ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10105
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 366 пъти
- Получил благодарност: 1020 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Не съм яла лобода от дете, но помня ,че я харесвах.Баба имаше в градината нежно зелено-жълта. И аз ще търся семена. Видях, че има 4 вида и едната от тях е много красиво червена, по скоро лилава.
Обичаме всички зелении, от които се прави супа- лапад, спанак, цвекло, киселец и т.н. На мен само копривата ми е малко миризлива, но пак я ядем.
За шипките- sylay, страхотен мармалад става и няма нищо общо с този по магазините, но е много трудоемко. Правех го заради децата, а сега много рядко. Първо се варят шипките , а след това се претрива първо през по едра цедка, а после ситна. Даже специално си купих една на крачета . След това се изварява и става божествен с много красив тъмно оранжев цвят, но зависи колко са зрели шипките.
Става и на чай.
Обичаме всички зелении, от които се прави супа- лапад, спанак, цвекло, киселец и т.н. На мен само копривата ми е малко миризлива, но пак я ядем.
За шипките- sylay, страхотен мармалад става и няма нищо общо с този по магазините, но е много трудоемко. Правех го заради децата, а сега много рядко. Първо се варят шипките , а след това се претрива първо през по едра цедка, а после ситна. Даже специално си купих една на крачета . След това се изварява и става божествен с много красив тъмно оранжев цвят, но зависи колко са зрели шипките.
Става и на чай.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Лободата не ми е лигава,с по дебели и плътни листа е от киселеца и спанака.
Тученицата ми стои малко лигава в салата,а и не знам да се готви.
Червената лобода някои я сеят само за красота.
Тиквените връхчета заедно с младите листа под тях,и аз четох че са вкусни.
Но на снимка беше показано,че се остъргват стръкчетата,може би имат конци.
То и без това трябва да се берат връхчета,за да не се влачат много тиквите,и да правят тикви.
Тученицата ми стои малко лигава в салата,а и не знам да се готви.
Червената лобода някои я сеят само за красота.
Тиквените връхчета заедно с младите листа под тях,и аз четох че са вкусни.
Но на снимка беше показано,че се остъргват стръкчетата,може би имат конци.
То и без това трябва да се берат връхчета,за да не се влачат много тиквите,и да правят тикви.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Вярно, даже малко ми напомня за бамята , но салатата според мен се получи добре (направих я като най-обикновена зелена салата, с домашен ябълков оцет). Иначе тук във форума имаше рецепта за по-специална салата, по-напред в темата:
viewtopic.php?f=57&t=3244&p=820991&hili ... B0#p820991
Как береш връхчетата, че моите тикви са тръгнали във всякакви посоки и имат нужда от възпитателни мерки.
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Аха, разбирам, благодаря
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1690
- Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
- Местоположение: Варна
- Дал благодарност: 51 пъти
- Получил благодарност: 297 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Като малък си спомням, че по бакалиите се продаваше шипков мармалад на калъпи, който режеха с нож, като халва. Много го харесвах, особено размесен с краве масло, едно към едно.. Преди години и аз имах намерение да правя такъв мармалад макар, че така и не го направих, но разпитвах по възрастни колко шипки ще са необходими за някакво количество. Това което ми бяха казали беше, че в шипковия марамалад по голямото количество е ябълки. Не си спомням точно, но май ставаше въпрос за 2/3 или 3/4. Това не се отразявало особено на качеството, а повече на количеството. Иначе ще са необходими много голямо количество шипки, а и труда никак не е малко. Освен шипки, за количество също прибавяли и глог, който се обработва малко по лесно, а консистенцията не е много по различна от шипките.МГХ написа: ↑Юни 26, '18, 23:09 За шипките- sylay, страхотен мармалад става и няма нищо общо с този по магазините, но е много трудоемко. Правех го заради децата, а сега много рядко. Първо се варят шипките , а след това се претрива първо през по едра цедка, а после ситна. Даже специално си купих една на крачета . След това се изварява и става божествен с много красив тъмно оранжев цвят, но зависи колко са зрели шипките. Става и на чай.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10105
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 366 пъти
- Получил благодарност: 1020 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Да, имаше такъв мармалад, penkeler.
Даваха го и по лагерите за закуска. Правеха го и по-киселичък за да е здравословен за децата. Аз не го харесвам много. Баба ми правеше пестил от сини сливи, който също се режеше и беше много вкусен.Сушеше го на слънце. Сега съм опитвала такъв от магазините, но нещо не е същото. разприказвах се не по темата.
Обаче говорех за такъв от шипки, който го правя с гъстота на мед /какъвто е медът от хладилника/ . Няма имотикон за облизване или поне не немирам. Иначе щях да го сложа.
Даваха го и по лагерите за закуска. Правеха го и по-киселичък за да е здравословен за децата. Аз не го харесвам много. Баба ми правеше пестил от сини сливи, който също се режеше и беше много вкусен.Сушеше го на слънце. Сега съм опитвала такъв от магазините, но нещо не е същото. разприказвах се не по темата.
Обаче говорех за такъв от шипки, който го правя с гъстота на мед /какъвто е медът от хладилника/ . Няма имотикон за облизване или поне не немирам. Иначе щях да го сложа.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Когато бяхме ученици,трябваше есен да занесем поне по 1 кг. шипки.
Беряхме по повече,а сега шипки за бране няма.
Правехме шипково вино.
Беряхме по повече,а сега шипки за бране няма.
Правехме шипково вино.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
И мен ме заинтригува с тази лобода. Не знам от къде съм останала с убеждението, че лободата е нещо като "див лапад", само че с по-тесни листа. Имам нещо такова не село, обаче листата му не са светлозелени и блестящи. Сега ще потърся в Интернет.penkeler написа: ↑Юни 26, '18, 11:42Доклкото си спомням през 60-те, 70-те години макар, че тогава бях малък и такива теми не ме вълнуваха, в личните си стопанства по селата масово се ползваше лобода, а не спанак. Тя се самонасяваше по градините, а спанак сееха само ТКЗС-тата и се продаваше по плодзеленчуците в градовете. Дори и в гада хората твърдяха, че лободата е много по вкусна, но никъде не се продаваше. Така, с течение на времето, спанака замени лободата.Daniela Pargu написа: ↑Юни 26, '18, 10:01 Лободата е много вкусна на яхния.Чувала съм и за баница При мен имаше самозасяла се и я давах листата на костенурките- много им харесваше,но се загуби- оплевила съм я явно
Мдааа... стана ми интересно, като прочетох за тези ШИПКИ без БОДЛИ, които търсите и се зачудих дали ако се снабдя с такава ще ми е от полза?! Явно обаче е трудоемко. Пестила от сливи ми стана по-интересен....
Купих си тази пролет и монарда и ехинация, засях ги. Сега обаче не мога да ги различа.
Монардата като ПОДПРАВКА за какво я ползвате?
Май нещо четох, че била заместитен на джоджена/гьозума.
Последно промяна от sylay на Юни 27, '18, 13:44, променено общо 1 път.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1690
- Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
- Местоположение: Варна
- Дал благодарност: 51 пъти
- Получил благодарност: 297 пъти