Ядоса ме това, че ......

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Потребителски аватар
clock
Баш кафе майстор
Мнения: 2220
Регистриран: пон сеп 19, 2016 1:31 am
x 1247
x 1627

нед сеп 23, 2018 11:07 pm

Спокойно, Бреда! То това е най - вероятно щото Земята се върти с едни 1670км/ч :lol:
0 x

Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2897
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 239
x 756

пон сеп 24, 2018 10:05 am

Наистина много хора оправдават злополучията които са ни постигнали с лошия български ген. 500 години робство било направило народа ни търпелив, и за това той сега не се бунтувал дори когато не може да си купи хляб. Истината е друга. Народа ни го направиха такъв, и то в рамките на последните две, три поколения.
Когато човек твърди нещо трябва да го подкрепи с факти. Аз ще използвам като доказателство Балканската война. Тя както знаете е скоро след освобождението, и ако робството беше направило народа ни търпелив и безропотен, но това качество трябваше в онези години да е най-силно. Обаче... В ония години България разполага с редовна армия и запасняци / Обяснявам за жените това са мъже отбили военната си служба, но все още достатъчно здрави за да носят оръжие / Та в онези години България разполага с редовна армия и запасняци с обща численост 350 хил. души. Когато обаче е обявена всеобща мобилизация за по-малко от седмица в мобилизационните бюра се явяват двойно повече хора. В България масово се завръщат българите заминали да работят или учат в чужбина. Във австрийските, унгарските, хърватските вестници от онова време могат да се прочетат тревожни статии. Авторите им се притесняват че тази година населението ще остане без чушки и домати. Българските градинари масово се завръщат в България и се записват доброволци в армията. Моят пра дядо е бил студент по медицина трета година. Два дена след като е обявена мобилизацията вече си е стегнал куфара и пътува за България. Там някъде по фронтовете в Турция губи единия си крак, но не съжалява нито за миг защото е пожертвал крака си за майка България. Такъв народ не можеш да наречеш малодушен и с робска душа. Само че такъв народ е крайно неудобен. В началото на " Студената война ", още през 1947 год. Алън Фостър Дълес, първия шеф шеф на ЦРУ заявява " - Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ, за оглупяване и измамване на хората от социалистическия свят. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа. Постепенно ще заменим човешките ценности с фалшиви. Ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикаме ерозия и развращаване на младежта. КАК? " ... По-долу изброява как ще стане това. / Който се интересува може да намери цялото му изказване в интернет / На края завършва " - Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще направим под девиза за защита на човешките му права и свободи. Ще кажете не е вярно. Това си е чиста проба комунистическа пропаганда. От вън никой не може да направи нищо. Народа си ни е такъв. Аз съм роден и израснал в град построен с доброволния труд на десетки хиляди младежи от точно този същия български народ. Хайде кажете че петдесет хиляди бригадири не са представителна извадка от младежта по онова време. Тогава думите "Родина", "Чест ", " Трудолюбие", "Скромност" не са били фалшиви понятия. Направиха ги фалшиви хора които имат полза от това. В турските училища всеки учебен ден започва с турския химн пред турското знаме, а у нас да си патриот е нещо лошо. У нас сега са модерни " Общоевропейските ценности". В основата си тези ценности / изключвам джендърството и други такива извращения / са преди всичко ценностите на един консуматор.
Уф увлякох се. Прочетох това което съм написал. Звучи наистина доста идеологически подковано. По комунистически. Но толкова години от вън ни беше набивано в главите точно това. Всичко което е неудобно за тях да ни звучи комунистически. Хайде кажете защо да си американски патриот е гордост, а да си български патриот едва ли не престъпление? Спирам защото пак ще започна да повтарям думи които за много от младите наистина звучат глупаво, невярно и по комунистически.
0 x
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1294
Регистриран: вт окт 15, 2013 2:31 pm
x 451
x 222

пон сеп 24, 2018 1:55 pm

Склери, напълно съм съгласна с първата част на изказването ти. :daaa:
Но да попитам докъде стига патриотизма на съвременните българи? Познаваме ли наистина историята си?
Миша пише за възхщението на англичаните от ген. Вазов. А колко знаят и са чели за възхищението на чуждите военни стратези от ген. Колев? Някак неговия подвиг се подминава. Има ли го в учебниците по история? Училище в София е носело неговото име, на един голям българин и родолюбец, сражавал се за България и постигнал блестяща победа. Днес директорката на това училище отказва да върне старото име на училището, а уж е българка. И директорката ли трябва да взима еднолични решения? Така ли се възпитават в патриотизъм младите хора?
Колко от вас прочетоха статиите и книгите на един наистина родолюбец, млад историк Янко Гочев. Говорим за документи и то от не толкова далечното минало, а не за художествена измислица.
Мисля, че има много свестни млади хора, които имат много информация от различни източници и могат да мислят, без някой да им казва кое е правилно и кое не.
И имат нещо много важно, свободата да пътуват и опознават сами света и други хора.
Питаш Слери, защо да си български патриот е едва ли не престъпление. Защото тия които се пишат за патриоти са непочтени хора и са всичко друго но не и български патриоти. Най - малкото защото на митинги на така наречените български патриоти се развява чуждо знаме.
0 x
Shami
Баш кафе майстор
Мнения: 2229
Регистриран: пон окт 26, 2015 3:52 pm
Местоположение: гр. София
x 635
x 522

пон сеп 24, 2018 2:42 pm

Аз ,пък гледам по- положително на нещата.Харесвам си народа,добри са ни хората,защо смятате обратното :hmmm: Не смятам,че са успели да ни повлияят ,даже и да са искали, това за втората част на Склери.
Независимо от къде са ни хората ,много сме си добри даже.Мисля,че и тези дето са заминали на гурбет също обичат родината си.
Е,сигурно има изключения,не може всички да сме еднакви,но аз вярвам в доброто у хората.Това да отидеш някъде в провинцията,да замръкнеш в непознато село,няма да останеш непоканен в чужда къща,ненахранен и даже ще те изпроводят с храна за из път.Казвам го от опит,случвало ни се е,при това дълбоко в Родопите.Толкова добри са хората там.Абе, добри хора сме си и не само там.
Младежта ни също е много добра,вярно по бурна някак,но всичко зависи от промяна на самото време.А то си има изисквания, времената се менят и младите успешно лавират с това,справят се в този технологичен свят.Просто живота си върви и нищо не може да е същото,мисля си,че някак самото време си има изисквания към нас,но това не значи ,че не сме добри хора,че не милеем за родината си,че не сме патриоти.
Повечето истински хора,не тръбят на всеуслушание ,че са такива,просто го пазят в сърцето си.
Изобщо не мисля да отделям сегашното от някогашното време,историята си се пише,ако сме умни ще съумеем да използваме само доброто от всички времена .Не знам дали изобщо успях правилно да изкажа едно по-различно становище по въпроса,но все пак :angel2:
Може би гледам по-глобално на нещата,да не повярваш чак :lol:,къде отидох напред :hmmm: :lol:
Ама,вие сте много добри :daaa: ,така умело се изказвате,аз,по простичко някак :lol:,нали съм Шами :hihihi:
Последна промяна от Shami на пон сеп 24, 2018 2:55 pm, променено общо 1 път.
0 x
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23932
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 1551
x 2685

пон сеп 24, 2018 2:44 pm

Аз съм патриотка. От Цветя и рози! обичам цветята. Розите не са ми тръпка.
Но поръчах 10 Казанлъшки дамасцени, мускалче масло от които прославя България - да подарявам из града и да цъфти в двора ми.
Но си поръчах да ми вкоренят българската роза Гита, защото е първия български хибрид, който по чудесната форумна инициатива се възпроизвежда.
Вълнува ме плющенето на знамето и винаги до сълзи съм обичала песента, която стана български химн.
Обичам Родината си! Но държавата си... ами не случих на държава и не я обичам!
Вярвам ти и те уважавам, scleri.
Но се замислих защо абсолютизираме доводите си и игнорираме факта, че медалът има две страни.
Направих го вместо теб, като се сетих как Николай Хайтов въведе нова дума в българския език - разживяване. Консуматорската треска стана мода, когато българинът получи трите си ключа. На апартамента, на вилата и на колата. От там нататък нямаше легално инвестиране за свободните пари на стотици хиляди трудещи се. И разживяването остана единствения наклон, по който да потекат излишните пари. Като бях малка, аз и всички около мен носим закърпени чисти дрешки и рипсени чорапи. Никой на никого не се присмиваше. Но за моите деца, между децата на разживелите се семейства, не можех да им закърпя дрешките, биха ги наврели в миша дупка, ако не са като другите - с другите семейни бюджети.
Ако тогава знаех, че Дълес е виновен да си блъскам главата от къде да спестя, за да облека децата си по стандарта на разживелите се, щеше да види той!!! :svekurva: :sboi: :sboi: :sboi:
Сетих се за още нещо (не от бита) от другата страна на медала. За далечните-далечни Унгарски събития и за Чешката пролет.

Ние нямаме нищо подобно.

А бай Тошо даже предложи България да стане Съветска Република и трябва да се е чувствал като мома, която предлага на момъка да се ожени за нея, а той й отказва...
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.

Потребителски аватар
Breda
Кафевар/ка/
Мнения: 914
Регистриран: чет апр 21, 2016 5:41 pm
x 2434

пон сеп 24, 2018 3:53 pm

В мен напира неудържимо патриотичен и граждански дълг - да уведомя незапознатите драги читатели ,че тази "реч на Дълес" е фалшификация , поредната конспирация и " четиво за безмозъчни наивници, които изпитват нужда да бъдат лъгани и да намират оправдание за собствените си неудачи с всякакви "заговори", "конспирации", "планове" .Ето за мързеливите да се ровят:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0 ... 1%E2%80%9C

http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/ ... art/7/vc/1

http://stopelenko.blogspot.com/2012/11/ ... _3469.html

Прочетете другите гледни точки и факти,впрегнете здравия си разум и логика,па тогава отсъдете :ufff: :ufff: :ufff:
0 x
Потребителски аватар
Alien
Кафе с мляко
Мнения: 234
Регистриран: чет май 24, 2018 5:43 pm
Местоположение: София
x 159
x 206

пон сеп 24, 2018 4:33 pm

Що само 500? А къде отидоха още 9 века римско и византийско? Да не говорим, че още по-преди, близо хилядолетие и половина Тракия и Мизия (вероятно) са били основния източник на роби за търговията на Елада.
0 x
Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2897
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 239
x 756

пон сеп 24, 2018 6:10 pm

Както вече казах когато човек твърди нещо е хубаво да го потвърди с факти. Хубаво е обаче това да са истински, а не измислени факти.
Бреда се е постарал / или постарала. Да ме прощава но от ник нейма не мога да разбера дали е госпожа или господин / Та Бреда се е постарала и ни дава три източника които да потвърдят нейните думи. Нали разбирате че ако човек се поразрови за по-малко от час може да намери три пъти по три източника които да доказват точно обратното. До колко може да се вярва на цитираните от Бреда източници. Този който съм цитирал по-долу например твърди че руските войски по време на Втората световна война за периода от 1944 до 1945 год. / когато войната напуска територията на СССР / са изнасилили и убили над три милиона жени и деца. Защо автора е пожалил старците не знам. Друго си е да имаше изнасилени и бабички и дядовци, но да се върнем към историята и цифрите. Руските войски излизат на довоенната полска граница в края на март. Освобождават Украйна в началото на май 1944 год. и тогава може да се приеме че войната окончателно излиза извън територията на СССР. От май 1944 до май 1945 / когато войната приключва / има грубо една година. Ако разделим три милиона изнасилвания на триста шейсет и пет дена се получава че руските войски понеже са нямали друга работа са изнасилвали по осем хиляди и триста жени и деца всеки божи ден. За сравнение. На западния фронт за същото време има доказани сто четирсет и осем изнасилвания на германки от американски войници. Тва руснаците големи секс маниаци бе. Сто и четирсет изнасилвания срещу три милиона. Е в този факт не вярвам да повярва и заклет русофоб, а какво остава за обикновен, нормален човек. Автора определено е турил тази смайваща цифра от три милиона разчитайки че драгия читател няма много, много да се замисли, а ще я приеме просто така като факт доказващ колко жестоки са руснаците. Та толкоз за това доколко човек може и трябва да вярва на различните писания из нета.
Breda написа:
пон сеп 24, 2018 3:53 pm
http://stopelenko.blogspot.com/2012/11/ ... _3469.html

Прочетете другите гледни точки и факти,впрегнете здравия си разум и логика,па тогава отсъдете :ufff: :ufff: :ufff:


Знаете ли кое му е най-хубавото на нашия форум. Това че избягваме да спорим на политически теми. Тук сме събрани доста хора. Обединява ни една любов към общото ни хоби. Във всичко останало сме твърде различни. Ако продължим да спазваме това си неписано правило влизането тук ще е свързано само и единствено с приятни емоции. Е, не винаги де. Щото от време на време припламват едни искрички тук и там, ама няма как. Все пак сме живи хора. Иначе в нета има достатъчно места където човек може да оплюе инакомислещите.
0 x
Потребителски аватар
Breda
Кафевар/ка/
Мнения: 914
Регистриран: чет апр 21, 2016 5:41 pm
x 2434

пон сеп 24, 2018 6:34 pm

Становище на Български антифашистки съюз относно «Планът на Алън Уелс Дълес» -отлично аргументирано по мое мнение.

http://www.bas-bg.org/new/plan_dales.html
0 x
Потребителски аватар
clock
Баш кафе майстор
Мнения: 2220
Регистриран: пон сеп 19, 2016 1:31 am
x 1247
x 1627

пон сеп 24, 2018 10:14 pm

Склери! :sbow: :sbow: :sbow:

Бреда, не смяташ ли, че вече прекаляваш?
Breda написа:
пон сеп 24, 2018 3:53 pm
В мен напира неудържимо патриотичен и граждански дълг - да уведомя незапознатите драги читатели ,че тази "реч на Дълес" е фалшификация , поредната конспирация и " четиво за безмозъчни наивници, които изпитват нужда да бъдат лъгани и да намират оправдание за собствените си неудачи с всякакви "заговори", "конспирации", "планове" .Ето за мързеливите да се ровят:
0 x
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1294
Регистриран: вт окт 15, 2013 2:31 pm
x 451
x 222

пон сеп 24, 2018 10:25 pm

Склери, не говорехме ли за България?
0 x
Потребителски аватар
kim
Наркоман
Мнения: 10536
Регистриран: чет авг 23, 2012 3:40 pm
x 419
x 1376

пон сеп 24, 2018 10:51 pm

Стига размятате линкове....
Имало ли е план, нямало ли е, какво значение има, след като резултатите се виждат!
Понякога за доброто на човек, е необходимо да има и ограничения, не мислите ли?
0 x
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
Потребителски аватар
kim
Наркоман
Мнения: 10536
Регистриран: чет авг 23, 2012 3:40 pm
x 419
x 1376

пон сеп 24, 2018 11:22 pm

Alien написа:
пон сеп 24, 2018 4:33 pm
близо хилядолетие и половина Тракия и Мизия (вероятно) са били основния източник на роби за търговията на Елада.
ПРИНОС КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ИСТОРИЯ
Ивайло Балабанов

Европа, млада и непохитена,
четеше своя рицарски роман,
когато, във зора незазорена,
загина рицарят Иван-Шишман.

Европа плачеше за Жулиета,
Европа се прехласваше по Бах...
А, с вълчи вой, в тракийските полета,
вървяха глутниците на Аллах.

Когато обкръжена от слугини,
тя тънеше в охолство и разкош,
във Солун, на пазара за робини,
гяурките вървяха пет - за грош.

Когато тя строеше катедрали,
и замъци... Във стария Балкан
скърбяха тънки липови кавали
и плачеха за Алтанлъ Стоян.

Въздигаха се кървави калета,
градени със отрязани глави.
И, всъщност, си остана непревзета
страната на хайдушките орли.

А беше колкото калпак голяма,
широка колкото следа от лъв,
но се превърна в страшна вълча яма,
покрита с кости и залята с кръв.

Със кремъклийка пушка, с проста сопа,
със камък и стрели от бучиниш,
дедите ни завардиха Европа
и турците не стигнаха Париж!БЪЛГАРСКО СТИХОТВОРЕНИЕ

Момчета, знам, че вече ви дотегна
и хлябът сух, и голата ракия,
и тежкото небе на тази бедна
страна, в която няма прокопсия....
Великите й царски идеали
днес вече са митичен архаизъм.
България търгува със парцали
от раклата на своя комунизъм.
България е гладна просякиня.
С душа поциганена, необута,
тя проси чуждоземна милостиня
по пътя между Лондон и Калкута.
Честта е болна, съвеста пияна,
а ореолите - алъш-вериши
и луд е, който плаче с Дебелянов
по някакави си белоцветни вишни.
Със страшна сила днес от небесата
виси един въпрос полуобесен:
Кажете ми къде е свободата
от синята ни ноемврийска есен?
Защо пирува с разни богаташи
и хитреци, дошли на власт и мода,
с дрогясали бандюги и апаши...
Защо е с тях? Защо не е с народа?
момчета, знам, че е на халос туй, че
скърбим за свобода и бели вишни.
В земята на Васил Иванов Кунчев
днес всички романтици са излишни.
Но да запеем, дявол да го вземе,
със мъжки глас във тази нощ безродна
и нека екне - като в турско време,
"Къде си, вярна ти, любов народна?"
0 x
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 23932
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 1551
x 2685

вт сеп 25, 2018 12:15 am

Прекрасни стихотворения, Кате!
Благодаря ти, че ги сподели с нас! :sbear:
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Потребителски аватар
kim
Наркоман
Мнения: 10536
Регистриран: чет авг 23, 2012 3:40 pm
x 419
x 1376

вт сеп 25, 2018 12:41 am

Мария Николова написа:
вт сеп 25, 2018 12:15 am
Прекрасни стихотворения, Кате!
Благодаря ти, че ги сподели с нас! :sbear:
:sbear:Изказаното отлита, Написаното остава...
0 x
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

Отговори

Върни се в “Разни и разнообразни теми”