ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Модератор: Миша

Публикувай отговор
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Echinacea purpurea ,,Green twister,, е №491G
troll

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от troll »

Туй отгоре е лобода, ма кво е отдолу идея нямам.
Изображение
Някой знае ли?
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

щир
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

При самозасяване лободите понякога поникват много нагъсто.Не могат да се развият добре,стават с дребни листенца.
Бавно става брането.Ако са по нарядко,стават с по големи листа,по лесно се берат,а и стават за сърмички.
С една дума,трябва прореждане след поникването.
troll

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от troll »

Много благодаря!
И за щира четох... колко съм оскубал и изфърлил...
:shock:
А и лобода...
Ся съм си купил семена за киселец и девисил.
И едно, дето се казва Common sorrel и май е лапад.
:hmmm:
troll

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от troll »

Ами то аз съм се видял в чудо!
Туй ми е спанак на над два месеца
Под 10 см и почва да цъфти. :shock:
Изображение
Зимата беше много мека, но ся (27.06) през ноща е 10-12°С
При мен, дето е топло и завет.
При колегите на 5-60 км на север е 5-7°С през ноща.
През деня става 20-25°С.
По туй време ям нормално червени домати, а ся има дребни зелени.
Всички цветя дето цъфтят през май ся почват.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Четох как се прави каджун - пикантна индийска подправка,ползва се много и в Луизиана.
Сухи съставки:
2 с.л.лук
2с.л.чесън
2с.л.риган
1с.л.мащерка
1с.л.чер пипер
3с.л.червен пипер лют
3с.л.червен пипер пушен
3с.л.билкова сол(целинова или др.)
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от apis »

Целиновата сол предполагах,че се прави като самардаловата(писала съм рецепта в тема,,Подправки всякакви).
Но е по лесна,защото целината първо се изсушава и после се смесва със солта.
Докато самардалата сурова се смесва със солта и после се суши.
То не пречи и целиновата да се направи така,сушенето ще е по трудно,но солта ще е попила целиновия сок.

3 ч.чаши прясна целина се суши,стрива се,и се получава 0.5 ч.чаша суха целина.Смесва се със:
1 ч.чаша ситна сол
penkeler
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1676
Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
Местоположение: Варна
Дал благодарност: 50 пъти
Получил благодарност: 275 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от penkeler »

troll написа: Юни 28, '18, 02:25 Ами то аз съм се видял в чудо!
Туй ми е спанак на над два месеца
Под 10 см и почва да цъфти. :shock:
Ами, нещо не си направил както му е реда. Вероятно си го сял доста рано и от хладното време не е успял да развие много листна маса, но е останал жив, а вече не е младо растение и тръгва да се размножава. Същото може да се получи и ако е сят прекалено късно. Сега вече за него е сезона в който трябва да прави семена и бърза да набляга на тях докато не е дошла зимата, вместо на листата.
sylay
Дълго кафе
Мнения: 121
Регистриран на: Юни 17, '11, 15:16

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от sylay »

apis не знам каква ехинация са ми изпратили! Купих я или от Зелена Пролет или от англичанина. Вече не помня.

Сега пък ме запалихте с този МНОГОГОДИШЕН спанак! Ще следя развитието. Падам си по многогодишните....какво да се прави!
Садиш веднъж - ядеш цял живот.

Малко информация ще ми дадете ли за китайския босилек наречен ПЕРИЛА?
И на него му се чудя:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”