ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Модератор: Миша

Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

В по стари времена не е имало пресни краставици,домати,марули,а и всякакъв зарзават,цяла зима и пролет.
И тези бурени са били начин да се разнообрази храната,да се доставят витамини,особено по време на дългите пости.
Повечето от тях се берат края на зимата и началото на пролетта.
libra
Наркоман
Мнения: 11635
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 73 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от libra »

apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Вече ще бера шипки в градината.
Благодаря на Lilly,за безбодилестата шипка.
Има доста плодчета,надявам се и на вкус да е хубава.
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5252
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 67 пъти
Получил благодарност: 90 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Daniela Pargu »

Обрахте ли си мурсалския чай?
От дъждовете всичко полегнало и окаляно/хем съм насипала предпазен пласт :hmmm: /
Обрах стръкчетата с цвят и мих всяко по листенце :snif:
Ей,голяма кал падна...
sylay
Дълго кафе
Мнения: 121
Регистриран на: Юни 17, '11, 15:16

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от sylay »

Между другото:
* РУКУЛАТА - представлява "цивилизовано глухарче".
* РЯПА - от нея в салатата се нарязва ВСИЧКО. Под "всичко" се разбира и листата, който са приятни, крехки и витаминозни. НЕ променят вкуса на зелената салата.
* МОРКОВИТЕ - най-полезната част НЕ е оранжевата им грудка. Най-полезната част от тях е зеленината им!!! Тя се изсушава и смила на прах, а после цяла зима се използва като подправка при супи и манджи.
Същото се прави и със зеления лук.
Информацията ми е от Веселин Орешков/YOUTUBE/

http://naturalnakuhnia.blogspot.com/201 ... st_95.html
Копирано от горния блог/подправка от листа от моркови/:
Изображение
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

В едно от предаванията си,Йоли каза,че нейна приятелка прави хубаво песто с листа от репички.
Ако са нарязани в салата,вероятно ще са по груби.
Аватар
Breda
Баш кафе майстор
Мнения: 2691
Регистриран на: Апр 21, '16, 17:41
Получил благодарност: 231 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Breda »

Daniela Pargu написа: Юни 23, '18, 08:51 Обрахте ли си мурсалския чай?
От дъждовете всичко полегнало и окаляно/хем съм насипала предпазен пласт :hmmm: /
Обрах стръкчетата с цвят и мих всяко по листенце :snif:
Ей,голяма кал падна...
Обрахме го,два пъти по толкова като на снимката, суши се,но след обирането корените имат окаян вид,стърчат сухи стъбла само,свежо няма,не знаех докъде да режа,чакам да се съвземе и да изкара нови листа или пък нещо обърках с рязането,ще видим :hmmm:

Изображение
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5252
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 67 пъти
Получил благодарност: 90 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Daniela Pargu »

Ихаа!
Ето къде ще сме на чай зимата! :angelche:
Аз ги рязах до там,където се подават нови разклонения от
стъбълцето на цвета :daaa:
Аватар
Breda
Баш кафе майстор
Мнения: 2691
Регистриран на: Апр 21, '16, 17:41
Получил благодарност: 231 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Breda »

Daniela Pargu написа: Юни 23, '18, 22:31 Ихаа!
Ето къде ще сме на чай зимата! :angelche:
Аз ги рязах до там,където се подават нови разклонения от
стъбълцето на цвета :daaa:
Заповядай тази зима,
че аз разклонения не видях и кълцах наред,та може и да съм го бастисала и другата зима да нямам :cry:
Di_Va
Кафе машина
Мнения: 4867
Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
Дал благодарност: 306 пъти
Получил благодарност: 266 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Di_Va »

Брей, аз моите направо да ги местя - никой не цъфти при мен :hmmm: !
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”