От А до Я за любимите домати 2019

Модератор: Миша

Заключено
Deleted User 7475

Re: От А до Я за любимите домати 2019

Мнение от Deleted User 7475 »

Краси, при мене го няма този проблем. Дори да се случи, слагам в буркани.

Благодарност на Станимир за превода на рецептите в другата тема, дано му спори!
Имам въпрос - каква е тази кисела суроватка? Правя кисело мляко, сирене, кашкавал (бързия вариант без отлежаване, с лимонтузу), извара. След някой от тези продукти ли е и след кой?
Единствено логично ми звучи водата, която се отделя от киселото мляко, но нея не бих нарекла суроватка (или е точно тя?).
нина
Кафе с мляко
Мнения: 210
Регистриран на: Яну 28, '17, 14:37
Местоположение: Варна
Дал благодарност: 27 пъти
Получил благодарност: 26 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2019

Мнение от нина »

http://www.vazgledi.com/%D0%BA%D0%B0%D0 ... %80%D0%B0/
Аз също се интересувах как се приготвя суроватка. На повечето места пише, че е остатъчен продукт от приготвянето на всякакви млечни продукти, дори при изцеждане на кисело мляко. Не съм правила домашно сирене и мляко, но ми се струва, че най-голямо количество, с най-голяма концентрация ще се получи при приготвяне на извара.
Deleted User 7475

Re: От А до Я за любимите домати 2019

Мнение от Deleted User 7475 »

Ама изварата я правя след сиренето.
maria67
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1108
Регистриран на: Яну 31, '12, 14:18
Дал благодарност: 28 пъти
Получил благодарност: 1 път

Re: От А до Я за любимите домати 2019

Мнение от maria67 »

Алисче, 20 поникнали от 20 семки Лабрадорчо :ieeee:
:tzeluvka:
нина
Кафе с мляко
Мнения: 210
Регистриран на: Яну 28, '17, 14:37
Местоположение: Варна
Дал благодарност: 27 пъти
Получил благодарност: 26 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2019

Мнение от нина »

Честно, нямам никаква представа кое след кое се прави! Едно време в къщи викахме суроватка на пресечено прясно мляко.
Deleted User 7475

Re: От А до Я за любимите домати 2019

Мнение от Deleted User 7475 »

Спойлер
Покажи
maria67 написа: Яну 18, '19, 15:06 Алисче, 20 поникнали от 20 семки Лабрадорчо :ieeee:
:tzeluvka:
Мария, явно имаш лека ръка. :)

Нина, това е моят опит (писала съм и за изварата, но не е като отделно заглавие.
Спойлер
Покажи
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13536
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 164 пъти
Получил благодарност: 261 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2019

Мнение от kim »

Алис написа: Яну 18, '19, 14:19 Ама изварата я правя след сиренето.
Има два вида извара. Едната е от прясно мляко, другата се прави от остатъчния продукт на млечните продукти- суроватка(суроватъчна извара). Получава се от пресичането на останалия белтък в нея. Последната течност след това е цвик.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13536
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 164 пъти
Получил благодарност: 261 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2019

Мнение от kim »

Алис написа: Яну 18, '19, 16:16 Ким, може ли малко по-подробно?
П. П. Разбрах. Всъщност ме интересува коя течност е кисела суроватка.
:sbandit: Дай ушенце :dovolen:
Спойлер
Покажи
"...кисело мляко. Суроватката е именно тази течност (млечен серум), която се отделя при процеса на коагулация (пресичане) на млякото, под въздействие на млечно-киселите бактерии – Lactobacillus bulgaricum и Streptococcus thermophilus . В случая тя е така наречената кисела суроватка (рН по-ниско от 5), за разлика от сладката, която се получава под въздействието на сирищната мая, като страничен продукт от производството на различни видове сирена, включително кашкавал..."
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
ivko69
Кафе машина
Мнения: 4823
Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
Местоположение: Паволче.Враца...
Дал благодарност: 41 пъти
Получил благодарност: 552 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2019

Мнение от ivko69 »

По всичко личи,че тая година темата ще има много професионален вид...Браво на всички..Кеф ми е да влезна и да прочета какво сте написали....И преводите от руски.. :sbow: Благодаря ви...
mimivd
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1715
Регистриран на: Фев 14, '13, 15:59
Местоположение: Видин
Дал благодарност: 18 пъти
Получил благодарност: 57 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2019

Мнение от mimivd »

И мен живо ме интересува как да постигна равномерен продължителен сезон. Аз сея рано за оранжерията, а външния разсейник основно с пипер и малко домат правя около 20. 03.По този начин си подсигурява домат до края на септември, а ми се иска още малко.От опитите с по-късно посяване установих, че разсад е готов за засаждане за около 30-40 дни. Кога, обаче да се сее,така че да започне зреене към септември?
Заключено

Обратно към “Плодове и зеленчуци”