Ядоса ме това, че ......

За разговори, други теми или просто да побъбрим...
Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2716
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 25
x 101

вт мар 27, 2018 9:47 pm

Мария Николова написа:
пон мар 26, 2018 10:45 pm
Бях забравила свръх експонирания патос на поръчковата тенденциозна поезия. :nod:
По образование, по душа, и по професионална съдба съм човек на точните науки. В поезията съм дилетант, но си мисля че за да те грабне едно произведение то все пак трябва да е наситено с чувства и емоции. Другото се нарича репортаж.


marka написа:
пон мар 26, 2018 9:17 pm
Склери, моите уважения, но с тези старци дето ровят по кофите, май много се спекулира.
Марка, не приемай тези думи буквално. Както казах това не е репортаж. Ако питаш мен това че не виждаш старци да ровят в кофите за смет не е защото са много добре, а защото все още имат някакво достойнство и чувство за срам. Както преди всеки голям празник и сега управляващите мъдруват дали да отпуснат за Великден поредната милостиня на пенсионерите с ниски пенсии. Ако решат че могат да си го позволят от тази " благинка" ще се облажат малко над милион и триста хиляди пенсионери. Това означава че от два милиона пенсионери милион и триста получават по-малко от триста и двайсет лева на месец. В "изостанала" азиатска Турция минималната пенсия е над триста евро. Да не говорим колко получават европейските пенсионери. / С триста лева на месец да не ровиш по кофите може да те спре само срама. Не знам ти с колко изкарваш месеца. Не ми е работа и да те питам. Аз също съм пенсионер. Получавам максималната пенсия, и тя ми стига за хляба и сиренцето / образно казано /. Всички глезотии които все още си позволявам / най-вече да пътувам / е за сметка на спестявания. Когато свършат / те не останаха много / ще седна на пейката пред блока и ще бистря политиката с наборите. Като споменах пътуване. В групите с които съм пътувал винаги има поне десетина пенсионера. Човек ще рече българските пенсионери са си надскочили масрафа, и обикалят света за кеф. Никой от тях обаче не си плаща пътуването с пенсията. Или имат някакви странични доходи / малка част / или най-често пътуването е платено от децата които работят в чужбина.
За " малките моми " си права. Не че сред европейските жрици на платената любов няма и нашенки, но процента им не е такъв че да си заслужава внимание.
Това че на нас ни се иска България да е Европа е едно. По-важно е дали европейците ни приемат като част от тях. По тази тема бих поспорил, но да не влизам в политически дебати е едно от правилата ми за държание в този форум.


Темата производител, прекупвач, цени и печалби сме я обсъждали и преди. Мария е много права че докато нашите производители не проумеят че " Съединението прави силата " винаги ще са мачкани и ограбвани от прекупвачи и други тарикати.
0 x

Потребителски аватар
kim
Наркоман
Мнения: 10211
Регистриран: чет авг 23, 2012 3:40 pm
x 53
x 144

вт мар 27, 2018 9:58 pm

scleri написа:
вт мар 27, 2018 9:47 pm


Темата производител, прекупвач, цени и печалби сме я обсъждали и преди. Мария е много права че докато нашите производители не проумеят че " Съединението прави силата " винаги ще са мачкани и ограбвани от прекупвачи и други тарикати.
Ами нали хората го искаха това?
Спирам...
0 x
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
Потребителски аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 15263
Регистриран: пет ное 27, 2009 2:11 pm
Местоположение: София
x 43
x 257
Контакти:

вт мар 27, 2018 10:09 pm

Кате, вЕрно спри, че май почвам да се ядосвам :evil: ми не съм съгласна, Мерко, че никой не иска да се кооперира, що не видите каква бюрокрация е в земеделието, и каква още се изисква за кооператив, че тогава да приказваме :evil: то нямаш време да вдигнеш глава, камо ли да тичаш да изпълняваш безумните разпоредби, че да се впишеш в " кооперацията" , не визирам зърнопроизводителте, там успешно се "кооперираха" с цел разделяне на земите за по-големи субсидии :evil: :evil: :evil:
0 x
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2716
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 25
x 101

вт мар 27, 2018 10:57 pm

" Който иска намира начин. Който не иска намира причини. ? Не съм го измислил аз. Цитирам по смисъл Библията.
И казано е още - " Целта оправдава средствата. " - Не съм го измислил аз. Казали са го Езуитите.
Та в тази връзка Мише ако бюрокрацията е голяма и раждането на един кооператив е кауза пердута, какво пречи например производителите на корнишони, или моркови, или домати, или нещо каквото и да е, от едно село да се съберат у кръчмето. Да пият по една ракия и да се разберат. Тази година цената ще е толкова. Ако някой я подбие ще му счупим колективно главата. Когато това го правят фирми с монополно положение на пазара се нарича картел, и се преследва от закона, но когато вашето решение по никакъв начин няма да повлияе на цените на световните борси не виждам какъв ще е проблема. Само че винаги ще се намери тарикат който да реши че може да си реши проблема за сметка на другите. И понеже това го знам не само аз сещате се какъв е резултата. За това няма обединение на производители. Бюрокрацията е само оправдание.
0 x
Потребителски аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 15263
Регистриран: пет ное 27, 2009 2:11 pm
Местоположение: София
x 43
x 257
Контакти:

вт мар 27, 2018 11:14 pm

Склери, цената отдавна я подбиват веригите, не самите производители, цената по веригите често е под борсова, цената я подбиват и нерегистрираните производители, които не плащат данъци , осигуровки , не вадят всяка година безброй разрешителни,не ги проверяват за щяло и нещяло и т.нат, те просто гледат да си докарат някой лефффф , подбиват я ония с бусовете с нелегалния внос.... Не казвам, че ние не сме твърдоглави селяни, но не всичко е до селянията ни :ufff: Темата е огромна и много болезнена и няма смисъл да я захващаме , ще стигнем неизбежно и до потребителите, които просто не желаят да купят нещо качествено , и усещам как накрая ще се скараме :twisted: та спирам до тук, който не се пече на тоя огън, той не може да разбере :tzvetentze:
0 x
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение

Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 24409
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 201
x 268

вт мар 27, 2018 11:26 pm

scleri, не бих могла по-добре от теб да изразя мнението си. :sbow: :daaa: :daaa:
Точно това правят прекупвачите. Уговарят се над коя цена няма търгуват. И не им трябва да разделят и владеят - те са им готови разделени производителите и трябва да са балами, за да не ги владеят.
Защото производителите не се замислят като печелят време какво губят и като губят време какво печелят.
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
troll
x 20

вт мар 27, 2018 11:29 pm

Аз много обичам Алеко и в частност неговото чудовищно познаване на душевноста на нашенеца.
И репликата на Бая ви Ганя:
"Всички са маскари!"
Ами не всички са маскари!
Тук си добър и честен до доказване на противното!
Но един път, като го докажеш всички добри и честни не се занимават с теб. А е трудно да се живее и прави бизнес без обществено одобрение.
Ся горното да не се бърка с доверието и кредита.
Доверието се изгражда с времето, а кредита е според колко можеш да погасиш ако стане фал.
Така се получава едно изтласкване на лошите.
И понеже лошите не могат да се сдружават си отмират постепено.
Т.е по-изгодно е да си честен.
Тук проблем е, че паралелно с това се засилват социялните програми на държавата и почва да става финансово по-изгодно вместо пенсия да получаваш социялна помощ.
Така че честноста .... ъъъъ...
:mrgreen:
Миша е писала с мен.
Това, че някой мъти водата само говори, че за него е изгодно туй.
0 x
marka
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1237
Регистриран: вт окт 15, 2013 2:31 pm
x 14
x 18

ср мар 28, 2018 12:59 pm

Склери, наясно съм с положението на пенсионерите. Отскоро и аз съм в тази категория и пенсията ми не е максимална. Много от познатите ми са пенсионери и голяма част от тях са с малки пенсии, макар и хора с образование и стаж. Част от тях работеха преди години в частни фирми и взимаха добри пари, но ги осигуряваха на минимални заплати. Те знаеха това, но не направиха нищо, за да се подсигурят. Имам само един роднина, който каза "понеже знам, че ме осигиряват на минимална заплата, съм заделил пари настрана". Имам и такива познати, които се оплакват от малките пенсии, но те сами се осигуряваха и печелеха много добре, но се осигуряваха на минимални заплати. Пропускат факта, че не разчитат само на пенсиите си. Важното е да се жалваме в каква гадна държава живеем.
Това което ме дразни, че малко са хората, които виждат вината в себе си, а все някои друг им е виновен, обикновено политиците. Но те са част от нас и са такива каквито сме ние.
Както писах, доскоро работех и имаше заповед за забрана на пушенето в сградата, но човека издал заповедта си пушеше най-безцеремонно в стаята пред всички. Изискваше по 3 пъти на ден да се разписваме на едни листове. Всички бяха възмутени, но познай дали и колко човека реагираха. Ето затова говори Мария. Политиците не могат да попречат на 10 или 15 човека да се организират на доброволни начала.
Докато по-често се цитират поговорките "Всяка коза, за свои крак" и "Преклонена главица, сабя не я сече" все ще сме така. Ще станем добре тогава, когато повечето хора разберат смисъла на "Съединението прави силата" и "Сговорна дружина планина повдига".
Съжалявам за дългия пост, но мисля че повече хора трябва да осъзнаят, че сме отговорни както за действията си, така също и за бездействията си и ако искаме да ни уважават другите първо трябва да докажем, че заслужаваме уважение.
Например намирам, че не мога да разреша на някой, който съм поканил на гости да ми тропа по масата и да ми нарежда, аз да свивам уши и да си мълча вместо да го поставя на мястото му. Как ще те уважават другите, като ти самият не се уважаваш?
Бъди здрав и пътувай докато можеш.
0 x
Потребителски аватар
greeneyed
Чист кофеин
Мнения: 7140
Регистриран: пон ное 30, 2009 3:11 pm
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
x 75
x 101

вт апр 03, 2018 10:50 am

......
Последна промяна от ljuboznatelna на ср апр 04, 2018 11:34 pm, променено общо 1 път.
Причина: Изтрито е мнението, за което се отнася, по молба на автора му
0 x
Роза на сянка не вирее, източва се, не цъфти, боледува.

"Не искайте много – не можете да му платите цената" Ванга

моите цветя
Потребителски аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 11834
Регистриран: нед юли 25, 2010 11:54 pm
Местоположение: София-Подуенската градинка
x 106
x 222

ср апр 11, 2018 12:07 pm

Не знам къде да го сложа това - в Смешки ли, в Потресох се (няма такава тема обаче), в литературни теми... май е за тук :evil:

Моя фб-приятелка пусна следния пост:

''Дъщеря. 10 клас. Задача (НЕ ПО ЛИТЕРАТУРА!) - да бъде написано стихотворение за алкохола (стихотворението следва по-долу). Учителска реакция: "Трябвало е да се постараеш повече, няма да ти пиша шестица".

In vino veritas, in aqua sanitas

Било е някъде във бронзовата ера.
Забравил древният човек на слънце
зърна от грозде. И след дни намерил
упойваща вода във свойте грънци.

Отишъл при старейшините сиви,
пиян и откровен. На думи силен.
А те - уж сапиенси, ала още диви -
си носели тоягите. И го пребили.

Във виното се крие истината, казват,
ала забравят често да добавят -
водата чиста здравето запазва.
Избирай между истина и здраве!

Enislava Nedkova''
0 x
"Човекът е като роман: до последната страница не знаеш как ще свърши.
Иначе и не би си струвало да го четеш"

Евгений Замятин

Снимките ми!
Потребителски аватар
сюзан
Баш кафе майстор
Мнения: 2749
Регистриран: чет юни 12, 2014 10:56 am
Местоположение: Стара Загора
x 21
x 51

ср апр 11, 2018 12:55 pm

Учителката дали може да сътвори нещо по-добро?
Много добре го е написало момичето.
Аз да ви разкажа за един учител по математика на сина на моя колежка. Пише 3 на ученик на контролно. (Случката е отпреди 15 г., уточнявам, защото сега правят май само тестове)
Ученикът е сигурен, че задачите са решени правилно и отива да протестира. Учителят взема листа и, без да погледне, задрасква тройката и пише 4. Ученикът продължава да настоява, че заслужава повече и следва задраскване на четворката и написване на петица. Накрая стигат и до 6, без даскалът да погледне задачите и да се убеди, че са верни.
0 x
За да направиш прерия
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
Потребителски аватар
milena02
Кафе машина
Мнения: 3970
Регистриран: ср юни 13, 2012 4:35 pm
Местоположение: София
x 5
x 98

ср апр 11, 2018 12:57 pm

Ами какво да ти кажа, Гео! То не всеки става за тази работа - да е учител. То и аз не ставам, но от литература поне разбирам. Въпросът сега е не квалификацията на въпросния илитерат, наречен преподавател, а как момичето, което брилянтно се е справило със задачата си, да не се сдуха. Говоря от позицията на теоретик: ученичката дори не допуска така наречените "банални рими" (това е когато се римуват две съществителни или два глагола; да го избегнеш - си е майсторлък) Добре развита поетична тема; отлично владеене на техниката на стиха (анжамбманите - т.e. пренасянето на един стих в началото на следващия, не са за всеки и малцина го правят с лекота!); стройно следване на размера (чудесен четиристъпен ямб, Пушкин го е използвал за "Евгений Онегин"); ясно изведена поанта... Аз не мога да намеря - при цялото ми професионално сканиране на текста - нито един кусур. Може би трябва да препратиш на детето този ми пост, за да не мисли, че грешката е в него. Не, не е! От мен: поздравления и пълен отличен!

ПП Абе това дете да не е Ени на Силвето Недкова, бре? От сто години се знаем с майка й!
0 x
Потребителски аватар
Margaritenia
Баш кафе майстор
Мнения: 2197
Регистриран: вт апр 07, 2015 6:24 pm
x 32
x 205

ср апр 11, 2018 3:11 pm

Не мога да бъда по-съгласна с мнението на Милена!!!!
Енислава се е справила страхотно с НЕлитературната задача!
0 x
All gardeners know better than other gardeners.
Chinese proverb
Изображение
Потребителски аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 11834
Регистриран: нед юли 25, 2010 11:54 pm
Местоположение: София-Подуенската градинка
x 106
x 222

ср апр 11, 2018 3:34 pm

milena02 написа:
ср апр 11, 2018 12:57 pm
ПП Абе това дете да не е Ени на Силвето Недкова, бре? От сто години се знаем с майка й!
Именно, Миленски :nod:
0 x
"Човекът е като роман: до последната страница не знаеш как ще свърши.
Иначе и не би си струвало да го четеш"

Евгений Замятин

Снимките ми!
Потребителски аватар
scleri
Баш кафе майстор
Мнения: 2716
Регистриран: съб юли 10, 2010 1:14 pm
x 25
x 101

ср юли 11, 2018 3:35 pm

В началото мислех да пусна тая снимка в " Смешки", обаче осъзнах че ситуацията никак не е смешна. След това реших да не я пускам въобще щото темата е до болка позната, само че ако си мълчим няма как да променим каквото и да било. А може да го променим много лесно. Просто трябва да обръщаме внимание на това какво купуваме, и като спрем да купуваме таквиз / много ми харесва тая думичка / боклуци те сами ще изчезнат от пазара.

Как се прави баница.

Преди години баба ми, майка ми, а сега и жената / когато е доволна от мен и реши да ме поглези / правеха баницата от брашно, сирене, яйца, малко мазнинка, и много мерак и майсторлък. Вижте какво съдържа една съвременна, купешна, баничка :

Изображение
0 x

Отговори

Върни се в “Разни и разнообразни теми”