ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
При самозасяване лободите понякога поникват много нагъсто.Не могат да се развият добре,стават с дребни листенца.
Бавно става брането.Ако са по нарядко,стават с по големи листа,по лесно се берат,а и стават за сърмички.
С една дума,трябва прореждане след поникването.
Бавно става брането.Ако са по нарядко,стават с по големи листа,по лесно се берат,а и стават за сърмички.
С една дума,трябва прореждане след поникването.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Много благодаря!
И за щира четох... колко съм оскубал и изфърлил...
А и лобода...
Ся съм си купил семена за киселец и девисил.
И едно, дето се казва Common sorrel и май е лапад.
И за щира четох... колко съм оскубал и изфърлил...
А и лобода...
Ся съм си купил семена за киселец и девисил.
И едно, дето се казва Common sorrel и май е лапад.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Ами то аз съм се видял в чудо!
Туй ми е спанак на над два месеца
Под 10 см и почва да цъфти.
Зимата беше много мека, но ся (27.06) през ноща е 10-12°С
При мен, дето е топло и завет.
При колегите на 5-60 км на север е 5-7°С през ноща.
През деня става 20-25°С.
По туй време ям нормално червени домати, а ся има дребни зелени.
Всички цветя дето цъфтят през май ся почват.
Туй ми е спанак на над два месеца
Под 10 см и почва да цъфти.
Зимата беше много мека, но ся (27.06) през ноща е 10-12°С
При мен, дето е топло и завет.
При колегите на 5-60 км на север е 5-7°С през ноща.
През деня става 20-25°С.
По туй време ям нормално червени домати, а ся има дребни зелени.
Всички цветя дето цъфтят през май ся почват.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Четох как се прави каджун - пикантна индийска подправка,ползва се много и в Луизиана.
Сухи съставки:
2 с.л.лук
2с.л.чесън
2с.л.риган
1с.л.мащерка
1с.л.чер пипер
3с.л.червен пипер лют
3с.л.червен пипер пушен
3с.л.билкова сол(целинова или др.)
Сухи съставки:
2 с.л.лук
2с.л.чесън
2с.л.риган
1с.л.мащерка
1с.л.чер пипер
3с.л.червен пипер лют
3с.л.червен пипер пушен
3с.л.билкова сол(целинова или др.)
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Целиновата сол предполагах,че се прави като самардаловата(писала съм рецепта в тема,,Подправки всякакви).
Но е по лесна,защото целината първо се изсушава и после се смесва със солта.
Докато самардалата сурова се смесва със солта и после се суши.
То не пречи и целиновата да се направи така,сушенето ще е по трудно,но солта ще е попила целиновия сок.
3 ч.чаши прясна целина се суши,стрива се,и се получава 0.5 ч.чаша суха целина.Смесва се със:
1 ч.чаша ситна сол
Но е по лесна,защото целината първо се изсушава и после се смесва със солта.
Докато самардалата сурова се смесва със солта и после се суши.
То не пречи и целиновата да се направи така,сушенето ще е по трудно,но солта ще е попила целиновия сок.
3 ч.чаши прясна целина се суши,стрива се,и се получава 0.5 ч.чаша суха целина.Смесва се със:
1 ч.чаша ситна сол
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1676
- Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
- Местоположение: Варна
- Дал благодарност: 50 пъти
- Получил благодарност: 275 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Ами, нещо не си направил както му е реда. Вероятно си го сял доста рано и от хладното време не е успял да развие много листна маса, но е останал жив, а вече не е младо растение и тръгва да се размножава. Същото може да се получи и ако е сят прекалено късно. Сега вече за него е сезона в който трябва да прави семена и бърза да набляга на тях докато не е дошла зимата, вместо на листата.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
apis не знам каква ехинация са ми изпратили! Купих я или от Зелена Пролет или от англичанина. Вече не помня.
Сега пък ме запалихте с този МНОГОГОДИШЕН спанак! Ще следя развитието. Падам си по многогодишните....какво да се прави!
Садиш веднъж - ядеш цял живот.
Малко информация ще ми дадете ли за китайския босилек наречен ПЕРИЛА?
И на него му се чудя:
Сега пък ме запалихте с този МНОГОГОДИШЕН спанак! Ще следя развитието. Падам си по многогодишните....какво да се прави!
Садиш веднъж - ядеш цял живот.
Малко информация ще ми дадете ли за китайския босилек наречен ПЕРИЛА?
И на него му се чудя: