Какво сготвих днес

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
ptiholov
Кафе машина
Мнения: 3602
Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 17 пъти
Получил благодарност: 629 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от ptiholov »

Тити,кога и колко сметана слагаш,че нещо ме заинтиргува с тази проста ,но вкусна манжда. :D
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Titi »

ptiholov написа:Тити,кога и колко сметана слагаш,че нещо ме заинтиргува с тази проста ,но вкусна манжда. :D
Сварявам картофите необелени, после беля, режа на кръгчета в тавичка. Отгоре чесън наситно. Ако има шунка или пушен бут, слагам на парченца. Това се залива със сметана, която трябва да покрие картофите, като я разнесеш. Снощи на една мъъничка тавичка сложих една малка сметана, когато я правя в по-голямата тава слагам голяма сметана. Ако няма мръщещи се у вас, непременно сложи доволно количество копър и магданоз. И запечи.
Тази рецепта я правя веднъж на седмица-две повече от десет години.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ptiholov
Кафе машина
Мнения: 3602
Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 17 пъти
Получил благодарност: 629 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от ptiholov »

Хареса ми ,Тити.Не знам защо,като прочетох в началото рецептата,не ми дойде на ума ,че картофите може да са сварени предварително,и затова те питах за сметаната. :lol: Не ,че съм фен на варените картофи.
Аватар
ptiholov
Кафе машина
Мнения: 3602
Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 17 пъти
Получил благодарност: 629 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от ptiholov »

Тази вечер бяхме на зелена салата с дресинг от:1 с.л. фъстъчено масло,1с.л. соев сос,2с.л. балсамов оцет,5с.л. зехтин,1ч.л. мед,1ч.л.горчица,сол и черен пипер.За вечеря ориз със зеленчуци.
Аватар
AlexaS
Виенско кафе
Мнения: 365
Регистриран на: Ное 26, '09, 22:50

Re: Какво сготвих днес

Мнение от AlexaS »

Тази вечер родителската среща на сина ни ни нахрани за дни напред, но все пак с дружни усилия и за малкото оставащо време приготвихме пържени пилешки дробчета, пикантни картофи соте и прясна, гумена салата от домати и краставици. Виждам, че сте писали за вкуса на доматите, но ги имах и трябваше да ги употребя, а и нямах време и настроение за друго.

Пешо, пържолките в хартиен плик ще ги тествам при първа възможност.
Очаквам съвети за печене на цяло парче месо, независимо телешко или свинско. Шпековано, нешпековано, мариновано, всичко за което се сетите.
Аватар
ptiholov
Кафе машина
Мнения: 3602
Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
Местоположение: Бургас
Дал благодарност: 17 пъти
Получил благодарност: 629 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от ptiholov »

Алекса-пак във хартия за печене,ти си го шпековай,мариновай,както искаш,и после го увий хубави в хартия и го печи час и половина,най-много два.Аз така съм пекъл свинко парче-около 1,5 кг. :daaa: :daaa:
Аватар
AlexaS
Виенско кафе
Мнения: 365
Регистриран на: Ное 26, '09, 22:50

Re: Какво сготвих днес

Мнение от AlexaS »

Ама на каква функция на фурната? Горен-долен? Долен - вентилатор? На мен там ми издишат познанията. Ще забуча шилото за температура в месото, но каква температура да задам?
Аватар
mucunka
Кафе машина
Мнения: 3130
Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
Местоположение: София,Световрачене
Дал благодарност: 19 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Какво сготвих днес

Мнение от mucunka »

Таратор с кисели краставички и свинско със зелен фасул и картофи.Милото не яде зелен фасул и слагам картофи.За десерт-бисквитена торта.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Какво сготвих днес

Мнение от Blue sky »

Алекса, аз редовно пека такова месо :nod:
Взимам плешка 1,5-2, нарязвам на 2-3 големи парчета, да се опече по-лесно. Ако имам, нарязвам кисели краставички и моркови на ивици,и гъби на ленти и ги слагам на дъното на йенскатенджера. Ако не - пропускам ги. Ако не ме мързи го шпиковам с чесън - ако не - пропускам и тази стъпка. Месото го осолявам, и наръсвам с черен и червен пипер, слагам още задължително бахар и дафинов лист, евентуалон и мащерка ако се сетя. Мятам го в йенското, слагам две кафени чаши вода и забравям за 2 часа първо на 220 градуса за половин час, после намалявам на 180. Като се запече, отварям и ако искам съвсем да поглезя домашните, намазвам месото с горчица и мед :nod:, след това наливам още една чаша вода с 1 с.л. размито брашно, за да стане сос и допичам още 15 мин, пак похлупено. Това е рецептата, става мозък месото и е страшно вкусно.
He who plants a garden, plants happiness
dal

Re: Какво сготвих днес

Мнение от dal »

Blue sky написа:Алекса, аз редовно пека такова месо :nod:
Взимам плешка 1,5-2, нарязвам на 2-3 големи парчета, да се опече по-лесно. Ако имам, нарязвам кисели краставички и моркови на ивици,и гъби на ленти и ги слагам на дъното на йенскатенджера. Ако не - пропускам ги. Ако не ме мързи го шпиковам с чесън - ако не - пропускам и тази стъпка. Месото го осолявам, и наръсвам с черен и червен пипер, слагам още задължително бахар и дафинов лист, евентуалон и мащерка ако се сетя. Мятам го в йенското, слагам две кафени чаши вода и забравям за 2 часа първо на 220 градуса за половин час, после намалявам на 180. Като се запече, отварям и ако искам съвсем да поглезя домашните, намазвам месото с горчица и мед :nod:, след това наливам още една чаша вода с 1 с.л. размито брашно, за да стане сос и допичам още 15 мин, пак похлупено. Това е рецептата, става мозък месото и е страшно вкусно.
Престани , ща патентовам и ще те показвам по панаири и изложби.... :hihihi: :tzvetentze:
ще те аранжирам с Тихолов и още няколко от тук вълЖебни люде , обилно решетъчни лъжици , сатори на върха на ножа , всички дето викат на мъжа си "милото" наоколо поръсени като пресни зелени подправки и т.н. :lol:
Последно промяна от dal на Фев 24, '10, 11:10, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”