Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Deleted User 5366

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Deleted User 5366 »

Ето го:
Дългодействащ тор от дървени въглища собствено производство

Днес целият свят е загрижен за състоянието на околната среда. Селското стопанство преминава на органични технологии. Не изостават от големите стопанства и дребните фермери, както и частните производители в своите лични стопанства и даже малките виладжии. Всички ние се стремим в нашата стопанска дейност и особено при отглеждането на хранителни продукти да нанасяме колкото се може по-малко вреда на обкрнатрупват ъжаващата среда. Технологиите не стоят на едно място и се развиват. Напоследък започна много да се говори за продукт наречен biochar. Това е буквален превод от английски, който означава био въглен. А на добър руски, това е просто дървени въглища. Тези обикновени дървени въглища които можем да купим навсякъде и които се използват за барбекю, за скара, за грил и разни други домакински нужди и които се произвеждат масово от промишлеността, а така също и въгленчетата, които всеки от нас може да намери в камината, в печката или там, където е горял огън. Оказва се, че дървените въглища освен всичко друго имат и голямо екологично значение, давайки свой голям принос в опазването на природата и запазването на нормалното екологично състояние на биосферата. Тук имам промишлено произведени дървени въглища произведени за скара. За целите, за които ще говорим, а ще говорим естествено за това, как да повишим плодородието на почвата, как да подобрим добивите от растенията с помощта на тези въглища може да използваме въгленчетата които се получават в камината, печката или огъня. Към достойнствата на дървените въглища трябва да отнесем това, че те са достатъчно твърди, не се чупят и не се натрошават в почвата, с изключение на някои механични повреди при удар с лопата или при оран. Като цяло обаче, те дълго се запазват в почвата без да се начупят или раздробят. Те не се разлагат. Много важно е това, че са порести. Във връзка с тази порестост те са и високо хигроскопични т.е. Могат да поемат и вода и различни разтвори а също да ги отдават, т.е. намират се в равновесие с почвата в която са. Много влага в почвата, те я поемат, малко влага в почвата - те я отдават. Как да използваме дървените въглища, за да подобрим плодородието на почвата, да възстановим плодородието на почвата, да възстановим рохкавостта на почвата, влаго и въздухопроницаемостта ѝ, а и да увеличим продуктивността на растенията. Въгленчетата, които трябва да закопаем в земята, трябва да бъдат с размер около 1 см х 1 см. (Тук показва късче с размери поне 6 х 5 см. И предлага да го раздробим на три части, което никак няма да даде размер 1 х 1 см., Прощавам му разбира се тази неточност, но мен специално това ме дразни.) Количеството въглени, което трябва да се внесе в почвата е 250 гр. на 1кв.м. Дървените въглища доста се различават по плътност и маса. Въглищата от магазина са по-тежки, въглените от камината са по-леки, но 250 гр. са достатъчни. Ако внесете половин кило, не е голяма беда. Най-простото нещо, което може да направите, за да използвате въглените от камината или печката е да ги надробите и да не ги вадите от пепелта, която използвате за наторяване на вашите растения. Винаги съм казвал, че използването на пепелта, в това число и тези въгленчета са много по-ценен способ за използването на пепелта, отколкото разтворите и подхранващите торове на основата на тези разтвори. Всичко най-полезно се оказва, че остава именно в утайката. Няма нищо страшно ако въгленчетата са много ситни. Важното е да не са много големи. Разпръснете ги по повърхността на почвата и ги закопайте на дълбочината на коренообитаемия слой. Тук при мен възниква въпросът как хората, които са се отказали да прекопават своите градини ще възстановят почвата, как ще внесат в нея тези важни съставни части до коренообитаемия слой. Вероятно те няма да могат да се възползват от този способ, макар че и за тях има компромисен вариант въгленчетата да се внасят в дупките при засаждането. 3 - 5 въгленчета на дупка са достатъчни да помогнат на растенията да преодолеят засухата. Този метод вече широко се използва в градовете при засаждането на ландшафтни градски дървета. В дупката слагат слой дървени въглища, което помага на дърветата да се справят с продължителни периоди на засуха. Дървените въглища повишават плодородието на почвата особено на кисели почви доколкото сами по себе си, макар и без пепел, те притежават алкална реакция на своята повърхност. Увеличават добивите от растенията без внасяне на допълнителни количества торове благодарение на това, че се извършва обмен на йони от почвените разтвори и много елементи, които преди са били недостъпни от почвата стават много по-достъпни. Трето, както вече казах, помагат на растенията да се справят с неблагоприятните изменения на водния режим.
Съществува един способ, който мисля всеки може да реализира, това е да направи на основата на тези въглища дългодействащ тор. Вие можете да направите десетократен, даже двайсетократен, но по-добре все пак десетократен разтвор от минерални торове. Ако съм ви препоръчал за подхранване например да използвате една супена лъжица карбамид, или една две супени лъжици калиев сулфат или две три супени лъжици суперфосфат на 1 кофа вода, съответно може да се направи комплексен разтвор с десетократна концентрация, т.е. 10 супени лъжици, 20 супени лъжици, 30 супени лъжици и да направим буквално пресол.(?). Този концентриран разтвор поставяме в пластмасова кофа. Пепелта, която изваждаме от печката пресяваме и въгленчетата изсипваме в кофата с концентрираният разтвор. Тези въгленчета постепенно започват да поемат от разтвора и заедно с това и минералните вещества. По-нататък при засаждането на растенията слагаме в дупките по няколко въгленчета пропити с вода и минерални вещества. Тези въгленчета ще започнат бавно да отдават поетите торове, не позволявайки да се проявяват резки промени на съдържанието на минерални вещества в почвата. Растенията ще поглъщат, въглените ще отдават, растенията ще поглъщат, въглените ще отдават и на вече култивираните почви, те ще бъдат своеобразен абсорбент. Те ще възстановяват почвата абсорбирайки вредните вещества от нея, в т.ч. кореновите натрупвания при монокултурните растения, както например става в оранжериите. Затова прилагането на този биовъглен или дървесен въглен има множество полезни функции в зеленчуковото и в овощарското производство и ето в това направление може да се прилага и използва.
Irmena
Kафенце
Мнения: 8
Регистриран на: Яну 24, '19, 21:26

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Irmena »

[quote="Краси Лазаров" post_id=874054 time=1548059279 user_id=2832]
Новото видео на Иван е за барботиране на семена без компресор.
След това сипва калиев перманганат,каза 10 гр. (но според мен е грешка,като гледам количеството е около 1 гр.).

Не е грешка. Наистина става въпрос за 10 гр. калиев перманганат. В другия си канал, "Иванова наука", показа и двете празни пакетчета по 5 гр.
Аватар
Краси Лазаров
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1336
Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
Местоположение: София
Дал благодарност: 25 пъти
Получил благодарност: 84 пъти

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Краси Лазаров »

Irmena написа: Яну 29, '19, 18:23
Краси Лазаров написа: Яну 21, '19, 10:27 Новото видео на Иван е за барботиране на семена без компресор.
След това сипва калиев перманганат,каза 10 гр. (но според мен е грешка,като гледам количеството е около 1 гр.).

Не е грешка. Наистина става въпрос за 10 гр. калиев перманганат. В другия си канал, "Иванова наука", показа и двете празни пакетчета по 5 гр.
Да така е един час четох коментари в които Иван на два пъти каза 10 гр. Гледах второто видео още когато излезе и направих проби в неделя. Днес вече са покълнали половината. Проблема е че ме тръшна грипа и не знам къде ми е главата,но слава Богу вече отминава. ПАЗЕТЕ СЕ!
Очаквам новата рецепта на Иван да е за грип :lol: :stiskam:
chakal
Кафе с мляко
Мнения: 216
Регистриран на: Ное 3, '18, 18:26

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от chakal »

Някои писа че закупил триходеерма но аз четох че е триходерма вериде
Също така за хлорела и микориза трябва чист щам защото при домашно
отглеждане при смес с други гъбички или бактерии не се знае какво ще
получим накрая коя гъбичка или бактерия. КОНКУРЕНЦИЯ
Deleted User 5366

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Deleted User 5366 »

Chakal, ако визираш моята покупка на триходерма, грешно си чел. Триходермата, която купих е Триходерма Асперелум щам Т1, а не Триходерма Вериде.
chakal
Кафе с мляко
Мнения: 216
Регистриран на: Ное 3, '18, 18:26

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от chakal »

Не знам точно мисля че и колежка от Варна четох че триходерма Вериде ни е нужна
А другата служи повече за компосриране и разграждане на био отпадъци или
Греша .Също както при Микоризата едната е върху корените и влиза в симбиоза
с растението а другата влиза в самото растение и деиства по ефикасно
Ние търсим ефикасност а не просто. да имаме занимавка
Deleted User 5366

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Deleted User 5366 »



Лунният календар. Може ли да му се доверяваме

Днес искам да поговоря с вас откровено по една тънка тема, която се нарича Лунен календар. Когато започнеш да говориш за лунния календар със специалисти- с агрономи, с учени, най-често ще видиш подхилване и скептична реакция. Може да се каже, че тя е скептична така, както е скептична когато се говори за хороскопите, които се съставят на основа на звездите и планетите с доктори и други специалисти. Тази тема в света на учените е табу. Практически няма научни изследвания на тема влияние на луната на плодородието или на поведението на селскостопанските растения. При това всъщност луната извънредно активно влияе на живите организми на планетата Земя. В древността хората са живели по лунния календар, доколкото луната е била очевидно светило, което променяло фазите си, което е било добре видимо на небето и хората по него са се ориентирали. Впоследствие с развитието на науката и астрономията ние сме преминали на слънчевия календар, но традицията да се придържаме към лунния календар е останала. При много градинари тази традиция се изразява в определянето на сроковете на сеитба и засаждане или изпълнението на някои агротехнически работи в съответствие с фазите на луната. Въпреки че аз съм учен и се придържам към научната точка на зрението, моят многогодишен опит в работата подсказва, че не всичко е толкова просто. Нека поговорим за физиологията на растенията. Фотосинтезата е процес на усвояване на светлината от растенията и едновременно усвояване на СО2. С помощта на енергията на квантовете на светлината растенията синтезират различни органични вещества. Така се фиксира въглерода, който става достъпен за растенията и впоследствие за животните. Какво се случва през нощта по време на пълна луна. Светлината на пълната Луна е много по-слаба от светлината на Слънцето. Ако в слънчев летен ден осветеността стига сто хиляди лукса, то при пълна луна в ясна нощ тя е едва 0.25 лукса. Фотосинтеза при осветеност 0.25 лукса е невъзможна. Тези, които считат, че Луната може по някакъв начин да влияе на активността на фотосинтезата не са прави. Всъщност съществува и друг проблем. Това е проблемът с регулирането на ръста на растенията чрез светлината. Работата е там, че на повърхността на листата на растенията има специфични вещества, рецептори. Те се наричат фитохроми. За да може фитохромите да реагират на светлината, на тях им е необходима в порядъци пъти по-малко светлина, отколкото е необходима за фотосинтезата. Осем - десет кванта светлина могат да възбудят една молекула хлорофил. При това са достатъчни единични квантове светлина, за да може напълно да се предопредели съдбата на растението, да се предопредели съдбата на растежа на стъблото му, времето на цъфтеж и т.н. В едно от нашите видеа вече говорихме за растенията на дългия ден и на късия ден. В умерената зона денят през лятото е дълъг и това много влияе на растенията, които цъфтят на дълъг ден. Това за нас е неблагоприятно. Репичките и китайското зеле, да кажем така: старите режимни сортове, които не са устойчиви към изменението на дължината на деня, на продължителна светлина цъфтят, а на нас това не ни е необходимо, защото ни трябва корнеплод. Поради тази причина се налага да ги сеем много рано. Оказва се, че ако такива растения в определен период от своето развитие възприемат осветяването от Луната като продължение на деня даже изменение на деня с половин час, а това е доказано със сериозни научни изследвания, може напълно да измени бъдещото развитие на растенията. Няма преки експерименти и сериозни научни доказателства за това, че светлината на Луната действително влияе на възприемането от фитохромите на квантовете отразена светлина и на изменение на поведението на растенията в отговор на такава осветеност. Обаче определени теоретически и даже практически предпоставки за това в научният свят съществуват, поради което във всеки случай придържането към лунния календар не е вредно.Ако посеете вашите репички по такъв начин, че да почнат да формират корнеплоди не на пълнолуние, а на новолуние, когато ще бъдат тъмни нощи, когато светлина няма да има, а денят ще бъде къс, има всички основания да се смята, че корнеплодите ще бъдат сочни и вкусни, а китайското зеле няма да цъфне. Аз се надявам, че една такава кратка екскурзия във физиологията на растенията ще ви помогне правилно да се ориентирате в избора на сроковете за сеитба, засаждане и да пробвате разни лунни календари и да изберете този който ще ви даде най надежден резултат. Желая ви успех!
chakal
Кафе с мляко
Мнения: 216
Регистриран на: Ное 3, '18, 18:26

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от chakal »

Гледахте ли клипа за лучената *шелуха* или оранжевите връхни листа на стария жълт лук +спирт
Ценно удобрение от иван
Deleted User 5366

Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских

Мнение от Deleted User 5366 »



Картофена мана - ще помогне ли медният проводник

Днес ще поговорим за един разпространен метод за борба с болестите по доматите в частност с картофената мана, като вкарването на меден проводник в стъблото на доматеното растение. Привържениците на този метод твърдят, че той помага да се защитим от картофената мана благодарение на това, че медта по малко се разтваря, като се превръща в медни соли (съединения на медта) и няма необходимост от обработка на растенията с медсъдържащи фунгициди. Разбира се за мен като биолог подобен метод е изключително съмнителен. Освен това, е сложно да се очаква, че медният проводник ще се разтваря вътре в стъблото. Там няма супер киселини. От уроците по химия знаем, че медта не се разтваря в разредени разтвори даже на неорганични киселини като сярна киселина, солна киселина и др. Тя не може да измести водорода от състава им. Медта се съединява с тези киселини само във вид на окиси. Но да пропуснем този училищен химичен момент и да започнем по същество.
За да проверя ефективността на този метод аз проведох много прост експеримент. Измерих каква концентрация на медните йони е убийствена за възбудителите на картофената мана, фузариума и кладоспориозата по доматите. За това в блюдо на Петри засях тези три гъби (2мин. и 30сек. от видеото) Кладоспориоза, Картофена мана и Фузариум и направих тук различни медни концентрации, за да видя при каква концентрация ще престанат да растат. Направих 1%, 0,5%, 0,25% и 0,1% разтвор на син камък. Защо започнах с еднопроцентният разтвор. Работата е в това, че това е максималната концентрация, която може да се използва при повечето растения намиращи се във фаза на активен растеж. По-високите концентрации са по-неефективни, защото те просто повреждат самите растения. Растението ще загине по-бързо от такива концентрации на синия камък отколкото от самите болести. По-ниските концентрации нанесени нанесени на растението също губят своята ефективност, защото ние само покриваме растението с малко количество от този разтвор, т.е. крайната концентрация в тъканите на растението, както и по повърхността му ще бъде много ниска. В блюдото на Петри се получава точно такава концентрация, каквато би могла да се създаде в тъканите: в листата, в плодовете на домата, както когато медта би се разтваряла и би постъпвала в тъканите на растението: листа, плодове, цветове и т.н. И ако там се внедри картофената мана например, тя би трябвало да загине при определена концентрациа на солите на медта. В качеството на медни соли аз взех обикновен син камък (меден сулфат), и направих маточен разтвор. Проанализирайки резултата в блюдото на Петри (5мин. от видеото) аз дойдох до извода, че при концентрация на мед 0,1% гъбичките растат почти толкова добре както и при нулева концентрация т.е. без добавяне на медни йони. На същата концентрация на мед реших да посея триходерма, за да видя как триходермата ще реагира на тази концентрация. Тъй като ние ползваме и медни препарати и триходерма е добре да знаем как си взаимодействат и реагират. Що се отнася до триходермата тя се оказва по-чувствителна към медните препарати отколкото картофената мана. Измежду всички гъби картофената мана се оказва най-устойчива на концентрацията на медта. Най-слабо устойчива се оказва кладоспориозата. Следователно тя може да бъде преборена с медни препарати. Доколкото при концентрация 0,1% всичко израстна много добре, а при концентрация 0,25% започна да расте само картофената мана и то много, много слабичко в този случай аз приех концентрацията 0,25% за минимално действаща на фитопатогенните гъби. Тази концентрация потиска картофената мана, а триходермата убива напълно.
Следват коментари относно местни и международни стандарти за пределно допустима концентрация на тежки метали (в частност мед) в плодове и зеленчуци.
Ако вземем нормативни документи в които се предписва минимално допустима концентрация на мед тя е 3 милиграма на килограм продукция. Това са 0,0003% (3 десетохилядни процента). Но доколкото там имаме меден сулфат в качеството му на източник на медни йони, получава се пределно допустима концентрация 0,0012% (12 десетохилядни от процента). Да сравним тази концентрация с минимално действащата - тя е 200 пъти по-малка от минимално действащата. Ако медният проводник би работел и медните йони биха се натрупвали в продукцията, в листата и т.н. в домата в тази концентрация, която е токсична за повечето причинители на болести, то тази концентрация на медни йони би била при медния сулфат 200 пъти по-голяма от пределно допустимата концентрация която може да бъде в плодовете (доматите), въобще в хранителната продукция и която е относително безопасна за здравето на човека. От гледна точка на здравия смисъл даденият метод в никаква степен не е ефикасен. В действителност той е проверяван нееднократно и можем да намерим англоезични публикации от преди 20 год., където той се оценява в полеви условия - в оранжерии и на открито и е показана е пълната му неефективност, а всички съвпадения, които ми помогнаха са свързани с други фактори, но в никакъв случай с медния проводник. Но ако все пак медният проводник би работил то навярно вие много бързо бихте получили силно отравяне от съединенията на медта, ако изядете плод наситен до такава концентрация с медни соли. Призовавам ви да не се подвеждате от неособено грамотни блогери, да не се подвеждате от тези, които механично копират разни съвети из интернет, пренасят ги на своите сайтове. Вслушвайте се в здравия смисъл, задавайте въпроси на тези, на които се доверявате, четете литература. Ако всичко това ви е неприятно, то просто гледайте канал Процветок. Абонирайте се и задавайте своите въпроси на портала на нашия канал.
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”