От А до Я за любимите домати 2019
Модератор: Миша
Re: От А до Я за любимите домати 2019
Краси, при мене го няма този проблем. Дори да се случи, слагам в буркани.
Благодарност на Станимир за превода на рецептите в другата тема, дано му спори!
Имам въпрос - каква е тази кисела суроватка? Правя кисело мляко, сирене, кашкавал (бързия вариант без отлежаване, с лимонтузу), извара. След някой от тези продукти ли е и след кой?
Единствено логично ми звучи водата, която се отделя от киселото мляко, но нея не бих нарекла суроватка (или е точно тя?).
Благодарност на Станимир за превода на рецептите в другата тема, дано му спори!
Имам въпрос - каква е тази кисела суроватка? Правя кисело мляко, сирене, кашкавал (бързия вариант без отлежаване, с лимонтузу), извара. След някой от тези продукти ли е и след кой?
Единствено логично ми звучи водата, която се отделя от киселото мляко, но нея не бих нарекла суроватка (или е точно тя?).
-
- Кафе с мляко
- Мнения: 210
- Регистриран на: Яну 28, '17, 14:37
- Местоположение: Варна
- Дал благодарност: 27 пъти
- Получил благодарност: 26 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2019
http://www.vazgledi.com/%D0%BA%D0%B0%D0 ... %80%D0%B0/
Аз също се интересувах как се приготвя суроватка. На повечето места пише, че е остатъчен продукт от приготвянето на всякакви млечни продукти, дори при изцеждане на кисело мляко. Не съм правила домашно сирене и мляко, но ми се струва, че най-голямо количество, с най-голяма концентрация ще се получи при приготвяне на извара.
Аз също се интересувах как се приготвя суроватка. На повечето места пише, че е остатъчен продукт от приготвянето на всякакви млечни продукти, дори при изцеждане на кисело мляко. Не съм правила домашно сирене и мляко, но ми се струва, че най-голямо количество, с най-голяма концентрация ще се получи при приготвяне на извара.
-
- Кафе с мляко
- Мнения: 210
- Регистриран на: Яну 28, '17, 14:37
- Местоположение: Варна
- Дал благодарност: 27 пъти
- Получил благодарност: 26 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2019
Честно, нямам никаква представа кое след кое се прави! Едно време в къщи викахме суроватка на пресечено прясно мляко.
Re: От А до Я за любимите домати 2019
Спойлер
Покажи
Нина, това е моят опит (писала съм и за изварата, но не е като отделно заглавие.
Спойлер
Покажи
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2019
Има два вида извара. Едната е от прясно мляко, другата се прави от остатъчния продукт на млечните продукти- суроватка(суроватъчна извара). Получава се от пресичането на останалия белтък в нея. Последната течност след това е цвик.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2019
Дай ушенце
Спойлер
Покажи
"...кисело мляко. Суроватката е именно тази течност (млечен серум), която се отделя при процеса на коагулация (пресичане) на млякото, под въздействие на млечно-киселите бактерии – Lactobacillus bulgaricum и Streptococcus thermophilus . В случая тя е така наречената кисела суроватка (рН по-ниско от 5), за разлика от сладката, която се получава под въздействието на сирищната мая, като страничен продукт от производството на различни видове сирена, включително кашкавал..."
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
-
- Кафе машина
- Мнения: 4823
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 41 пъти
- Получил благодарност: 552 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2019
По всичко личи,че тая година темата ще има много професионален вид...Браво на всички..Кеф ми е да влезна и да прочета какво сте написали....И преводите от руски.. Благодаря ви...
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1715
- Регистриран на: Фев 14, '13, 15:59
- Местоположение: Видин
- Дал благодарност: 18 пъти
- Получил благодарност: 57 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2019
И мен живо ме интересува как да постигна равномерен продължителен сезон. Аз сея рано за оранжерията, а външния разсейник основно с пипер и малко домат правя около 20. 03.По този начин си подсигурява домат до края на септември, а ми се иска още малко.От опитите с по-късно посяване установих, че разсад е готов за засаждане за около 30-40 дни. Кога, обаче да се сее,така че да започне зреене към септември?