Страница 13 от 89

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Мар 25, '18, 16:33
от Бобсъна

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Мар 25, '18, 16:44
от pipike
Благодаря

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Мар 25, '18, 21:26
от Skio
Хей лакомници, с две думи хвърлих двайсетина минути да търся метода за вкореняване на Таралас и ви поставям линка.
Аз м/у другото по почти същия начин преди години произведох едно море от олеандри(тук, където живея, го наричат Пощенският метод :o ), та споменавам, че си има един лош аспект и трябва много да се внимава в края >>> резниците престояват на сноп доста време в тази "задушевна" влажна среда, и някакси се слепват, и при отварянето и разделянето коренчетата, които са адски нежни, буквално се отлепват и в ръцете ти остават същите голи пръчки.
Ако бих го правила сега, или бих оформила с тоалетна хартия миниснопчета от 2-3 и тогава голямото увиване, или дори бих забучила снопа в една срязана бутилка с влажен перлит и тогава финалното затваряне.



Само мое наблюдение и мнение - там, където ви мръзнат смокините, не е заради зимите само, ами защото летата им не са като хората! Това е ботанически вид с високи изисквания за светлина и тот часове годишно слънцегреене, плюс специфични изисквания за структура и съдържание на почвата. Също така е растение, чиято продуктивност е силно концентрирана във възрастовия диапазон между 30-тата и 60-тата година, та представете си колко години преживява всъщност в състояние на юноша. Пък не е дългогодишно. Стогодишни смокини по света навярно има, но никак не много! Накрая може да ви прозвучи цинично, или отвратително, или дори отвратително цинично, но там, където имате оцеляла една външна тоалетна, е перфектното място за една смокиня, да я цапнете на половин метър от дувара.

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Мар 26, '18, 07:46
от Бобсъна
МРЪЗНАТ СИ ОТ МРАЗ....А ОТ ЛОШОТО ЛЯТО ПРОСТО НЕ ПЛОДОДАВАТ ДОБРЕ...

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Мар 26, '18, 09:45
от apis
Skio , какви са специфичните изисквания за структура и съдържание на почвата ?
При всички сортове ли , продуктивността е след 30-60 години ?
На 2- 3 метра от дувара не е ли достатъчно ?
Ако се засади на 1/2 метър разстояние , клоните и корените ще създадат повреди ?
Пишеше , че корените са като троскота.

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Мар 26, '18, 10:24
от Мария Николова
Преместих издънка малка смокиня, която започна да плододава след втората година. Майката смокиня бе плододавала повече от 30 години, преди да тръгне булдозера. Вероятно диапозанът 30-60 години е за свърх висока продуктивност.
Но моята смокиня и на новото място всяка година безотказно плододаваше. Първата вълна винаги бяха най-едрите, с крушовидна издължена форма. Следващите до зимата бяха също едри, без "удължението" на крушата. Последните, вече издребнели, нямаха шанс да узреят в студеното. Още на малки топченца ги премахвах, за да си почине дървото. Напролет почиствах тук-там изсъхналите клонки.
Накрая мястото й ми потрябва за китки. Пратих една издънка във Варна, но градината смени собственика си и вече загубих следите на смокинята.
Не съм чела за смокиня.

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Мар 27, '18, 11:23
от Skio
Бобсъна написа: Мар 26, '18, 07:46 МРЪЗНАТ СИ ОТ МРАЗ....А ОТ ЛОШОТО ЛЯТО ПРОСТО НЕ ПЛОДОДАВАТ ДОБРЕ...
Бобсъна, нали поне в градинарството две плюс две неизменно води към 4? :lol: Колко подготвено за зимни несгоди може да бъде растение, което дори през лятото не се е чувствало дотолкова добре, че да си осигури плодовете, нужни за прокреация? Затворени в нашите градинки и влюбени в идеята за сладко от смокини, не трябва да забравяме, че този вид дължи разпространението си предимно на семената, разпръсвани от птици( прибавяйки и дейността на някои прословути френски разсадници :lol: )
Смокинята бива считана за един от малкото видове, които са успели да развият сортово разнообразие, концентрирано в критично малки географски територии и това е, според мен, печелившата карта в ръкава на всеки >>> изпросете си(купете си) раезници от яка смокиня, която от години живее около вас - шансовете биха били многократно по-високи.

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Мар 27, '18, 11:41
от Skio
apis написа: Мар 26, '18, 09:45 Skio , какви са специфичните изисквания за структура и съдържание на почвата ?
При всички сортове ли , продуктивността е след 30-60 години ?
На 2- 3 метра от дувара не е ли достатъчно ?
Ако се засади на 1/2 метър разстояние , клоните и корените ще създадат повреди ?
Пишеше , че корените са като троскота.
Апис, честно не съм в състояние да ти раздухам за специфичните изисквания за съдържание на почвата, но ти добавям, че при това трябва да са налични в комбинация с много порозна форма. Погледни съдържанието на вещества в 100гр смокини и ще ти проблесне. На мен ми се случи в момент, когато бях на лов за информация за идеалното хелирано желязо. Значи в 100гр смокини има, помня го, 0,4мг желязо. В доста скъпи комбинирани торове желязо бива въвеждано в концентрация 0,2мг и служи като извинение за въпросната висока цена. Е? Еее? Ееее? Почти изглежда по-изгодно да си торим иглолистните направо с 50гр смокини? М/у другото е вярно :stiskam: що се отнася до компост от листата.

Иначе относно кореновия апарат, не е агресивен по начина, по който например е този на липите, които на места в Ст. Загора наистина създават проблем. Според мен е нещо като олеандъра - дълги еластични корени, вечно устремени да търсят( предимно вода, ако биха живяли там, където предпочитат). Значи една млада смокиня няма да ти се блъсне в една стена с цел да я събори, но ако една семка попадне В СТЕНАТА, така ще й хареса мястото, че никога няма да успееш да я изгониш.

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Мар 27, '18, 12:10
от Skio
Мария Николова написа: Мар 26, '18, 10:24 Вероятно диапозанът 30-60 години е за свърх висока продуктивност.
Изпих си второто кафе, Мария, преди да ти отговоря, наложи се :D Аз също си мисля, че е факт от икономически характер по-скоро, но и при едно замисляне ние в България вероятно сме жабчето с подковичката и нищо не знаем за това колко всъщност може да ражда една смокиня. А съществува статистическият факт, че в настоящия момент Алжир, Турция и Египет държат 58% от добивите на планетата и това сигурно става с огромни масиви, задължително с някакво планиране... или поне едно здраво почесване по главата, преди да се предприеме някаква по-дългосрочна стратегия.
Ако те е замъчила носталгия, да ти метна резници от татковата смокиня - та съществото живее на самия път към Нова Загора и по-тясна географска арея от това... :lol:

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Мар 27, '18, 12:29
от Мария Николова
Мерси, мила! :sbear: Но не, не искам! :sneee: :sneee: :sneee:
Има конфликт между всякакви ... ситничкосемкови плодове и... "подвижния състав". :srofl: :srofl: :srofl: Това е причината да я махна.
Това е и цената да съм кака на всички форумни баби. :swink: