"ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Модератор: Миша
- Skio
- Кафевар/ка/
- Мнения: 872
- Регистриран на: Дек 15, '13, 13:50
- Местоположение: Стара Загора
- Дал благодарност: 203 пъти
- Получил благодарност: 241 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Момичета, аз събрах посадъчния материал.
Жив плевел си е иначе A.vineale - преброих само една от единичните розетки, бяха 62 скилидчета .Което и на 40% примерно кълняемост дава много нещо нови алиуми
Междувременно узнах, че е ядивен и другият вид див алиум, който отглеждам, него като наистина любима китка. Allium roseum - също прави не семена, а въздушни бебчета, и подземни луковички около майчината. Ядяли се били листата с вкус на чесън, които ги има през цялата зима, защото той се събужда през Октомври.
......................
Ако погледне тук Приятел62, да не би неговият лук да е бил този? Снимката е на арпаджика му, а главите изглежда стават към 18-20см. Сортът е 'Пилешка кълка', кръстоска на нам к'во си с нам к'во си... както почти всичко днес
.......................
Абсолютно и с голяма радост ви слагам един линк, да си изтеглите(ако езикът не е проблем) едно книжле, защото съдържа някои отлични обяснения относно същите тези разни видове луци и помага да се стигне до приблизителна яснота относно основните им особености. Аз съм само до 16-та страница засега обаче...
https://docs.google.com/document/d/1jnq ... t?hl=en_US#
Жив плевел си е иначе A.vineale - преброих само една от единичните розетки, бяха 62 скилидчета .Което и на 40% примерно кълняемост дава много нещо нови алиуми
Междувременно узнах, че е ядивен и другият вид див алиум, който отглеждам, него като наистина любима китка. Allium roseum - също прави не семена, а въздушни бебчета, и подземни луковички около майчината. Ядяли се били листата с вкус на чесън, които ги има през цялата зима, защото той се събужда през Октомври.
......................
Ако погледне тук Приятел62, да не би неговият лук да е бил този? Снимката е на арпаджика му, а главите изглежда стават към 18-20см. Сортът е 'Пилешка кълка', кръстоска на нам к'во си с нам к'во си... както почти всичко днес
.......................
Абсолютно и с голяма радост ви слагам един линк, да си изтеглите(ако езикът не е проблем) едно книжле, защото съдържа някои отлични обяснения относно същите тези разни видове луци и помага да се стигне до приблизителна яснота относно основните им особености. Аз съм само до 16-та страница засега обаче...
https://docs.google.com/document/d/1jnq ... t?hl=en_US#
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Иска ми се да е бил този, Skio. Многогодишен или...?Skio написа: ↑Авг 4, '18, 11:08 ......................
Ако погледне тук Приятел62, да не би неговият лук да е бил този? Снимката е на арпаджика му, а главите изглежда стават към 18-20см. Сортът е 'Пилешка кълка', кръстоска на нам к'во си с нам к'во си... както почти всичко днес
.......................
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
И аз никога не бих повярвала, ако някой ми беше казал, че ще чета за лук, пък камоли, че някога ЩЕ пусна ТЕМА ЗА ЖИВОРАЖДАЩ ЛУК.Daniela Pargu написа: ↑Юли 15, '18, 07:37 Никога не бих повярвала,ака някой ми е казал,е ще чета с такъв интерес за лук!
Значи до тук има лук,чесън, а сега и праз - многогодишни ,с луковички на върха
А сибирския ,дето цъфти красиво и прави туфичка си е съвсем друг?
- Тази събота засадих за пръв път в живота си "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК, за което благодаря на venetka70. Да видим какво ще стане.
- С МНОГОГОДИШЕН ЧЕСЪН още не съм се сдобила.
- С МНОГОГОДИШЕН ПРАЗ също.
Божеее! Че аз бутах кромида от манджата само и само да не го ям, а праз - с години да не видех. Вижте сега какво чета и за какво пиша!
venetka70 - Вени, сърдечно много ти благодаря още веднъж!
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5267
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 92 пъти
- Получил благодарност: 100 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Като си гледам правописните грешки- яко съм се замислила за луците
И аз посадих моите- и сега -след колко време да ги чакам да се появят
Поливам по мъничко,че ме е страх да не ги изморя
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5267
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 92 пъти
- Получил благодарност: 100 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Поникнаха,момичета, поникнаха!
Ей,Вени ,голяма радост!
А и колко смях отнесох от домашните,след като видяха на какво се радвам
А бе, луди сме си ,много сме ,но пък сме готини
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Има ли значение кога да се засадят детките на живораждащия лук? Няколко насадих и мисля, че растат. Понеже до тях има и друг лук, не съм съвсем сигурна. Другите детки прибрах, когато стъблото под тях поизсъхна. Засега само размножавам, още не съм стигнала до него за ядене.
- Skio
- Кафевар/ка/
- Мнения: 872
- Регистриран на: Дек 15, '13, 13:50
- Местоположение: Стара Загора
- Дал благодарност: 203 пъти
- Получил благодарност: 241 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Любителки на ЛУЦИТЕ,
радвам се на успехите и емоциите ви и да знаете, че и откъм мен има шашкащи новини
Значи ломбардският египетски ще го имам в края на Септември от един ломбардец от фейса. После голямото разкрещяване, че не мога повече да живея без египетски лук ми донесе като първи материален резултат зашеметяващият утешителен подарък под формата на антично местно скалоньо (Allium ascallonicum), което означава, че е от онези сортове, които издържат на студове(то и инструкцията именно е да го садя в началото на ноември). Трето реших да купя от Ebay семена и на двата вида Welsh onion(Allium fistulosum) - белия и червения.
Аlys, според мен сади ги тези бебоци, да си работят по създаването на корените, защото този вид нали губи повече време за тази цел. Важното е да му "подариш" мястото, без да забравяш къде е, защото може и да ти изчезне надземната част и чак пролетта да се покаже.
Приятел62 - от толкова хлътване в лучената теория ми се избистрят две убеждения - че е възможно онзи твой лук просто да не си го спомняш добре, поради което е трудно да го опишеш добре; че е възможно да е бил сортът Shallot Zebrune - и тук веднага въпрос... цъфтял ли ти е някога онзи лук? Във всеки случай античен не е бил, ами нещо сравнително модерно.
радвам се на успехите и емоциите ви и да знаете, че и откъм мен има шашкащи новини
Значи ломбардският египетски ще го имам в края на Септември от един ломбардец от фейса. После голямото разкрещяване, че не мога повече да живея без египетски лук ми донесе като първи материален резултат зашеметяващият утешителен подарък под формата на антично местно скалоньо (Allium ascallonicum), което означава, че е от онези сортове, които издържат на студове(то и инструкцията именно е да го садя в началото на ноември). Трето реших да купя от Ebay семена и на двата вида Welsh onion(Allium fistulosum) - белия и червения.
Аlys, според мен сади ги тези бебоци, да си работят по създаването на корените, защото този вид нали губи повече време за тази цел. Важното е да му "подариш" мястото, без да забравяш къде е, защото може и да ти изчезне надземната част и чак пролетта да се покаже.
Приятел62 - от толкова хлътване в лучената теория ми се избистрят две убеждения - че е възможно онзи твой лук просто да не си го спомняш добре, поради което е трудно да го опишеш добре; че е възможно да е бил сортът Shallot Zebrune - и тук веднага въпрос... цъфтял ли ти е някога онзи лук? Във всеки случай античен не е бил, ами нещо сравнително модерно.
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10105
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 366 пъти
- Получил благодарност: 1020 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Аз пък тази тема нещо съм я пропуснала и ме шашнахте с тези луци. Връщам се да чета, какво сте писали. Странни работи имало... брей
- Skio
- Кафевар/ка/
- Мнения: 872
- Регистриран на: Дек 15, '13, 13:50
- Местоположение: Стара Загора
- Дал благодарност: 203 пъти
- Получил благодарност: 241 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
МГХ ------------------ ДОБРЕ ДОШЛА!!!!!!!!!!!!!!!!
Но и бързам да те предупредя, че е вид дрога, още не е късно за теб просто да ги минеш метър луците и да си продължиш с безметежното безлучно градинарстване.
Ако обаче настояваш, чети и знай, че няма да те оставим в беда, нещо все ще ти се предостави, да имаш над какво и ти да въздишаш в зимните месеци
Но и бързам да те предупредя, че е вид дрога, още не е късно за теб просто да ги минеш метър луците и да си продължиш с безметежното безлучно градинарстване.
Ако обаче настояваш, чети и знай, че няма да те оставим в беда, нещо все ще ти се предостави, да имаш над какво и ти да въздишаш в зимните месеци
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10105
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 366 пъти
- Получил благодарност: 1020 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
О, ооо , силно заинтригувана съм вече от лучената афера
и как иначе...Ако обаче настояваш, чети и знай, че няма да те оставим в беда, нещо все ще ти се предостави, да имаш над какво и ти да въздишаш в зимните месеци
стана ми интересно...Неделя написа: ↑Апр 20, '18, 16:31 И аз имам от този лук, използвам го за салата и готвене. Вечно зелен е. През пролетта и лятото ако пропусна да отрежа перата му, втвърдяват се и на върха се образуват "скилидки" и може да се засади отново. За да избегна това регулярно му изрязвам перцата и ако в момента не мога да ги оползотворя, нарязвам ги и в кутийки ги замразявам във фризера. После ги използвам за готвене. Тази година увеличих мястото, което е засадено с него. Харесва ми. На есен като пусне скилидки мога да пратя, ако някой пожелае.