Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
prijatel62
Баш кафе майстор
Мнения: 2025
Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от prijatel62 »

daxc написа:В моя край почти никой не предпазва смокините през зимата. Те измръзват и отново избиват клони през лятото. И така всяка година.

Посъветвайте ме, как да предпазя смокините от измръзване? Не ме устрийва варианта с оставянето да измръзват всяка година.
За да не пиша много, давам ти линк с кратко описание за формиране на стелеща корона при смокинята, удобна за предзимно зариване с почва в по-студените райони.
http://sinor.bg/13549-Smokinya-sas-stel ... o-izmrazva" onclick="window.open(this.href);return false;
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Аватар
daxc
Виенско кафе
Мнения: 361
Регистриран на: Яну 27, '15, 10:06
Получил благодарност: 7 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от daxc »

prijatel62 написа:
daxc написа:В моя край почти никой не предпазва смокините през зимата. Те измръзват и отново избиват клони през лятото. И така всяка година.

Посъветвайте ме, как да предпазя смокините от измръзване? Не ме устрийва варианта с оставянето да измръзват всяка година.
За да не пиша много, давам ти линк с кратко описание за формиране на стелеща корона при смокинята, удобна за предзимно зариване с почва в по-студените райони.
http://sinor.bg/13549-Smokinya-sas-stel ... o-izmrazva" onclick="window.open(this.href);return false;
Линка е неактивен.
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13536
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 164 пъти
Получил благодарност: 261 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от kim »

При мен се отваря. Я пак.

http://sinor.bg/13549-Smokinya-sas-stel ... o-izmrazva" onclick="window.open(this.href);return false;
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
daxc
Виенско кафе
Мнения: 361
Регистриран на: Яну 27, '15, 10:06
Получил благодарност: 7 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от daxc »

За съжаление не ми отваря желаната страница.
На нейно място: " Втора седмица никой не предлага царевица на борсата".

Какво е заглавието на статията?
Deleted User 2919

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Deleted User 2919 »

daxc написа:За съжаление не ми отваря желаната страница.
На нейно място: " Втора седмица никой не предлага царевица на борсата".

Какво е заглавието на статията?
14-01-2008 г. Истина е, че смокинята, формирана със стелеща корона се предпазва по-лесно от зимните студове. Всяка есен основните стъбла се затрупват с почва – около 20 см над наклонените клони. След засаждане оставяте растението да се развива свободно. През есента трябва да го наведете в хоризонтално положение, като го прикрепите с колчета. През следващата есен избирате една от развилите се издънки за втори основен клон и тя се навежда по същия начин, но в обратна посока. През следващата година се извършва редовна резитба, като развилите се многобройни леторасли се разреждат на разстояние 15 –20 см и също се навеждат. Позходящи за формиране на стелеща корона са сортовете Бяла италианска, Далматинска, Брънсуик, които имат рехава корона, слаб растеж и почти хоризонтално растящи клони. Не се притеснявайте, ако част от непокритите с почва клонки измръзнат. От останалата част от дървото ще покарат достатъчно леторасли, които обилно плододават през следващата година. Независимо, че смокинята може да се формира по няколко начина – като дърво, полухраст с няколко стъбла, със стелеща се корона или да се отглежда като издънкова култура, за нашите климатични условия все пак е най-добре тя да се формира като полухраст с няколко стъбла. За да се оформи по този начин в годината на засаждането растението се прерязва ниско на 1-2 пъпки над повърхността на земята. През следващата пролет от покаралите леторасли се подбират 4-5 за формиране на стъбла. През третата година на всяко стъбло се оставят по 2-3 външни клончета за изграждане на скелетните клони.
SINOR.bg



Аз не мога да си позволя тоз метод :eeeh: , половин градина тя ще превземе :D Ще я ограничавам, тя и така и така се шири...
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13536
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 164 пъти
Получил благодарност: 261 пъти

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от kim »

daxc написа:За съжаление не ми отваря желаната страница.
На нейно място: " Втора седмица никой не предлага царевица на борсата".

Какво е заглавието на статията?
"Смокиня със стелеща се корона по-трудно измръзва"
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
prijatel62
Баш кафе майстор
Мнения: 2025
Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от prijatel62 »

alina написа: Аз не мога да си позволя тоз метод :eeeh: , половин градина тя ще превземе :D Ще я ограничавам, тя и така и така се шири...
:dovolen: E, не е толкова страшно. След като двата срещуположно растящи по почвената повърхност "кордона" стигнат желаната дължина( например 2-3-4м. в ляво и толкова в дясно, за няколко години), ги ограничаваме на дължина и работим само със страничните разклонения.
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Deleted User 5366

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от Deleted User 5366 »

aya_vhill написа:Да питам и тук.
Какъв е начина да размножа смокиня. Купих я преди няколко години и не помня сорт. Втората година направи издънки и вкорених две, но без да искам ги напръсках с раундъп и ги изсуших. Оттогава си расте дървото, а издънки няма.
Моля, помагайте със съвети :stiskam:
Ето няколко предложения; https://www.youtube.com/results?search_ ... 1%80%D0%B0" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.youtube.com/results?search_ ... g+cuttings" onclick="window.open(this.href);return false;

Не е добре да се вземат коренови издънки, ако смокинята е, казано по нашенски, ашлама. В такъв случай коренът е различен от стъблото и не се знае какво ще излезе. Не е добре и да се размножава от семка. Получават се най-различни вариации плодове, определено неядящи се, само не и това, което си искал. Споделям собствен опит и дано съм бил полезен.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от apis »

В разсадник Кундев я има тази жълта студоустойчива смокиня,
която се обсъждаше,че е като или подобна на разградската жълта смокиня.

Ficus carica ,, Hardy Yellow,,
Дали е самофертилен сорт ?
Аватар
pipike
Баш кафе майстор
Мнения: 2513
Регистриран на: Юли 31, '12, 09:24
Местоположение: София

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Мнение от pipike »

Моля за мнение - от кьде мога да купя сладка смокиня
Имах две които измрьзнаха
Добре ли е да засадя издьнка или резник
Очаквам вашите предложения и Ви благодаря
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”