Доматена градина-дневници на Краси Лазаров
Модератор: Миша
Re: Доматена градина-дневници на Краси Лазаров
Привет! Нов потребител съм. Бихте ли обяснили обработката на семената в хладилник и във фурната - не ми е ясно.
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 83 пъти
Re: Доматена градина-дневници на Краси Лазаров
Здравейте,миналата година имах ценни семена от пипер,които не искаха да покълнат. Опитах доста техники,но не стана,тогава така както бяха влажни ги сложих в хладилника за 24 часа(така се провокира покълване при трудно покълващи семена). След тази процедура поникнаха и брах пипер. Това беше експеримент,който излезе успешен. Тази година въпреки,че срока не беше изтекъл на семена домати от сорт Албенга,те не пожелаха да покълнат . Повторих процедурата от миналата година и набрах десетки килограми домати от този сорт.
Фурната на печката я използвам като инкубатор за поникване на растенията,защото през януари/март температурата в апартамента не е достатъчна за поникване. Обичам по-ниски температури през зимата в стаите,особено за спане,защото така е по-здравословно. Много трудно и бавно поникват семена на температура 16/18 гр. Съвременните фурни имат много прецизни терморегулатори,аз настройвам моя на 22/25 гр. и семената поникват за 3/4 дни. Така е по-евтино отколкото да се отоплява цяло помещение,за да поникнат семената.
Други колеги използват електрическо одеяло,всеки си намира начин .
Ако има друго неясно питайте,успех!
Фурната на печката я използвам като инкубатор за поникване на растенията,защото през януари/март температурата в апартамента не е достатъчна за поникване. Обичам по-ниски температури през зимата в стаите,особено за спане,защото така е по-здравословно. Много трудно и бавно поникват семена на температура 16/18 гр. Съвременните фурни имат много прецизни терморегулатори,аз настройвам моя на 22/25 гр. и семената поникват за 3/4 дни. Така е по-евтино отколкото да се отоплява цяло помещение,за да поникнат семената.
Други колеги използват електрическо одеяло,всеки си намира начин .
Ако има друго неясно питайте,успех!
Re: Доматена градина-дневници на Краси Лазаров
Краси, то не е нужно да полагаш усилия, тя самата топлофикация се грижи да спим здравословно...Краси Лазаров написа:...Обичам по-ниски температури през зимата в стаите,особено за спане,защото така е по-здравословно. Много трудно и бавно поникват семена на температура 16/18 гр. Съвременните фурни имат много прецизни терморегулатори,аз настройвам моя на 22/25 гр. и семената поникват за 3/4 дни. Така е по-евтино отколкото да се отоплява цяло помещение,за да поникнат семената...
Моята фурна е с прецизна електроника, но минималната температура на която можеш да я нагласиш е 30 градуса. Но пак става, с малко повече контролиране.
Re: Доматена градина-дневници на Краси Лазаров
Благодаря за поясненията. Първоначално мислех, че обработвате всички семена в хладилник, сега ми стана ясно, че правите това само с трудно покълващите. А иначе как съхранявате семената от момента на събирането до сеитбата? Аз засега ги държа в пликове на етажерка в апартамента.
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 83 пъти
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 83 пъти
Re: Доматена градина-дневници на Краси Лазаров
Грижат се прекрасно,всяка година ни товарят сметките с неприбраните пари от некоректните ни съседи,които не си плащат.alexg написа: Краси, то не е нужно да полагаш усилия, тя самата топлофикация се грижи да спим здравословно...
-
- Кана кафе
- Мнения: 522
- Регистриран на: Дек 22, '09, 19:59
- Местоположение: Силистра
- Дал благодарност: 69 пъти
- Получил благодарност: 76 пъти
Re: Доматена градина-дневници на Краси Лазаров
Здравейте! Чудесна тема, Краси, завиждам ти /благородно/ за организацията ти - желязна е - и за мерака, с който се занимаваш. Създаваш впечатление, че се забавляваш.И аз съм така/за второто само / но ме мъчи недостига на време и това, че не мога да заразя мъжа си с ентусиазъм като твоя. Сега съм в преговори за система като твоята за отваряне и затваряне, дано ми се случи. Ще ползваме опита ти, може и да търсим още съвети, надявам се да имаш време.
За покълването - зависи кой с какви условия разполага, аз ще споделя моят начин, за да го ползва някой със сходни условия. Ние се отопляваме с локално парно с печка тип камина. Мъжът ми я преработи, като увеличи обема на водната риза така, че има такава и на тавана на печката. Така отгоре върху печката стана любимото място за сън на котарака, а като дойде януари аз му развалям рахатлъка, за да сложа там разсадите - само за 2-3 дни и пак му освобождавам терена за мързелуване. Много съм доволна от резултата, макар, че не мога да посоча точните градуси.Ако ми даде някой идея как - ще ги измеря.
Ще споделя и метода си за обеззаразяване на семената, ползвам го от години и от тогава нямам изсечено коренче. 30 минути кисна семената в 3% кислородна вода /1:10 перхидрол: вода/, после плакнене -пишат го 30 мин на течаща вода, аз го кисна толкова в хладка вода, като 3-4 пъти през това време сменям водата. Следва поизсушаване - с кърпа и 10-15 мин на въздух ,сея веднага след това, за да ползвам стумулуращото поникването действие на перхидрола. Няма провали с този начин и ви го препоръчвм като достатъчно сигурен и не особено трудоемък. Някой беше писал, че перхидролът не убивал гъбичките, което не е така.
За покълването - зависи кой с какви условия разполага, аз ще споделя моят начин, за да го ползва някой със сходни условия. Ние се отопляваме с локално парно с печка тип камина. Мъжът ми я преработи, като увеличи обема на водната риза така, че има такава и на тавана на печката. Така отгоре върху печката стана любимото място за сън на котарака, а като дойде януари аз му развалям рахатлъка, за да сложа там разсадите - само за 2-3 дни и пак му освобождавам терена за мързелуване. Много съм доволна от резултата, макар, че не мога да посоча точните градуси.Ако ми даде някой идея как - ще ги измеря.
Ще споделя и метода си за обеззаразяване на семената, ползвам го от години и от тогава нямам изсечено коренче. 30 минути кисна семената в 3% кислородна вода /1:10 перхидрол: вода/, после плакнене -пишат го 30 мин на течаща вода, аз го кисна толкова в хладка вода, като 3-4 пъти през това време сменям водата. Следва поизсушаване - с кърпа и 10-15 мин на въздух ,сея веднага след това, за да ползвам стумулуращото поникването действие на перхидрола. Няма провали с този начин и ви го препоръчвм като достатъчно сигурен и не особено трудоемък. Някой беше писал, че перхидролът не убивал гъбичките, което не е така.
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 83 пъти
Re: Доматена градина-дневници на Краси Лазаров
Това е и идеята на темата,да бъде полезна на тези които четат,да разказваме за нашите успехи и неуспехи пак с цел да сме полезни.
Радвам се,че споделяш опита си за поникване и обеззаразяване на семена. Нека има повече информация,а всеки ще си избере какво да ползва съобразно неговите условия.
Ако имаш въпроси относно автоматичното отваряне на врата на оранжерия,питай аз вече имам достатъчно наблюдения. Надявам се и Алекс да се включи,той ми даде първите наставления.
Радвам се,че споделяш опита си за поникване и обеззаразяване на семена. Нека има повече информация,а всеки ще си избере какво да ползва съобразно неговите условия.
Ако имаш въпроси относно автоматичното отваряне на врата на оранжерия,питай аз вече имам достатъчно наблюдения. Надявам се и Алекс да се включи,той ми даде първите наставления.
- Dewina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1241
- Регистриран на: Авг 31, '15, 17:18
- Местоположение: Балкана
- Дал благодарност: 22 пъти
Re: Доматена градина-дневници на Краси Лазаров
Сега открих тази тема...Краси, опитът и познанията, които си споделил, са безценни. Възхищавам се на такива работливи и организирани хора като теб. Браво, Краси!
Благодаря ти за дневника - принтирах го и го чета като буквара - уча се по него. За първа година ще отглеждам зеленчуци. Ще питам...
Татко досега се грижеше за градината, но почина внезапно...дядо ми е бил градинар...дано малко от тях съм "взела"
Краси, ще има ли дневникът продължение?
Благодаря ти за дневника - принтирах го и го чета като буквара - уча се по него. За първа година ще отглеждам зеленчуци. Ще питам...
Татко досега се грижеше за градината, но почина внезапно...дядо ми е бил градинар...дано малко от тях съм "взела"
Краси, ще има ли дневникът продължение?
Градината ми е нещо като баварски чифлик, селска фурна и убежище за хайдути... Знам, че ме разбрахте😇
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 83 пъти
Re: Доматена градина-дневници на Краси Лазаров
Здравей,за всичко което е свързано с градината имам дневници,но най-вече за работата в градината и отглеждането на разсадите. Всяка година имам нов дневник за двете дейности,но голям процент от нещата се повтарят и не виждам смисъл да ги публикувам. Бих посъветвал всеки да има дневник,може да не е подробен,но с основните неща,освен това снимки или видео в момента на узряване на първа китка. Така винаги може да е провери и сравни сорт със сорт и година с друга година.
Написаното в дневниците ми можеш да го четеш като информация,но ако искаш да използваш нещо от тях задължително трябва да съобразиш с условията в градината ти и с предпочитанията ти.
Написаното в дневниците ми можеш да го четеш като информация,но ако искаш да използваш нещо от тях задължително трябва да съобразиш с условията в градината ти и с предпочитанията ти.