Лозето, гроздето и ... виното

Модератор: Миша

Публикувай отговор
tanasaki
Кафе с мляко
Мнения: 272
Регистриран на: Авг 23, '17, 22:34
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от tanasaki »

Миналата година опитах Смокиново и Малиново. И двете са много хубави, но повечето хора наблегнаха на Малиновото. Казаха че са пили и от дрруги места , но това било по-хубаво. Още не съм опитал от Нар ( отлежава ;) ) . Сега си купих Пъпешово и Вишново, но още не съм ги взел. Човека се казва Nikolai Ivanov Padalski и в ФБ отговаря на ЛС.
Ако не живееш на ръба, значи заемаш много място!
Аватар
klapan
Кана кафе
Мнения: 588
Регистриран на: Юни 6, '10, 13:15
Местоположение: Варна, до морето...

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от klapan »

Нова партида ПЛОДОВИ ВИНА !
С най-голямо удоволствие и увереност предлагам новата партида :
Малиново вино - цена 6.90 лв/л.
Смокиново вино - цена 6.90 лв/л.
Пъпешово бяло вино - цена 6.90 лв/л.
Вишнево вино - цена 6.90 лв/л.
Вино от нар - цена 6.90 лв/лв.
Вината са без добавена захар и спирт. Без изкуствени ароматизанти,овкусители и боя. Богати на антиоксиданти. Виното е стабилизирано чрез студ.
Доставка до всяко населено място в България.
Заявки очаквам на лични съобщения !
P.s : Относно плодовите вина ,които предлагам :
Плодови напитки, произведени от 100% плодов сок,
подложен на контролирана ферментация.
Вината са БЕЗ добавена захар!
Алкохолно съдържание: 11 - 12,5 об.%.
Алкохолното съдържание и сладкият послевкус се постигат изцяло чрез оползотворяване на натурално съдържащата се в плодовете фруктоза.
-------------------------------
Аз от поне 25 години правя къпиново вино в достатъчно голямо количество , всяко лято . И винаги добавям захар - разбира се, контролирам със захаромер колко да добавя. Защото плодовете НЕ съдържат достатъчно захари, от които да се получи гореуказаното алкохолно съдържание... Просто няма как да стане.
За да се получи алкохолно съдържание 11 - 12 % във виното, захарността на изходния сок трябва да е 23-24 % . А е просто нереално сокът от къпини, малини,нар и вишни да е с посоченото захарно съдържание и то без да му се добави допълнително захар.
Не ме разбирайте погрешно . Не оплювам труда на човека, но във винопроизводството си има закони, това си е химията на превръщането на захарозата в алкохол.
Тънкостта за плодовите вина е да добавиш толкова захар, че след ферментация да не остане тя неразградена - тогава просто виното ще е сладко.
Ако не се добави захар и се разчита само на захарите в посочените сокове - то алкохолното съдържание в полученото плодово вино няма да превиши 7-8 % .
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Этот мир наполнен чудесами!
Если нет чудес - чудите сами ...
Аватар
prijatel62
Баш кафе майстор
Мнения: 2025
Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от prijatel62 »

Днес разгледах две статии за разпознаване на вино. Според мен ще са полезни за потребителите.
https://nbox.bg/economy/item/27862-evti ... grila.html
https://www.zajenata.bg/%D1%81%D0%BB%D0 ... 98727.html
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Аватар
prijatel62
Баш кафе майстор
Мнения: 2025
Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от prijatel62 »

viewtopic.php?f=57&t=3889&start=1800#p852257
Реших да те прехвърля тука, gora. Излиза ми надпис "Изображение", но самата снимка не виждам...))
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Аватар
gora
Кафе с мляко
Мнения: 273
Регистриран на: Яну 26, '17, 11:40
Получил благодарност: 1 път

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от gora »

prijatel62, лозата, за която разказвах сигурно е Сира/Шираз. Досега не бях чувала за този сорт, не мога да си простя такъв пропуск :shock: . Голямо разглеждане на снимки падна и изображението, което бях сложила тук е с много типичен изглед на гроздето от тоя сорт и от моята лоза. И по дървесината определям сорта като такъв. Чета, че Сира е използван като родител на Рубин - плевенски сорт. Дайте мнение и за двата сорта, моля.
"Бъдещето не е това, което беше"
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13525
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 157 пъти
Получил благодарност: 257 пъти

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от kim »

В някои части на южна България отдавна има насаждения от този сорт и се прави вино. :dovolen:
Сира имам предвид.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
gora
Кафе с мляко
Мнения: 273
Регистриран на: Яну 26, '17, 11:40
Получил благодарност: 1 път

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от gora »

Да, аз открих топлата вода.... :ufff: Виждам, че много изби ползват този сорт. Щом и селекционерите в Плевен са го включили като родител на Рубин..
"Бъдещето не е това, което беше"
Аватар
prijatel62
Баш кафе майстор
Мнения: 2025
Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от prijatel62 »

Сира произхожда от Франция. Според ДНК експертизата вероятни родители са Бланшет и Дюреза.
Вино с акцент на танин, много добре стареещо. Самият сорт обаче се смята за нискодобивен. При тебе май друго показва, gora?
Рубин, с родители Неббиоло и Сира е сорт за висококачествено червено вино. Но лично на мене лекия дъх на Сторгозия и по-високата и устойчивост на болести ми харесват повече.
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Аватар
gora
Кафе с мляко
Мнения: 273
Регистриран на: Яну 26, '17, 11:40
Получил благодарност: 1 път

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от gora »

Да, при мен на асма ражда много. Пръчките, които са до сградата, под сачака/това е част от покрива/ не мръзнат. Но другите едногодишни почти всяка година загиват и от кордоните тръгват на букет спящи пъпки, с едно красиво антоцианово оцветяване. Разпитвах за старата Гъмза - наричат я "зелената гъмза", защото при узряване е синьо-зелена. Може да се открие някоя-друга много, много стара лоза, но трудно се вкоренява. Когато зрее и много малко дъжд напуква зърното и тръгва ботритиса..... А между другото, нали от болно от сиво гниене грозде някакви французи правели най-скъпите вина.....или това са легенди някакви :hmmm: .
"Бъдещето не е това, което беше"
Аватар
prijatel62
Баш кафе майстор
Мнения: 2025
Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Мнение от prijatel62 »

Тези французи...и мухлясало сирене ядат, но след като го опитах, не искам да ми се покатерва на масата...))
А между другото нашите стари изби(в Плевен, Евксиноград и др.) са си пренесли на времето специална "избена" плесен, която да покрива бутилките при съхранение, често и за десетилетия.
Старата гъмза...един старец от Сухиндол ми разказа за старото насаждение, което се отглеждало без пръскане - виното ставало за чудо и приказ. Но...дошло младо агрономче, на мястото на стария, и наредило да се изкорени старото насаждение. След 2-3 години засадили нови облагородени на дивачка лози, също гъмза, но от новата. И станало така, че сега и лозята пръскат, и виното не е същото.
Пусни си и Сторгозия на асма, след време ще правиш чудно вино. :stiskam:
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”