Thujopsis (Японска Лъжетуя)
- mugofrodo8
- Кафеджия/Кафеджийка
Thujopsis (Японска Лъжетуя)
Thujopsis dolabrata едно твърде интересно растение ендемично за Япония.То представлява естествена еволюция и преход между видовете туя и кедър .Dolabrata видът означава буквално 'брадавичковиден'- брадвичка-подобни и се отнася до формата на устицата. Структурата на иглиците е подобна тази на гигантската туя ( Thuja plicata ) но има голямо сходство с растежа при кедъра . Става високо дърво до 40 м в естествения му ареал . Наричат го още Хибридна Туя (Лъжетуя) или Хиба Червен кедър или Японска туя но в буквален превод е (Брадавичковидна Лъжетуя ) !!! Най добре се развива на песъчливо глинести почви в млада възраст на полусянка и страда много от сухия въздух ! Обича дъждовни места с много влажен климат

- mugofrodo8
- Кафеджия/Кафеджийка
Re: Thujopsis (Японска Лъжетуя)
mugofrodo8 написа:
Thujopsis dolabrata едно твърде интересно растение ендемично за Япония.То представлява естествена еволюция и преход между видовете туя и кедър .Dolabrata видът означава буквално 'брадавичковиден'- брадвичка-подобни и се отнася до формата на устицата. Структурата на иглиците е подобна тази на гигантската туя ( Thuja plicata ) но има голямо сходство с растежа при кедъра . Става високо дърво до 40 м в естествения му ареал . Наричат го още Хибридна Туя (Лъжетуя) или Хиба Червен кедър или Японска туя но в буквален превод е (Брадавичковидна Лъжетуя ) !!! Най добре се развива на песъчливо глинести почви в млада възраст на полусянка и страда много от сухия въздух ! Обича дъждовни места с много влажен климат

- lenuza73
- Кафе машина
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 18 пъти
Благодаря Мугофродо Интересен екземпляр.Изглежда като восъчно на снимката
Thujopsis dolabrata ‘Nana’ на две години.
Компактен, бавно растящ. Листата са наситено зелени от едната страна и нашарени с бяло, от другата през зимата. На слънце листата имат интересен портокалов цвят през пролетта и лятото.
При мен расте на сънце преди обяд. Иска добър дренаж.
Компактен, бавно растящ. Листата са наситено зелени от едната страна и нашарени с бяло, от другата през зимата. На слънце листата имат интересен портокалов цвят през пролетта и лятото.
При мен расте на сънце преди обяд. Иска добър дренаж.
Имам още един мъник. Него го "уча" да расте на сянка. Той не се оцветява, но има хубав зелен цвят.
ето го моя туйопсис
5-6 години е при мене
доста нарастна
когато го купувах ми казаха ,че расте много бавно,ама много бавно
аз си мисля ,че си расте съвсем нормално
за това време има прираст и на височина,но главно на ширина
лошото е ,че не знам как да го подрежа за да стане като дърво ,а не така разпилян настрани
сега е доста безличен на цвят,лятото е много красив
- mugofrodo8
- Кафеджия/Кафеджийка
след последните слани по същия начин както западната туя и гигантската туя