Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
Краси Лазаров
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1336
Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
Местоположение: София
Дал благодарност: 25 пъти
Получил благодарност: 84 пъти

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Краси Лазаров »

Алис ти си направо машина,като знам какъв труд е това едно огромно благодаря!
Deleted User 5366

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Deleted User 5366 »

Краси Лазаров написа: Яну 18, '19, 08:45
Станимир написа: Яну 17, '19, 18:56
peterstamov написа: Яну 17, '19, 18:15 По методите за производство на мицел се прави в тенджера под налягане. 10 минути микровълнова дали се равнява на това?
За триходермата можа да се ползва ориз, пшеница, жито, царевица, сурго...?
Важното е при термичната обработка да не се свари зърното. Според Иван и 5 минути са достатъчни в микровълновата, но за по-сигурно дава 10 мин.
Пшеницата и житото са най-добри според него, но тъй като при тях било по-лесно да се намери булгур от овес и ечемик, прави опита с тях.
При мен се получи добър резултат при 5 мин. в микровълновата печка. Използвах лимец,но по-добре е с твърда пшеница,защото лимеца след накисването и микровълновата омеква. Първо спорите са белезникави,след това се получават зелени островчета. Аз нямам идея да размножавам триходерма,а просто проверих да ли наличната е добра,защото няма маркировка относно срок на годност.
Направих проба за обеззаразяване на семена с триходерма и повторих опита със синка. От 5 семена третирани с триходерма покълнаха 5,а тези третирани със синка още не са покълнали. Така че препарата на Агро био е добър,но в големи опаковки излиза доста скъп. Миналата година си спасих с него доматите от фузариум.
От днес на сайта на "ЛЕНДОР" ООД е публикувана цена на Трифендер:


Цена: 0.100 кг. - 18 лв.

1 кг. - 120 лв.
http://trifenderbg.com/index.php/prices
Аватар
peterstamov
Кафевар/ка/
Мнения: 976
Регистриран на: Яну 28, '14, 00:33
Местоположение: Свиленград
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от peterstamov »

Тези малките нямат срок на годност защото са мостри!
May the Force be with You!
Аватар
Краси Лазаров
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1336
Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
Местоположение: София
Дал благодарност: 25 пъти
Получил благодарност: 84 пъти

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Краси Лазаров »

peterstamov написа: Яну 18, '19, 09:50 Тези малките нямат срок на годност защото са мостри!
Знам че са мостри,познавам се с Лило и съм говорил с него на дълго и широко за техните препарати. Обаче не си спомням какво ми каза той относно това до кога е трайността на малките опаковки. Мисля че беше и тази година,защото когато взех си направих сметка,че ще ги ползвам и този сезон. Но никога не пропускам да направя по някоя проба. :stiskam:
mimivd
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1715
Регистриран на: Фев 14, '13, 15:59
Местоположение: Видин
Дал благодарност: 18 пъти
Получил благодарност: 57 пъти

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от mimivd »

Алис Краси огромно благодаря за труда да поднесе те цялата информация достъпно!
Deleted User 5366

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Deleted User 5366 »

1.Против вредители и гъбни заболявания и подхранваща
Превод на руският текст
И така, рецептата: на 1 литър кисела млечна суроватка се слагат 30-40 мл амоняк. Растенията не харесват киселите разтвори при нанасяне на листата. Амонякът неутрализира киселината на суроватката с образуването на биологично активното вещество амониев лактат. Всичко това се довежда до 10-12 литра вода. Процесът на приготвяне може да бъде такъв: суроватката да се разтвори предварително в 1 литър вода, да се добави амонякът и след това тази смес да се излее във водата. Или може суроватката веднага да се излее в целия обем вода, след което да се добави амонякът. При смесване непосредствено на суроватката с амоняка може да се образуват белтъчни частици под формата на утайка с вид на извара. Но те се разтварят после в големият обем вода. Механизмът на действие на суроватката е свързан с образуването на тънък белтъчен филм на повърхността на листата, а така също и по телцата на вредителите. Това нарушава способността на вредителите да дишат, затруднява проникването в листа. Освен това, се нарушава израстването на хифите на патогенните гъби, например брашнеста мана, а амониевият лактат и другите компоненти на сместа са благоприятна среда за развитие на конкурентна микрофлора, в това число сенна пръчица (фитоспорин) и триходерма, която задържа развитието на брашнестата мана. За по-голяма ефективност към разтвора може да се прибави сапун (200 гр на кофа - за пране, катранен или зелен), а така също и биопрепарати. С този разтвор, само без сапун, може да се подхранват растенията тогава, когато им е необходим азот. От 0,5 до 1,0 л на едно растение - домат, пипер, патладжан, краставица, ягода и т.н. ще бъде достатъчно. В суроватката се съдържат също така калий, фосфор и различни биологично активни вещества. Това е полезно и за растенията и за почвата.
Deleted User 5366

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Deleted User 5366 »

Това е целият превод на този клип:


Какво ще е, ако се подхранват растенията със суроватка


Днес ще поговорим за млечнокиселите бактерии. В много източници от интернет, от литературата, от разни лекции може да се чуят сведения за това, че млечнокиселите бактерии са много полезни и отговарят в това число за плодородието на почвата. Основа за такива препарати като Байкал ЭМ1 и други, широко рекламирани, широко представени, които са много скъпи в основата им както ние в нашите видеа определихме също лежат млечнокисели бактерии. Дайте да видим това супер бактерии все пак за растениевъдството и добивите са или не. Млечнокиселите бактерии ни обкръжават повсеместно. Много хора са свикнали да считат, че млечнокиселите бактерии живея само в млякото и обуславят неговото подквасване за образуване на млечнокисели продукти. Обаче това не е така. Съществуват няколко големи групи млечнокисели бактерии, които не са свързани помежду си, но все пак те имат едно единствено общо - това е че продукта на тяхната жизнена дейност се явява млечната киселина, т.е. съвсем не е задължително да живеят в млякото или млечните продукти. Към такъв тип млечнокисели бактерии, които не населяват млякото се отнасят бактериите, които населяват Байкал ЭМ1. Това са същите бактерии, които обитават киселото зеле, киселите ябълки(туршия) заедно с дрожди, в различните кисели продукти, които си правим в къщи. Така също точно тези бактерии обуславят и получаването на силажа. Получаването на силажа за хранене на едрия рогат добитък всъщност е същият този процес, както и получаването на киселото зеле. Промишлеността произвежда в огромни количества тези препарати предназначени за селскостопанските предприятия за заготовка на храна, за приготвяне на силаж. Той се продава и на литри на дребно и в големи 10 - 20 литрови туби за промишленото едро производство. Разбира се стойността на тези препарати е много по-ниска в сравнение с това, което струват подобен род препарати. Каква е функцията на тези бактерии в обкръжаващата среда и в производството, в което ги използваме. Главната им функция е снижение на гнилостните процеси. Известно е, че рязкото увеличение на концентрацията на млечната киселина унищожава, буквално блокира гнилостните бактерии. За това ако с такива бактерии се обработи например месо, то в този случай процеса на гниене там ще спре. На тази основа се създават всевъзможни закваски, бактериални препарати на пример за сурово веени и сурово пушени колбаси. В състава на рецептите влизат такива микробиологични добавки, които в състава си включват млечно кисели бактерии. Даже има незначително количество млечна киселина в тяхното естествено състояние. Млечната киселина се е образувала там поради това, че в месото има глюкоза. Всяко месо съдържа кръв, а кръвта съдържа глюкоза. Съответно тези бактерии използват глюкозата като субстрат за своята жизнена дейност и образуват млечна киселина. По този начин използването на млечнокиселите бактерии се явява много широко. Те могат да затормозят гнилостните процеси и в силажа и в киселото зеле и даже в месото.
Къде можем да намерим тези тези млечнокисели бактерии в бита, за да можем да ги използваме в своя полза? На първо място, ако излеете сока от киселото зеле (зелевата чорба), или сока от киселите краставички или от различните консервирани зеленчуци (в саламура) в някакъв съд, вие ще получите препарат не по-лош от Байкал ЭМ1 или някои други препарати, които например се използват за приготвяне на бокаши - една такава суспензия на основата на кухненски отпадъци. Целият смисъл е в това тези млечнокисели бактерии да се заселят там и да започнат да употребяват въглеводородите които се намират в кухненските отпадъци, рязко да увеличат киселинността и съответно да блокират гнилостните процеси, които биха довели до появата на неприятна миризма, отделянето на амоняк и т.н. и т.н. към всичко онова което съпровожда гниенето.
Освен това ние можем да намерим тези бактерии в такъв разпространен продукт като суроватката. Не зная как и къде, но в Белорусия суроватката се произвежда в големи количества. Влязох в един случаен магазин а там се продават три вида суроватка от три различни производителя. Съответно тук се съдържа значително количество млечнокисели бактерии предимно такива, които населяват именно млякото. Но това не означава че щом живеят в млякото, могат да живеят само в млякото. Те могат да заселват и други продукти. Например ако прибавите тази суроватка към ферментиращите кухненски отпадъци, ако сте увлечени по консервирането на кухненските отпадъци със скъпи препарати, вие можете да правите това със зелева чорба, със саламура от кисели краставички а така също и с помощта на млечна суроватка. Но все пак, аз трябва да разочаровам тези, които считат, че млечнокиселите бактерии имат влияние върху плодородието на почвата или на добивите от растенията. За съжаление не, нямат. Ако например вземем зелевата чорба, или препарата Байкал ЭМ1, и добавим в тях захар, меласа, мед, конфитюр или още нещо и разбъркаме това, всъщност ние поставяме тези млечнокисели бактерии в среда богата на въглеводороди. Те започват с такова усърдие, с такава сила да образуват млечна киселина, че могат даже да изместят полезните микроорганизми както от повърхността на растенията, така и от почвата и още повече, формирането на тази суспензия или някои т.н. силажни ефекти или компостите на основата на млечнокисели бактерии всички тези така наречени торове, те имат много, много, много по-малка ценност в сравнение с тези които са се образували в резултат на естествените процеси. Разбира се повишаването на киселинността с помощта на млечнокиселите бактерии може едновременно да понижава нивото на развитие на патогенната микрофлора, между другото и патогенната микрофлора на човека също, както и на растенията ако говорим за компоста, но и не напълно, от друга страна тя блокира нормалните процеси на разлагането на растителните остатъци накрая ние не получаваме нормален пълноценен компост. При всичко това млечната суроватка се явява много ценен продукт за растениевъдството. Разредена 10 пъти тя е добра за азотно фосфорно подхранване на нашите растения. Освен това тя е добър субстрат за живота на други полезни микроорганизми ако я разреждаме както трябва и поливаме нашите растения било в оранжерия, било на открито или даже в домашни условия ако поливаме саксии. Затова много е важно да мислим за ефективните микроорганизми, за ефективните бактерии, да знаем какво е това ефективни микроорганизми, истински ефективни. Ние сме посветили на това няколко публикации, затова и съответно още веднъж ви говоря за замяната, ефективната замяна на подобен род препарати и за това, че млечната суроватка макар да се явява източник на млечнокисели бактерии може все пак да се прилага вместо подобен род препарати. Обаче тя притежава и висока самостоятелна ценност за защита на растенията. Ние имаме видео за това и като средство за подхранване и в това число като профилактика на върховото гниене на доматите, доколкото все още съдържа значително количество калций. С това аз се прощавам с вас. До нови срещи.
Deleted User 7475

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Deleted User 7475 »

Етерични масла против вредители. Подобрен разтвор за пръскане на домати и краставици.

Темата е за екологично безопасни, също така безопасни за здравето способи за контрол на болести и вредители по растенията. Сред множеството различни натурални вещества, които можем да използваме в градината си, е групата на етеричните масла и изобщо производните на различни растения. Работата е там, че различните растения имат различен механизъм за защита от вредните насекоми и всевъзможните патогенни микроорганизми. Етеричните масла от много растения изпълняват точно такава функция. Тези масла отдавна се използват от човечеството в борбата с вредните организми. На първо място е борбата с насекомите. Много от насекомите имат много чувствително обоняние (много по-чувствително от това при хората) и насекомите различно реагират на ароматните вещества. Някои ароматни вещества силно ги привличат, например ароматът на цветята. Други растения съдържат в листата си и в стеблото етерични масла, които отблъскват насекомите и също действат дезинфекционно, благодарение на което тези растения не са подложени на определени типове (видове) болести. Също така има етерични вещества, които миришат хубаво или лошо за хората, но насекомите не реагират на тази миризма. Нас ни интересуват веществата и маслата, които можем да използваме в градината за борба с вредните организми. Преди всичко трябва да поговорим за маслата, които отблъскват насекомите. Това, че насекомите се страхуват и избягват силните миризми, е добре известно. Сред маслата, които можем да използваме в градината си, които ще отблъскват много от вредните бръмбари, трябва да отбележим лавандуловото масло, гераниевото масло, хвойновите масла (които отблъскват много листогризещи насекоми) и маслото от карамфил (важно в растениевъдството). Ментовото масло често отблъсква много насекоми. На първо място е маслото от карамфил. Използва се за отблъскване на белокрилката, листните въшки и други вредни насекоми по зеленчуците, където използването не пестициди е най-малко желателно и там, където те могат да се натрупат особено при ранната продукция. Балсам Златна звезда сигурно е известен на всички още от съветските времена. Продава се в течен вид. Съдържа цяла композиция от масла, които отблъскват насекомите. Не всички зеленчуци може да се пръскат с подобни масла. Ако е копър, зелен лук, възможно е продукцията да съхрани този аромат, което няма да е добре. В повечето случаи използването на такива масла е напълно оправдано. В какво количество действат тези масла? На 10 л вода се добавят около половин чаена лъжичка етерично масло. Етеричните масла не се разтварят във вода, дори да го накапем и разбъркаме, то бързо ще се разслои и ще изплува на повърхността и няма да постигнем добър ефект. В тази връзка, за да се разпредели равномерно маслото в разтвора, трябва да се направи емулсия. Като добър емулгатор се явява обикновен домашен сапун в доза 50 г сапун на 10 л вода, с добавено и добре разбито етерично масло. Този разтвор се явява прекрасно средство за контрол на насекомите. Също така много добри са цитрусовите масла. Някой може да възрази и да каже, че листните въшки кацат на лимона и не се страхуват от него. Вярно, различните насекоми се приспособяват към това да повреждат определени видове растения. Но истината е в това, че много насекоми имат достатъчно тесен спектър от растения, които могат да повреждат и към които са се приспособили. Затова, например, ако се обработят доматите или краставиците с карамфилово масло, то въшката, която е свикнала да поврежда тези растения, ще ги избягва. Ако се обработи растението с лимоново масло, то въшката също ще го избягва, защото не усеща мириса на растението домакин. Имайки предвид, че насекомите се привличат от аромата на растенията, на същия принцип на действие са направени и етеричните масла. Променя се миризмата, привличаща насекомите, т.е. те не усещат вече аромата на растението. Затова препоръчително е минимално да се повреждат растенията, при което те изпускат своя аромат, защото това ще привлече много насекоми-вредители. На основата на маскировка на миризмата на растението домакин е основан превъзходен метод за борба с малиновите бръмбари, ягодовия житоядец и други насекоми, които реагират на миризмата на растението домакин. За целта е необходимо да се използва ванилия. Само 3 г ванилия на кофа вода (10 л) ще е достатъчно всяка седмица да се обработват малиновите храсти с цел предотвратяване заселването на малиновите бръмбари, а обработката на ягодовите лехи ще предотврати масовата поява там на разни житоядци и други насекоми вредители. Как е правилно да се разтвори ванилията? Ако вземем обикновена кристална ванилия за печива и се опитаме да я разтворим във вода, нищо няма да се получи. Ванилията не се разтваря във вода, остава си на кристали. И въпреки силната миризма, колкото и да се опитваме да разтворим ванилията, тя няма да се разтвори. Затова преди да разтворим ванилията във вода, е необходимо да я разтворим в спирт. Във водка също няма да се разтвори добре. Добър вариант е салициловата киселина (40 мл), която засилва фитоимунитета на растенията и мобилизира естествената им защита против болести. И вече в този спиртен разтвор ванилията ще се разтвори много добре. Рецептата е: 3 г ванилия и 40 мл салицилова киселина се разтварят и се сипват в 10 л вода. Повече нищо не се добавя. С този разтвор се пръскат малините и ягодите. Лекият аромат на ванилия при узряване на малините и ягодите, няма да ни доведе до някакъв дискомфорт. Ясно е, че това не е абсолютен способ, той няма да убие бръмбарите, а ще ги обърка и те просто няма да чувстват привличащия аромат на растението и ще си намерят друго място, където да се хранят. Добре е заедно с малините да се обработят и други растения, като например, сливите, къпините и други плодови растения, харесвани от бръмбарите.
Другата група етерични масла е привлекателна за някои групи насекоми. Такива са боровото масло, хвойновото масло и изобщо маслата от хвойновите растения. Маслата от хвойновите растения много силно привличат калинките, които са естествена защита на хвойновите растения от нападението на листните въшки. Такова нежно насекомо като въшката все пак поврежда толкова твърди растения като хвойновите. Въшката може прекрасно да се храни с хвойновите растения. В отговор на повредата от въшката, хвойновите растения отделят огромно количество етерично масло. То пък привлича калинките, които изяждат въшките. Разбира се, етеричното масло няма да убие въшките, но ще привлече насекоми, които ще унищожат въшките. Ако въшките са в самото начало от развитието на растението, не трябва да бързаме да използваме тежка химия, а да опитаме да работим с хвойновите масла. Рецептата: ½ ч.л. етерично масло на кофа (10 л) вода и 50 г сапун. Това е екологичен метод за контрол на въшките в градината. Иван показва буркан с накиснати клонки от хвойнови растения, съдържа и папрат. Тази настойка се използва за повишаване на фитоимунитета, за стимулиране защитните механизми на растенията и щом има хвойнови клонки, автоматично има и хвойново масло. То ще привлича калинките, които да се борят с вредните въшки.
Брезов катран - за него има много рецепти в интернет. Това, което е приятно за нас като аромат, може да е неприятно за насекомите и обратно. Вкусовете на насекомите и нашите човешки вкусове могат съществено да се различават. Боровият катран има определен ефект (чете цитат от официално описание) - съдържал много различни компоненти, но да се има предвид, че съдържа канцерогенни вещества. Ако се изчисти от тези компоненти, които имат канцерогенно действие, то боровият катран няма да действа и на въшките. Боровият катран има дезинфекционно, инсектицидно действие, същевременно има канцерогенни свойства. Призовава ни да не използваме такива отровни вещества, независимо от това колко добри резултати можем да постигнем.
Deleted User 5366

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Deleted User 5366 »

"Боровият катран има определен ефект (чете цитат от официално описание) - съдържал много различни компоненти, но да се има предвид, че съдържа канцерогенни вещества. Ако се изчисти от тези компоненти, които имат канцерогенно действие, то боровият катран няма да действа и на въшките. Боровият катран има дезинфекционно, инсектицидно действие, същевременно има канцерогенни свойства. Призовава ни да не използваме такива отровни вещества, независимо от това колко добри резултати можем да постигнем"

Нещо не ми се вързва. Малко по-горе в един друг клип самият той препоръчва да използваме катранен сапун за подсилване ефекта от прилагането на разтвора за предпазване на растенията от вредители и гъбни заболявания. Та, кое е вярното?
Deleted User 5366

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Deleted User 5366 »

peterstamov написа: Яну 18, '19, 09:50 Тези малките нямат срок на годност защото са мостри!
Тъй като искам да пробвам Трифендер на моята градина и съм заинтересован, отправих запитване до "Лендор" ООД и оттам ми отговориха, че препарата Трифендер ВП, който продават е със срок на годност две и повече години от датата на производство. В сряда другата седмица ще получа пратка със сто грама Трифендер и ще пиша какво е написано на етикета.
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”