликата в разходите. Ами според данните на производителите (надписите по опаковки) лед крушка с консумация 9 W свети колкото крушка с нажежаема жичка консумираща 60 W. Повече от 6 пъти разлика. По мое мнение даже сравнението малко е неточно и разликата наближава 10 пъти. Респективно това е и разликата в сметката от консумирания за осветление ток. Аз от няколко години не ползвам нито една с нажежаема жичка. Още отначало направих свой експеримент каква лед крушка ще ми даде най близка светлина до тази с нажежаема жичка. На един полилей, който стъклата бяха млечно бели сложих крушка с нажежаема жичка 40w и лед крушка 5 W с еквивалент на нагрят метал 2700 градуса по Келвин (температурата я пише на всяка опаковка), и още една с температура 3000 градуса. Трите светеха с еднаква сила, като тази на 3000 градуса беше едва забележимо по синьо-бяла. Нагоре вече все повече синене. Тези, до 3000 градуса се водят топло бяла светлина, но внаги гледам и градусите отбелязани на опаковката. От тогава ползвам само такива. В много магазини се опитват да ме убеждават, че тези които се водят само бяла светлина (над 4000 градуса) били по близки до естествената, но на мен ми синеят.diado-ilian написа: ↑Фев 9, '22, 13:37 Пепи, най-добрата светлина е от нагрят до стопяване метал. Това е светлината идваща от слънцето. Най-близко до нея и най-достъпно е обикновена крушка с нагреваема жичка,
всички останали - луминисцентни, лед и т.н. са търсене да се намалят разходите, как с по-малко енергия да постигнем светлина.
- ugod
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1429
- Регистриран на: Авг 22, '17, 22:27
- Местоположение: Birmingham uk
- Дал благодарност: 155 пъти
- Получил благодарност: 200 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2022
А не си ли мислил да използваш и двете? Така ще имаш смесване на двете излъчвания.penkeler написа: ↑Фев 9, '22, 14:12Понеже аз бях инициатора на тази дискусия, благодарности за споделения опит и най важното за потвърждението, че метода работи без сериозни проблеми, даже и на открито. Моята идея беше, че който разполага с оранжерия всичко това може да се направи вътре, тъй като в този период оранжерията е изцяло или полупразна, а по този начин много от мерките, примерно за лошо време няма да са необходими и ще се спестят доста средства, усилия, а дори ако не разполагаш с прясна тор за поддържане на температура в лехата, може да се мине и без нея. След като изпълни предназначението си тази леха може да бъде зарината, да се ползва за друга цел през лятото и така всеки следващ сезон. Едва ли е разумно да държиш няколко квадрата в покрита оранжерия само за разсади през зимата, но всеки си знае условията и сам си решава.
Точно така! Само, че е добре да се каже и каква е разликата в разходите. Ами според данните на производителите (надписите по опаковки) лед крушка с консумация 9 W свети колкото крушка с нажежаема жичка консумираща 60 W. Повече от 6 пъти разлика. По мое мнение даже сравнението малко е неточно и разликата наближава 10 пъти. Респективно това е и разликата в сметката от консумирания за осветление ток. Аз от няколко години не ползвам нито една с нажежаема жичка. Още отначало направих свой експеримент каква лед крушка ще ми даде най близка светлина до тази с нажежаема жичка. На един полилей, който стъклата бяха млечно бели сложих крушка с нажежаема жичка 40w и лед крушка 5 W с еквивалент на нагрят метал 2700 градуса по Келвин (температурата я пише на всяка опаковка), и още една с температура 3000 градуса. Трите светеха с еднаква сила, като тази на 3000 градуса беше едва забележимо по синьо-бяла. Нагоре вече все повече синене. Тези, до 3000 градуса се водят топло бяла светлина, но внаги гледам и градусите отбелязани на опаковката. От тогава ползвам само такива. В много магазини се опитват да ме убеждават, че тези които се водят само бяла светлина (над 4000 градуса) били по близки до естествената, но на мен ми синеят.diado-ilian написа: ↑Фев 9, '22, 13:37 Пепи, най-добрата светлина е от нагрят до стопяване метал. Това е светлината идваща от слънцето. Най-близко до нея и най-достъпно е обикновена крушка с нагреваема жичка,
всички останали - луминисцентни, лед и т.н. са търсене да се намалят разходите, как с по-малко енергия да постигнем светлина.