ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1044
- Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
- Местоположение: Сахара
- Получил благодарност: 385 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
ivo, копърът може да почервенее по най-различни причини - от преполиване, та до гъбично заболяване, така че е трудно да се каже от какво точно е при теб.
Вчера си се радвах на лютите чушки и реших да споделя - от миналата година са ми, гледах ги в саксии и зимата ги прибрах вътре. Почти всички оцеляха и сега вече 2-3 седмици има, откак бера чушлета. А тазгодишните тепърва ще цъфтят. И с босилека същата работа.
Вчера си се радвах на лютите чушки и реших да споделя - от миналата година са ми, гледах ги в саксии и зимата ги прибрах вътре. Почти всички оцеляха и сега вече 2-3 седмици има, откак бера чушлета. А тазгодишните тепърва ще цъфтят. И с босилека същата работа.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10086
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 347 пъти
- Получил благодарност: 918 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Преди време отглеждах две саксии с люти чушки на остъкления балкон.Три години живяха и даваха чушлета , но накрая ги изхвърлих, защото ги нападнаха белокрилки и не ми се занимаваше да ги чистя.
Сега съм си засяла нови, но са още с размер на разсад.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Градинската чубрица/едногодишната/ влаголюбиво или сухолюбиво растение е?
Никъде не можах да прочета в интернет....
Никъде не можах да прочета в интернет....
-
- Кафе машина
- Мнения: 4867
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 307 пъти
- Получил благодарност: 266 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Според мен реагира добре на поливане, обикновено я слагам в края на доматените редове, където има капково и се чувства добре.
А, ето има и противоположно мнение, значи може всякак !
А, ето има и противоположно мнение, значи може всякак !
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
В "Градина за лентяи" 1 дама каза, че винаги до корените с домати садяла корени с босилек. Така доматите и придобивали по-мек вкус и ставали по-ароматни.
Все още не съм се пробвала с домати и други неща от типа с "редовно поливане", но ако след някоя друга година ми се отдаде възможност ще пробвам.
За сега съм планирала само многогодишните подправки в КУХНЕНСКАТА ЛЕХА(френската, билковата или както още се нарича).
Ето до къде съм я докарала/снимки не прилагам, понеже още не е за снимане/:
■ гьозум
■ дeвисил
□ див чесън
■ естрагон /тарос/
■ киселец
■лапад
■ лавандула/див чесън, мечи лук/
□ левурда
■ лофант
■ маточина
■ мащерка
■ многогодишна чубрица /satureja montana/
- имам и едногодишна - за проба
■ монарда
■ резене - моето е без грудката. Това ми е дивия копър
■ риган /гръцки/
■ розмарин
■ салвия / градински чай/
■ сибирски лук /шивес/
□ живораждащ лук/Allium proliferum/ -многоярисний
■ хрян
■ исоп лечебен
□ коприва
□ лайка
■ мурсалски чай
□ ревен
□ седефче/рута/
■ морски пелин (artemisia maritima) - „кадънска кълка“ - благодаря на apis за което
■ златна пръчица - това не го знам какво е! 1 баба ми го продаде на входа на подлеза. Наричало се енчец и ето как изглеждало:
□ - НЯМАМ този артикул
■ - имам го
Растенията още ми са много мънички, понеже ми е за първа година и всички съм ги садила този май/юни
ЕНЧЕЦ/Златна пръчица:
Все още не съм се пробвала с домати и други неща от типа с "редовно поливане", но ако след някоя друга година ми се отдаде възможност ще пробвам.
За сега съм планирала само многогодишните подправки в КУХНЕНСКАТА ЛЕХА(френската, билковата или както още се нарича).
Ето до къде съм я докарала/снимки не прилагам, понеже още не е за снимане/:
■ гьозум
■ дeвисил
□ див чесън
■ естрагон /тарос/
- - руски - не е ароматен
- френски - надявам се днес да пристигне
■ киселец
- - обикновен
- кръвен
■лапад
■ лавандула/див чесън, мечи лук/
□ левурда
■ лофант
■ маточина
■ мащерка
- - обикновена
- лимонена
- "Бресингам пинк" - тази е много дребна.... дори не знам дали ще оцелее
■ многогодишна чубрица /satureja montana/
- имам и едногодишна - за проба
■ монарда
■ резене - моето е без грудката. Това ми е дивия копър
■ риган /гръцки/
■ розмарин
■ салвия / градински чай/
- - със зелени листа
- с шарени листа
■ сибирски лук /шивес/
□ живораждащ лук/Allium proliferum/ -многоярисний
■ хрян
■ исоп лечебен
□ коприва
□ лайка
■ мурсалски чай
□ ревен
□ седефче/рута/
■ морски пелин (artemisia maritima) - „кадънска кълка“ - благодаря на apis за което
■ златна пръчица - това не го знам какво е! 1 баба ми го продаде на входа на подлеза. Наричало се енчец и ето как изглеждало:
□ - НЯМАМ този артикул
■ - имам го
Растенията още ми са много мънички, понеже ми е за първа година и всички съм ги садила този май/юни
ЕНЧЕЦ/Златна пръчица:
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13673
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 123 пъти
- Получил благодарност: 237 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
енчеца е с пълзящо коренище , инвазивен демек
имай го в предвид
аз лично не знам за какво се използва в кулинарията , освен , че пчелите много го харесват
коприва постоянно сея , но не всяко място и харесва явно , защото някъде изчезва , някъде се разпространява
имай го в предвид
аз лично не знам за какво се използва в кулинарията , освен , че пчелите много го харесват
коприва постоянно сея , но не всяко място и харесва явно , защото някъде изчезва , някъде се разпространява
- dung
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1776
- Регистриран на: Апр 16, '15, 15:04
- Местоположение: Раднево
- Дал благодарност: 128 пъти
- Получил благодарност: 124 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Може, не споря.
Аз не сея чубрица. В моята градина се самонасява. Всяка пролет изскубвам тази, която е поникнала там, където садя нещо друго и оставям тази, която е поникнала на места, които не използвам /например под асмите/.
Никога не съм я поливала и пак си става всяка година. Затова написах, че е сухолюбива.
Аз не сея чубрица. В моята градина се самонасява. Всяка пролет изскубвам тази, която е поникнала там, където садя нещо друго и оставям тази, която е поникнала на места, които не използвам /например под асмите/.
Никога не съм я поливала и пак си става всяка година. Затова написах, че е сухолюбива.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Предлагам разсад от щир ( български сорт ).
От тези дъждове е поникнал,няма и педя висок.Набрах една кофичка връхни части,напълних пароварката.
Може би му трябваше само 5 мин.,аз го варих малко повече и стана като пюре като го изсипах в купата.
Овкусих със счукан чесън и сол,сложих и олио.Много,много вкусно.Благодаря на il_none за идеята за щир на пара !
От тези дъждове е поникнал,няма и педя висок.Набрах една кофичка връхни части,напълних пароварката.
Може би му трябваше само 5 мин.,аз го варих малко повече и стана като пюре като го изсипах в купата.
Овкусих със счукан чесън и сол,сложих и олио.Много,много вкусно.Благодаря на il_none за идеята за щир на пара !