"ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК

Модератор: Миша

Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК

Мнение от apis »

Да вярно,защо да стоят тези бикове,ще ги изрежа.
Deleted User 4608

Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК

Мнение от Deleted User 4608 »

Като заговорихме за цветоносите се сетих, че колкото и да се опитвам да ги премахна, те си растат. Дали трябва много ниско да се изрязват, нещо греша сигурно. Нямам предвид живораждащия/египетски лук, а останалите лукове.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК

Мнение от apis »

Тревистите лук и чесън,вече два пъти ги режа цялостно.
Аватар
Skio
Кафевар/ка/
Мнения: 851
Регистриран на: Дек 15, '13, 13:50
Местоположение: Стара Загора
Дал благодарност: 138 пъти
Получил благодарност: 185 пъти

Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК

Мнение от Skio »

calico написа: Юли 3, '18, 20:04 :lol: побъркахте се с тоя лук бе, хора
Ами Калико, за побъркаване си е...
Аз, откакто узнах, че бил нааай-хубавата подправка за малки сепийки и малки октоподчета, само за египетски лук си мисля, и точа зъби, и ми текат лиги, и се чудя как да го пипна :lol:
Хвърлям два безценни цента, за да няма неясности относно ТОЗ ЛУК, и да видим кой го има и как ще го дава - с бой? разменки? помощ при правене на дупки за рози?

Значи Египетският лук е естествено възникнал хибрид на Allium fistulosum(зимен лук) x Allium cepa (кромид лук).
Хибрид, който е стерилен. Семена няма!
Размножаването му от хората се извършва или чрез засаждане на въздушния арпаджик, или чрез разделяне на коренище.
Каквото и да засадиш, растението седмици и седмици е заето единствено да си изгражда коренов апарат. Прозводството на въздушните луци започва от втората година, периодът Май-Юни.
Те са всъщност РЕКОЛТАТА!
Те са, въздушните луци, които се берат за ядене, и са много по-малко люти от кромида. Съдържанието на вода е много ниско и това му позволява да замръзва спокойно и да отмръзва, като кокичето. Издържал на минус 50°C и направо наистина е вечен. Съдържанието на сяра е много по-ниско и всъщност растението е вид билка, консумацията е препоръчителна.
Направих един малък албум с горе-долу различните фази от развитието.

https://ibb.co/album/cNzava

Разновидността, разпространена в Италия(египетски от Ломбардия), уените приемат, че е по-близка генетически до родителя Allium cepa. За сибирския лук се счита, че е по-близко генетически до родителя Allium fistulosum. Но и двата са Allium cepa var. viviparum/proliferum.
Важно е да се знае, че предлаганите в търговията прехвалени луци 'Moritz Egyptian', 'McCullar`s White Topset', 'Catawissa', 'Amish walking onion' изобщо не са отделни сортове, ами малки вариации в цвета или размера на луковиците.

Проучвания сочат, че този лук е от около триста години в обръщение. Също, че в Египет е напълно непознат. Така си има едно голямо блъскане на главите откъде въобще е това име Египетски. Една от хипотезите е, че името е било възприето след разпространяване на една световна новина, при което плъзнали слухове, че сортът в ръката на мумията е бил именно този лук(невярно като факт обаче).
Мой превод, но достатъчно ясен за разбиране.

"Римски Хроники, 08 Март 1885
ИНДИЯ. Чете се в Asiatic Journal
"Най-изключително невероятният факт относно продължителната жизненост на семена и растения, е следният: Г-н Halton предаде на Медико-ботаническото общество в Лондон съобщение, от което става ясно, че от един лук, намерен в ръката на една египетска мумия и останал заровен с нея повече от 2000 години, беше, след излагане на въздух, създадено растение чрез засаждане на първата люспа и успя да вегетира с огромна сила. Този "египетски лук" не беше с нищо по-различен от съвременния.""
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?

"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13525
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 157 пъти
Получил благодарност: 257 пъти

Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК

Мнение от kim »

Skio написа: Юли 9, '18, 13:21 Хвърлям два безценни цента, за да няма неясности относно ТОЗ ЛУК, и да видим кой го има и как ще го дава - с бой? разменки? помощ при правене на дупки за рози?
Ако искаш ще ти дам доброволно :D Имам и да ти се реванширам :daaa:
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
Skio
Кафевар/ка/
Мнения: 851
Регистриран на: Дек 15, '13, 13:50
Местоположение: Стара Загора
Дал благодарност: 138 пъти
Получил благодарност: 185 пъти

Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК

Мнение от Skio »

kim написа: Юли 9, '18, 18:44
Ако искаш ще ти дам доброволно :D
Eх, колко хубаво да имат да ти се реваншират, Kим! :lol:
Приемам с радост и няма да те оставя без емоции, защото след двугодишно дондуркане на скилидки, за да се превърнат в Chives, напоследък осъзнах, че оtглеждам див чесън с вкус на праз. И потвърждавам за вкуса - вече ядох салата от домат, магданоз и въздушни бебета, доста добре става.
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?

"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13525
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 157 пъти
Получил благодарност: 257 пъти

Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК

Мнение от kim »

Skio написа: Юли 12, '18, 19:54
kim написа: Юли 9, '18, 18:44
Ако искаш ще ти дам доброволно :D
Eх, колко хубаво да имат да ти се реваншират, Kим! :lol:
Приемам с радост и няма да те оставя без емоции, защото след двугодишно дондуркане на скилидки, за да се превърнат в Chives, напоследък осъзнах, че оtглеждам див чесън с вкус на праз. И потвърждавам за вкуса - вече ядох салата от домат, магданоз и въздушни бебета, доста добре става.
:dovolen: Напиши на ЛС дестинацията за къде ще пътува.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Румена
Виенско кафе
Мнения: 312
Регистриран на: Авг 20, '14, 22:17
Местоположение: София

Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК

Мнение от Румена »

Skio написа: Юли 12, '18, 19:54 ...след двугодишно дондуркане на скилидки, за да се превърнат в Chives, напоследък осъзнах, че оtглеждам див чесън с вкус на праз...
А може ли подробности за скилидките и дивия чесън с вкус на праз? :dovolen:
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
Аватар
Skio
Кафевар/ка/
Мнения: 851
Регистриран на: Дек 15, '13, 13:50
Местоположение: Стара Загора
Дал благодарност: 138 пъти
Получил благодарност: 185 пъти

Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК

Мнение от Skio »

Румена написа: Юли 13, '18, 11:56

А може ли подробности за скилидките и дивия чесън с вкус на праз? :dovolen:
Румена, довечера ще разкажа и покажа, то какво ли имам за показване освен скилидки :lol: , които трябва още да зреят, но...
Името му е Allium vineale L., никак не изключвам да се среща в и България, поне на места. Тук, откъдето и идва името, му казвали чесъна на лозята.
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?

"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК

Мнение от apis »

Това същия чесън ли е , който kim показа на снимка ?
И в Зелена пролет пишеше , че не люти.
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”