Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Модератор: Миша
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Има голямо значение 50 м, а пък за 100 м разлика е огромна. Изнасяй ги на баира или от северната страна на дуварите да не тръгват рано соковете.
Това ти е метеостанцията в Свиленград отдолу има данни по месеци и дни за последните две зими.
https://www.stringmeteo.com/stations/sv ... engrad.htm
Това ти е метеостанцията в Свиленград отдолу има данни по месеци и дни за последните две зими.
https://www.stringmeteo.com/stations/sv ... engrad.htm
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Миналата година Март.
Daily report for March 2018
Averages\Extremes for day :01
------------------------------------------------------------
Average temperature = -4.6�C
Minimum temperature = -11.5�C on day 01 at time 07:52
на следващия ден
Minimum temperature = -3.5�C on day 02 at time 06:58
почти едно денонощие доста под нулата и всичко е измръзнало, особенно за цветовете на кайсии, бадеми....
Daily report for March 2018
Averages\Extremes for day :01
------------------------------------------------------------
Average temperature = -4.6�C
Minimum temperature = -11.5�C on day 01 at time 07:52
на следващия ден
Minimum temperature = -3.5�C on day 02 at time 06:58
почти едно денонощие доста под нулата и всичко е измръзнало, особенно за цветовете на кайсии, бадеми....
- peterstamov
- Кафевар/ка/
- Мнения: 976
- Регистриран на: Яну 28, '14, 00:33
- Местоположение: Свиленград
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
При смокините има ли данни за чилинг периода при сортовете? Или минимален период на студено време след който се събужда? И може ли един сорт да е с ниска студоустойчивост, но с нужда от дълъг чилинг период? Или издържа до -15С°, но има нужда от 900 часа чилинг?
May the Force be with You!
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Ако става въпрос за Точка на оросяване, сиреч Wind Chill има писано доста има и формула за изчисление и не виждам смисъл да си пълните главите с излишно термини, които на много хора не са много ясни.
Има две значения , едното е, че това граничната температура, при която газът постига максимално насищане на влага по закона на Гей-Люсак..
а другото значение е отношението на скоростта на вятъра и температурата и как се чувства от хората.
Има две значения , едното е, че това граничната температура, при която газът постига максимално насищане на влага по закона на Гей-Люсак..
а другото значение е отношението на скоростта на вятъра и температурата и как се чувства от хората.
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Единият от двата резника на узбекската смокиня най-накрая показа признак на живот
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- peterstamov
- Кафевар/ка/
- Мнения: 976
- Регистриран на: Яну 28, '14, 00:33
- Местоположение: Свиленград
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Идва ми на ум за прасковите, та такова има ли при смокините?peterstamov написа: ↑Юни 14, '19, 20:38 При смокините има ли данни за чилинг периода при сортовете? Или минимален период на студено врем.....
Някакви такива, които не са ми мн. ясни....!Дефинирано: 1 chill-hour като 1 час при или под 7.2°C. Накакъв сорт праскова с изискване за охлаждане от 800 часа, 800 часа под 7.2, за да се прекъсне спящото състояние.
Добавено: Зачетох се един се съмнява че е много топло при него и няма нужните часове студ и затова Мисията нямал плодове!????
May the Force be with You!
- peterstamov
- Кафевар/ка/
- Мнения: 976
- Регистриран на: Яну 28, '14, 00:33
- Местоположение: Свиленград
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
peterstamov написа: ↑Юни 14, '19, 22:47Идва ми на ум за прасковите, та такова има ли при смокините?peterstamov написа: ↑Юни 14, '19, 20:38 При смокините има ли данни за чилинг периода при сортовете? Или минимален период на студено врем.....Някакви такива, които не са ми мн. ясни....!Дефинирано: 1 chill-hour като 1 час при или под 7.2°C. Накакъв сорт праскова с изискване за охлаждане от 800 часа, 800 часа под 7.2, за да се прекъсне спящото състояние.
Добавено: Зачетох се един се съмнява че е много топло при него и няма нужните часове студ и затова Мисията нямал плодове!????
Етука един цитат от една статийка...
https://ucanr.edu/blogs/blogcore/postde ... tnum=16468
Figs, olives, and quince have the lowest natural chill requirements, followed by persimmons, pomegranates, almonds, and chestnuts. The more commonly grown fruits such as cherries, apples, peaches, and plums required breeding to develop low-chill varieties for folks living in areas like southern California where chill hours are minimal. Fortunately, us valley-dwellers can benefit from this horticultural achievement as well.
May the Force be with You!
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Оф, това е друго вече, пишете затуй на български. В Италия през Март, когато са нямали термометри на времето са слагали гърненца с различни обеми мляко на прозореца отвън, обикновено млякото замръзва при -0,6 гр., ама за обем/време/температура е различно, та и като видят примерно, че третото гърне замръзва и бягат да палят балите със слама в градината с маслини. Имаше един филм на Фелини такъв, нещо се увъртяха вечерта и дъщеря им каза на сутринта- тате млякото е замръзнало...сиреч реколтата от маслини е заминала.
Така е и със смокините, гърнето е кората, фицина е млякото, солите в млякото определят точката на замръзване,кой може да го сметне..?
Относно Wind Chill-да се сещам за синоптичките през зимата, като говорят за времето-Днес температурата е минус 17, а се чувства, като минус 1...., ей това си е сега Wind Chill-да- си казвам, умно е.. ....ама и викам, - алооо.., на мен водомера ми се пукна, знаеш ли как се чувствам....
Така е и със смокините, гърнето е кората, фицина е млякото, солите в млякото определят точката на замръзване,кой може да го сметне..?
Относно Wind Chill-да се сещам за синоптичките през зимата, като говорят за времето-Днес температурата е минус 17, а се чувства, като минус 1...., ей това си е сега Wind Chill-да- си казвам, умно е.. ....ама и викам, - алооо.., на мен водомера ми се пукна, знаеш ли как се чувствам....
- peterstamov
- Кафевар/ка/
- Мнения: 976
- Регистриран на: Яну 28, '14, 00:33
- Местоположение: Свиленград
- Получил благодарност: 2 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Яровизация на български май има някаква връзка.
Аз си мислех, че всичкото това има връзка със събуждането на пролет, но като чета ми се струва, че има повече връзка с цъфтеж, плододаване и неговото качество. Ако не са изпълнени часовете студ на даден вид.
При смокините пише 100 часа. Ама сортово ако някой искат повече и при мен както е топло и тази зима беше топло, аааа ааа - Измирската кога тр. да се появят плодове - още не се виждат????
Аз си мислех, че всичкото това има връзка със събуждането на пролет, но като чета ми се струва, че има повече връзка с цъфтеж, плододаване и неговото качество. Ако не са изпълнени часовете студ на даден вид.
При смокините пише 100 часа. Ама сортово ако някой искат повече и при мен както е топло и тази зима беше топло, аааа ааа - Измирската кога тр. да се появят плодове - още не се виждат????
May the Force be with You!
-
- Двойно кафе
- Мнения: 157
- Регистриран на: Апр 9, '19, 10:05
- Местоположение: Сливен - Нова Загора
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Извинявам се за намесата в разговора ви, но не мога да не изкажа силните си резерви по отношение на сигурността на данните на тези АМС. Следя ежедневно данните от АМС в Нова Загора, където ми е градината. На няколко пъти се случи, на камерата се вижда ясно,че вали но станцията отчита сухо време. Последен пример от снощи. Днес се виждат локви по улицата, а станцията съобщава, че не е имало валеж.Icon написа: ↑Юни 14, '19, 19:51 Има голямо значение 50 м, а пък за 100 м разлика е огромна. Изнасяй ги на баира или от северната страна на дуварите да не тръгват рано соковете.
Това ти е метеостанцията в Свиленград отдолу има данни по месеци и дни за последните две зими.
https://www.stringmeteo.com/stations/sv ... engrad.htm
Реши ли един пациент да живее, медицината е безсилна...