Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Модератор: Миша
-
- Кафе машина
- Мнения: 4823
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 41 пъти
- Получил благодарност: 552 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Ще пиша тука за триходермата,за да не пълним доматената тема ...
Снощи обещах на няколко човека да им изпратя по малко заразено жито.На пръв поглед,и като гледах пликчетата от вън,всички ми се виждаха зарасли с триходерма,та чак пък и позеленели.Отварям първото пликче да гребна с лъжицата и ....изненааадаааа,и то неприятна..Плесента е хванала само повърностно,а в средата житото не е мръднало..Отворих всичките пликчета,сипах ги в един буркан и разтворих малко триходерма от най-стария буркан..Залях отново всичко и тая сутрин гледам,че процеса започнал от начало-буркана се затоплил,житото побеляло и станало като калъп..Ще стане значи,но трябва чакане.Ще чакаме заедно.. Изложих се и ви излъгах,извинявайте..Ма така е,като съм се гмурнал в непознатото..Колко ли още изненадки ме чакат..
Снощи обещах на няколко човека да им изпратя по малко заразено жито.На пръв поглед,и като гледах пликчетата от вън,всички ми се виждаха зарасли с триходерма,та чак пък и позеленели.Отварям първото пликче да гребна с лъжицата и ....изненааадаааа,и то неприятна..Плесента е хванала само повърностно,а в средата житото не е мръднало..Отворих всичките пликчета,сипах ги в един буркан и разтворих малко триходерма от най-стария буркан..Залях отново всичко и тая сутрин гледам,че процеса започнал от начало-буркана се затоплил,житото побеляло и станало като калъп..Ще стане значи,но трябва чакане.Ще чакаме заедно.. Изложих се и ви излъгах,извинявайте..Ма така е,като съм се гмурнал в непознатото..Колко ли още изненадки ме чакат..
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Доста добре се развива. Но да, в дълбочина сигурно по-бавно ще стане. Вчера капнах по малко преварена вода в бурканите. Все си мисля, че е малко суха средата. Ама ме е страх да не прекаля.
Иван пише, че може и в бялата фаза да се използва. Да се следи за миризмата да не мирише на прокиснало, но това е за начинаещите. Във връзка с размножаването пишат, че взимат една супена лъжица и заразяват следващата порция зърно. Не пишат, че разбъркват. Чудя се дали ще стане.
Иван пише, че може и в бялата фаза да се използва. Да се следи за миризмата да не мирише на прокиснало, но това е за начинаещите. Във връзка с размножаването пишат, че взимат една супена лъжица и заразяват следващата порция зърно. Не пишат, че разбъркват. Чудя се дали ще стане.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4823
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 41 пъти
- Получил благодарност: 552 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Вече ме е страх да казвам каквото и да било,защото лесно ръся мозъци,а после се излагам като кифладжия... За миризмата на прокиснало си права,моето мирише на жито,а стария буркан на нещо като гъба,или на мухъл..Доста добре изглежда твоята триходерма...
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Който работи, случва се да сгреши. Два буркана изхвърлих, миришеха на алкохол, бях ги ръчкала, разбърквала, добавяла
разтвор, явно не е трябвало.
разтвор, явно не е трябвало.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Ето моят опит с триходермата
Днес му е четвърти ден и няма наченки на плесен . Ама в началото го разбърках няколко пъти, признавам си.
Днес му е четвърти ден и няма наченки на плесен . Ама в началото го разбърках няколко пъти, признавам си.
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Шоши, първия път му трябва повече време. След това стана за 4 дни, но опитът ми е на ечемик и то го млях малко в кафемелачката. С грухано жито е последният буркан, но е от вчера сутринта. А това, че имаше розово-червена плесен в първия буркан, явно е от пшеницата, която беше натурална, без да е шлифовано зърното (има и разни други примеси). Мислех да пиша рецепта, но само ще преповторя това, което вече е написано.
На някакъв етап трябва да замразя малко и не знам дали да изсуша.
На някакъв етап трябва да замразя малко и не знам дали да изсуша.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4823
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 41 пъти
- Получил благодарност: 552 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Търсих и аз някаква информация за по-дългосрочно съхранение,ма не намерих..За трите месеца в хладилника е ясно,но година примерно... Ще трябва да се пробва пак,баси...Изсушена по-приемам че ще стане,нали така я продават.За замразяването май четох че при минус 15 умира,но не съм сигурен за триходермата ли беше,или за мицела на гъбите..Нали съм се разперил на десет страни със разни опити...
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Как се разбира, че е триходерма, а не просто мухлясало зърно?
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
-
- Кафе машина
- Мнения: 4823
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 41 пъти
- Получил благодарност: 552 пъти
Re: Рецeпти за любимите домати от Иван Руских
Няма как мухъла да покрие житото с такава скорост..Това чудо зараства за часове..