ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Аз пък си бях засадила майорана и много я харесвах .Но няколко години си я подържах, а това лято загина .
Имам и девисил,но не го харесвам и не го слагам на нищо.
Джоджена го харесвам пресен. Копър също сеем. Тази година майка ми е сяла някакъв магданоз гигант.Много едър и хубав.
Бях си засадила от пъстрата салвия ,повече за красота,но тази зима измръзна.
Чубрица имаме всяка година, а сега и някаква планинска сме засадили.
Имаме и огромен дафинов лист, поне беше към три метра.Тази зима измръзна и изникнаха отдолу издънки.
Имам и девисил,но не го харесвам и не го слагам на нищо.
Джоджена го харесвам пресен. Копър също сеем. Тази година майка ми е сяла някакъв магданоз гигант.Много едър и хубав.
Бях си засадила от пъстрата салвия ,повече за красота,но тази зима измръзна.
Чубрица имаме всяка година, а сега и някаква планинска сме засадили.
Имаме и огромен дафинов лист, поне беше към три метра.Тази зима измръзна и изникнаха отдолу издънки.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Дени, това дето му викат многогодишен копър, му казват Резене- или фенел, див копър и пр. съвсем различно е, по-скоро е като анасон а не като копър на вкус, а на вид е като копъра, направо си мирише на мастика.
аз ползвам много салвията - мариновам с нея всякакви меса. харесваме я и на чай, но тая с широките листа е по-вкусна за чай.
от май набодох в земята едни два резника дафинов лист, живи са и понарастнаха, но не знам дали ще ги бъде зимата, и те и розмаринчето ми.
ползвам много и монардата освен за чай, и също при разни манжди когато се сетя и където се слага и мащерка, те си приличат по мирис.
от тая година си имам и риган, но все още не съм свикнала да го употребявам, а виж без босилек просто не можем.
Маточината също я слагам на почти всяка манжда с месо.
Люб, джоджена можеш да го засадиш в пласмасово кошче без дъно и вкопано в земята, така малко да го поограничаваш
иначе имам от останалите- чубрица, гьозум, магданоз, копър. държа си винаги 3-4 храстчета чубрица без да я суша, до зимата, щото аромата на зелената е несравним.
имам и див лук, ама много май не го ползвам.
искам да си хвана кориандър, ама не ми се получава от семена.
аз ползвам много салвията - мариновам с нея всякакви меса. харесваме я и на чай, но тая с широките листа е по-вкусна за чай.
от май набодох в земята едни два резника дафинов лист, живи са и понарастнаха, но не знам дали ще ги бъде зимата, и те и розмаринчето ми.
ползвам много и монардата освен за чай, и също при разни манжди когато се сетя и където се слага и мащерка, те си приличат по мирис.
от тая година си имам и риган, но все още не съм свикнала да го употребявам, а виж без босилек просто не можем.
Маточината също я слагам на почти всяка манжда с месо.
Люб, джоджена можеш да го засадиш в пласмасово кошче без дъно и вкопано в земята, така малко да го поограничаваш
иначе имам от останалите- чубрица, гьозум, магданоз, копър. държа си винаги 3-4 храстчета чубрица без да я суша, до зимата, щото аромата на зелената е несравним.
имам и див лук, ама много май не го ползвам.
искам да си хвана кориандър, ама не ми се получава от семена.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Как съм пропуснала тази тема...
Подправките са свято нещо и колкото повече, толково по-добре
Имам риган, доста се е разраснал, но е с дребнички листенца. Мащерката пък се е вдървенила и издребняла и тя, ползвам ги и двете много.
Джоджен поне 2 вида, той грижи не ще, но пък се ползва също.
Дафиново храстче, но е малко. Втора зима ще му е. Много му се радвам!
Див лук - чуден! Режеш - расте, цъфти...многотодишен е. Ароматен за салати, мазаници разни, върху маринована риба, картофи и т.н. Мисля да преместя и за зимата в саксийка, че много свикнах да го ползвам.
Салвия пъстролистна. Дано не измръзне! Ароматът е чудесен и силен. Слагам редовно в манджички и при зеленчукови гарнитури. За чай не съм ползвала.
Розмарин. Два досега изпуснах да измръзнат. Сега два нови растат и ме радват. Тази зима ще ги увивам.
Девесил - малък, но читав. Рядко го ползвам, но си иска понякога.
Мента два вида. И това го бива, не само за мохито. В салатка, в сос със кисело мляко... Но в повечето случаи и джоджена върши работа.
Исоп - е те това много ми хареса. Има силен аромат, напомнящ камфор. Сложили сме и в ароматизирания оцет. Цъфти красиво в лилаво също.
Естрагон. Не е много миризлив, но като подправка е чудесен. И в оцета също. Огромен стана! Като плевел.
Маточина - тя си е ей така в градината, няма спасение. В чай я ползвам.
Така нареченото къри. Ароматно прилича на розмарин, но малко по-различно. Сребристи листа с подобна форма. В пиле, зеленчуци с балсамико, риба на плоча и във фолио... Като розмарина е доста силно.
Босилек. Ползваме го и още как! Сега купих семе за тъмнолилав с големи обли листа и не иззеленявал. Така поне рекламират англичаните, ще видим. За зимата ще сея в саксийка.
Кориандър тази година с успех гледах. На мен много ми хареса с домати, авокадо и тип мексикански неща. Силно е, различно е, мъжа ми нещо от време на време го приема. Събрала съм сега семе и пак ще сея.
Копъра ми е най-зле. Засушавам го изглежда и глина е при нас... Има ама колкото да го видя. И после чадърче.
Магданоз се намира. Имах едно и къдрав, за украси става, иначе тц. Ама ще насея пак.
Целина листова и сега чакам глави, ще ги видим.
Лавандула. Със семена не сполучих и купих разсад. На втората година станаха идни туфи! И минаваш и ти мирише на спирт за разтривки Скоро правих хлебчета содени с маслини и подправки - розмарин, риган, мащерка, исоп, салвия, лавандула пресни. И чубрица - ей пропуснала съм я да я спомена - та лавандулата доста се усещаше. Приятно де. Но да знаете полека с нея. В оцета и зехтина сложихме по стръкче и доста се набива. Иначе висят и едни връзки за красота у дома.
Ако броим и лютите чушчици (поне 6 вида) май са това. А, и хрян. За зелето. Не ми е правил проблеми. То до него е джоджена, де ще ходи толкоз...
Май доста стана. А още искам
Подправките са свято нещо и колкото повече, толково по-добре
Имам риган, доста се е разраснал, но е с дребнички листенца. Мащерката пък се е вдървенила и издребняла и тя, ползвам ги и двете много.
Джоджен поне 2 вида, той грижи не ще, но пък се ползва също.
Дафиново храстче, но е малко. Втора зима ще му е. Много му се радвам!
Див лук - чуден! Режеш - расте, цъфти...многотодишен е. Ароматен за салати, мазаници разни, върху маринована риба, картофи и т.н. Мисля да преместя и за зимата в саксийка, че много свикнах да го ползвам.
Салвия пъстролистна. Дано не измръзне! Ароматът е чудесен и силен. Слагам редовно в манджички и при зеленчукови гарнитури. За чай не съм ползвала.
Розмарин. Два досега изпуснах да измръзнат. Сега два нови растат и ме радват. Тази зима ще ги увивам.
Девесил - малък, но читав. Рядко го ползвам, но си иска понякога.
Мента два вида. И това го бива, не само за мохито. В салатка, в сос със кисело мляко... Но в повечето случаи и джоджена върши работа.
Исоп - е те това много ми хареса. Има силен аромат, напомнящ камфор. Сложили сме и в ароматизирания оцет. Цъфти красиво в лилаво също.
Естрагон. Не е много миризлив, но като подправка е чудесен. И в оцета също. Огромен стана! Като плевел.
Маточина - тя си е ей така в градината, няма спасение. В чай я ползвам.
Така нареченото къри. Ароматно прилича на розмарин, но малко по-различно. Сребристи листа с подобна форма. В пиле, зеленчуци с балсамико, риба на плоча и във фолио... Като розмарина е доста силно.
Босилек. Ползваме го и още как! Сега купих семе за тъмнолилав с големи обли листа и не иззеленявал. Така поне рекламират англичаните, ще видим. За зимата ще сея в саксийка.
Кориандър тази година с успех гледах. На мен много ми хареса с домати, авокадо и тип мексикански неща. Силно е, различно е, мъжа ми нещо от време на време го приема. Събрала съм сега семе и пак ще сея.
Копъра ми е най-зле. Засушавам го изглежда и глина е при нас... Има ама колкото да го видя. И после чадърче.
Магданоз се намира. Имах едно и къдрав, за украси става, иначе тц. Ама ще насея пак.
Целина листова и сега чакам глави, ще ги видим.
Лавандула. Със семена не сполучих и купих разсад. На втората година станаха идни туфи! И минаваш и ти мирише на спирт за разтривки Скоро правих хлебчета содени с маслини и подправки - розмарин, риган, мащерка, исоп, салвия, лавандула пресни. И чубрица - ей пропуснала съм я да я спомена - та лавандулата доста се усещаше. Приятно де. Но да знаете полека с нея. В оцета и зехтина сложихме по стръкче и доста се набива. Иначе висят и едни връзки за красота у дома.
Ако броим и лютите чушчици (поне 6 вида) май са това. А, и хрян. За зелето. Не ми е правил проблеми. То до него е джоджена, де ще ходи толкоз...
Май доста стана. А още искам
Тазгодишни китки:http://fiut.snimka.bg/flowers/dvorche-2 ... 6.30135413
Миналогодишни:http://fiut.snimka.bg/nature/cvetya-201 ... 8.28480497
http://fiut.snimka.bg/flowers/2012-cvet ... 2.27289898
Казвам се Роси :shandshake:
Миналогодишни:http://fiut.snimka.bg/nature/cvetya-201 ... 8.28480497
http://fiut.snimka.bg/flowers/2012-cvet ... 2.27289898
Казвам се Роси :shandshake:
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
аз сухата лавандула понеже много се рони я слагам в платнени торбички и така си висят или между дрехите
ама никога не съм я употребяавала на ястия, трябва да се опита може би.
ама никога не съм я употребяавала на ястия, трябва да се опита може би.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Вкусно е, само не прекалявай, че поне при мен доста се усеща.
Тазгодишни китки:http://fiut.snimka.bg/flowers/dvorche-2 ... 6.30135413
Миналогодишни:http://fiut.snimka.bg/nature/cvetya-201 ... 8.28480497
http://fiut.snimka.bg/flowers/2012-cvet ... 2.27289898
Казвам се Роси :shandshake:
Миналогодишни:http://fiut.snimka.bg/nature/cvetya-201 ... 8.28480497
http://fiut.snimka.bg/flowers/2012-cvet ... 2.27289898
Казвам се Роси :shandshake:
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
сигурно, ама ако стане нещо като парфюмирано и ММ няма да му хареса.Fiut написа:Вкусно е, само не прекалявай, че поне при мен доста се усеща.
той джиндифил по тая причина не ще.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7273
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 719 пъти
- Получил благодарност: 1295 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
С лавандулата беше много смешно, защото не бях брала досега, и като навързах едни връзки из къщи, а съм ги преместила - а съм пуснала и прахосмукачката. Сега си висят и не смея да пипам
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Имаше някъде едни упътвания кога се бере лавандулата. Трябвало най-горните цветчета на китката да са току пред отваряне... другото - сутрин веднага след росата
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Хм азпък я чаках да цъфне добре...
Тазгодишни китки:http://fiut.snimka.bg/flowers/dvorche-2 ... 6.30135413
Миналогодишни:http://fiut.snimka.bg/nature/cvetya-201 ... 8.28480497
http://fiut.snimka.bg/flowers/2012-cvet ... 2.27289898
Казвам се Роси :shandshake:
Миналогодишни:http://fiut.snimka.bg/nature/cvetya-201 ... 8.28480497
http://fiut.snimka.bg/flowers/2012-cvet ... 2.27289898
Казвам се Роси :shandshake: