"ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Модератор: Миша
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Skio, можеш ли да представиш малко по-смляна информация за още един вид
вечнозелен лук - Allium cepa 'Perutile', че информацията която намирам ми е оскъдна нещо.
вечнозелен лук - Allium cepa 'Perutile', че информацията която намирам ми е оскъдна нещо.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- Skio
- Кафевар/ка/
- Мнения: 877
- Регистриран на: Дек 15, '13, 13:50
- Местоположение: Стара Загора
- Дал благодарност: 215 пъти
- Получил благодарност: 252 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Ким, дано не те криворазбирам, но каквото смлях, е следното:
1/ според достоверен за мен източник, видът е с неизяснен произход, ерго няма и как да се знае много за него, например като исторически данни откога е в обръщение.
2/ това не е "the Welsh onion", както често се случва да бъдат представяни като същото нещо.
3/определено може да се приеме за рядък зеленчук, но само в смисъл, че исторически повечето такива са били отглеждани в много свити георграфски райони.
4/ да си дойдем на думата - може да се купи оттук. То излиза, че стръкчето ще излезе 6 лева. Вярвам, че снимката е доста реалистична.
https://www.ebay.it/itm/5-EVERLASTING-P ... XQaOVRkpr5
..................
Иначе относно Allium vineale ми хрумна да погледна уики сорса на английски и растението е много точно описано.
https://en.wikipedia.org/wiki/Allium_vineale
Най ме впечатли фразата: "Plants with no flowers, only bulbils, are sometimes distinguished as the variety Allium vineale var. compactum, but this character is probably not taxonomically significant"(Растенията, които не формират цвят, понякога биват припознати като разновидността Allium vineale var. compactum, но вероятно тази характеристика е без таксономическо значение)>> значи, докато се гърчих да го идентифицирам, определено на всички италиански и френски снимки, които намерих в нета, растенията бяха като това, което имам аз. Приемам, че е именно компактум.
Румена, с почти сигурност има винеалето, което става много червено, нещо като адски наситен цвят каберне, но и който генерира цветчета на собствени дръжчици(не е казано, че стига до семе обаче, разпространението се дължи на разпръскването на въздушните бебоци). За България го срещнах единствено като включен в списъка на луковичните плевели в горите от някои райони на страната.
Апис, неговите въздушни скилидки според италианците не се белят в никакъв случай, а се ядат с люспичките чрез старателно сдъвкване, което и направих аз, и именно когато задъвчеш, идва вкусът на праз. Сега вече знам, че голите скилидки(тъмничките на снимката ми) са всъщност обвити с една ципичка - ето това, като го задъвчеш, има ясен вкус на зелен лук - и той точно с това е известен този алиум-образ за приложение в кухнята>>> че нито е чесън, нито праз, нито лук
Направих други снимки, защото имам нужда от колективната ви мъдрост как да постъпя, но сега нямам време, дано довечера.
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Skio, направо сдъвканоSkio написа: ↑Юли 29, '18, 12:32Ким, дано не те криворазбирам, но каквото смлях, е следното:
1/ според достоверен за мен източник, видът е с неизяснен произход, ерго няма и как да се знае много за него, например като исторически данни откога е в обръщение.
2/ това не е "the Welsh onion", както често се случва да бъдат представяни като същото нещо.
3/определено може да се приеме за рядък зеленчук, но само в смисъл, че исторически повечето такива са били отглеждани в много свити георграфски райони.
4/ да си дойдем на думата - може да се купи оттук. То излиза, че стръкчето ще излезе 6 лева. Вярвам, че снимката е доста реалистична.
https://www.ebay.it/itm/5-EVERLASTING-P ... XQaOVRkpr5
..................
А с този onion men вече размених информация и снимки ми прати човека.
Всъщност го питах дали прави глави като този, а той отговори, че не прави и неговият е този
Така и не ми стана ясно кой от двата е Allium cepa Perutile
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
kim , този лук от втората снимка е тоози,дето го коментирахме преди дни и ти казах,че ще ти изпратя и тогава ще го обсъдим.
Някъде го водели шалот,но е по дребен от него.Сади се най вече за зелено,но някои хора си го ползват и цяла зима за зрял.
Основното при него е,че от една засадена главичка поникват от 6 до 12 главички.
skio , няма как да говоря за твоя чесън с вкус на праз,защото нямам такъв.
Аз писах за есенния чесън,който засаждам,и че трябва да му се откъсват копите
(които образуват много много ситни чесънчета) ,
защото главите чесън ще станат много дребни.
Някъде го водели шалот,но е по дребен от него.Сади се най вече за зелено,но някои хора си го ползват и цяла зима за зрял.
Основното при него е,че от една засадена главичка поникват от 6 до 12 главички.
skio , няма как да говоря за твоя чесън с вкус на праз,защото нямам такъв.
Аз писах за есенния чесън,който засаждам,и че трябва да му се откъсват копите
(които образуват много много ситни чесънчета) ,
защото главите чесън ще станат много дребни.
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Да, точно така, всеки от двата "цвята" имаше по две цветчета на дръжчици, стърчащи от общата купчинка. И е много-много тъмночервено, ще опитам да снимам луковичките в основата.Skio написа: ↑Юли 29, '18, 12:32
Румена, с почти сигурност има винеалето, което става много червено, нещо като адски наситен цвят каберне, но и който генерира цветчета на собствени дръжчици(не е казано, че стига до семе обаче, разпространението се дължи на разпръскването на въздушните бебоци). За България го срещнах единствено като включен в списъка на луковичните плевели в горите от някои райони на страната.
Благодаря, Skio!
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
- Skio
- Кафевар/ка/
- Мнения: 877
- Регистриран на: Дек 15, '13, 13:50
- Местоположение: Стара Загора
- Дал благодарност: 215 пъти
- Получил благодарност: 252 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Момичета, аз събрах посадъчния материал.
Жив плевел си е иначе A.vineale - преброих само една от единичните розетки, бяха 62 скилидчета .Което и на 40% примерно кълняемост дава много нещо нови алиуми
Междувременно узнах, че е ядивен и другият вид див алиум, който отглеждам, него като наистина любима китка. Allium roseum - също прави не семена, а въздушни бебчета, и подземни луковички около майчината. Ядяли се били листата с вкус на чесън, които ги има през цялата зима, защото той се събужда през Октомври.
......................
Ако погледне тук Приятел62, да не би неговият лук да е бил този? Снимката е на арпаджика му, а главите изглежда стават към 18-20см. Сортът е 'Пилешка кълка', кръстоска на нам к'во си с нам к'во си... както почти всичко днес
.......................
Абсолютно и с голяма радост ви слагам един линк, да си изтеглите(ако езикът не е проблем) едно книжле, защото съдържа някои отлични обяснения относно същите тези разни видове луци и помага да се стигне до приблизителна яснота относно основните им особености. Аз съм само до 16-та страница засега обаче...
https://docs.google.com/document/d/1jnq ... t?hl=en_US#
Жив плевел си е иначе A.vineale - преброих само една от единичните розетки, бяха 62 скилидчета .Което и на 40% примерно кълняемост дава много нещо нови алиуми
Междувременно узнах, че е ядивен и другият вид див алиум, който отглеждам, него като наистина любима китка. Allium roseum - също прави не семена, а въздушни бебчета, и подземни луковички около майчината. Ядяли се били листата с вкус на чесън, които ги има през цялата зима, защото той се събужда през Октомври.
......................
Ако погледне тук Приятел62, да не би неговият лук да е бил този? Снимката е на арпаджика му, а главите изглежда стават към 18-20см. Сортът е 'Пилешка кълка', кръстоска на нам к'во си с нам к'во си... както почти всичко днес
.......................
Абсолютно и с голяма радост ви слагам един линк, да си изтеглите(ако езикът не е проблем) едно книжле, защото съдържа някои отлични обяснения относно същите тези разни видове луци и помага да се стигне до приблизителна яснота относно основните им особености. Аз съм само до 16-та страница засега обаче...
https://docs.google.com/document/d/1jnq ... t?hl=en_US#
Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Иска ми се да е бил този, Skio. Многогодишен или...?Skio написа: ↑Авг 4, '18, 11:08 ......................
Ако погледне тук Приятел62, да не би неговият лук да е бил този? Снимката е на арпаджика му, а главите изглежда стават към 18-20см. Сортът е 'Пилешка кълка', кръстоска на нам к'во си с нам к'во си... както почти всичко днес
.......................
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
И аз никога не бих повярвала, ако някой ми беше казал, че ще чета за лук, пък камоли, че някога ЩЕ пусна ТЕМА ЗА ЖИВОРАЖДАЩ ЛУК.Daniela Pargu написа: ↑Юли 15, '18, 07:37 Никога не бих повярвала,ака някой ми е казал,е ще чета с такъв интерес за лук!
Значи до тук има лук,чесън, а сега и праз - многогодишни ,с луковички на върха
А сибирския ,дето цъфти красиво и прави туфичка си е съвсем друг?
- Тази събота засадих за пръв път в живота си "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК, за което благодаря на venetka70. Да видим какво ще стане.
- С МНОГОГОДИШЕН ЧЕСЪН още не съм се сдобила.
- С МНОГОГОДИШЕН ПРАЗ също.
Божеее! Че аз бутах кромида от манджата само и само да не го ям, а праз - с години да не видех. Вижте сега какво чета и за какво пиша!
venetka70 - Вени, сърдечно много ти благодаря още веднъж!
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5271
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 96 пъти
- Получил благодарност: 102 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Като си гледам правописните грешки- яко съм се замислила за луците
И аз посадих моите- и сега -след колко време да ги чакам да се появят
Поливам по мъничко,че ме е страх да не ги изморя
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5271
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 96 пъти
- Получил благодарност: 102 пъти
Re: "ЖИВОРАЖДАЩ" ЛУК
Поникнаха,момичета, поникнаха!
Ей,Вени ,голяма радост!
А и колко смях отнесох от домашните,след като видяха на какво се радвам
А бе, луди сме си ,много сме ,но пък сме готини