ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
- Breda
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2691
- Регистриран на: Апр 21, '16, 17:41
- Получил благодарност: 235 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
А защо сутрин?
Аз нали бера тука из полетата бял равнец и жълт кантарион,а за тях пише ,че се берат по обяд в жега,тогава етеричните масла са най-наситени в цветовете или нещо такова беше Да не би заради Еньовден ,нали тогава се беряха рано сутирн или през нощта?
Аз нали бера тука из полетата бял равнец и жълт кантарион,а за тях пише ,че се берат по обяд в жега,тогава етеричните масла са най-наситени в цветовете или нещо такова беше Да не би заради Еньовден ,нали тогава се беряха рано сутирн или през нощта?
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10105
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 366 пъти
- Получил благодарност: 1020 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Аз пък три пъти се опитвам да завъдя мурсалски чай и все неуспешно. Единият живя две години и изгни. Сега прочетох Дани как го гледа и ще си поръчам за четвърти опит
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Листата на гинко билоба дърветата не трябва да се берат докато са зелени,защото няма от какво да се храни дървото,
не може да расте,дори може да изсъхне.Т.е. момента на тяхното събиране е есента.Те пожълтяват за много кратък
период от време.Също могат да окапят много бързо,дори в рамките на няколко часа листата на цялото дърво.
В зависимост от региона може би,но в рамките на 1 до 15 дни листата жълтеят и падат от дървото.
И тогава е момента за тяхното събиране за чай.Чаят понякога има и странични ефекти.
А и може да е опасен при комбинация с аспирин и др.
Запарка 1 час
300 гр.вряла вода
5- 6 листа
По 100 гр. 3 пъти дневно всеки ден преди хранене.Листата след прецеждане да се сдъвчат и погълнат.
Този вариант е когато листата са надробени на ситно.
Къкри 15 мин.,след отдръпване кисне 30 мин.(След отдръпването може да се сложи 1. ч. лъж. зелен чай.)
250 гр. вода
1 чаена лъжичка листа
не може да расте,дори може да изсъхне.Т.е. момента на тяхното събиране е есента.Те пожълтяват за много кратък
период от време.Също могат да окапят много бързо,дори в рамките на няколко часа листата на цялото дърво.
В зависимост от региона може би,но в рамките на 1 до 15 дни листата жълтеят и падат от дървото.
И тогава е момента за тяхното събиране за чай.Чаят понякога има и странични ефекти.
А и може да е опасен при комбинация с аспирин и др.
Запарка 1 час
300 гр.вряла вода
5- 6 листа
По 100 гр. 3 пъти дневно всеки ден преди хранене.Листата след прецеждане да се сдъвчат и погълнат.
Този вариант е когато листата са надробени на ситно.
Къкри 15 мин.,след отдръпване кисне 30 мин.(След отдръпването може да се сложи 1. ч. лъж. зелен чай.)
250 гр. вода
1 чаена лъжичка листа
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Резнах двата вида мента. Много е ароматна!
Благодаря за лявата, изпратена от форумно другарче! Много добре се развива под една голяма круша.
Благодаря за лявата, изпратена от форумно другарче! Много добре се развива под една голяма круша.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10772
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 239 пъти
- Получил благодарност: 453 пъти
- Обратна връзка:
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Билките, които се берат заради етеричните им масла се берат рано сутрин преди слънцето да ги е огряло т.к. една от функциите на тези етерични масла е да охлаждат растението. Като ги напече те почват да ги отделят и следователко концентрацията им намалява, а вечер си напълват вместилищата на ново.
Между другото повечето равнец е бял. Видовете от родът са много сложни за определяне, така че какво точно пиеш не е съвсем ясно. Същото важи и за жълтият кантарион, те са по-лесни за определяне, но пък има няколко морфологично сходни видове.
- Breda
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2691
- Регистриран на: Апр 21, '16, 17:41
- Получил благодарност: 235 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Благодаря,Ботан
Сигурно съм прочела поредната глупост из нета,но имам спомен ,че някакъв билкар го каза по ТВ и съм го запомнила,ама може и да греша,почвам рано сутрин да бера
Пък за белия равнец - чак такива левъли не съм достигнала Значи нещо като плацебо тогава
Сигурно съм прочела поредната глупост из нета,но имам спомен ,че някакъв билкар го каза по ТВ и съм го запомнила,ама може и да греша,почвам рано сутрин да бера
Пък за белия равнец - чак такива левъли не съм достигнала Значи нещо като плацебо тогава
- dung
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1782
- Регистриран на: Апр 16, '15, 15:04
- Местоположение: Раднево
- Дал благодарност: 171 пъти
- Получил благодарност: 150 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Мурсалският ми чай изкласи...
...обаче са цъфнали само цветчетата в най-долната част на класовете:
И тъй като досега не съм имала такава билка, се чудя готов ли е за бране или да изчакам да се отворят всички цветчета на класа?
...обаче са цъфнали само цветчетата в най-долната част на класовете:
И тъй като досега не съм имала такава билка, се чудя готов ли е за бране или да изчакам да се отворят всички цветчета на класа?
- Alien
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1926
- Регистриран на: Май 24, '18, 17:43
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 492 пъти
- Получил благодарност: 829 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Изчакай още. Ппреди да се отворят тези на върха, първите цъфнали (най-отдолу) почват да завяхват. Горе-долу гледам да е възможно най-нацъфтял, тогава.
Изглежда тази година реколтата му на всякъде е добра. Обаче, при мен, остана много малко листна маса. Повечето са върлини с цвят. Дано, след обирането му, да се възстанови. Че една година така ми изсъхна...
Изглежда тази година реколтата му на всякъде е добра. Обаче, при мен, остана много малко листна маса. Повечето са върлини с цвят. Дано, след обирането му, да се възстанови. Че една година така ми изсъхна...