Лозето, гроздето и ... виното

Лозето, гроздето и ... виното

Мнениеот kesten » Вто Ное 25, 2014 12:29 pm

Моля за помощ някой от Плевенчани.

От седмици проверявам в института по лозарство за посадъчен материал. Първо беше, обадете се след началото на ноември, после след 15 ноември, докато разбера ще имат ли материал от сорт Наслада. Накрая казаха- да имаме и можем да ви го изпратим по куриер. Пуснете заявка по мейл. И до тук!
Ни на мейла отговарят, а на тел- не мога да получа повече информация.

Мога ли да помоля някоя, ако не е далеч от въпросния институт да ми купи и изпрати.
Ако някой знае място от София от където мога да закупя този сорт, също да помага.

С питане стигнах до този сорт, именно в тази тема.
Аватар
kesten
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1225
Регистриран на: Пет Дек 02, 2011 11:10 am
Пол: Жена

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот bettym » Вто Ное 25, 2014 2:39 pm

Кестенче, първо ще питам в един плевенски разсадник за такъв посадъчен материал, а ти междувременно виж дали всъщност не са ти приели поръчката по електронната поща и дали всъщност няма да ти пратят.
Предполагам, че част от проблема е това, че сградата на института е близо до центъра на града, а разсадника, който аз знам - в края на града, най вероятно има и други. Явно не се координират добре.
Аватар
bettym
Виенско кафе
 
Мнения: 445
Години: 42
Регистриран на: Чет Яну 17, 2013 12:24 pm
Местоположение: Плевен
Пол: Жена

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот kesten » Вто Ное 25, 2014 2:44 pm

bettym написа:Кестенче, първо ще питам в един плевенски разсадник за такъв посадъчен материал, а ти междувременно виж дали всъщност не са ти приели поръчката по електронната поща и дали всъщност няма да ти пратят.
Предполагам, че част от проблема е това, че сградата на института е близо до центъра на града, а разсадника, който аз знам - в края на града, най вероятно има и други. Явно не се координират добре.


Благодаря Бетим,
най-после след като почти загубих надежда върнаха отговор. Ще ми пратят посадъчния материал. Може и да е съвпадение, че изплаках тук и получих отговор. Така че за сега не прави нищо.

благодаря за готовността да помогнеш. :tzeluvka:
Аватар
kesten
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1225
Регистриран на: Пет Дек 02, 2011 11:10 am
Пол: Жена

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот bettym » Чет Ное 27, 2014 10:51 am

Ако имам възможност, винаги бих помогнала, така че всичко е ок!:daaa:
Пиши дали си получила всичко както трябва.
Аватар
bettym
Виенско кафе
 
Мнения: 445
Години: 42
Регистриран на: Чет Яну 17, 2013 12:24 pm
Местоположение: Плевен
Пол: Жена

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот scleri » Чет Ное 27, 2014 11:17 am

Кестенче, ако няма да засаждаш големи масиви, а до колкото си спомням на теб ти трябваха няколко лозички, е по-добре за ги засадиш на пролет. При есенно зимно засаждане риска от измръзване на пъпките е повишен. При пролетно засаждане лозичката има достатъчно време да си се вкорени нормално. Ако все пак решиш да ги засадиш още сега няма да е зле след като зариеш върха на лозичката с пясък отгоре да натрупаш и слама, или нещо друго да топлоизолация. Ако решиш да ги засаждаш на пролет сега им зарови корените във влажен пясък и ги сложи някъде на хладно. Да кажем остъклена тераса или мазе. Без значение по кое време ще ги засадиш е добре догодина през юни да разровиш около пръчката и да изрежеш коренчетата които са се показали от горната пъпка на подложката. Така лозата ще развие коренова система в дълбочина / Корените от долната пъпка на подложката /. За съжаление когато горните корени, наричани още росни, останат долните не се развиват. Близко е до ума че близко до повърхността влагата е по-малко и лозичката ще се развива по-бавно. В сухо време ще се налага да я поливаш по-често. По принцип горните коренчета които са се развили при вкореняване на подложката още в института са ги изрязали, и ти ще получиш пръчка с добре оформена коренова система от долни корени, но при засаждането на постоянно място много често от горната пъпка отново се появяват коренчета които трябва да се премахнат.
И още нещо. Най-вероятно присадената лозичка няма да е изрязана на две, три пъпки, а ще е по-дълга. Ако решиш да засаждаш на пролет не я режи сега, за да не губи влага през разреза. Режи я непосредствено преди засаждането.
Аватар
scleri
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2161
Години: 59
Регистриран на: Съб Юли 10, 2010 1:14 pm
Пол: Мъж

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот kesten » Чет Ное 27, 2014 11:57 am

Благодаря Склери за включването. Ами при това положение направо пролетта ще ги садя и без това не знам кога ще получа сега разсада от Плевен.
Аз гледам много клипчета в you tube, за нагледни уроци. Там показваха че пролетта прихващането е по-лесно също, но казваха- когато е наистина топло. Какво се има предвид - април, май... юни ли. Аз съм в южна България на 300м.н.в.

Мога да ги оставя в мазе на село в съседска къща- както съветваш с корените в пясък. Ама мазето е много влажно, чак мухъл хваща. Става ли?
Аватар
kesten
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1225
Регистриран на: Пет Дек 02, 2011 11:10 am
Пол: Жена

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот scleri » Чет Ное 27, 2014 1:13 pm

Сега вече наистина става късно. За дръвчетата точно сега е времето, но за лозичките няма смисъл. Когато получиш пакета от Плевен вътре ще има няколко пръчки дълги около петдесет сантиметра. В долния им край ще имат по няколко коренчета / при първо качество лозички коренчетата трябва да са поне три и да са дълги петнайсетина сантиметра/ . В горния край на пръчката отстрани ще излиза друга пръчка. По тънка и по-светла на цвят. В кофа, сандъче или в някаква по-голяма найлонова торбичка зарий във влажен пясък долната по-тъмна пръчка / подложката /. Зарий я цялата. Над пясъка да стърчи само присадката. Мухълът наистина е лошо нещо. По принцип къщите на село нямат централно отопление така че все ще има някаква задна стаичка дето се използва като склад и която не се отоплява. Там можеш да прибереш твоите лозички. Работа може да свърши и остъклено антре, или салончето на втория етаж. / Говоря за класическите селски къщи строени по социалистическо време. Ако къщата е по-съвременна ще трябва на място да измислиш нещо. /Идеята е температурите да са близки до външните но без да се стига до екстремални стойности които се случват понякога. Ако зимата е като миналогодишната спокойно можеш да оставиш лозичките и на двора. То и сега можеш да ги оставиш там. Просто да изкопаеш един трап в който да ги зариеш с пясък / Като оставиш присадката открита / и отгоре да затрупаш присадката и целия трап със слама, сухи листа или някакъв друг изолационен материал. Все пак говорим за лозички, а не за тропическа палма. Температури до към минус десет градуса за кратко време не са фатални. Проблем е да не стане минус петнайсет и повече.
На пролет / някъде в средата или към края на март / когато температурите са над нула градуса при подходящо време / да не е много кално / можеш да засадиш лозичките. Изкопай дупка толкова дълбока че спокойно да зариеш цялата подложка. За разлика от дръвчетата не е нужно дупката да е много широка. На дъното можеш да насипеш малко пръст смесена с прегорял оборски тор. Можеш да ръснеш и една шепа суперфосфат и малко калиев фосфат, но те не са задължителни. Важно е коренчетата на лозичката да нямат пряк контакт с оборската тор. За това върху така насипаната смес от почва / да е от горния слой на дупката / и тор се насипва още малко чиста почва. След това с лозарска ножица леко скъсяваш коренчетата така че да останат десетина сантиметра дълги. Рязваш и присадката така че да останат две, максимум три пъпки. / Те са ясно видими. Не можеш да сбъркаш /. Така късо отрязаната пръчка се нарича чеп. Поставяш пръчката в дупката така че чепчето да гледа на юг, и зариваш с пръст до горе. Добре утъпкваш пръста, и поливаш с кофа, две вода. Над повърхността трябва да остане само чепчето. Самото чепче се зарива с пръст смесена с пясък в съотношение едно към едно. Колкото пръст толкова и пясък. Може да се зарие и с чист пясък, но тогава трябва да се проверява по-често да не би дъжд, вятър, или животно да е съборило пясъчната купчинка и да е открило чепчето. Откритото чепче много лесно може да изсъхне. Ако си зарила чепчето с пръст и пясък е добре след дъжд, ако имаш възможност, да разрохкваш леко като натрошиш коричката която се образува отгоре. С това ще помогнеш на леторасълчето по-лесно да пробие и да се покаже. Когато леторасълчето достигне двайсетина сантиметра можеш да го укрепиш с някакво колче за да не го пречупи вятърът или някоя птичка. През юни разравяш около пръчката за да отстраниш росните корени които са близко до повърхността. Ако лятото е сухо поливаш от време на време. Ако всичко е нормално за една година трябва да израсне леторасъл дълъг метър, метър и половина. При идеални условия може да е и по-голям. На втората година пролетта този леторасъл се реже отново на две пъпки. Ако пръчката е била силна и през първото лято са израснали два леторасъла, а не един по-силния се реже на две пъпки, а по-слабия се премахва изцяло. Ако са еднакво добри се предпочита да остане този от долната пъпка. Второто лято ще израсне значително по-силен леторасъл който можеш да вдигнеш чак на асмата/ До колкото си спомням ти искаше асмичка /. Ако не е за асма трябва да се поставят коловете, да се опъне първата тел и леторасъла да се огъне по нея, но това вече зависи от вида формирование което ще избереш за своето лозе.
Извинявай ако тия неща си ги знаеш. Обяснявам като за човек който не е виждал въобще как се сее лозе.
Успех.
Аватар
scleri
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2161
Години: 59
Регистриран на: Съб Юли 10, 2010 1:14 pm
Пол: Мъж

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот kesten » Чет Ное 27, 2014 1:26 pm

Склери, нямаш представа какво значи обяснението ти за мен. Аз съм именно човек, който никога не е виждал, камо ли пипал лозова пръчка да сади. Безценни и изчерпателни пояснения. Да за астмалък ще са лозичките, така че всяка дума от обяснението е ценна.

МНОГО МНОГО БЛАГОДАРЯ!
Аватар
kesten
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1225
Регистриран на: Пет Дек 02, 2011 11:10 am
Пол: Жена

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот calico » Чет Ное 27, 2014 2:15 pm

Склери, и аз много много благодаря

имам една млада лозичка от любимия ми хамбургски мискет, която искам да не качвам на асма, а да опъна тел на височина около70-100 см над земята и да я подведа наляво и надясно. Тя сега е около една вейка около метър, напролет трябва ли да режа нещо като я подвеждам?

п.п. и ако разрешиш, твоите подробни указания ще копирам в темата за лози и овошки, щото тук ще паднат надолу, а са много ценни
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
calico
Наркоман
 
Мнения: 22738
Години: 65
Регистриран на: Сря Дек 02, 2009 4:41 pm
Пол: Жена

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот scleri » Чет Ное 27, 2014 7:12 pm

Калико, това за което говориш се нарича двустранен кордон Роя. Той е съвременна формировка на лозите с един куп предимства най-главните от които са по - добро проветряване, по - добро огряване от слънцето и от там по-малко болести по лозата и гроздето. Отделно естетическата страна на въпроса. Един добре оформен кордон си е чудесна стена за скриване от любопитни очи.
Конкретно в твоя случай. На пролет режеш лозичката на две очи / тоест оставяш най-долните две пъпки. От тях ще израснат два леторасъла. / Добре е да забиеш някакво колче към което да превържеш летораслите за да не полягат настрани. / Когато достигнат височината на тела ги прищипваш / премахваш им връхчетата / на осем до десет сантиметра под тела. В резултат на това тези два леторасъла ще се покрият с издънки / лозарите ги наричат колтуци /. Всички колтуци по дължината на стъблото се премахват. Оставят се само двата най-горни срещуположно разположени. Тези два колтука се извиват единия на ляво, другия на дясно по тела. На практика ще имаш два колтука на ляво и два на дясно защото ако не си забравила в началото оставихме и двата леторасъла. Колтуците които сме извили по тела се режат на шест до осем очи. / Лозарите наричат зимните пъпки очи. Рязането на шест очи означава че оставяме част от стъблото на което има видими шест пъпки. / На следващата година по-слабия от двата леторасъла се премахва и на тела остават по един колтук на ляво и един на дясно отрязани на шест, до осем очи. Забравих да спомена че последното око трябва да е разположено от долната страна на колтука.
Значи сега на пролет пролет режеш лозичката така че да останат две пъпки. Следващата пролет имаш два колтука / по един на ляво и един на дясно / с по шест, осем очи. Когато лозата тръгне да се развива от тези очи ще поникнат шест, до осем леторасъла. Всички леторасли които излизат от долни очи се премахват с изключение на този от последното око. / Последното око е долно. Така сме го оставили при предната резитба / Летораслите от горните очи се прореждат през един така че на практика да имаш по един леторасъл през двайсет, двайсет и пет сантиметра. Последният леторасъл от крайното долно око се оставя за продължител на кордона и се привързва за тела. На третата година летораслите които сме оставили нагоре се режат на чеп с две очи, а този който сме оставили за продължител на кордона се реже на шест до осем очи. От чеповете ще излезнат два леторасъла. На следващата / четвъртата година / леторасъла от горното око се премахва, а този от долното се реже на чеп с две очи. Така се процедира всяка следваща година и така се поддържа формировката. Ако не си забравила на продължителя оставихме шест до осем очи като последното око пак е долно. На следващата година долните леторасли се премахват, горните се разреждат през един и на по следващата се режат на две очи. Тоест със летораслите от продължителя се случва това което се е случило с летораслите предната година. Продължител се оставя докато кордона достигне нужната дължина. Ще попиташ защо не оставим продължител достатъчно дълъг да стигне до края, ами си играем в продължение на няколко години. Причината за това разкатаване е във факта че пъпките / очите / по дължината на леторасъла не се развиват равномерно. Най-силно се развиват пръчките излезнали от пъпки в основата и в края на леторасъла. Тоест ако оставим продължител с да кажем двайсет пъпки на следващата година леторасли ще излезнат само от първите две, три и последните две три пъпки. По средата кордона ще остане оголен защото пъпките няма да се събудят. За това оставяйки всяка година по шест до осем пъпки постепенно покриваме плътно и равномерно целия кордон.

Знам че прочетено първи път това писание звучи крайно объркано и сложно. Като го прочетеш два, три пъти ще видиш че логиката е съвсем проста. От горните леторасли през един се режат чепове на две очи. Долните се премахват с изключение на последния който се оставя за продължител и това е.
Ако моето описание ти се вижда неразбираемо можеш да напишеш в Гугъл Кордон Роя и сигурен съм ще излезнат един куп материали повечето от които ще имат и картинки за по лесно разбиране.
Аватар
scleri
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2161
Години: 59
Регистриран на: Съб Юли 10, 2010 1:14 pm
Пол: Мъж

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот calico » Чет Ное 27, 2014 7:46 pm

как сложно, всичко разбрах бе човеко, благодаря, огромно. :liubov: :liubov:
това си го разпечатвам и напролет с него в градината.
На мен така ми се видя че ще е добре да се направи лозичката, без изобщо да знам че то това даже и име си имало, че и модерно било. Просто мястото там е такова, че няма друг начин
БЛАГОДАРЯ!

...п.п. и не се чуди ако напролет пак питам нещо, нищо че съм разбрала :daaa:
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
calico
Наркоман
 
Мнения: 22738
Години: 65
Регистриран на: Сря Дек 02, 2009 4:41 pm
Пол: Жена

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот zeleno » Пет Ное 28, 2014 9:45 am

scleri , тенкюююю
баща ми ще падне , като му се явя така подготвена ... :lol:
Аватар
zeleno
Наркоман
 
Мнения: 10434
Регистриран на: Вто Ное 23, 2010 4:59 pm
Пол: Жена

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот mama_li » Пет Ное 28, 2014 11:06 am

Благодаря!!!
Разпечатвам си двете указания и действам по тях!
За мен са безценни!
Аватар
mama_li
Кафе машина
 
Мнения: 3784
Години: 64
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 10:20 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот Asarina » Пет Ное 28, 2014 10:17 pm

И аз!
:daaa: :dovolen:
Аватар
Asarina
Кафе машина
 
Мнения: 3213
Години: 63
Регистриран на: Нед Мар 31, 2013 4:23 pm
Местоположение: София - Лобош
Пол: Жена

Re: Въпроси разни и разнообразни

Мнениеот Titania » Пет Ное 28, 2014 10:41 pm

Браво ,Склери.Така обяснено-точно и ясно. :daaa:
Сега остана да обясниш и за пръсканията-и сме готови.
Titania
Виенско кафе
 
Мнения: 434
Години: 63
Регистриран на: Сря Фев 06, 2013 10:07 pm
Местоположение: Варна/
Пол: Жена

Следваща

Назад към Плодове и зеленчуци

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: НаталиГ и 6 госта