ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5268
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 92 пъти
Получил благодарност: 101 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Daniela Pargu »

Маранта,моя е марка "стаар рибар" :angelche:
Дал ми го е един стар гръцки рибар преди десетина год !
Сигурно има сортове, както всичко друго :hmmm:
В Гърция се ползва и за някоя маслинена тапенада, в марината за някои маслини и салати с морски продукти
В къщи го обичаме много :shappy:
sylay
Дълго кафе
Мнения: 121
Регистриран на: Юни 17, '11, 15:16

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от sylay »

apis написа: Май 17, '18, 15:38 Каква е разликата между двата естрагона ? Имам един,изобщо не се разраства туфичката.
За какво го ползвате освен за пиле с естрагон ?
apis отговарям ти директно:
1 / Руски естрагон - захваща се само от семена. По-студоустойчив е и с добро презимуване. Почти не мирише. Чак когато се откъсне и изсуши мирише на естрагон/тарос. Братята руснаци го наричат ТАРХУН и го използват за за направа на лимонади. Има клипчета в youtube как се правят.
/Аз лично съм имала, но вече нямам./
2 / Френски естрагон - захваща се само чрез корен. По-малко издържа на студ и е по-капризен. Има силно изразена миризма. Запознати казват, че с пържени картофки става фантастично.
/Ето такъв търся, но не намирам/

Сега съм в процес на правене на билковата ми леха. Наричали ги ФРЕНСКИ ЛЕХИ/не знам защо точно френски/.
Това са нещата, които съм си набелязала:

ПЪРВО - това което ВЕЧЕ ЗАСАДИХ:
- девисил - пилешка супа, пълнено агне с ориз. На риба още не съм го опитвала
- калоферче - пълнено агнешко. Допълва и напълно замества джоджена/гьозума и с него се правят всички ментови дъвки.
- киселец - опитах го едва миналата година на супа с лапад и от тогава не мога без него
- къри - не е истинското къри/черната мурая/, но съм го засадила
- лапад - за супи, баници и с кайма и ориз на гъсто
- лавандула - още не знам за какво ще ми послужи освен против молци
- лофант - говорят, че било афродизиак. Не знам. Не пия чай!
- маточина - за подправка на салати
- мащерка - Имам лимонова. Не върви добре. Не съм я ползвала за нищо все още.
- мента - без коментар
- морски пелин - "кадънска кълка" ароматизирало вина и ракии. Благодаря на apis за което :tzvetentze:
- мурсалски чай - зарибихте ме от този форум
- резене - див копър без грудката
- риган - Слабо ми върви и май загива, но ще засаждам непрекъснато. За подправка на меса.
- розмарин - кефи ме да имам тазкъв храст
- салвия - за агнешки супи, пълнено агне с ориз, панирани листенца. Засадих 2 зелени и 1 шарена м/у тях.
- енчец /златен корен/ - 1 баба ми го продаде вчера за 1.50лв и го засадих...
- хрян - за сосове и уасаби

Ах! Забравих да спомена:
Дафинов лист - Искам да го оформя като малко дръвче. Не повече от 2м. ще го оставя. Не го ползвам много, но е вечно зелено и ми харесва. Вече го засадих!

ВТОРО - това, което ЩЕ ЗАСАЖДАМ /ако го намеря/:
- гьозум /джоджен/ - имам го, просто трябва с нещо да го заградя, за да не експандира много(1)
- див чесън - Не намирам за момента!
- естрагон - търся френски ароматен. Не намирам за момента!
- коприва - последно ще си я засадя нея
- левурда - дори не знам от къде да търся
- мента - имам, но не засаждам все още по причина (1)
- многогодишна чубрица - трябва да поръчам от някой сайт
- монарда - трябва да поръчам от някой сайт
- самардала - Не намирам за момента!
- сибирски лук - шивес. Като го пуснат в Кауфланда ще си купя
- живораждащ лук - многогодишен - Не намирам за момента!
- исоп - Не намирам за момента!
- ревен - трябва да поръчам от някой сайт
- седефче = Рута - Не намирам за момента!

Смятам по-късно да засадя и коренов магданоз, както и босилек, но за сега се концентрирам върху многогодишните. Те са ми приоритет.
Иначе най-любимите ми са :
1) чубрица - затова търся многогодишна
2) девисил
3) чесън - имало и живораждащ. Ще търся и такъв....
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Естрагон(тарос) ми е от коренище,значи ли това че е френски ?
Само monarda fistolosa се прилага като подправка,останалите са декоративни.Тази пролет не поникна.
Див чесън и левурда не е ли едно и също ?
Сибирски листен лук и листен чесън мога да ти изпратя.
Самардала,седефче,лобуда ще ти събера семена.Живораждащ лук в момента прави лукчета.
Исоп има в темата за разсади 2018 г. на Миша.
Многогодишна чубрица мога да ти вкореня.
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5268
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 92 пъти
Получил благодарност: 101 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Daniela Pargu »

Хее,супер изяснена концепция :sclap: :sclap:
sylay,и моят естрагон е от корен - мога да ти пратя,като станеш готова за садене :daaa:
Левурда имам- засадена ми е от туфичка :hmmm:
Сега прави семена,ако знаеш как се хваща - ще ти пратя каквото е нужно :daaa:
И едно допълнение за калоферчето - за боб! :dovolen:
Оля
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1078
Регистриран на: Яну 18, '17, 07:56
Дал благодарност: 26 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Оля »

Това ми е исопа на преден план

Изображение
Имам няколко храстчета, които съм си вкоренявала от резници на есен, много хубави туфи прави и ми харесва, защото и през зимата си е зелен и свеж.

Изображение
На преден план е артемисия( сребристото). От едната страна е пак храстче исоп, отзад розмарин, а долу и отдясно- къри

Изображение
Малко по общ план на алпинеумчето ми с подправки, най- отпред е хряна
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Много хбави билки ! И исопа колко е изправен,моя все е полегнал.
Не трябва да се реже на височина по ниска от около 20 см.,защото изсъхва.
Така е и за лавандула,розмарин,мащерка,артемисия и др.
Миналата година ми изсъхнаха 5 корена.Много е хубав в букет за чай
А артемисията artemisia absinthium ли е ?
И на първата снимка това пухестото какво е ?
Оля
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1078
Регистриран на: Яну 18, '17, 07:56
Дал благодарност: 26 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Оля »

Да, същата артемисия :dovolen: . Имам и от обикновената от другата страна. Пухестото на първата снимка е резене- вид копър .
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Не съм готвила резене,надземната зелена част за какво се прилага ? Двугодишно е,нали ?
Коя артемисия е обикновена ?
Оля
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1078
Регистриран на: Яну 18, '17, 07:56
Дал благодарност: 26 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Оля »

Зелената част си я използвам като копър .Резенето е многогодишно, през зимата изчезва, на пролет се появява. Обикновената артемисия е е дна идея по- грубичка и е зелена. И двете си ги размножавам на есен с резници и без буркани и шишета. Края на септември мога да ти изпратя, ако искаш, плюс исоп, перовския имам (вкоренена), ехинацеи за билковата градина и ако се сетя още нещо. Само трябва да ме подсетиш :dovolen: .
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

До есента трябва да са се вкоренили,за да не измръзнат през зимата.
Сега през лятото най добре се вкореняват.
А септември може би в саксия ?
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”