ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Резнах двата вида мента. Много е ароматна!
Благодаря за лявата, изпратена от форумно другарче! Много добре се развива под една голяма круша.
Благодаря за лявата, изпратена от форумно другарче! Много добре се развива под една голяма круша.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10774
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 241 пъти
- Получил благодарност: 459 пъти
- Обратна връзка:
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Билките, които се берат заради етеричните им масла се берат рано сутрин преди слънцето да ги е огряло т.к. една от функциите на тези етерични масла е да охлаждат растението. Като ги напече те почват да ги отделят и следователко концентрацията им намалява, а вечер си напълват вместилищата на ново.
Между другото повечето равнец е бял. Видовете от родът са много сложни за определяне, така че какво точно пиеш не е съвсем ясно. Същото важи и за жълтият кантарион, те са по-лесни за определяне, но пък има няколко морфологично сходни видове.
- Breda
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2691
- Регистриран на: Апр 21, '16, 17:41
- Получил благодарност: 237 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Благодаря,Ботан
Сигурно съм прочела поредната глупост из нета,но имам спомен ,че някакъв билкар го каза по ТВ и съм го запомнила,ама може и да греша,почвам рано сутрин да бера
Пък за белия равнец - чак такива левъли не съм достигнала Значи нещо като плацебо тогава
Сигурно съм прочела поредната глупост из нета,но имам спомен ,че някакъв билкар го каза по ТВ и съм го запомнила,ама може и да греша,почвам рано сутрин да бера
Пък за белия равнец - чак такива левъли не съм достигнала Значи нещо като плацебо тогава
- dung
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1783
- Регистриран на: Апр 16, '15, 15:04
- Местоположение: Раднево
- Дал благодарност: 175 пъти
- Получил благодарност: 151 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Мурсалският ми чай изкласи...
...обаче са цъфнали само цветчетата в най-долната част на класовете:
И тъй като досега не съм имала такава билка, се чудя готов ли е за бране или да изчакам да се отворят всички цветчета на класа?
...обаче са цъфнали само цветчетата в най-долната част на класовете:
И тъй като досега не съм имала такава билка, се чудя готов ли е за бране или да изчакам да се отворят всички цветчета на класа?
- Alien
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1928
- Регистриран на: Май 24, '18, 17:43
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 497 пъти
- Получил благодарност: 841 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Изчакай още. Ппреди да се отворят тези на върха, първите цъфнали (най-отдолу) почват да завяхват. Горе-долу гледам да е възможно най-нацъфтял, тогава.
Изглежда тази година реколтата му на всякъде е добра. Обаче, при мен, остана много малко листна маса. Повечето са върлини с цвят. Дано, след обирането му, да се възстанови. Че една година така ми изсъхна...
Изглежда тази година реколтата му на всякъде е добра. Обаче, при мен, остана много малко листна маса. Повечето са върлини с цвят. Дано, след обирането му, да се възстанови. Че една година така ми изсъхна...
- dung
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1783
- Регистриран на: Апр 16, '15, 15:04
- Местоположение: Раднево
- Дал благодарност: 175 пъти
- Получил благодарност: 151 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Благодаря за отговора!
Мисля да си оставя 1 клас за семе и да пробвам дали ще мога да го размножа.
Мисля да си оставя 1 клас за семе и да пробвам дали ще мога да го размножа.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Всичко е в стръкове цвят и ако се отрежат до дъно,ще остане само корена и без каквато и да е растителност отгоре.
И наистина е възможно да изсъхне.Затова не бива да се реже до земята,а да се остави част от стръка.
Дори ако сушенето е във висящо положение,на китки,не е необходимо дръжките да са много дълги.
Моите изкласили цветоноси имат по един ред жълти цветчета в пазвите си.
Като ги събирам за сушене,мисля да ги отрежа непосредствено под цветоноса,без никаква дръжка.
Така след това ще остане достатъчно листна маса и туфичките мурсалски чай ще се запазят.
И наистина е възможно да изсъхне.Затова не бива да се реже до земята,а да се остави част от стръка.
Дори ако сушенето е във висящо положение,на китки,не е необходимо дръжките да са много дълги.
Моите изкласили цветоноси имат по един ред жълти цветчета в пазвите си.
Като ги събирам за сушене,мисля да ги отрежа непосредствено под цветоноса,без никаква дръжка.
Така след това ще остане достатъчно листна маса и туфичките мурсалски чай ще се запазят.
- Breda
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2691
- Регистриран на: Апр 21, '16, 17:41
- Получил благодарност: 237 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Лековити и полезни са листата и цветовете на мурсалския чай, въобще цялата надземна част,даже и стъблото,не виждам защо да се лишаваме от листа,да не говорим ,че са също много ароматни.Аз режа цвета с дръжката и част от листата по нея после всичко се консумира Понякога ,ако туфата е голяма режа и листа.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
От опит знам,че когато се зануляват и се реже цялата надземна част,
т.е. когато се орязват до корен и не се оставят никакви клонки и листа,
билките изсъхват и не покарват повече.Няма значение дали растението е по слабо или по силно развиващо се.
т.е. когато се орязват до корен и не се оставят никакви клонки и листа,
билките изсъхват и не покарват повече.Няма значение дали растението е по слабо или по силно развиващо се.