Чушки и домати и други зарзавати
Модератор: Миша
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 84 пъти
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Благодаря,да но поне тосканският да не е толкова жилав и горчив.lidiq_macka написа: ↑Юли 30, '18, 16:17 Краси и аз миналата година се запалих по кейла и го садих.Обаче не можах да го ям по същата причина - жилав ми беше и блудкав.Обирах най-младите листа, същата работа.Обаче е перфектен магнит за белокрилката.От долната страна листата побеляват.Тази година го садих точно с тази цел и както и миналото лято всички белокрилки са на кейла.Отглеждам го не между другите зеленчуци, а малко по-встрани.
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17034
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Кейлът е зимна култура, зимата става крехък и горчивината изчезваКраси Лазаров написа: ↑Юли 30, '18, 15:08 Здравейте,четох много хубави неща за листно зеле кейл. Купих от Била един пакет зелен кейл,но вкусът му не ми допадна. Нагарча леко и е доста жилав едва го сдъвках. Направих го на супа и като,че ли стана по-добре,но въпреки всичко не ми допадна. Да ли защото е престоял на щанда и затова е жилав и нагарча или си е така по принцип,да ли пък не изисква по-специална обработка при готвене? Не мога да намеря от тосканският кейл за който казват,че имал по-мек вкус. Купих семена и в момента има разсад и от двата вида за да го опитам отгледан от мен в саксия и да преценя да ли догодина да го отглеждам в градината.
- ivrabetsa
- Кафевар/ка/
- Мнения: 828
- Регистриран на: Ное 15, '12, 23:50
- Местоположение: Близо до морето
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Лошото е,че не става по-вкусен! Ако някой разполага с рецепта на Вкусно ядене с кейл,моля да я сподели!
- Краси Лазаров
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1336
- Регистриран на: Сеп 17, '13, 08:06
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 25 пъти
- Получил благодарност: 84 пъти
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Благодаря ви за ценните мнения,така или иначе имам разсад и ще го опитам и през студените дни. Ако не друго поне ще събира белокрилката.
Когато направих кейла на смути с ябълка и фурми почти не се усещаше горчивината,а в супата ако предварително е бланширан и изхвърлена водата ще е доста по-вкусен.
Когато направих кейла на смути с ябълка и фурми почти не се усещаше горчивината,а в супата ако предварително е бланширан и изхвърлена водата ще е доста по-вкусен.
-
- Кана кафе
- Мнения: 555
- Регистриран на: Юни 20, '18, 11:41
- Дал благодарност: 193 пъти
- Получил благодарност: 125 пъти
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Краси, аз съм голям любител на кейла. Правя го на чипс - втривам леко смес от олио или зехтин и подправки във всеки лист (не бива да стане мазен и влажен обаче), нареждам в тавичка без да се припокриват и слагам във фурната за няколко минути. Става хрупкаво и много вкусно и всеки, който го е опитал, много го харесва. Следващото ми любимо ястие е като започнат да покарват цветните стъбла, откъсвам ги преди да се разтворят цветовете и ги приготвям или като броколи, или ги хапваме сурови, крехки са и много вкусни, много са по-вкусни сурови от броколи. Италианският кейл не е по-крехък от руския, но при описаните по-горе начини на консумация няма значение кой от тях използваш. Иначе рано на пролет аз харесвам и младите листа на презимувал руски кейл, при мен той е много по-крехък.
-
- Кана кафе
- Мнения: 555
- Регистриран на: Юни 20, '18, 11:41
- Дал благодарност: 193 пъти
- Получил благодарност: 125 пъти
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Още една добавка за кейла - поне при мен руският става значително по-крехък, ако расте на полусянка, примерно под някое дърво. При всички случаи не обича твърде много слънце.
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Обрах пипера
Първата май е Хисарска капия, а другите четири Каптур
Не мога да не се изфукам особено когато ...
Трубадурчо видя ли кака Лиса кво прай? Няма 6-5
Първата май е Хисарска капия, а другите четири Каптур
Не мога да не се изфукам особено когато ...
Трубадурчо видя ли кака Лиса кво прай? Няма 6-5
-
- Кафе машина
- Мнения: 4825
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 41 пъти
- Получил благодарност: 567 пъти
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Ееее,Лисанке ,какво мога да кажа? Пипера ти е екстра..Ма тоя твоя поглед на нещата не ми харесва...Като ще правиш снимки,направи ги така,че на човек да му останат очите....Ти какво си направила-на първата снимка се виждат прекрасни чушки,с капчици вода..Това значи ,че си ги измила от това което не искаш да видим....На втората снимка си ги попретъркала,не всички...И пак чушките са много хубави..Третата снимка ти е разкош-чушка като за едно пакетче кайма,чиста,лъскава,абе-мечта...И на четвъртата снимка вече те е домързяло-удрИ тия чушки у тая паница и дай да снимаме,ма че са мръсни от пръскането което кака им е треснАла-няма проблем,нали да се фукнем,няма време за миене..А че чушките са хубави,да,хубави са...
От Трубадурчо....
От Трубадурчо....
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Пипера ми е кален и съм го измила да е приличен що годе за снимка. И не само че не съм си лъскала чушките, но и нарочно ги оставих полу-неугледни, за да не кажете , че са от пазара. И доматите в другата тема нарочно ги снимам с калта и бордолезовия , за да се убедите че са от градината ми, щото онази професорка ми каза преди две години че нищо не става от мене като градинарка. До ден днешен не съм видяла нейните...
И една подробност да ти кажа Ивчо. Съвременната химия не оставя никакви следи от пръскане. Моите са ольоскани с бордолезов и сяра .
Така че не търси под вола теле. Сигурно си изследвал на увеличен кадър дали чепките са прясно откъснати хахахаха
намали бирата
И една подробност да ти кажа Ивчо. Съвременната химия не оставя никакви следи от пръскане. Моите са ольоскани с бордолезов и сяра .
Така че не търси под вола теле. Сигурно си изследвал на увеличен кадър дали чепките са прясно откъснати хахахаха
намали бирата
- vlax
- Виенско кафе
- Мнения: 348
- Регистриран на: Юни 22, '14, 04:49
- Дал благодарност: 17 пъти
- Получил благодарност: 53 пъти