ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10086
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 347 пъти
- Получил благодарност: 919 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Вчера гледам в едното сандъче със съкъзчета нещо много сочно и едричко. Помислих , че е калдаръмче. А то, тученица като за цяла манджа. Замина в кошчето. Можех да изкарам 5.99 лв.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
In_none , набрах листа от компасна салата.
Нарязах,овкусих със сол,олио,оцет.Имаше съвсем лека горчива нотка,като че ли по слаба от радиката.
Ще направя и от радика,но с по млади листа,както ти писа.
Нарязах,овкусих със сол,олио,оцет.Имаше съвсем лека горчива нотка,като че ли по слаба от радиката.
Ще направя и от радика,но с по млади листа,както ти писа.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Да ви кажа не знам дали това е случайност или не, обаче си купих 3 корена планинска мащерка: 2 от англичанина и 1 от Зелена Пролет май беше... не си спомням. И сега цъфтят - единия храст в ЛИЛАВО, а другия в БЯЛО.
Че са мащерки е безспорен факт. Щях да снимам, но се отплеснах в работа и забравих...
Това нормално ли е? При вас как е?
Нещо такова е:
Че са мащерки е безспорен факт. Щях да снимам, но се отплеснах в работа и забравих...
Това нормално ли е? При вас как е?
Нещо такова е:
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10086
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 347 пъти
- Получил благодарност: 919 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Различно цъфти. На полето има по-тъмна, по-светла и почти бяла. Все мащерка. Имало 350 вида.
Цветовете са в гъсти терминални съцветия с неравни чашки с триделна горна устна и цепната долна устна. Венчето е тубуларно, дълго 4-10 mm, бяло, розово или виолетово.
Обикновената мащерка (T. vulgaris) е широко използвана зелена подправка. Тя идва от Средиземноморието и е най-подходяща за добре отводнени почви и обича да расте на слънце.
Кимовата мащерка (T. herba-barona) се използва както като подправка, така и като декоративно растение и има силна миризма на ким.
Цитрусовата мащерка (T. x citriodorus) (T. pulegioides x T. vulgaris) също е популярна подправка, със сортове, селектирани с миризмата на различни цитрусови плодове.
Дивата мащерка (Thymus serpyllum) и мъхнатата мащерка (T. pseudolanuginosus) не са подправки, но са атрактивни декоративни и лечебни растения.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Боже мой! Мащерка ли съм писала???!!!
Имах в предвид ЧУБРИЦА /планинска, балканска, зимна, winter savory, satureja montana/.
Мащерките знам че са с различни нюанси. Чубрицата ми обаче цъфти различно, горе-долу като на снимките в предишния ми пост.
Извинете за заблудата. За тях питах дали е нормално.
Имах в предвид ЧУБРИЦА /планинска, балканска, зимна, winter savory, satureja montana/.
Мащерките знам че са с различни нюанси. Чубрицата ми обаче цъфти различно, горе-долу като на снимките в предишния ми пост.
Извинете за заблудата. За тях питах дали е нормално.
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17028
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 136 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Чубриците също са много видове, зависи от кой район са, в момента ми цъфти високата с бял цвят, пълзящата със син цвят цъфти в края на пролетта, цитрусовите чубрици в момента напъпват
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Охх, Мише!! Подстрекателка си.
До сега имах само два вида чубрица, за сметка на мащерките, които са незнайно колко вида в градината ми.
Сега ще трябва и чубриците да разнообразявам. Това чудо цитрусова чубрица къде може да се намери??? Подскажи моля те.
До сега имах само два вида чубрица, за сметка на мащерките, които са незнайно колко вида в градината ми.
Сега ще трябва и чубриците да разнообразявам. Това чудо цитрусова чубрица къде може да се намери??? Подскажи моля те.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17028
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 136 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Ами аз ги имам , едната мирише на лимон, другата още не мога да я определя, лимонената вече преживя две зими, за другата не гарантирам .
Като съм тръгнала да подстрекавам , тази година пробвах почвопокривната корсиканска мента,Menthe Corse, абсолютно мента си е, но е висока едва 3 см, за сега я гледам в саксийки, расте страшно бързо , предстои да видя как ще презимува, на места я дават , че издържа до -23, на места до -17.
идеална за саксии
Като съм тръгнала да подстрекавам , тази година пробвах почвопокривната корсиканска мента,Menthe Corse, абсолютно мента си е, но е висока едва 3 см, за сега я гледам в саксийки, расте страшно бързо , предстои да видя как ще презимува, на места я дават , че издържа до -23, на места до -17.
идеална за саксии
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5252
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 67 пъти
- Получил благодарност: 90 пъти
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10086
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 347 пъти
- Получил благодарност: 919 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Аз пък ще дебна чубриците, че я обичам тази подправка. Имам обикновена и балканска. Хич и не съм обръщала внимание за други.
Вчера направих за втори път песто от лимонов босилек. Правя по едно бурканче и го излапваме за нула време. С малко бадемови ядки, кашкавал, олио и лимонов сок. В блендера.
Внимателно късам връхчетата на растенията, за да не цъфтят и да се разклонят. Мисля, че поне още веднъж ще има за бране и после ще ги оставя да направят семена.
Мише, искам лимонена, щом е зимоустойчива. Когато имаш готовност.В кулинарията навсякъде се използва основно вида Satureja hortensis или лятна (градинска) чубрица, а също и Satureja montana (балканска или планинска чубрица), докато в традиционната медицина най-широко приложение намират Satureja douglasii (или Yerba Buena) – в Америка и Satureja thymbra – в Средиземноморието и нашите географски райони. И двете билки съдържат значителни количества карвакрол и тимол – есенциални масла от типа на фенолите.
Вчера направих за втори път песто от лимонов босилек. Правя по едно бурканче и го излапваме за нула време. С малко бадемови ядки, кашкавал, олио и лимонов сок. В блендера.
Внимателно късам връхчетата на растенията, за да не цъфтят и да се разклонят. Мисля, че поне още веднъж ще има за бране и после ще ги оставя да направят семена.