Как да ползваме удобно форума

Тук пишете всичко, което виждате като проблем или бихте искали да се смени. Отваряйте нова тема за всеки проблем - след като го оправя, ще трия съответната тема.
Потребителски аватар
къщичка
Кафе машина
Мнения: 4816
Регистриран: ср ное 06, 2013 12:46 pm
Местоположение: с. Николово, Русенско
x 6
x 15

нед мар 20, 2016 12:16 am

Имам предложение тази тема да бъде закована във началото за всеки подфорум. Най-вече защото много потребители стартират от Начало форум и после влизат в подфоруми, а така се изпускат важни или полезни неща.

Може би доста хора ги знаят някои неща, но други аз поне съм "откривала" в течение на времето ми на пребиваване тук.

Първото, което е практично, аз например съм направила така, ще гледам да го подредя като упътване:

Как да не пропускаме актуалното?

Влизате в Начало форум, после над първата най-дебела синя лента цъкате на Виж активните теми. На така зареденият екран си слагате отметка, примерно в лента отметки на браузъра. И като си влизате следващият път направо цъкате на тази отметка. Зареждат се всички последно активни теми по реда на публикуваните мнения. Така не се пропускат нови стартирани поръчки, някой нещо важно или полезно написал и т.н.

Някои влизат от Виж собствените си мнения, но така излизат само темите, в които сме публикували вече нещо, а новите ги пропускаме.

Друго, което често са ми писали и виждам, че се практикува, е абонирането за тема, с което при ново мнение в темата ни се изпраща мейл. Аз това изобщо не го ползвам, при все, че някои теми са доста "оборотни" и има нови мнения през 5 мин, направо ще ми се напълни пощата! А и не винаги това уведомление стига до мейла ни.

Друго полезно. Как да си увеличим броя на писмата в пощенската кутия?

По дифолт в този форум лимита на получените лични съобщения е 100 бр. За организаторите на поръчки особено е голяма мъка тази опция, защото когато станат 100 съобщения и дойде 101-во, то моментално се изтрива това под номер 1 и ако е нещо важно, върви го търси...

За да увеличим броя на входящите на 500 правим следното:

Влизаме в папката със личните съобщения. Оттам Настройки --> Опции на папката, --> Добави папка, пишем примерно Папка 1, така добавяме нова папка, освен тази на Входящи, която има вместимост още 100 съобщения. Ако искаме още 100 да имаме, добавяме Папка 2 (пишете си го в полето), може да я кръстите и по друг начин. И така могат да се добавят 4 папки със по 100 съобщения вместимост и заедно с папка Входящи имате възможност за 500 запаметени съобщения.

Други настройки по личните съобщения:

По подразбиране новите съобщения постъпват във папка Входящи, но като се напълни можете да ги преместите в Папка 1 или друга, също и да зададете настройка след препълване на папката какво да се прави със съобщенията ви - дали да отиват в Папка 1 или да се задържат докато вие не изтриете някое и "пуснете" новото съобщение да влезе. Така системата няма да ви трие автоматично първото най-старо, а вие ръчно ще си изберете кое съобщение да изтриете.

В тази папка с настройки има една опция Добави нов филтър ако, нека който е запознат да обясни каква точно работа върши това, защото аз не го схващам.

Как да изпратим съобщения наведнъж на няколко потребителя, без да си играем да пишем едно и също. Това се налага най-вече на организаторите на поръчки:
Влизаме в Напиши съобщение. В полето точно под надписа пишем примерно ник къщичка, натискаме ентер, на следващ ред ника на следващият потребител, примерно МГХ. И така разрешеното е до 5 потребителя. После натискаме Добави до това поле за писане и си пишем текста и разпращаме. Ако някой организатор на поръчки често го ползва това може да пише на Равик да се увеличи този лимит, защото става едно голямо копи-пейст на всеки 5 потребителя.

Пак за личните съобщения.

Ако съобщението е във папка Изходящи, значи още не е прочетено от получателя.
Ако е във Изпратени, значи е прочетено от получателя.

За точен форумен час при зимно и лятно часово време, за да не ровите 2 пъти в годината защо часа не ви отговаря, влизате в Потребителски панел --> Настройки на форума, там времевата зона трябва да е нагласена на + 2 часа и под нея DST да е на НЕ.

Как да търсим лесно в темите?

Често ми се случва да заявя нещо в някоя поръчка, ама ако не си запиша на листче или в тефтерлъка и почвам да се чудя как да преровя тема от 100 страници, за да видя къде какво съм писала.
Влизате в темата, примерно Поръчка люляци, която тече 5 месеца и има над 100 страници изписано. Отивате най-отдолу под последното мнение на страницата и от Сортирай по задавате не време както е по подразбиране, а по автор. Така ви показва всички мнения в темите, подредени първо на Пенка, после на Пенчо, по азбучен ред са и така виждате всички мнения. Първо са никовете на латиница, после на кирилица. Ако съм с ник ЗОЯ ще се търся накрая, ако съм с ник Amanda, ще се търся в началото.

За тези, които често участват в поръчки и се интересуват от тях има много хубав подфорум Други дискусии около поръчките - сайтове, транспорт, и т.н.
http://forum.hobbykafe.com/viewforum.php?f=55" onclick="window.open(this.href);return false;

В него има отделни теми за някои от поръчките, снимки, коментари, какви растения са пристигнали от Белгия, от Франция, може да се видят снимки публикувани от организаторите когато са пристигнали растенията, колко са големи, вкакви контейнери са и коментари какво след случва с тях след година, две, кое е презимувало, кое не и т.н.

Друго, по-скоро като любопитен факт, защото често се наднича и там. Кой кога е на линия.
Ако четете дадена тема и под нея "на балкона" видите, че къщичка е на линия, то не значи, че тя чете тази тема, а значи, че чете този подфорум.
Друга клюкавина :mrgreen: Отивате на НАЧАЛО ФОРУМ, скролвате надолу до КОЙ е на линия, цъкате на самият текст. Виждаме къде чете къщичка, дали е в някой подфорум или пише лично съобщение :lol:

Всичко това се отчита/рефрешва на всеки 15 мин

Друго, което напоследък се споменава из темите, е хубаво да го знаем повечко хора.
Ако някой е задал въпрос в темата и ние искаме да отговорим веднага след неговият пост, не е нужно да го цитираме, особено пък ако има снимка. Защо? Защото доста потребители ползват мобилен интернет, примерно отчита трафик, количество да го наречем на изображенията и освен, че може да зарежда бавно ако е бавен нета, то и отчита, и таксува допълнителен трафик. Доста хора са по вилите си лятото и нямат кабел, а ползват такъв тип нет. Затова е хубаво да спестяваме дългите цитати, особено наново цитирани и повтарящи се по половин страница снимки. Не че не са красиви и ще ни омръзнат да ги гледаме, но така е по-приятно четенето и разглеждането на форума.

И нещо, което не е свързано точно с форума, но е доста важно, ако се интересуваме от някое растение и искаме да разберем повече за него, да ползваме старият Гугъл. Копираме името на растението (на латиница най-добре) и го пействаме в търсачката. Не е новост, че тя вади инфо както текстово, така и само изображения. Ако искаме разберем студоустойчивост на растението, след латинското име добавяме zone, така само с резултатите от търсачката без да влизаме да дирим подробно из няколко сайта дали са го написали, се вижда. 7-ма зона, 8-ма зона и т.н.
Сигурна съм, че повечето от вас го знаят това, но един нов потребител или начинаещ градинар едва ли би се сетил веднага.

Нека тук споделяме разни "трикове" и опции на форума, нищо, че може би половината хора са запознати.
Аз тези се сещам на първо време, който има да добавя нещо.
0 x
Подкрепа за моето момче
https://www.facebook.com/FutureForValentin/" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение

Lois
x 252

нед мар 20, 2016 8:07 am

Ехаа, браво! Особено предвид часа, в който си го създала, този текст е много добър :nod:
И научих нещо ново и много полезно за личните съобщения, благодаря!
0 x
Потребителски аватар
stp_stp
Виенско кафе
Мнения: 331
Регистриран: вт мар 12, 2013 9:58 pm

нед мар 20, 2016 9:17 am

Благодаря! Научих полезни неща... :dovolen:
0 x
Потребителски аватар
serena
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1406
Регистриран: вт мар 20, 2012 8:25 pm
Местоположение: Варна

нед мар 20, 2016 9:19 am

Светле, браво и от мен! Много полезен текст за ориентация на по-новите потебители. Аз доде науча за активните теми, що време мина :D добре, че беше rumivarna да ме светне.
0 x
Времето, прекарано с котки и цветя, никога не е загубено.
Потребителски аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4372
Регистриран: вт фев 02, 2010 9:57 am
Местоположение: Габрово
x 200
x 488

нед мар 20, 2016 10:04 am

Добре си се сетила ,Светле! :tzvetentze: На мен ми трябваше време докато открия как се правят някои неща.Колко лесно щеше да ми бъде ,ако ги имаше на готово. :D
0 x

elmaz
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1868
Регистриран: чет юни 19, 2014 4:03 pm
x 25
x 70

нед мар 20, 2016 11:25 am

Чудесно написано, Светле,
Някои неща ги открих сама във времето, а други - от написаното от теб.
Благодаря! :tzvetentze:
Полезно е, защото в началото много време губех и ако го имаше така синтезирано, щеше да е по-лесно.
0 x
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
mileni
Кафе машина
Мнения: 4537
Регистриран: пон ное 30, 2009 2:43 pm
x 2422
x 511

нед мар 20, 2016 11:20 pm

Много полезна тема Къщичке :tzvetentze:
Дано се чете от повече хора.
За личните съобщения ,как да се увеличат ме просвети Дени :gush:
Не ми е хрумнало да го пиша ,някъде в тема,защото си мислех,че всички други го знаят. :D
0 x
Пусни хляба си по водата и ще го намеpиш не след много дни.
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/1017633711 ... 448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
Потребителски аватар
juliboss
Кафевар/ка/
Мнения: 893
Регистриран: чет яну 15, 2015 3:45 pm
Местоположение: София

пон мар 21, 2016 2:14 am

Браво, Светле! Много полезна тема, особено за хора дето не им се рови из настройки - направо смляно. Това за създаване на нови папки и така увеличаване обема на пощата си е ценна работа :daaa: както и предупреждението за цитирането при отговор в темата :daaa: Благодаря ти :tzvetentze:
0 x
Потребителски аватар
Димана
Кафе машина
Мнения: 3098
Регистриран: съб яну 29, 2011 4:59 pm
x 1

пон мар 21, 2016 6:45 am

Благодаря на Светлана! Много полезни неща научих. :tzvetentze:
0 x
Потребителски аватар
cvetnica
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1558
Регистриран: пон юни 10, 2013 10:34 am
x 1

пон мар 21, 2016 8:55 am

Много полезна тема! Поздравления, Светле! :sflower: :sflower: :sflower:
0 x
Всеки един човек е уникален, точно като всички останали. :)
Маргарет Мийд
Потребителски аватар
Мария Николова
Наркоман
Мнения: 24017
Регистриран: съб ное 28, 2009 11:44 pm
Местоположение: Нова Загора
x 1678
x 2992

пон мар 21, 2016 11:01 pm

Даже и имам ученичка - Графинята - как да си увеличи обема на ЛС. :daaa: :lol:
Браво, много полезна тема!
0 x
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10267
Регистриран: пон ное 23, 2009 10:06 pm
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
x 55
x 151
Контакти:

чет апр 07, 2016 1:02 pm

Много хубаво обяснено! И аз научих разни работи. :sbow:
Моля те обясни как се копират правилно ликове, защото много хора ги копират съкратени и после се чудят що не им работят.
Примерно:
https://www.google.bg/search?client=ope ... 8wfdhp2IAw" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.google.bg/search?client=ope" onclick="window.open(this.href);return false; ... 8wfdhp2IAw
0 x
Потребителски аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10303
Регистриран: пет ное 27, 2009 9:13 am
Местоположение: Пловдив
x 1148
x 272

пон апр 11, 2016 8:26 pm

Къщичке, как си надписваш снимките? Моля те, обясни ми на лични. :tzvetentze:
0 x
Потребителски аватар
къщичка
Кафе машина
Мнения: 4816
Регистриран: ср ное 06, 2013 12:46 pm
Местоположение: с. Николово, Русенско
x 6
x 15

пон апр 11, 2016 11:21 pm

Ще пиша тук, може и на друг да е полезно.
Има много начини и програмки, аз свикнах с Пикаса, изтеглям, инсталирам, тя сама сканира снимките ти от компа и си прави папки, т.е. библиотека. Влизаш на някоя снимка, от самата Пикаса (цъкваш я 2 пъти с ляв бутон), до снимката ти се зареждат инструменти -за писане на текст, за коригиране на светлина, за ефекти има, за рамкиране и т.н.
Избираш ТЕКСТ, пишеш на снимката. Вече готовият текст си го позиционираш с мишката където искаш да е, имаш опции за шрифт, за цвят, размер и т.н.
След като си готова, избираш "Приложи" или нещо такова, което е в ляво под менюто с инструментите.
После ако искаш снимката да ти остане с надпис и така да си е и в оригинала , който е съхранен в компа, даваш десен бутон и "запазване" или "записване" беше. Ако не направиш последната стъпка надписа ще е само ако отваряш снимката през Пикаса, а на компа ще ти стои оригинала. Ако искаш да качиш снимката с надписа във форума, трябва да си свършила и последната стъпка.

Ако искаш обаче да имаш и същата снимка без надписа, трябва преди това да я копираш, защото после процеса е необратим.

Ако ползваш Фотошоп, там пък фантазията е по-голяма и има страхотни шрифтове за теглене. Но е по-бавна, по-тежка програма.
0 x
Подкрепа за моето момче
https://www.facebook.com/FutureForValentin/" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение
stef
Виенско кафе
Мнения: 408
Регистриран: съб яну 04, 2014 5:20 pm
Местоположение: Пловдив
x 1

пон апр 11, 2016 11:50 pm

Къщичке, :daaa:
0 x

Отговори

Върни се в “Технически проблеми и предложения”