Да поприказваме за доматите - 2018
Модератор: Миша
Re: Да поприказваме за доматите - 2018
Клеър, браво на тебе! Супер са ти доматчетата! Я кажи как ги ся - с рътене или без? И каква температура поддържаш? Моите не ги знам дали ще поникнат, днес нямам възможност да проверя. Обикновено са ми пониквали на 5-тия ден. Обаче над радиатора температурата беше в доста широк диапазон (от 15 до 35 ).
Как постигате желаната температура?
-
- Кафе машина
- Мнения: 4799
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 40 пъти
- Получил благодарност: 486 пъти
Re: Да поприказваме за доматите - 2018
Не знам за кой път ще кажа-на приемника за цифровата телевизия си рътя семената...Постоянна температура от около 27 градуса..Семената ми кълнят за два дни..Ако се забавят,почвам да се притеснявам..Може и на решетката в задната част на хладилника,и там постоянно е топло..А най-простия начин е да си сложиш намокрената домакинска , или тоалетна хартия заедно със семенцата в едно найлоново пликче,сгъваш си го и го слагаш в пазвата..Хем можеш да си ги погледнеш по всяко едно време,хем са постоянно на топло..Краси ръти семената във фурната,но може да я регулира на ниски градуси,а моята почва от 50 градуса и тоя начин не е за мен...Една икономична лампа в кашонче пак ще е вариант..Става въпрос за постоянна температура..Ако лампата загрява повече от колкото трябва,на кашончето могат да се пробият отвори и така..Варианти много..Ето моя...
Клеър,благодаря ти за снимките..Прекрасни са ти доматчетата ..Пфу,пфу,пфу...
Клеър,благодаря ти за снимките..Прекрасни са ти доматчетата ..Пфу,пфу,пфу...
Re: Да поприказваме за доматите - 2018
Ивко, нали няма да ми искаш бележника... Благодаря за всички методи, почвам ги от днешна дата един по един.
-
- Кана кафе
- Мнения: 610
- Регистриран на: Фев 14, '17, 18:30
- Местоположение: Свиленград
- Получил благодарност: 58 пъти
Re: Да поприказваме за доматите - 2018
С инкубатор, при темература 26гр.Миналата година направих и един супер модерен, ама ме ядоса и сега люпи пилета.
Когато разсадите станат много, примерно с пипера, ги слагам в секцията в хола при температура 23гр. ама там си имам много проблеми с МЖ и това е краен вариант.
Ама това само за жени ли......
Re: Да поприказваме за доматите - 2018
Честит Никулден!
Дон Домат, заинтригува ме с инкубатора. Може ли още малко инфо?
Ивко, ако околната t° е 13-15 градуса (за час-два?) , дали рътенето върху тв приемника има смисъл? Пазвеното рътене го оставих за втори вариант, след радиатора.
Дон Домат, заинтригува ме с инкубатора. Може ли още малко инфо?
Ивко, ако околната t° е 13-15 градуса (за час-два?) , дали рътенето върху тв приемника има смисъл? Пазвеното рътене го оставих за втори вариант, след радиатора.
-
- Кана кафе
- Мнения: 610
- Регистриран на: Фев 14, '17, 18:30
- Местоположение: Свиленград
- Получил благодарност: 58 пъти
Re: Да поприказваме за доматите - 2018
Направих го преди три години когато почнах да правя разсад.Една вечер в 11 часа.Представлява кутия с изолация, фибран и стириопор.За отопление ползвам нагревател от отопляема автомобилна седалка.Терморегулатор,реле, малко жици и захранване, това е.Е, важен е и жичкаджията.
Работи много добре, максималната му температура е 32гр. но аз го нагласям на 26 през деня, вечер се изключва и пада до 16гр.Това е в неотопляема стая.Миналата година напривих по сложен, да поддържа два температурни режима, дневен и нощен, отделно да вкарва и изкарва възух и други такива работи, но ме ядоса и го подарих на приятел да люпи пилета.
Ето го-
Отгоре има стъкла, за да може да се осветява, както и капак с озолация.Вижда се отдолу нагреватея, отгоре има стъкло да разсейва топлината и да не се мокри.Размерите са 60 дължина и 40 широчина, събира около 40 чашки от кафе, от големите.
След като разсада стигне стъклото, го вадя в стаята под други лампи и зареждам инкубатора.Имам и един по малък за пипера, но не е за снимане, а пък е почти същия.
Re: Да поприказваме за доматите - 2018
Подозирах, че не е за широката публика. Благодаря! Но пък ми даваш идеи.
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2847
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1068 пъти
- Получил благодарност: 1179 пъти
Re: Да поприказваме за доматите - 2018
Аз не рътя семената освен ако са по- стари или ако е проверка за кълняемост след изсушаването им.
Приготвям съдинката в която ще сея семенцата. Слагам горска почва до желаното ниво и поливам почвата. Ако има изтекла вода в подложката я изсипвам и нареждам семенцата. Отгоре ги покривам със суха почва и ги захлюпвам с една найлонова торбичка , като шапка. Сутрин махам торбичката за около час да се проветрят и пак я слагам. До 3-4 дни трябва да са изкочили и да им махна торбичката. Слагам ги на някой перваз и там те трябва да се справят сами. Повече не ги поливам до кръстосване и до тяхното пикиране. После отиват в прозрачни чашки от 200 ml. Слагам на дъното пръст поливам я махам излишната вода от подложката , слагам разсадчето и засипвам със суха почва. След час -два сипвам в подложката вода около 2 суп лъжици не повече и се връщат на мястото.
Вече в прозрачните чашки виждам кога пръста е изсъхнала напълно и в подложката сипвам вода не повече от две супени лъжици.
Температура не меря - просто в стаята е около 23-4 градуса през деня през ноща не знам колко е.
Не ги глезя изобщо само ги завъртам сутрин.
Това е.
Приготвям съдинката в която ще сея семенцата. Слагам горска почва до желаното ниво и поливам почвата. Ако има изтекла вода в подложката я изсипвам и нареждам семенцата. Отгоре ги покривам със суха почва и ги захлюпвам с една найлонова торбичка , като шапка. Сутрин махам торбичката за около час да се проветрят и пак я слагам. До 3-4 дни трябва да са изкочили и да им махна торбичката. Слагам ги на някой перваз и там те трябва да се справят сами. Повече не ги поливам до кръстосване и до тяхното пикиране. После отиват в прозрачни чашки от 200 ml. Слагам на дъното пръст поливам я махам излишната вода от подложката , слагам разсадчето и засипвам със суха почва. След час -два сипвам в подложката вода около 2 суп лъжици не повече и се връщат на мястото.
Вече в прозрачните чашки виждам кога пръста е изсъхнала напълно и в подложката сипвам вода не повече от две супени лъжици.
Температура не меря - просто в стаята е около 23-4 градуса през деня през ноща не знам колко е.
Не ги глезя изобщо само ги завъртам сутрин.
Това е.