Ягоди, малини, къпини, касис ...........и др.

Модератор: Миша

Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 883
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

чет окт 03, 2013 11:10 am

Позволявам си да отворя тази тема, за да съберем полезна информация на едно място. Като начало малко обща информация от Нета:

Ягодата е най широко застъпения плод в домашните градини. Това се дължи на голямата й приспособимост към почвените и климатичните условия, ранното узряване на плодовете, привлекателната им външност и ценните им хранителни свойства. Те съдържат 10 мг % витамин C, до 10 % захари, до 1,2 % киселини и минерални соли на калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и др. Препоръчват се за консумация при бъбречни чернодробни, жлъчни и някой други заболявания. Ягодовите плодове се преработват в конфитюри, компоти, сладка, мармалади. вина и др. Ягодата може да се отглежда и в отоплявани култивационни помещения, а също така и в пластмасови слънчеви оранжерии и тунели , в които плодовете узряват значително по-рано. Освен това тя понася до известна степен засенчване и може да се отглежда като подкултура в овощните градини. Добив при добри грижи от 1 дка ягодово насаждение се получават 1000 – 1500 кг плодове.

Отглеждане на ягоди

Студоустойчивостта на ягодата е незадоволителна. При безснежни зими, когато температурите се понижат под -15°С тя измръзва. Поради това откритите и ветровитите места. където не се задържа достатъчно снежна покривка са неподходящи за нейното отглеждане. Ягодата цъфти сравнително късно, но въпреки това пролетннте застудявания понякога повреждат най-рано развитите цветове. Продължителните силни летни горещини се отразяват неблагоприятно върху количеството и качеството на добива. Поради тази причина се развива най-добре в предпланинските и планинските райони.

Към светлината не е много взискателна и това е една от предпоставките за нормалното и отглеждане в култивационни помещения и тунели. Ягодата е влаголюбива култура. При нашите условия може да се отглежда като любителска култура без напояване само в припланинските и планинските райони, където естествените валежи са по-големи.

Високите и изисквания към почвената влага се обуславят от плитко разположената коренова система. Особено критичен по отношение на влагата е периодът след беритбата, когато у нас често настъпват засушавания, предизвикващи изгаряния на листата и влошаване на растежа, цвето-образуването, запасяването и закаляването на растенията. В тези случаи измръзванията през зима та са по-големи.

Изображение
засаждане на ягоди

Към почвата ягодата не е много взискателна. Може да се отглежда на различни почви, но при условие, че имат слабо кисела реакция. Успява и на по-бедни почви, когато се тори предпосадъчно с достатъчно количество оборски и минерални торове.

Сортове

Ягодата е представена от голям брой сортове. Подходящи за отглеждане подредени по срока на зреене. са Сюрпрнз де хал, Холидей, Пока хонтас, Горела, Кембридж фаворит, Белруби, Редгаунтлед, Зенга зенгана, Зенга гигана, Веслер и Хуми гранде. Интерес представляват и сортовете Роксана, Хуми гранде, Биляна, Мици Шиндлер, София и ремонтантните сортове (двукратно зреещи), Хуми женто и Монт еверест
Сортът Редгаунтлед е един от най- родовитите и е немного взискателен към климата и почвата. Той дава значителио количество плодове втора реколта през есента. Родовити са и сортовете Зенга зенгана и Белруби, а най- едри са плодовете на Зенга гигана и Хуми гранде.

Pocahontas

Изображение

Pocahontas – плодовете са средноголеми, конусовидни до удължено конусовидни (при плодовете от първи порядък с пресечен, леко гребеновиден връх), понякога леко сплескани, с добре изразена шийка и малка, лесно отделяща се чашка. Чашелистчетата са обърнати нагоре. Плодовете са яркочервени, с добре изразен гланц и подходящи за преработка. Плодовото месо е плътно и добре оцветено. Растенията са изправени, жизнени и плодовити.

Gorella

Изображение

Gorella – плодовете са едри до средноголеми, тъпо конусовидни, като плодовете от първи порядък са с пресечен или гребеновиден връх, а някои и с леки ребра. Почти без шийка са, със средноголяма прилегнала чашка. Плодовете са тъмновиненочервени, със силен гланц, плътни, с добър до много добър вкус и аромат. Сравнително подходящи са за преработка и замразяване. Растенията са средновисоки и изправени, родовити до умерено родовити. Срещат се листа с по 4–5 петури.

Roxana

Изображение

Roxana – плодовете са средноголеми, тъпо конусовидни, кървавочервени със слаб гланц, някои имат шийка със средноголяма чашка. Плодовото месо е светлочервено, с кухина, умерено плътно, със задоволителен вкус и слаб аромат. Не са подходящи за преработка. Растенията са средно високи до високи, почти изравнени, родовити.

Cambridge Favorite – плодовете са едри до средноголеми, правилно тъпоконусовидни, с малка шийка и голяма чашка, с обратно извити, често двуделни венчелистчета, светлооранжевочервени, със слаб гланц. Плодовото месо е светлочервено, умерено плътно, със средно голяма кухина, с добър до много добър вкус и аромат. Растенията са средно високи, полуизправени и родовити до много родовити.

Bemanil – плодовете са средноголеми до едри, оранжевочервени, с малка шийка, тъпоконусовидни, с много добър вкус и аромат. Подходящи са предимно за консумиране в пресен вид. Растенията са родовити.

Belrubi – плодовете са едри до много едри, двойно конусовидни, със заострен връх, понякога леко сплескани, с много добре изразена шийка и малка, почти прилегнала чашка. Те са кървавочервени до тъмночервени, с гланц. Плодовото месо е яркочервено, плътно, с малка кухина, с добър до много добър вкус и аромат. Растенията са високи, изправени и родовити до много родовити.

Senga Sengana

Изображение

Senga Sengana – плодовете са средноголеми до едри, тъпо конусовидни, без шийка, с малка, прилегнала чашка, тъмночервени с винен оттенък и силен гланц. Плодовото месо е тъмночервено, плътно, с малка кухина, с добър до много добър вкус и аромат. Растенията са жизнени и много родовити.

Клери

Изображение

Ягода сорт клери

Много ранен и интензивен сорт. Един от най ранните.
Растението е средно на ръст и гъстота.
Продуктивността е средно висока. Продовете са конусовидни ярко червени и много едри, а месото е плътно с много добри вкусови качества.
Сортът е устойчив на измръзване и не е чувствителен към болести на корените и листата, не изисква специални грижи.
Приспособява се добре към “сложни почви”, идеален е за отглеждане в оранжерии.
Антеа

Изображение

Ягода сорт антеа

Реколтата е висока.
Цъфтежът е обилен и дълъг.
Плодовете са издължени,еднородни и средно големи по размер, имат правилна конусовидна форма. Месото на ягодите е плънто. бере се при пълно узряване.
Средно ранен сорт. Пригоден за отглеждане в европейски зони с континентален климат. Сортът добре расте в касети. Този вид е подходящ при програмирано лятно отглеждане. Характерен е със своите отлични вкусови качества. Плодовете са с високи вкусови показатели, устойчиви са на високи температури.
Елсанта

Изображение

Ягода сорт елсанта

Бързорастящ сорт с изправени филизи. Има добра продуктивност.
Елсанта е слабочувствителен към мана, но е чувствителен към фитофтозна плесен на дивата ягода. Поддатлив на измръзване.

Плодовете са конусовидни и закръглени, месото е сочно, много ароматно с много добри вкусови качества.

сортът има високи търговски качества но е много взискателен. Изисква се дезинфекция на почвата, понеже е чувствителен на заболявания. Програмираното отглеждане е за препоръчване.
Мармолада

Изображение

Ягода сорт мармолада

Филизите му са правостоящи. Листата на растението са устойчиви към хлорофиза.
Цветовете на растението са правостоящи. Висока продуктивност. Мармолада е слабо чувствителен на мана сорт, устойчив е на низки зимни температури. Цветовете са по-високи от листата.
Плодове са големи, имат правилна конусовидна форма. Краят на плода е остър, основата му е плоска, венчелистчето е средно. При бране се откъсват лесно. Цвета червен, средно наситен, лъскав. При пълна зрялост на вкус е кисело-сладък, умерено ароматен. В средата на плода има малка кухина. Сорта е устойчив на транспортиране.
Сортът е устойчив към зимните ниски температури. Добивът е стабилен и голям.
Отглеждане

Изображение

отглеждане на ягоди в полиетиленови оранжерии

Ягодата може да се отглежда в цялата страна при осигурено напояване. Най-подходящи са равнинните места с наклон, не по-голям от 5%, с добре дренирана почва, защитени от силни зимни или горещи сухи ветрове. Ягодата разполага основната маса на своята коренова система на дълбочина от 10 cm до 30 cm. За да се създадат възможно най-благоприятни условия за проникване на въздуха и за запазване на влагата, почвата се обработва дълбоко, но така, че орният хранителен пласт, заедно с торовете, да се отложи в зоната за масово разпространение на кореновата система. Затова се извършва дълбока оран на 30–35 cm.
Количеството на торовете при предпосадъчно торене се определя в зависимост от запасеността на почвата и очакваните добиви. След дълбоката оран се внасят 4–5 тона на декар прегорял оборски тор и около 20 kg фосфор. Следва да се извършат необходимите операции за постигане на рохкав почвен слой.
При мулчиране на почвата с черно полиетиленово платно се извършва предпосадъчно торене с 8 kg /дка азот. На почвената повърхност се оформят издигнати лехи с помощта на специални машини, а за по-малки площи – ръчно. Едновременно с оформянето на лехите се разстила полиетиленовото платно, предварително перфорирано под формата на двуредни ленти. Разстоянието между две съседни ленти е 100–120 cm, между редовете на лентата – 35 cm, а между растенията в реда 20 cm. Във всеки отвор на лентата се засажда по едно растение. Най-благоприятният срок за създаване на мулчирани с полиетиленово фолио ягодови насаждения със съхраняван в хладилника разсад е от началото на април до средата на май.
Наред с тази технология на отглеждане на ягоди, се прилага и отглеждане в немулчирана повърхност. Засаждането по този начин става както през пролетта (най-добре със съхраняван в хладилник разсад), така и през есента – септември-октомври. При пролетното засаждане на съхраняван в хладилник разсад още през същата година могат да се получат до 650 kg плодове от декар и така напълно да се покрият направените разходи по създаване на насажденията.
За засаждане се използва добре вкоренен разсад, на който леко се подрязва връхната част на корените. Растенията се засаждат на дълбочина, на каквато са били в маточното насаждение, почвата около тях се притъпква добре и се поливат обилно. Когато не се използва полиетиленово платно за мулчиране, те се засаждат едноредово на разстояние 70–80 cm между редовете, а вътре в реда – на 20–25 cm. На декар се засаждат около 6000 до 10 000 растения.
Малките размери и голямата пластичност на ягодовите растения позволяват отглеждането им в култивационни съоръжения, където се осъществява извънсезонно производство на плодове. Използват се различни култивационни съоръжения: полиетиленови тунели и оранжерии със или без допълнително отопление и отоплявани оранжерии. Тунелите може да са малки, средни или големи. При малките и средните полиетиленовото платно се опъва върху дъгообразно извити пръчки, забити в почвата. От северната страна платното се засипва с почва, а от южната се оставя свободно за проветряване през топлите часове на деня. За да не се налага всекидневното му повдигане за проветряване, може да се използва и перфорирано платно. Малките тунели покриват един ред ягодови насаждения или една двуредова лента, а средните –
два реда или две ленти. Покриването се извършва през февруари, а плодовете узряват около 15 дни преди отглежданите на открито.
Големите тунели-оранжерии могат да бъдат подвижни или неподвижни. Подвижните са с височина 2–2,5 m и широчина 6–7 m, която позволява засаждане на 8–10 реда или на 6 двуредни ленти. Покрити са с единично или двупластово полиетиленово платно. Двупластовото осигурява по-добра защита на растенията при рязка промяна на температурата. При отглеждане в неотопляеми тунели-оранжерии се прилага лятно засаждане на добре подготвен разсад. Покриването на ягодите се извършва през февруари, а проветряването става чрез повдигане на страничните рамки или на платното отстрани. При големи студове могат да се използват и отоплителни уреди. Узряването на плодовете се ускорява почти с 1 месец.
Отопляемите оранжерии могат да бъдат масивни (такива, каквито се използват за отглеждане на зеленчуци) или леки – покрити с полиетиленово фолио. Подвижните са изградени от рамки, като покривите са дъгообразни както при големите тунели. Площта, която покриват, е от 2 до 7 декара. Основната им конструкция позволява използването на малки трактори за обработка на почвата. При необходимост могат да се отопляват.
За засаждане в големите подвижни оранжерии се предпочитат млади розетки от едногодишни растения, които се пикират през май-юни в торови саксийки на открито и се внасят в оранжериите в края на ноември и началото на декември. Узряването на плодовете в полиетиленовите оранжерии се ускорява с 40–50 дни.
При отглеждането на ягодите в култивационни съоръжения особено важно е доброто проветряване и достъпът на пчели по време на цъфтежа.
Поради болести и неприятели ежегодно се губи немалка част от продукцията. Тези загуби могат да намалеят значително чрез правилното прилагане на растителна защита. Най-често срещани при ягодите са гъбните болести – сиво гниене, бели листни петна, брашнеста мана и др.
Борбата със сивото гниене се провежда успешно с някой от следните фунгициди: „Роврал 50 ВП“ 0,2% с карантинен срок 15 дни, „Бенлейт 50 ВП“ 0,1% – 28 дни, „Сумилекс 50 ВП“ 0,1% – 15 дни или „Топсин М70 ВП“ 0,1% с карантинен срок 14 дни.
Срещу брашнеста мана се третира с „Бенлейт 50 ВП-0“ 0,1% с карантинен срок 28 дни, а „Роврал 50 ВП“ с концентрация 0,1% се използва успешно за предпазване от бели листни петна.
Най-често срещаните неприятели по ягодите са ягодовата листна въшка, ягодовият пъпков хоботник, мъхнатият бръмбар, ягодовият акар, паяжинообразуващият акар, ягодовият коренов хоботник и др. Срещу тях също има подходяща защита, главно с инсектициди. Така например срещу ягодовата листна въшка успешно се използват: „Пираника 20 ВП“ 0,025% с карантинен срок 30 дни, „Пиримор 25 ВГ“ 0,1% – 21 дни, „Хостаквик 50 ЕК“ 0,1% с карантинен срок 3 дни и др.
Ягодовият пъпков хоботник и мъхнатият бръмбар се унищожават с „Банкол 50 ВП“ (50 g/дка) с карантинен срок 20 дни или с „Дурсбан 4 Е“ (180 ml/дка) с карантинен срок 28 дни. Борбата с акарите се провежда и с инсекто-акарицида „Данитол 10 ЕК“ 0,1% с карантинен срок 21 дни.


.......
0 x

Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 883
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

чет окт 03, 2013 11:44 am

allana написа:Миша, обадих се имат само Белруби и още един сорт, ама нещо не съм доволна от Белрубито и се отказах от там. :hmmm: Явно тази година няма да садя ягоди :snif:
Отглеждам сорта Белруби повече от 10 години и съм много доволна. Не е много родовит но е много вкусен, подходящ е за компот и сладко, плодчетата не се разваряват. Като казвам че не е родовит имам предвид че плодовете му са доста по-леки от новите сортове . Например 1 ягодена касета Белруби тежи 1,800кг, а една касета Алба около 2,600 кг, иначе обема е един и същ. Така че ако няма да ги гледаш с цел продажба сорта е добър- плода е нежен (затова е по-лек) , ароматен и вкусен. И за търговия става защото има хора които ценят истинския вкус, но... . В разни сайтове предлагат сорт "Албион" , който е много добър, но не е за нашите условия. Не го купувай!!!
0 x
Потребителски аватар
nadin
Чист кофеин
Мнения: 6423
Регистриран: вт май 17, 2011 3:33 pm
Местоположение: София
x 49
x 530
Контакти:

чет окт 03, 2013 2:53 pm

То май не е за тази тема ама нали сме подхванали ягодите та да питам
Преди години съседа си беше взел от някъде някъв сорт ягоди - издължени, при дръжката стеснени, ярко червени и много сладки и раждаха целогодишно.
После съседа спря да идва и ягодите загинаха. От тогава се опитвам да намеря същите ама нали не знам сорта и така и не успявам да намеря такива. Сега имам сигурно три или четири различни сорта ама не и този дето ми трябва. Та ако знаете името на подобен сорт ще съм благодарна.
0 x
Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 883
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

чет окт 03, 2013 4:30 pm

Надин сорта Белруби е издължен при дръжката, но не е целогодишен:

Изображение

Преди години си купих от някакво списание много рекламирания "Монт Еверест" дето трябва да става на храст :lol: . Храст не стана както и да пробвах да го оплета по мрежи или да го пусна висящ, но пък е хубава целогодишна ягода. Не си мисли че ти го препоръчвам, казвам че аз уцелих, иначе търговци всякакви. Гиганта дето го купих е по-дребен от всички други сортове дето ги имам :lol: :lol: :lol:
0 x
Потребителски аватар
allana
Виенско кафе
Мнения: 396
Регистриран: пон окт 15, 2012 3:01 pm
Местоположение: Сливен

чет окт 03, 2013 8:39 pm

:D Тази снимка е от моите ягоди и точно този сорт ми дадоха за Редгаунтлет. Белрубито приличаше на тях но бяха по дребни :nod:

Тези намерих в нета и явно са ми дали други сортове
Белруби
Изображение
Изображение
Изображение
0 x

Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 883
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

чет окт 03, 2013 10:08 pm

allana написа::D Тази снимка е от моите ягоди и точно този сорт ми дадоха за Редгаунтлет. Белрубито приличаше на тях но бяха по дребни :nod:

Тези намерих в нета и явно са ми дали други сортове
Белруби
Изображение
Изображение
Изображение
:lol: :lol: :lol: И аз тъй де от Нета снимката , но моите Белруби в по добри години стават едри ,а някои като ветрило. Редгаунтлет имам само няколко корена те са с типичната форма на ягода и са ремонтантни.
Май трябва да си направим тема за ягодите :nod:
0 x
Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 883
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

чет окт 03, 2013 10:17 pm

Редгаунтлет

Изображение

В Пловдивско в Ягодово ако не се лъжа има едни италианци , които продават разсад на целия регион, ама трябва да се поразровя че не сещам за името.
0 x
Потребителски аватар
nadin
Чист кофеин
Мнения: 6423
Регистриран: вт май 17, 2011 3:33 pm
Местоположение: София
x 49
x 530
Контакти:

пет окт 04, 2013 8:36 am

Даа горната форма и цвят на белрубито е точно каквато си я спомням ама със сигутрност беше целогодишен защото съм яла и пролет и лято значи поне два пъти в годината трябва да раждат :hmmm:
0 x
Потребителски аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 15081
Регистриран: пет ное 27, 2009 2:11 pm
Местоположение: София
x 118
x 474
Контакти:

пет окт 04, 2013 8:57 am

Кика,имаш ли някаква представа за сорта елсиноре ,от италианските ми го препоръчаха него

Ето от тук ,но ще имат пролетта разсади
http://www.tisselli.com/elsinore.html" onclick="window.open(this.href);return false;
0 x
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 883
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

пет окт 04, 2013 11:50 am

Миша написа:Кика,имаш ли някаква представа за сорта елсиноре ,от италианските ми го препоръчаха него

Ето от тук ,но ще имат пролетта разсади
http://www.tisselli.com/elsinore.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Точно братята Тисели имах предвид, само че хората с които работим купуват разсада от другия брат Клаудио Тисели. Наблюденията ми в/у по-новите сортове са като търговец, като производител поддържам старите сортове Белруби и Мадам Муто. В Пловдивско-Първомайския край са на "мода" : Алба, Клери, Мис .... от по-ранните . За Елсиноре или не съм чувала или е много рядко срещан и не ми е направил впечатление. Ще поразпитам по борсите и ще потърся тел. на Клаудио, че той май няма сайт.
0 x
Потребителски аватар
allana
Виенско кафе
Мнения: 396
Регистриран: пон окт 15, 2012 3:01 pm
Местоположение: Сливен

пет окт 04, 2013 2:09 pm

На мен от Пловдивския овощарски институт ми отговориха че тази година няма да има, ама за друга ще залагат разсад от сорт "Мис", че бил хубав и ароматен. Гледам има доста обяви за него в мрежата. А един друг производител ми обеща в края на месеца да се чуем и да ми изпрати 100-150 корена ягоди. А дано!!! :ieeemyzh:
0 x
Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 883
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

пет окт 04, 2013 2:22 pm

Сорта Мис е много хубав. Аз също искам да го засадя , но сигурно ще изчакам Института, че вече не ми се рискува.

Как да отворим нова тема за ягодите така че в нея да влязат и досегашните мнения?
0 x
Потребителски аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 15081
Регистриран: пет ное 27, 2009 2:11 pm
Местоположение: София
x 118
x 474
Контакти:

пет окт 04, 2013 5:35 pm

Кика,благодаря за темата! :tzvetentze:

Само малка поправка,повечето препарати ,които са посочени в статията,отдавна са забранени и не се предлагат-напр бенлейт,роврал,сумилекс(в ЕС си ги ползват :snif: ),банкол-а също е забранен ,за хостаквик не съм сигурна ,трябва да проверя :hmmm:
0 x
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Потребителски аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 883
Регистриран: ср юни 12, 2013 3:31 pm
Местоположение: Димитровград
x 1

пет окт 04, 2013 5:54 pm

Миша, аз затова пуснах темата, защото повечето инфо в Нета вече не е актуална. Въпреки, че отглеждаме около 2 дка ягоди ,осъзнавам че зная много малко за правилното отглеждане, пръскане и т.н. Разчитам на инфо в Нета и агрономи-собственици на агроаптеки, които се чудят как да продадат повече препарати. :snif:

А ето и обещаната информация за Клаудио Тисели, надявам се че е актуална:

" „ТЕРА Е ВИТА” ЕООД

гр. Пловдив, ул. „Трапезица” № 16-18,
с управител Клаудио Тисели,
телефон за връзка: 032/624438, GSM: 0897967838

Ние сме дружество „ТЕРА Е ВИТА” ЕООД. Занимаваме се със земеделие, с производство и търговия на ягодов разсад, ягоди – плод, производство и търговия на зеленчуци и замразени плодове повече от десет години. Дружеството ни е с адрес на регистрация гр. Пловдив, ул. „Трапезица” 16-18. Дейността ни е в село Ягодово и Катуница и в район Беломорски в гр. Пловдив. Ние също подготвяме ягодови насаждения на земеделски производители от цяла България."
0 x
Потребителски аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 15081
Регистриран: пет ное 27, 2009 2:11 pm
Местоположение: София
x 118
x 474
Контакти:

пет окт 04, 2013 6:28 pm

Кика,аз за това се опитвам да давам що годе актуална информация,защото ми е пределно ясно какви са агрономите ни и какво се предлага по аптеките :evil: ,да не говорим ,че малките разфасовки нямат нищо общо с оригиналите :ufff:

Понеже определено съм на "Ви " със сортовете ягоди,можеш ли да кажеш някой сорт от собствен опит , вкусен ,сравнително едър,висок (да не лежи на почвата) ,по възможност да плододава два пъти ,сортове много,но не искам пластмаса с хубав вид,искам вкусна ароматна ягодка
0 x
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение

Отговори

Върни се в “Плодове и зеленчуци”