"ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Модератор: Миша
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Алис, идея нямам какъв е. Сигурно е шалот така по описанието. Ави ми го изпати миналата пролет и той си расте и хубавее и цяла година зеленее Забравям го когато ми потрябват зелени листа, защото за мен е повече като декоративно растение.
- Ава_и_мама
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1051
- Регистриран на: Яну 23, '17, 20:26
- Местоположение: гр. София
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Клокче, тази година ще изкара лукчета. До сега беше юноша
Ползвай го за салати, манджички. По възрастните перца ги изрязвай. Избиват млади.
АКО съм го объркала с шалот(не ми се вярва, той прави глави и есента листата му изсъхват, А нашия е вечно зелен ) ще ти изпратя тази година пак.
Ползвай го за салати, манджички. По възрастните перца ги изрязвай. Избиват млади.
АКО съм го объркала с шалот(не ми се вярва, той прави глави и есента листата му изсъхват, А нашия е вечно зелен ) ще ти изпратя тази година пак.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13673
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 123 пъти
- Получил благодарност: 237 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
аз имам от този лук
много , много е лют и жилав
по-скоро е атракция от колкото да става за консумация
перата ползвам само след топлинна обработка , за салата - абсурд
но всяка къща си има ред - някъде пък може точно той да е фаворит
много , много е лют и жилав
по-скоро е атракция от колкото да става за консумация
перата ползвам само след топлинна обработка , за салата - абсурд
но всяка къща си има ред - някъде пък може точно той да е фаворит
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Никой не виждам обаче да има от многогодишния лук с голяма луковица и пера за зелено...))
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Сега ходих да откъсна едно перо и изобщо не е лют.
Няма разлика от другия лук.Може би лятото ще се промени.
Подариха ми три главички.Два пъти късах перата.Сега има много нови пера.
Първата глаичка,(тя си беше най дребна при засаждане)си е с един стрък
Втората има три стръка.Третата е с четири стръка.
Явно главичките нарастват и започват да правят нови стръкове,от които излизат перата.
Няма разлика от другия лук.Може би лятото ще се промени.
Подариха ми три главички.Два пъти късах перата.Сега има много нови пера.
Първата глаичка,(тя си беше най дребна при засаждане)си е с един стрък
Втората има три стръка.Третата е с четири стръка.
Явно главичките нарастват и започват да правят нови стръкове,от които излизат перата.
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Виж ти!
В Русия много го хвалят, а тук мненията са разнородни.
Така или иначе не искам да се откажа от него и искам да го завъдя.
В Русия много го хвалят, а тук мненията са разнородни.
Така или иначе не искам да се откажа от него и искам да го завъдя.
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Апис, той сам се разделя и нараства настрани с времето. До луковичката се образуват други луковички и така става на големи туфи.
А по-острия вкус се явява към лятото, просто тогава заради по-сухото време явно се променя. За зелено наистина е остър тогава вкуса, но ако го обработваш топлинно няма проблем. И не режете много ниско перата. Нека да е на около сантиметър над луковицата, тогава започва да изкарва след ден-два нови пера от мястото на отрязаното.
А по-острия вкус се явява към лятото, просто тогава заради по-сухото време явно се променя. За зелено наистина е остър тогава вкуса, но ако го обработваш топлинно няма проблем. И не режете много ниско перата. Нека да е на около сантиметър над луковицата, тогава започва да изкарва след ден-два нови пера от мястото на отрязаното.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Вени, до луковицата ли се образуват нови луковички или както съм показала на снимката - върху самите пера?
Да не говорим за различни видове лук?
Да не говорим за различни видове лук?
- Неделя
- Кафевар/ка/
- Мнения: 878
- Регистриран на: Сеп 9, '16, 13:41
- Местоположение: Стара Загора
- Дал благодарност: 62 пъти
- Получил благодарност: 69 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
И аз имам от този лук, използвам го за салата и готвене. Вечно зелен е. През пролетта и лятото ако пропусна да отрежа перата му, втвърдяват се и на върха се образуват "скилидки" и може да се засади отново. За да избегна това регулярно му изрязвам перцата и ако в момента не мога да ги оползотворя, нарязвам ги и в кутийки ги замразявам във фризера. После ги използвам за готвене. Тази година увеличих мястото, което е засадено с него. Харесва ми. На есен като пусне скилидки мога да пратя, ако някой пожелае.
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
И на двете места. Някои от луковичките пускат дебел шиш, на който отгоре се развиват малките лукчета, а в същото време луковичките се делят и правят детки настрани и самата туфа също се разраства от себе си. Природата се е подсигурила двойно при тоя лук.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!